ANoL 2

379 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
379
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ANoL 2

 1. 2. Lotte staat op en loopt naar de woonkamer toe, ze bijt op haar lip. 'Wat?!' zegt ze. 'Zoals ik het zeg, mijn vader is aan de telefoon, je weet wel, Johnny...' Nienke geeft de hoorn aan haar moeder en Lotte pakt hem verbijsterd aan, haar handen trillen en ze zet de hoorn aan haar oor. 'Met Lotte.' '…' 'Waarom bel je?'
 2. 3. Nienke bijt net zo lang op haar lip tot ze bloed proeft, ze hoort haar moeder geanimeerd praten, maar luistert niet naar haar woorden. Ze heeft voor de eerste keer echt de stem van haar vader gehoord, niet op tv maar in het echt. Zijn woorden echoën in haar hoofd. “Met Johnny, met wie spreek ik?” Nienke had op dat moment de hoorn erop willen gooien maar had het niet gedaan.
 3. 4. Ze kijkt naar haar moeder. Die nog staat te praten, ze ziet hoe de uitdrukking op het gezicht van haar moeder verandert van verschrikt, naar boos, naar verbijsterd ze vangt zelfs een kleine glimlach op. Nienke zucht en gaat verzitten, ze voelt een stekende hoofdpijn opkomen en masseert haar slapen met haar vingertoppen.
 4. 5. 'Oké, tot vanavond.' Lotte legt de hoorn op de haak en gaat naast haar dochter zitten. 'Nienke toch, was je geschrokken?' vraagt ze voorzichtig. Nienke knikt en haalt diep adem. 'Ik hoorde zijn naam en wilde de haak erop gooien...' ze snikt. Lotte legt haar arm om de schouder van haar dochter en sust het huilen.
 5. 6. 'Nienke, wil je weten wat hij allemaal zei?' Nienke knikt. 'Hij vroeg eerst wie jij was, ik heb gezegd dat dat een andere keer aan de orde kwam en toen heb ik hem gevraagd waarom hij belde. Hij zei dat hij zich nog nooit zo verliefd had gevoeld als op de avond dat jij gemaakt bent, en dat die verliefdheid nooit over was gegaan. Daarom had hij het liedje geschreven, hij hoopte dat ik hem als ik het liedje had gehoord zou bellen.'
 6. 7. 'Toen vroeg hij, of ik was getrouwd en kinderen had. Ik heb gezegd dat ik niet was getrouwd en wel kinderen had. Het leek of hij toen schrok. Hij of we een keer konden afspreken, ik heb gezegd dat hij vanavond kon komen eten.' Nienke kijkt haar moeder voorzichtig aan. 'Je hebt hem uitgenodigd?' vraagt ze ongelovig.
 7. 8. Lotte knikt. 'Ik weet dat ik het eerst met jou had moeten overleggen, maar het ging allemaal zo snel, en ik was te verbijsterd en...' Nienke glimlacht. 'Mam het maakt helemaal niet uit, vanavond ga ik mijn vader ontmoeten en daar ben ik blij mee.' Lotte glimlacht en kijkt haar dochter aan. 'Wat zullen we vanavond maken?'
 8. 9. 'Hamburgers?' grinnikt Nienke. 'Nee joh, wel een beetje chique.' zegt Lotte. Nienke haalt haar schouders op. 'Kijk in de boekenkast, we hebben enorm veel kookboeken.' Lotte lacht en loopt naar de boekenkast. 'We gaan er vandaag eerst een gezellige dag van maken! En dan zie ik vanavond wel wat ik maak. Of zal ik gewoon Chinees bestellen?' 'Kun je ook doen, wel zo makkelijk, en het is ook nog lekker.' Lotte knikt en staat op. 'Dan bestellen we vanavond Chinees en dan gaan we eerst shoppen!' Nienke lacht. 'Gezellig mam!' Ze staan op en lopen naar de hal, Nienke rent snel naar haar slaapkamer en klemt haar haar vast in een knot, dan rent ze naar beneden en trekt haar jas aan.
 9. 10. Lotte staat al klaar. 'Is het koud?' Nienke knikt. Lotte grinnikt om haar dochter en loopt dan naar de auto. Vierentwintig uur geleden spraken ze nog geen woord met elkaar en nu gaan ze gezellig samen shoppen. Met een brede grijns op haar gezicht steekt ze de sleutel in het contact en rijd weg.
