L’avantguardisme 4eso

29,458 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
7 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
29,458
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12,555
Actions
Shares
0
Downloads
185
Comments
0
Likes
7
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L’avantguardisme 4eso

 1. 1. L’AVANTGUARDISME 1905 - 1940 Montse Ciberta
 2. 2. ÍNDEX 1. Avantguardisme europeu 2. Característiques 3. Cronologia 4. Context històric 5. Moviments d’avantguardisme: ISMES 6. ISMES 6.1. Cubisme 6.2. Futurisme 6.3. Dadaisme 6.4. Surrealisme 7. L’avantguardisme a Catalunya 8. Publicacions avantguardistes catalanes 9. Joan Salvat-Papasseit 10. J. V. Foix
 3. 3. 1. L’AVANTGUARDISME EUROPEU Inclou els corrents estètics que posen de manifest la crisi de les arts i de la literatura produïda en el món occidental al començament del segle XX.
 4. 4. 2. CARACTERÍSTIQUES Rebuig de la tradició cultural burgesa. Destrucció de l'art tradicional. Recerca de noves formes expressives. Plantejaments innovadors que revolucionen l’art. Inconformisme social. Incorporació de tècnica, de la modernitat i de la màquina a la creació artística. Ús de les idees freudianes.
 5. 5. 3. CRONOLOGIA Inici: pels volts l'any 1905 Màxima intensitat: el 1916 i el 1925 Declivi i desaparició: al voltant de l’any1930 fins 1940
 6. 6. 4. CONTEXT HISTÒRIC Primera Guerra Mundial (1914 – 1918): El conflicte provoca un gran trasbals econòmic, polític i social. Crisi econòmica de 1929. Naixement de les ideologies totalitàries: feixistes i estalinistes. Revolucions obreres.
 7. 7. 5. MOVIMENTS D’AVANTGUARDA ISMES Tenen una vida efímera. Es mouen en cercles minoritaris. Èmfasi per la modernitat, i per l’originalitat. L’artista lluita contra la tradició acadèmica. Són caòtics i destructius. Declaren els principis a través dels manisfestos. S’extingeixen amb rapidesa (poca capacitat d’incidència social - incomprensió).
 8. 8. 6. ISMES FUTURISME CUBISME SURREALISME DADAISME
 9. 9. 6.1. CUBISME Apareix el 1907 a París i té Pablo Picasso i Georges Braque com a fundadors. Tractava les formes de la naturalesa per mitjà de figures geomètriques, representant totes les parts d'un objecte en un mateix pla. Ús del collage i el cal·ligrama: Composició poètica que respresenta o suggereix plàsticament algun motiu que té a veure amb la temàtica del poema. Joc tipogràfic
 10. 10. 6.2. FUTURISME Apareix a París el 1909 i el seu fundador fou Filipo Tomaso Marinetti. Voluntat d’incidència social. Atac frontal al passat. La nova cultura s’orienta al futur. Reivindicació del progrés, la tecnologia, la lluita,el combat (exaltació de la 1a Guerra Mundial); fascinats per la velocitat, l’electricitat, l’automòbil, l’avió... etc. Creació poètica: paraules en llibertat. Destrueixen la tipografia convencional, destrueixen la sintaxi, destrueixen també la puntuació, deixen espais en blanc.
 11. 11. 6.3. DADAISME L’impulsor fou Tristan Tzara. Es denuncia la inutilitat de l’art i de la literatura tradicional. Espontaneïtat, s’ultrapassa el límit de la lògica i la moralitat. Reivindicació de l’absurd, l’atzar i l’humor. Promouen una ideologia ètica de rebuig al bel·licisme. Literatura: collage literari: barrejar textos amb materials; poema objecte i poema visual (substitueix paraules per elements plàstics (fotos, materials, dibuixos,..). Escriptura autòmatica: Les idees es plasmen sobre el paper sense rectificació posterior.
 12. 12. 6. 3. 1. EXEMPLES DE DADAISME Poema objecte de Joan Brossa Poema objectel de Joan Brossa
 13. 13. 6.4. SURREALISME França, principis anys 1920 Derivació del dadaisme Teòric: André Breton Reben influència de la psicoanàlisi de Freud. L’essència de l’esperit es troba en el subconscient. L’esperit es mostra en llibertat en el somni. Literatura: escriptura automàtica: reproduir els filtres de la ment Temes recurrents: l’erotisme, l’humor i l’absurd cruel.
 14. 14. 7. L’AVANTGUARDISME A CATALUNYA A Catalunya , l’avantguardisme es desenvolupa de manera diferent per següents raons: Pel domini l'estètica noucentista fortament arrelada a les capes socials burgeses. A diferència d'altres països, els grups avantguardistes catalans estaven poc cohesionats Molts dels escriptors que començaren experimentant amb les noves tendències evolucionaren posteriorment cap a actituds més acostades a les de la literatura tradicional. A més ens trobem en una època en què s’està fixant la llengua i posant la llengua i la literatura en tots els àmbits ús.
 15. 15. 7. L’AVANTGUARDISME A CATALUNYA Té dues etapes: PRIMERA ETAPA (1916-1924): rep influència de Cubisme i del Futurisme. L’autor més destacat fou Joan Salvat-Papasseit. SEGONA ETAPA (1925-1938): rep influència del Surrealisme. Els autors més destacats foren Salvador Dalí i J. V. Foix.
 16. 16. 8. PUBLICACIONS AVANTGUARDISTES
 17. 17. 9. JOAN SALVAT-PAPASSEIT Fill de família obrera, va passar la seva infantesa en un orfenat. Es forma de manera autodidacta. Les primeres obres estan influïdes pel Futurisme com Poemes en ondes hertzianes i L’irradiador del port i les gavines. A les seves obres posteriors incorpora temes de la vida quotidiana i també és una poesia més personal i íntima: El poema de la rosa als llavis.
 18. 18. 10. J. V. FOIX Poeta, periodista i assagista, va iniciar els estudis de Dret però no els va acabar i va continuar amb la pastisseria del seu pare. La poesia de Foix està a camí entre el classicisme i l’avantguardisme. L’obra més important fou Sol, i de dol.

×