A No L 3

262 views
199 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
262
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

A No L 3

 1. 2. Nienke bijt op haar lip, ze is zenuwachtig. Lotte knijpt voorzichtig in haar hand. 'Maak je geen zorgen, hij mag je vast. Je bent een geweldige meid!' Nienke knikt en haalt diep adem, ze moet moeite doen om niet weg te rennen. Dan gaat de deurbel. Lotte kijkt haar dochter angstig aan en doet de deur dan open.
 2. 3. 'Charlotte, je ziet er prachtig uit.' hoort ze een stem die ze tot voor kort alleen op de radio heeft gehoord. Nienke bijt op de nagel van haar wijsvinger. 'Jij ziet er ook niet verkeerd uit.' hoort ze haar moeder zeggen, de deur gaat verder open en Johnny komt binnen. 'En wie is dat?' vraagt hij. Nienke kijkt zenuwachtig naar de grond.
 3. 4. 'Dat is Nienke, mijn dochter.' zegt Lotte. Ze kijkt hoe haar dochter Johnny zenuwachtig een hand geeft. 'Ik heb Chinees besteld, dat vind je toch niet erg?' vraagt ze. Johnny schudt zijn hoofd. 'Natuurlijk niet.' Lotte grinnikt. 'Heb je het huis kunnen vinden?' vraagt ze. 'Mijn chauffeur heeft het kunnen vinden.' zegt hij met een knipoog.
 4. 5. Nienke kijkt naar haar ouders die met elkaar staan te praten. Ze voelt zich buitengesloten ook al zijn het haar ouders. Johnny heeft haar een hand gegeven en is daarna weer met haar moeder in gesprek gegaan. Net alsof hij haar is vergeten. Ze loopt naar de woonkamer en gaat op de bank zitten. Haar moeder en Johnny komen de kamer ook binnen en lijken nog lang niet uitgesproken te zijn.
 5. 6. De deurbel gaat. 'Dat zal de Chinees zijn.' zegt ze harder als nodig, om duidelijk te maken dat ze er ook nog is. 'Ik ga wel.' zegt Lotte. Als ze de woonkamer uitloopt geeft ze Nienke een knipoog. Johnny kijkt haar recht in de ogen. 'Hoe oud ben jij?' vraagt hij. Nienke voelt zich net een baby als hij dat vraagt. 'Vijftien.' zegt ze. 'Dan heeft je moeder je dus in het jaar gekregen dat ze mij ook heeft ontmoet.'
 6. 7. Nienke knikt. 'Dat klopt. Ik ben zelfs geboren uit de nacht die je met mijn moeder hebt gehad.' zegt ze dan voorzichtig. Even lijkt Johnny uit het veld geslagen. 'Sorry, hoorde ik je nou net zeggen dat je mijn dochter bent.' vraagt hij. Nienke knikt. 'Ik zei het niet in die woorden, maar zo bedoelde ik het wel.'
 7. 8. Lotte komt de kamer weer binnen met een dienblad met bakjes van de Chinees. 'Zo, hier is het eten.' glimlacht ze. Nienke pakt een bakje dim sun. 'Ja, Nienke heeft me net verteld dat ze mijn dochter is.' Lotte knikt. 'Dat klopt, drie maanden na onze nacht samen kwam ik erachter dat ik zwanger was, ik had in die drie maanden met niemand het bed gedeeld.'
 8. 9. Johnny neemt een bakje bami, en kijkt naar de twee vrouwen. 'Meen je dit?' Lotte knikt. 'Maar waarom heb je niks gezegd?' vraagt hij. 'Dat leek me het beste voor Nienke, zo kon ze buiten de publiciteit opgroeien.' Johnny lacht. 'Als je het me eerder had verteld, dan had Nienke hier nu niet gezeten. Ik wil helemaal geen kinderen.'
 9. 10. Dat komt aan als een klap in het gezicht van Nienke, ze voelt tranen in haar ogen opwellen maar houdt zich groot. 'Dat kan ik begrijpen, als ik beroemd was zou ik ook geen kinderen willen...' zegt ze. Johnny lacht. 'Het is niet echt daarom, maar meer dat ik gewoon geen kinderen wil.' Deze keer wil Nienke zich niet eens groot houden. Weer wellen tranen op in haar ogen, om ze toch te verbergen neemt ze snel een hap.
 10. 11. Ze kijkt naar haar moeder die geanimeerd met Johnny praat. Ze hebben het over het liedje. Nienke voelt zich weer buitengesloten en neemt een hap van haar dim sun. Ze vind het leuk dat haar moeder Johnny nog steeds aardig vind en dat ze het naar haar zin heeft, maar zou ze niet even aan haar dochter kunnen denken. 'Ik ga even naar het toilet.' zegt ze wanneer ze opstaat.
