Floor Plan               Campus Site Plan                           High School Site Plan                                 ...
Main Entry | Revit                         The high school was completed on                         time for the 2011-12 s...
Gymnasium               Presentation DrawingPresentation Drawing    Auditorium | Cafeteria Highland High School Sparta, Oh...
Main Entry                                                                            PlazaWest Elevation                 ...
Site Axonometric                                                                            In order to provide a positive...
Conference Room & Waiting Area  East Façade                                                                        The new...
North Façade                                                                     South Façade | Riverwalk                 ...
Main Reception Area                                                           Executive Waiting Area                      ...
Donor Playroom | Dining RoomWest Façade                                            Due to overwhelming demand at the two H...
View from East                                       NREL sought a cost-effective solution for a                          ...
Reception Area                                       Waiting Area | Custom Light Fixture                                  ...
North Façade                                              South Façade | Riverwalk                                        ...
Early Design Rendering                                    Naropa University, an 800 student liberal                       ...
South Façade | Riverwalk                                                                                                  ...
North Façade                                                                                        Model                 ...
North Façade                                                        South Façade | Riverwalk                              ...
Michael Schulz Portfolio
Michael Schulz Portfolio
Michael Schulz Portfolio
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Michael Schulz Portfolio

372

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
372
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Michael Schulz Portfolio

