Jeopardy   People Vocabulary Constellations Stars Other… 100 100 100 100 100 200 200 200 200 200 300 300 300 300 300 400 4...
People 100 <ul><li>What country was Ptolemy from? </li></ul>Back Answer: Greece
People 200 <ul><li>He believed in an earth-centered universe. </li></ul>Back Answer: Ptolemy
People 300 <ul><li>He discovered gravity. </li></ul>Back Answer: Sir Isaac Newton
People 400 <ul><li>He believed in a sun-centered universe with the planets orbiting the in an ellipse. </li></ul>Back Answ...
People 500 <ul><li>He knew the planets orbited around the sun, but he thought they orbited in perfect circles. </li></ul>B...
Vocabulary 100 <ul><li>The study of the stars, planets, and all other heavenly bodies. </li></ul>Back Answer: astronomy
Vocabulary 200 <ul><li>The force that resists motion </li></ul>Back Answer: friction
Vocabulary 300 <ul><li>Tiny worlds traveling around the sun. </li></ul>Back Answer: Asteroids
Vocabulary 400 <ul><li>What is the definition of Solar System? </li></ul>Back Answer: The sun and all the heavenly bodies ...
Vocabulary 500 <ul><li>What is the definition of a moon? </li></ul>Back Answer: A natural satellite orbiting a planet
Stars 100 <ul><li>What is the most important star to humans? </li></ul>Back Answer: The sun
Stars 200 <ul><li>What is another name for the North Star? </li></ul>Back Answer: Polaris
Stars 300 <ul><li>What determines the color of a star? </li></ul>Back Answer: Its temperature
Stars 400 <ul><li>Which color is the coolest and which color is the hottest? </li></ul>Back Answer: Coolest = red Hottest ...
Stars 500 <ul><li>What word describes the brightness of a star? </li></ul>Answer: magnitude Back
Constellations 100 <ul><li>How many constellations are there? </li></ul>Back Answer: 88
Constellations 200 <ul><li>What is another name for the constellation Orion? </li></ul>Back Answer: Hunter
Constellations 300 <ul><li>Name 3 constellations seen in the Northern Hemisphere (that are from the study guide). </li></u...
Constellations 400 <ul><li>Name the 3 constellations seen in the Southern Hemisphere (from the study guide). </li></ul>Bac...
Constellations 500 <ul><li>What is the definition of a constellation? </li></ul>Back Answer: An imaginary picture outlined...
Other… 100 <ul><li>When doing an experiment, at least how many times should a scientist do it? </li></ul>Back Answer: 3
Other… 200 <ul><li>What is the name of our galaxy? </li></ul>Back Answer: Milky Way
Other… 300 <ul><li>What are the three types of galaxies? </li></ul>Back Answer: Spiral Elliptical Irregular
Other… 400 <ul><li>What is a revolution? </li></ul>Back Answer: one trip around the sun
Other… 500 <ul><li>What three things affect the speed of a falling object? </li></ul>Back Answer: Air Resistance (friction...
!!!!FINAL JEOPARDY!!!! How fast does light travel? Back Answer: 3,000 km a second Or 186,287 mi per second
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Jeopardy Science Chapter 4 Space

3,264 views
3,048 views

Published on

Jeopardy Game to review the information on the Chapter 4 Space notes for 6th grade

Published in: Education
2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,264
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
61
Actions
Shares
0
Downloads
81
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jeopardy Science Chapter 4 Space

  1. 1. Jeopardy People Vocabulary Constellations Stars Other… 100 100 100 100 100 200 200 200 200 200 300 300 300 300 300 400 400 400 400 400 500 500 500 500 500
  2. 2. People 100 <ul><li>What country was Ptolemy from? </li></ul>Back Answer: Greece
  3. 3. People 200 <ul><li>He believed in an earth-centered universe. </li></ul>Back Answer: Ptolemy
  4. 4. People 300 <ul><li>He discovered gravity. </li></ul>Back Answer: Sir Isaac Newton
  5. 5. People 400 <ul><li>He believed in a sun-centered universe with the planets orbiting the in an ellipse. </li></ul>Back Answer: Kepler
  6. 6. People 500 <ul><li>He knew the planets orbited around the sun, but he thought they orbited in perfect circles. </li></ul>Back Answer: Copernicus
  7. 7. Vocabulary 100 <ul><li>The study of the stars, planets, and all other heavenly bodies. </li></ul>Back Answer: astronomy
  8. 8. Vocabulary 200 <ul><li>The force that resists motion </li></ul>Back Answer: friction
  9. 9. Vocabulary 300 <ul><li>Tiny worlds traveling around the sun. </li></ul>Back Answer: Asteroids
  10. 10. Vocabulary 400 <ul><li>What is the definition of Solar System? </li></ul>Back Answer: The sun and all the heavenly bodies that orbit the sun.
  11. 11. Vocabulary 500 <ul><li>What is the definition of a moon? </li></ul>Back Answer: A natural satellite orbiting a planet
  12. 12. Stars 100 <ul><li>What is the most important star to humans? </li></ul>Back Answer: The sun
  13. 13. Stars 200 <ul><li>What is another name for the North Star? </li></ul>Back Answer: Polaris
  14. 14. Stars 300 <ul><li>What determines the color of a star? </li></ul>Back Answer: Its temperature
  15. 15. Stars 400 <ul><li>Which color is the coolest and which color is the hottest? </li></ul>Back Answer: Coolest = red Hottest = dark blue
  16. 16. Stars 500 <ul><li>What word describes the brightness of a star? </li></ul>Answer: magnitude Back
  17. 17. Constellations 100 <ul><li>How many constellations are there? </li></ul>Back Answer: 88
  18. 18. Constellations 200 <ul><li>What is another name for the constellation Orion? </li></ul>Back Answer: Hunter
  19. 19. Constellations 300 <ul><li>Name 3 constellations seen in the Northern Hemisphere (that are from the study guide). </li></ul>Back Answer: Big Dipper Leo Little Dipper Gemini Andromeda
  20. 20. Constellations 400 <ul><li>Name the 3 constellations seen in the Southern Hemisphere (from the study guide). </li></ul>Back Answer: Southern Cross The Scorpion The Archer
  21. 21. Constellations 500 <ul><li>What is the definition of a constellation? </li></ul>Back Answer: An imaginary picture outlined by the stars
  22. 22. Other… 100 <ul><li>When doing an experiment, at least how many times should a scientist do it? </li></ul>Back Answer: 3
  23. 23. Other… 200 <ul><li>What is the name of our galaxy? </li></ul>Back Answer: Milky Way
  24. 24. Other… 300 <ul><li>What are the three types of galaxies? </li></ul>Back Answer: Spiral Elliptical Irregular
  25. 25. Other… 400 <ul><li>What is a revolution? </li></ul>Back Answer: one trip around the sun
  26. 26. Other… 500 <ul><li>What three things affect the speed of a falling object? </li></ul>Back Answer: Air Resistance (friction because of air) Surface area Mass
  27. 27. !!!!FINAL JEOPARDY!!!! How fast does light travel? Back Answer: 3,000 km a second Or 186,287 mi per second

×