 11. 12. Lotte glimlacht naar Johnny, ze vind hem nog steeds leuk. Heel leuk zelfs. Voorzichtig legt ze haar hand op zijn knie, hij haalt hem niet weg, maar trekt haar dichter naar zich toe. 'Lotte, zoals ik al in mijn liedje heb beschreven ben ik je altijd leuk blijven vinden, ook al heb ik je sindsdien niet meer gezien. Je bent nooit uit mijn gedachten verdwenen.' zegt hij.
 12. 13. Lotte lacht verlegen. 'Meen je dat?' vraagt ze. Johnny knikt en slaat zijn arm om haar heen. 'Lotte, ik wil je wat vragen. Ik heb een klein rolletje in een film gehad en volgende week is de première, het is nogal raar als ik alleen zou komen, en nu wil ik vragen of jij met me mee wilt. Zou je dat willen?' vraagt hij.
 13. 14. Lotte zucht, daar moet ze even over nadenken. Als ze meegaat komt ze meteen in alle bladen en is ze in een keer bekend, en dat wil ze niet. Ze zucht, was het allemaal maar wat makkelijker. 'Ik zou graag mee willen, alleen heb ik geen jurk.' zegt ze terwijl ze voelt dat haar wangen rood worden. Johnny lacht. 'Maak je geen zorgen, ik regel wel wat bij een winkel.'
 14. 15. 'Fijn dat je mee gaat.' zegt hij dan. Lotte glimlacht en vleit zich dichter tegen hem aan. In haar slaapkamer is Nienke kwaad aan haar bureau gaan zitten. 'Wat een zak.' zegt ze tegen zichzelf. 'Wat een enorme zak.' zegt ze deze keer harder. Nienke loopt naar haar bed en gaat liggen. Ze kon het beneden niet langer uithouden, dat gegiechel van haar moeder en de zelfingenomen blik van haar vader.
 15. 16. Ze had gedacht, dat het leuk zo zijn. Haar vader voor de eerste keer ontmoeten, maar nee. Niene bedenkt zichzelf dat dat waarschijnlijk door het beroemd zijn komt. Hij heeft kapsones en het lijkt alsof hij niks van haar wil weten. Heeft hij deze avond ook maar een keer interesse in haar getoond, ja alleen toen hij haar vroeg hoe oud ze was.
 16. 17. Nienke is kwaad op hem. Woedend staat ze op en gooit haar nieuwe kleren op de grond die herinneren haar nu te veel aan de situatie beneden, in haar ondergoed gaat ze naar de badkamer en haalt de speld uit haar haar, ze kamt het door en laat het los hangen. In de woonkamer hoort ze haar moeder giechelen, wat een trut denkt ze. Ze kijkt naar zichzelf in de spiegel.
 17. 18. Ze is dun, niet te mager, maar zeker niet te dik. Ze vind zichzelf ezoend. Yasmine haar beste vriendin wel, vaker als een keeniet bijzonder, maar veel jongens vinden dat wel. Ze is dit jaar welgeteld vier keer verkering gevraagd en ze heeft op alle vier de keren nee gezegd. Ze is nog niet toe aan verkering, ze heeft zelfs nog nooit gezoend.
 18. 19. Ze loopt naar haar kamer en pakt haar mobieltje uit de zak in haar nieuwe broek. Ze draait het nummer van Yasmine. 'Met Nienke.' '…' 'Ik zit in een noodsituatie.' '…' 'Mijn vader is hier, en hij wil me niet, hij besteed geen aandacht aan me...' '…' 'Yasmine, ik ben zo blij dat ik op je kan rekenen. Ik voel me hier zo alleen.'
 19. 20. 'Tot zo! Nee ze weten niet dat je komt, doe gewoon alsof we het hebben gepland en ik het ben vergeten!' '…' 'Wel slaapspullen meenemen. '…' 'Tot zo!' Vrolijk drukt ze het gesprek weg en trekt haar kleding weer aan. Ze weet dat ze altijd op Yasmine kan rekenen, niet alleen omdat zij haar ook heeft geholpen na de scheiding van haar ouders, maar ook gewoon omdat ze hartsvriendinnen zijn.
 20. 22. Ze loopt naar beneden en gaat naar de woonkamer. 'Mam, Yasmine belde net, we hadden afgesproken om vanavond te logeren. Maar ik ben vergeten het te vertellen. Sorry... Kan het wel gewoon doorgaan, ze is al onderweg. En dan vind ik het zo lullig om het af te zeggen.' Lotte knikt. 'Ze mag wel komen, als jullie maar naar boven gaan, ik wil nog even met je vader praten...'

×