Mobiele Toepassingen Studiedag Roc West Brabant 27 november 2009

865 views
769 views

Published on

Deze presentatie gaat over mobiele toepassingen in het onderwijs. Waar en wanneer levert mobiel toegevoegde waarde en welke voorbeelden zijn er al?

Published in: Education, Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
865
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
197
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Laten we proberen weg te blijven van stereotype beschrijvingen van leerlingen en docenten.Leerlingen zijn niet volledig compentent waar het ICT betreft, ze zijn vingervlug en letten niet op risico’s, dat is nog iets anders dan het medium in al z’n potentie kennen en kunnen inzetten.Docenten zijn onkundig als het gaat om innovatieve ICT toepassingen, ze zijn voorzichtiger en wellicht minder vingervlug. Maar de diepere consequenties: hoe bepaal ik of ik kan geloven wat ik lees, hoe zet ik deze toepassingen in om effectief te kunnen samenwerken? Daar komt hun didactische expertise en ervaring met werkvormen direct van pas.
 • Bron: Youtube, zoek naar: Generatie KPN Nieuwe Reclame Spot – Verstoppertjeof probeer http://www.youtube.com/watch?v=_nV1TeBTYVg&feature=PlayList&p=0F7E2F34E4A492EE&playnext=1&playnext_from=PL&index=2#(lengte: 30 seconden)
 • De vraag wordt vaak verkeerd om gesteld. Het gaat er niet om welk apparaat we wel of niet moeten aanschaffen.De eerste vraag is waar of wanneer geleerd zal worden, en bij die plaats en tijd hoort een logisch inzetbaar apparaat.Onderweg in bus, tram, trein of in de auto (als niet bestuurder !-) is een PDA of smartphone een prima keuze.Thuis kan ook nog, maar desktop of laptop zijn dan vaak comfortabeler.Mijn punt is: denk na over de plek waar het leren gaat plaatsvinden, en daarna over het geschikte apparaat.
 • Een aansprekend voorbeeld van mobiel leren ontwikkeld door digischool.Zie voor meer informatie www.wrts.nl
 • Video i.h.k.v. het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma, zie http://www.mobieleonderwijsdiensten.nl/ voor meer informatie en meer filmpjes.(lengte 3:03 minuten)
 • Leerling:Aantekeningen maken tijdens lessen/collegesVastleggen informatie ter plekke, b.v. InterviewInzicht in behaalde cijfers en voortgangContact in lerend netwerk met medeleerlingen en docenten, zowel binnen als buiten schooltijdDocent:Leerresultaten/vorderingen leerlingen bijhoudenContact met collega’s bij corrigeren/lesvoorbereidingSnelle toegang tot actuele roosters/werkschema’sBladeren/orienteren op digitaal leermateriaal
 • Bron: Youtube, zoek naar: Mobile learning (iPhone)of ga naar: http://www.youtube.com/watch?v=w7bsOdbhZWI(lengte: 58 seconden)
 • Uniek aan mobiele devices zoals PDA’s en smartphones t.o.v. reguliere werkplekken:Door GPS bewust van plaatsDoor digitaal compas bewust van richtingDoor ingebouwde camera de mogelijkheid tot ‘Augmented Reality’
 • Layar.com is een nieuwe nederlandse onderneming die ‘augmented reality’ wil bieden op elke smartphone.Met ‘layars’ leg je informatielagen over het beeld dat de camera in je telefoon toont. Met GPS weet layar waar je bent, met het kompas weet layar welke kant je op staat te kijken. Daarmee kan informatie worden gelegd over het camera-beeld.Volgende stap? 3D animaties van virtuele objecten die getoond worden in de werkelijke omgeving.
 • Video i.h.k.v. het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma, zie http://www.mobieleonderwijsdiensten.nl/ voor meer informatie en meer filmpjes.(lengte: 2:03 minuten)
 • Dit is http://www.mobieleonderwijsdiensten.nl/
 • Bron: Youtube (zoek naar de cat herder)(lengte: 60 seconden)Engageren: gebruik de mobiel!Gebruik SMS tijdens buitenopdrachten, voor het maken van samenvattingenLaat foto’s maken bij werkstukken en thema’s, om gevoelens uit te drukken, als stripverhaalGebruik de rekenmachine, wereldklok, audio opname (interview), stopwatch, etc.
 • Mobiele Toepassingen Studiedag Roc West Brabant 27 november 2009

  1. 1. Mobiele Toepassingen: wanneer en waar mobiel leren & wat is daar uniek aan?<br /> Studiedag Docenten ROC West-Brabant, 27 november 2009<br /> Michael W. van Wetering – ChiefTechnologyOfficer Kennisnet<br />Email m.vanwetering@kennisnet.nl<br />BLOG http://mikes.typepad.com/fortytwo<br />
  2. 2. Afspraak: geen diclaimers!(digital natives : digital immigrants = 1:1)<br />2<br />
  3. 3. Oud en Nieuw spelen gaan prima samen…<br />3<br />
  4. 4. Wanneer/waar mobiel?<br />
  5. 5. 5<br />
  6. 6. Welk apparaat gebruik je waar?<br />6<br />
  7. 7. Overal Leren:WRTS.nl van Digischool<br />
  8. 8. Plaatje zegt meer over WRTS… ;-)<br />
  9. 9. Veel meer voorbeelden van mobiele toepassingen?http://www.kenniswiki.nl/Mobile_learning<br />
  10. 10. Video: Mobile Learning<br />
  11. 11. Wat is er Uniek aan mobiel?(D.w.z. de apparaten)<br />
  12. 12. Locatie (GPS) + Camera == Layar.com<br /> Funda Flick AR Botanische Gids<br />
  13. 13. Praktijkvoorbeelden Mobiele Toepassingen<br />
  14. 14.
  15. 15. Lastig? Docent == Kat herder ;-)<br />
  16. 16. Dank voor uw aandacht!<br />Email: m.vanwetering@kennisnet.nl<br />BLOG: http://mikes.typepad.com/fortytwo<br />
  17. 17. Bonusfilmpje: Grenzeloos Leren…<br />

  ×