L159 - Računarstvo i informatika - Socijalni softver - Ognjen Marinković - Nataša Stojković

615 views

Published on

L159 - Računarstvo i informatika - Socijalni softver - Ognjen Marinković - Nataša Stojković

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
615
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L159 - Računarstvo i informatika - Socijalni softver - Ognjen Marinković - Nataša Stojković

  1. 1. Socijalni softver Ognjen MarinkovićProfesor Nataša Stojković Aleksinačka gimnazija
  2. 2. Sadržaj1. Socijalni softver2. Ćaskanje3. Internet forumi4. Wiki5. Blog6. Usluge za društveno umrežavanje
  3. 3. Socijalni softver• Aplikacije socijalnog softvera obuhvataju komunikacione i interaktivne alate. Komunikacioni alati obično služe za snimanje, skladištenje i prikaz komunikacije, obično pisani, ali sve više, uključujući audio i video sadržaj. Interaktivni alati služe za posredovanje interakcije između grupe ili samo par korisnika. Oni se fokusiraju na uspostavljanje i održavanje veze među korisnicima, olakšavajući mehaniku komunikacije i razgovora.
  4. 4. Ćaskanje• Instant messaging program omogućava komunikaciju sa drugom osobom preko mreže u stvarnom vremenu. Popularni instant messaging softver uključuje AOL Instant Messenger, MSN Messenger, Yahoo! Messenger, Skype...• One mogu dodati prijatelje na kontakt ili popis prijatelja unosom osobe e-mail adresu ili messenger ID. Ako je osoba online, njegovo ime će obično biti naveden kao dostupan za razgovor. Klikom na njihovo ime aktivirat će prozor za chat s prostorom za pisanje na druge osobe, kao i čitati odgovor.
  5. 5. Internet Forumi• Internet forumi omogućavaju korisnicima da postave "temu" kako bi je drugi pregledali. Drugi korisnici mogu postavljati svoje komentare linearno, jedan iza drugoga. Većina foruma su javni, na koje se može prijaviti bilo ko u bilo koje vreme. Nekolicina su privatni, zatvorene zajednice gde novi članovi moraju platiti malu naknadu da se pridruže.• Forum može sadržavati različite kategorije u hijerarhiji prema temama i podtemama. Ostale karakteristike uključuju mogućnost postavljanja slika ili datoteka...
  6. 6. Wiki• Wiki je web stranica čiji korisnici mogu dodavati, mienjati ili izbrisati njegov sadržaj putem web-preglednika koristeći pojednostavljen programski jezik ili alatom za spremanje teksta .• Primeri uključuju Wikipediju, Wiktionary, MeatballWiki, CommunityWiki i Wikizvor.
  7. 7. Blog• Reč blog potiče od reči web(mreža) + log(unos, dnevnik). Blog možete uporediti sa onlajn dnevnikom ili albumom, gde se unos novog sadržaja vrši u stilu žurnala i prikazan je u obrnutom hronološkom redu – novi sadržaji pri vrhu stranice, stariji sadržaji ka dnu stranice. Na taj način, blog vam omogućava da iskažete vaše mišljenje bez ikakvih ograničenja. Kako se iz dana u dan povećava broj onih koji počinju da dele svoja razmišljanja sa prijateljima i strancima, tako se broj blogova povećava iz dana u dan. Danas možemo videti i blogove koji kombinuju pisanu reč sa fotografijama, video ili audio sadržajem.
  8. 8. Usluge za Društveno Umrežavanje• Usluga za Društveno Umrežavanje je online usluga, platforma ili sajt koji se fokusira na izgradnju društvenih odnosa među ljudima, koji, na primer, diele interese i/ili aktivnosti. Društvena mreža se sastoji od predstavljanja svakog korisnika (često profilom), njegovih društvenih vezama i raznim dodatnim uslugama. Većina socijalnih usluga mreže su web-based i osiguravaju sredstva za interakciju korisnika na Internetu, kao što su e- mail i instant messaging...• Popularni sajtovi za društveno umrežavanje su Facebook, Google+, Twitter ...

×