EL TEMPS DE JESUS. 2.La seva gent

2,037 views

Published on

presentacio palestina segle 1

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,037
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

EL TEMPS DE JESUS. 2.La seva gent

 1. 3. Imperi romà al segle I JUDAEA ESCOLTA, TU SAPS QUI MANAVA EN TEMPS DE JESÚS ? Des de l’any 63 abans de Crist els emperadors romans Octavi August ( fins el 14després de Crist ) i Tiberi (fins el 37 d.C.) governaren Palestina que els anomenaven Judaea i pertanyia a la província de Síria. Primer posaren com a rei a Herodes I el Gran que va fer moltes obres públiques perquè l’economia anava bé.
 2. 4. Roma procurà conservar els costums jueus i la seva assemblea o SANEDRÍ format per 71 membres i presidida pel SUMME SACERDOT. Seguia la llei jueva però no podia condemnar a mort. Els romans controlaven els camins i la moneda exigien un elevat tribut que era recollit pels PUBLICANS i per això eren mal vistos. Mar Mediterrani          Herodes Antipes (4 aC-39 d.C)       Filip (4 aC-34 dC) Arquelau (4 aC-9dC) Procuradors romans    Ponç Pilat del 27 al 37dC Els romans consideraren els hereus del rei Herodes el Gran només governadors. Cosa que semblava bé als SADUCEUS o gent rica del país.
 3. 5. Amb el seu baptisme Jesús inicia la seva missió davant de tothom. L’aigua es feia servir per a purificar-se, netejar-se espiritualment i renèixer a una nova vida. El desert era el lloc d’oració, solitud i renuncia als béns materials on vivien comunitats com els ESSENIS. Jesús també hi va anar.
 4. 6. Jesús començà a predicar entre els pescadors del mar de Galilea i en aquell entorn van tenir lloc fets meravellosos: la tempesta calmada, la pesca miraculosa, les Benaurances,la multiplicació dels pans i dels peixos... L’agricultura i la ramaderia eren les ocupacions més importants de la població que tenia molts POBRES I MALALTS. Amb el creixement de les ciutats es desenvoluparen oficicis especialitzats. Amb tots els elements del camp sortiran unes bones paràboles... A veure si es fan ja pescadors d’homes Coneixes el bon pastor ?
 5. 7. Les llànties d’oli eren la font de llum de les cases,sovint només en tenien una. Jesús parlà de l’importància d’aquesta llum i digué “Vosaltres sou la llum del món”. Les DONES tenien molta feina a la casa perquè no tenien comoditats com nosaltres. A més no tenien els mateixos drets i deures que els homes i en depenien primer del pare i després del marit. Els NOIS anem a l’escola dels fariseus.
 6. 8. En el Temple de Jerusalem es celebrava diariament el culte i això feia que hi haguessin uns 7.000 SACERDOTS i que la major part eren pobres que vivien de les ofrenes. Per la Pasqua era costum menjar un xai sacrificat al Temple. Jo soc el Summe Sacerdot Els que tenien més influència eren els FARISEUS que complien al peu de la lletra la llei jueva. El temple comprenia diverses zones i quan més a prop del lloc més sagrat -el Sant dels Sants- estaven menys gent podia entrar-hi.
 7. 9. Getsemaní Casa de Caifàs ? Pretori.Palau d’Herodes Gólgota Palau Asmoneu Sanedrí Temple Jesús va ser condemnat dues vegades: el primer judici va ser religiós i del Sanedrí presidit pel Summe sacerdot i el segon va ser un judici polític davant de Ponç Pilat el governador romà. Aquí tens un dibuix que reconstruiex la ciutat de Jerusalem i l’itinerari de Jesús. Jesús va ser sotmés a les tortures públiques habituals en els casos de condemna a la creu, una pena que Roma reservava als esclaus i als rebels. Clavat a la creu semblava abandonat i fracassat. Quants el van cònèixer ...
 8. 10. <ul><li>Digues si és veritat que </li></ul><ul><ul><li>el summe sacerdot era l’únic que podia entrar al Sant dels sants; </li></ul></ul><ul><ul><li>el governador romà era escollit pel poble en votació; </li></ul></ul><ul><ul><li>els fariseus tenien molta influència en el poble; </li></ul></ul><ul><ul><li>els publicans vivien de la comissió per cobrar els impostos romans; </li></ul></ul><ul><ul><li>els pescadors no van acceptar Jesús perquè no savia l’ofici; </li></ul></ul><ul><ul><li>els malats eren atesos per les seves famílies; </li></ul></ul><ul><ul><li>les dones podien divorciar-se i tenir propietats; </li></ul></ul><ul><ul><li>els saduceus eren la gent rica i benestant; </li></ul></ul><ul><ul><li>els sacerdots eren nombrosos i molts d’ells eren pobres; </li></ul></ul><ul><ul><li>els profetes anaven predicant i vivien de la caritat ; </li></ul></ul><ul><ul><li>els essenis eren uns monjos que vivien a les ciutats; </li></ul></ul><ul><ul><li>els nens anaven a l’escola dels fariseus i les nenes no; </li></ul></ul><ul><ul><li>els pastors tenien ramats de xais i altres de porcs; </li></ul></ul><ul><ul><li>els pobres eren molts i varen seguir Jesús; </li></ul></ul>
 9. 11. Quina moneda tenien en temps de Jesús ? En temps de Jesús feien servir diverses monedes alhora i unes eren d’origen grec i les altres d’origen romà. Per aixó hi havia persones dedicades  a donar el canvi que s’anomenaven canvistes i els podem trobar a l’evangeli de Mateu 21,12. Les monedes gregues tenien com a peça de base la dracma que eran 3.64 grams de plata, als evangelis trobem talents a Mt 18,14, era la  moneda més gran i valia per 6.000 dracmes. En el temple de Jerusalem es feia servir el sistema monetari deTir amb monedes gregues de plata  i calia pagar el tribut del Temple amb una diracma per any que equivalia a 2 dracmes o mig sicle com veiem a Mt 17, 24-27. El sicle, el talent i  la mina no eren propiament monedes sinó unititats de pes o mesures però es feien servir també com a monedes com podem veure a Lc 19,13. Les monedes romanes tenien en el denari la seva base, era una moneda de 3,81 grams de plata i era el que guanyava un jornaler en un dia o jornada de treball com ens explica Mt 20, 2-13.; era també la moneda habitual dels preus de les mercaderies. Com era el calendari que es seguia en temps de Jesús? El calendari tenia un cicle setmanal però començaven el dia amb la posta del sol (vespre, nit, matí i tarda) i feien els dies de la setmana que no tenien nom propi llevat del dissabte o sàbat .  L’ any es dividia en 12 mesos que es comptaven des de cada lluna nova i s’iniciaven amb el mes de nissan  que es correspon al nostre març/abril.  Com els dotze mesos lunars sumaven 354 dies, cada tres anysaproximadament afeguien un tretzé  mes a l’any per compensar l’any solar que té 365 Dies i un quart de dia. Què queda del Temple de Jerusalem ? El Temple de Jerusalem en temps de Jesús estava molt reformat i maco gràcies el rei Herodes el gran, però fou destruït pels romans el 70 dC. Quan el 638 el califa Omar I va conquerir Jerusalem i va desaparèixer la civilització bizantina, el temple acabà per desaparèixer també,perquè els musulmans van dominar la ciutat i en l’explanada del temple construiren el 691 una gran mesquita anomenada la Cúpula de la Roca que encara podem trobar avui. Del temple resta una part del mur exterior de l’època d’Herodes i que els jueus consideren sagrat, és el Mur de les lamentacions.

×