  1. 1. Floor Plan Campus Site Plan High School Site Plan In the summer of 2008 I was selected to be a part of the design team for the extensive renovation of this K-12 campus that had undergone a radical shift from a rural farming community to a suburb for the Metro Columbus area. In order to accommodate current and future enrollment growth, the new high school building was designed for expansion to accommodate ten years of anticipated enrollment increases consisting of approximately 113,000 SF on two floors, state-of-the-art Building Perspectives laboratories, classrooms, a media center, library, gymnasium/physical education complex, as well as future expansion for additional classrooms and a performing arts complex.Highland High SchoolSparta, Ohio113,000 SF
  2. 2. Main Entry | Revit The high school was completed on time for the 2011-12 school year in large part due to the use of Building Information Modeling (BIM) to expedite the design and approval process with the school board and community which was then rolled immediately into creating the construction documents. All images shown here were produced with Autodesk Revit 2008 & 2009, aside from the photos of the completed project. The building achieved LEED Silver certification and incorporates geothermal as a primary source for heating and cooling.Main Entry | Completed Highland High School Sparta, Ohio 113,000 SF
  3. 3. Gymnasium Presentation DrawingPresentation Drawing Auditorium | Cafeteria Highland High School Sparta, Ohio 113,000 SF
  4. 4. Main Entry PlazaWest Elevation West Elevation looking North When this progressive software development company hired BurkettDesign as its architect in early 2009 we were given the responsibility of not only leading the owner through the design process, but also what city they would build their new headquarters in and what general contractor would build it. The two sites under consideration were Harmony Technology Park in Fort Collins and the Centerra Office Park in Loveland. Conceptual schemes were created for both sites concurrent with four GCs creating preliminary estimates based on the designs. Development and planning costs were also evaluated for each site along with FF&E estimates for each building design to show the owner which site would be most cost effective to build on. Site Plan Space PlanIntegwareLoveland, Colorado80,000 SF
  5. 5. Site Axonometric In order to provide a positive first impression at the entrance of their Waterton manufacturing campus, Lockheed Martin decided to have a new Visitor Badging Center designed to better facilitate their processes involved with granting access to visitors and personnel. The project was also used as an opportunity to showcase a commitment to sustainability and their new “Go Green” initiative and pursue a LEED Silver certification. The completed building was eventually granted Gold certification.Building Axonometric Presentation Rendering Lockheed Martin Corporation | Visitor Badging Center Waterton Campus | Littleton, Colorado 2,200 SF
  6. 6. Conference Room & Waiting Area East Façade The new Visitor Badging Center is a modern pavilion-type building that takes its cues from existing buildings on the campus as well as Waterton Valley’s impressive landscape. The masonry portion of the facility evokes the jutting rocks and hogback formations that are prevalent on the campus’s rolling hills. The glass cube with sloped roof provides maximum visibility to the security staff inside the building for monitoring traffic activity in and out of the plant, as well as vast amounts of natural light. Reception Desk Badging AreaLockheed Martin Corporation | Visitor Badging CenterWaterton Campus | Littleton, Colorado2,200 SF
  7. 7. North Façade South Façade | Riverwalk This 4 story, $10 million structure was completed on the Historic Arkansas River Walk Project in September 2007. Contextual relationships to Historic downtown Pueblo, as well as a facility which expresses the unique nature of Bull Riding and the Wild West were main drivers to the aesthetic development of a very tightly constrained site. Locally prevalent materials of brick and limestone were incorporated throughout the building as part of the facade treatment making a historic tie to downtown as well as throughout the interior lobbies and executive offices. In contrast, the south facade of the building facing the Arkansas River consists primarily of glass and metal to both echo the riverfront and provide a contemporary vocabulary.Corner Detail South Façade from bridge Professional Bull Riders, Inc. | World Headquarters Building Pueblo, Colorado Site - 1.38 acres | Building - 45,673 SF
  8. 8. Main Reception Area Executive Waiting Area The design intent for the building and interiors of the new PBR World Headquarters in Pueblo, CO was to create a dramatic and comfortable environment that would be a good fit for bull riders as businessmen and would capture the spirit and excitement of the fastest growing sport in the country. Other materials evocative of the bull riders’ lifestyle were also introduced; leather floors and walls, wood flooring, wall panels and ceiling elements, as well as metal trim detailing culminating in a rolled steel “bullhorn” reception desk.Bull Rider Hall of Fame Corridor Board Room Professional Bull Riders, Inc. | World Headquarters Building Pueblo, Colorado Site - 1.38 acres | Building - 45,673 SF
  9. 9. Donor Playroom | Dining RoomWest Façade Due to overwhelming demand at the two Houses already operating in the Denver area, this new house was built to accommodate an additional 45 families near the Children’s Hospital campus in Aurora. The $11 million, three-story structure opened in March 2008 and encompasses administrative spaces, several lounges, indoor/outdoor play areas, and a large enclosed garden. Guestrooms surround the perimeter of a sunny atrium space on the second and third floors. Paramount to the design is its residential quality with a deep, heavily articulated eave, the use of brick and wood on the exterior and interior, and an abundance of natural light. All design and material decisions were premised upon creating a warm, comfortable living environment for the families that are supported by the Ronald McDonald House and its donors.Entry Portico Atrium and Stair Ronald McDonald House Aurora, Colorado 67,400 SF
  10. 10. View from East NREL sought a cost-effective solution for a new structure to test electric charging stations and the emissions of a wide range of vehicle types, from compact hybrids all the way up to big rigs. However, they still demanded a building that would maintain the aesthetic of the campus and represent the ideals of their organization by achieving a LEED Silver certification. The solution was a prefabricated metal building with some customized modifications, such as a masonry wainscoting, clerestory daylighting windows and radiant exhaust panels to provide natural ventilation. View from SouthNREL | Vehicle Modification FacilityGolden, Colorado3,000 SF
  11. 11. Reception Area Waiting Area | Custom Light Fixture Janus is an international asset management company headquartered in the Cherry Creek North neighborhood in Denver, Colorado. As a fairly new employee at BURKETTDESIGN, I was chosen to complete the Design Development and Construction Documents for this multi-team collaboration for the interior architectural design of their new 7- story office tower.Reception Desk Conference Room Executive Board Room Janus Investment Group Denver, Colorado 147,197 SF
  12. 12. North Façade South Façade | Riverwalk The visitors to this facility include top national and international business leaders and Janus knew the importance of having their facility make an impressive statement of who they are. The design team worked very closely with Janus to develop and execute a highly functional, high tech program inside a timeless and understated modern interior. The success of the design is achieved through the simplicity and strength of the materials and their innovative application and detailing.Corner Detail South Façade from bridge Janus Investment Group Denver, Colorado 147,197 SF
  13. 13. Early Design Rendering Naropa University, an 800 student liberal and contemplative arts college, located in Boulder, Colorado, comprises twelve buildings on 3.7 acres in an impacted urban setting. The Institute had experienced phenomenal growth resulting in substantial overcrowding and overuse of the existing campus facility. Through a comprehensive design process involving open meetings and design charettes, including student representatives, faculty and administrative staff, an organizational scheme was devised creating a campus program and phased master plan. The first phase of this new plan consisted of building a new administration building on the northeast corner of the campus. View from Arapahoe Nalanda Hall | Naropa University Boulder, Colorado 18,000 SF
  14. 14. South Façade | Riverwalk Tubular Skylights Nalanda Hall defines the edge of the campus onSouth Façade Ginsberg Library & Nalanda Hall Arapahoe Avenue, one of the busiest streets in Boulder. The structure is also the biggest building on campus and defines both a new scale and aesthetic for the future development. The overall form is simple and a palette of materials, heavy timber, masonry, stucco and wood windows, was selected to relate the structure back to the established roots of the campus while balancing the specific identity and goals of this particular building. Complementary to the institution’s mission of a long term sustainable environment and low energy impact was implementing daylighting strategies as much as possible. This was accomplished with strategically placed light shelves and reflectors to bringing daylight into the center of the space through the use of tubular and conventional skylighting. This system is supplemented with high efficiency task lighting in work areas.South Façade Rendering Ginsberg Library & South Façade Nalanda Hall | Naropa University Boulder, Colorado 18,000 SF
  15. 15. North Façade Model This $1.5 million landmark structure was planned as a gateway into the city as well as the last link in a metropolitan wide bike path system unifying two trail systems at the confluence of Ralston and Clear Creeks. I was given the responsibility of completing construction documents for the project and then spending a substantial amount of time on site during the construction administration, working with the general contractor, civil and structural engineers in order to expedite resolution of coordination items so that an especially tight schedule could be met.Corner Detail View from bike path Clear Creek Pedestrian Bridge Arvada, Colorado 380 foot length
  16. 16. North Façade South Façade | Riverwalk Designed as a cable stayed span, the concrete and steel bridge is identified by its 100 foot tall mast that supports 250 feet of its length with a series of tension cables. The physical geometry of the bridge is unique. The plan is configured into a gradually tightening arc while in section, the bridge dramatically changes elevation from one end to the other to resolve the 20 foot height difference between the pathways at the creek bank and the park. However, considering all of the complexities inherent with the site and the design, one of the most difficult components of the structure for me to facilitate was the custom- designed guardrail; deck lights clashed with rebar which clashed with rail support embed plates and bolts, not to mention every horizontal member had a slightly different radius.Corner Detail South Façade from bridge Clear Creek Pedestrian Bridge Arvada, Colorado 380 foot length
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×