Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Literatura Medieval catalana
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Literatura Medieval catalana

 • 13,006 views
Published

Descripció de les parts més importants de la literatura medieval catalana

Descripció de les parts més importants de la literatura medieval catalana

Published in Education , Technology
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
13,006
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
20

Actions

Shares
Downloads
226
Comments
0
Likes
3

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. LITERATURA MEDIEVAL CATALANA Montse Ciberta
 • 2. ÍNDEX ● Literatura medieval dels segles XIII i XIV ➢ Inicis de la literatura catalana ➢ Ramon Llull ➢ Les cròniques ➢ Bernat Metge ● Literatura del segle XV ➢ La novel·la cavalleresca vs la novel·la de cavalleries ➢ Tirant lo blanc ➢ Curial e Güelfa
 • 3. LITERATURA MEDIEVAL DELS SEGLES XIII I XIV
 • 4. ÍNDEX 1. Inicis de la literatura 2. Ramon Llull 3. Les Cròniques 4. Bernat Metge
 • 5. INICIS (S.XIII-XIV) ● A partir del s. VIII, el català es forma com a llengua oral i escrita a partir dels XI-XII (textos jurídics i religiosos). ● A partir del s. XIII es produeix el naixement de la literatura medieval catalana. ● Entre XIII i XIV es desenvolupa la prosa amb intencions i temes molt variats. ● La poesia en aquesta època és conreada en occità ja que la literatura en occità anomenada literatura trobadoresca té gran prestigi (trobadors - joglars).
 • 6. RAMON LLULL ● Va escriure una gran quantitat de llibres en català, llatí i àrab (no se’n conserva cap), dels quals se n’han conservat gairebé 250. Aquesta àmplia producció recull novel·la, llibres didàctics, tractats de filosofia, llibres religiosos, etc. ● En el camp literari cal destacar: ➢ Llibre de les meravelles ➢ Llibre de les bèsties) ➢ Blanquerna ➢ Llibre de l’orde de cavalleria
 • 7. RAMON LLULL ● Pretèn convèncer els infidels (musulmans) que la religió cristiana és la millor. ● Un mètode infalible --> l’Art ● És considerat el creador de la llengua literària en català ja que va ser el primer en escriure en català literari i es va haver d'inventar conceptes i paraules.
 • 8. LES CRÒNIQUES ● N’hi ha quatre: El llibre dels fets de Jaume I, les cròniques de Ramon Muntaner, de Bernat Desclot i de Pere el Cerimoniós. ● Escrites en XIII i XIV ● Aquestes cròniques foren escrites a instàncies de la monarquia i tenen una clara intenció propagandística. ● Les cròniques són extenses narracions en prosa dels fets històrics de caràcter bèl·lic més importants per ser escoltades en públic.
 • 9. BERNAT METGE ● Gaudia de certs privilegis fins que va ser acusat de la mort del rei en circumstàncies poc clares. Després de l’estada a la presó, va escriure Lo somni amb la qual pretenia convèncer tothom de la seva innocència. ● Lo somni narra el viatge que, en somnis, fa l’autor a l’altre món. ● L’obra presenta trets humanístics italitants com els diàlegs entre personatges, la referència a autors clàssics (Virgili…) i l’elegància estilística de la prosa. ● Influència de la cancelleria reial.
 • 10. LITERATURA MEDIEVAL DEL SEGLE XV
 • 11. ÍNDEX ● Inici de la novel·la cavalleresca ● Novel·la cavalleresca vs. novel·la de cavalleries ● Tirant lo blanc ● Curial e Güelfa
 • 12. INICIS DE LA NOVEL·LA ● La novel·la cavalleresca apareix en un moment en què la vida real està plena de cavallers i, com que vol reproduir la realitat, es preocupa sobretot per ser versemblant, és a dir, per ser creïble a qualsevol persona que llegeixi (o escolti com llegeixen) un llibre d'aquest tipus. ● La novel·la cavalleresca tindrà com a model les cròniques històriques, com la del rei Jaume I o la de Ramon Muntaner.
 • 13. INICIS DE LA NOVEL·LA ● La novel·la cavalleresca, doncs, voldrà ser com una mena de mirall de la realitat, voldrà reflectir el que passa al segle XV. ● A partir d'aquí, però, es produirà un procés d'osmosi (d'influència mútua) entre la literatura i la vida real: els cavallers llegeixen novel·les cavalleresques i volen actuar cada dia com els seus herois. I els herois de la ficció actuen com ho fan els cavallers autèntics.
 • 14. NOVEL·LA CAVALLERESCA VS. NOVEL·LA DE CAVALLERIES NOVEL·LA NOVEL·LA DE CAVALLERESCA CAVALLERIES ● Herois amb força però ● Herois amb força sobre humana humana ● Enemics reals (cavallers, ● Enemics fabulosos gossos...) (gegants, dracs...) ● Espais localitzables ● Espais fantàstics i desconeguts ● Temps concret i real ● Temps irreal ● Absència d'elements fantàstics ● Elements fantàstics (anells màgics...) ● Estats d'ànim (pena, malaltia, passió...) ● Absència d'estats d'ànim
 • 15. TIRANT LO BLANC DE JOANOT MARTORELL ● Novel·la cavalleresca que narra les aventures d'armes i d'amor del seu protagonista, Tirant, al servei d'un bell ideal: alliberar l'Imperi Grec del setge turc. ● Aquesta història s'explica en quatre parts: ➢ Tirant a Anglaterra ➢ Tirant a Sicília i Rodes ➢ Tirant a l'Imperi grec ➢ Tirant al nord d'Àfrica
 • 16. TIRANT LO BLANC CARACTERÍSTIQUES ● La voluntat de reflectir la realitat condiciona el tractament dels personatges i el decurs de la narració ● Els personatges evolucionen psicològicament. ● El marc geogràfic és conegut. ● Tirant és un cavaller fort i valent que supera els problemes que se li presenten amb força física, però sobretot amb l'ús de la intel.ligència. És un personatge humà: es troba malament, emmalalteix, s'equivoca, s'enamora... No hi ha intervenció d'elements irreals.
 • 17. TIRANT LO BLANC CARACTERÍSTIQUES ● To irònic a la novel.la i també hi és present l'humor. ● Presència de l'amor, forta càrrega sensual. ● L'acció se centra en la vida quotidiana, en les intrigues amorososes, i en els episodis bèl.lics. ● La novel.la combina dos estils, un de solemne i culte, i un altre de col.loquial i directe, ple d'expressions familiars.
 • 18. CURIAL E GÜELFA ● Autor anònim ● Es divideix en tres llibres: (1)Narra la joventut de Curial i com es forma com a cavaller (2)Es dedica a fer de cavaller errant (torneig de Melú, Laquesis...) (3)Explica el captiveri de Curial a Terra santa i el retorn a Montferrat.Autor anònim
 • 19. CURIAL E GÜELFA ● L'obra es mou entre els fets de cavalleria (torneigs, batalles) i episodis amorosos i eròtics (Curial i Güelfa, Curial i Laquesis, Curial i Càmar). ● Estil: poc carregat, amb un equilibri en les descripcions i els diàlegs dels personatges.