 10. 11. Onderweg kletst Nienke over haar vriendinnen en geeft Lotte meestal ook haar mening, ze kan het met veel vriendinnen van Nienke goed vinden en een van de redenen daarvan is dat ze nog jong is. Ze denkt aan vanavond voor het eerst in vijftien jaar gaat ze hem weer zien, en ze weet niet of ze daar zo blij mee is, ze vind het een rare gedachte om straks met Johnny aan dezelfde tafel gezeten, omdat dat iets is wat ze nog nooit heeft gedaan.
 11. 12. Als ze bij het winkelcentrum aankomen loopt Lotte meteen naar de H&M en loopt wat tussen de rekken, ze weet niet wat ze wil kopen, veel echte winterkleren heeft ze nog niet maar die heeft ze ook niet nodig. Ze kijkt naar haar moeder die bij de schoenen staat, dan pakt ze een leuk setje uit het rek en loopt naar het pashokje.
 12. 13. Ze glimlacht als ze de kleren aantrekt en naar zichzelf kijkt in de spiegel. Ze staan haar mooi, ze loopt met het stapeltje naar haar moeder en geeft het aan haar. 'Deze neem ik.' Lotte grinnikt. 'Dat is snel. Ga maar afrekenen, hier heb je wat geld.' Lotte stopt haar dochter vijftig euro in haar handen en past nog een paar ballerina's, als ze het leukste paar heeft gevonden loopt ze ook naar de kassa.
 13. 14. 'Zullen we een hapje gaan eten?' vraagt Lotte. Nienke knikt en samen lopen ze naar het restaurantje aan de overkant van de straat. Nienke trekt snel haar jas uit en gaat aan een van de dichtstbijzijnde tafeltjes zitten en wrijft in haar handen. Haar moeder gaat tegenover haar zitten en blaast in haar handen. Een serveerster in een net zwart jurkje komt aanlopen en Lotte glimlacht bij zichzelf als ze aan vijftien jaar geleden denkt, toen was ze net als dat meisje.
 14. 15. 'Een warme chocolademelk.' zegt Lotte. 'Voor mij ook.' zegt Nienke. Het meisje schrijft de bestelling op een papiertje. 'Met slagroom?' vraagt ze. Nienke knikt en Lotte schudt haar hoofd. 'Mam, mag ik wat vragen. Het is wel heel persoonlijk.' Lotte glimlacht. 'Vraag maar, ik denk dat ik wel weet waar het over gaat.'
 15. 16. Nienke slikt. 'Was jij echt verliefd op papa?' vraagt ze voorzichtig. 'Dat is een moeilijke vraag, ik was negentien toen ik hem tegenkwam, net als zoveel meisjes vond ik hem knap en had ik een poster van hem aan de muur hangen. Toen hij me vroeg met hem mee te gaan die avond heb ik daar even over nagedacht en ben er toen op ingegaan, een gekke beslissing als ik er nu over nadenk.' 'Ik denk dat ik die avond echt verliefd was, maar dat ik de dag daarna pas besefte wat ik had gedaan en drie maanden later pas de consequenties ervan.'
 16. 17. Na een halfuur komen Nienke en Lotte het restaurant uit, allebei met hun jassen aan. 'Fijn dat we een goed gesprek hebben gehad.' zegt Nienke. Lotte knikt en gaat haar dochter voor naar de auto waar ze hun tassen in de achterbak leggen en dan instappen. Nienke grinnikt als ze hoort welk liedje op de radio is.
 17. 18. ' 'One Night A Night of Love For me it was'nt Enough One Night A Night of Love Was it for you enough? For me it wasn't''
 18. 19. Lotte lacht ook en rijd dan weg, thuis aangekomen zien ze dat het al vijf uur is. 'Hoe laat komt hij?' vraagt Nienke. 'Half zes.' Nienke rent de trap op en trekt haar nieuwe kleren aan, ze hoort hoe haar moeder Chinees besteld, als ze weer in de gang komt, ziet ze hoe een auto met geblindeerde ramen de straat in komt rijden.

×