Your SlideShare is downloading. ×
0
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
La ciutat. evolució.
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

La ciutat. evolució.

271

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
271
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. 2n - BatxilleratINS Thos i codinaLes ciutats
 • 2. Evolució de les ciutatsLes ciutats de l’antiguitat. Ciutats de l’antiguitat (3000 aC.) Sorgeixen a Egipte i Mesopotàmia. Amb muralles i edificis públics. Ciutats gregues: Destacaven Esparta i Atenes. Fins el s. V, creixement al voltant de: L’Àgora. LAcròpoli. A partir del s. V, plànol hipodàmic(ortogonal o de quadrícula). Ciutats romanes: Ciutat principal: Roma. Plànol hipodàmic: campaments militars Carrers principals: Cardo màximus, en direcció nord sud. Decumanus màximus: en direcció est oest. Fòrum: es trobava a la cruïlla dels dosanteriors. Elements de les ciutats romanes:canalitzacions d’aigua, banys públics,ponts, amfiteatres,...
 • 3. Evolució de les ciutatsLes ciutats de l’edat mitjana i l’edat moderna. Caiguda de l’Imperi romà (476)  crisidel món urbà; segle XII  ressorgiment. Ciutats medievals (segles V-XV): Envoltades d’una muralla. Plànol irregular, amb carrers estrets isinuosos. Al centre s’ubicaven els edificis mésimportants: catedral, esglésies, castell. Nuclis comercials on residien artesans(gremis, agrupats per carrers) i lanaixent burgesia. Ciutats de l’edat moderna (segles XVI-XVIII): Embelliment i millora de les ciutats(l’home és el centre de l’Univers). Plànol regular i radio cèntric (formesgeomètriques). Construcció de grans palaus amb jardinsi esglésies i monuments queflanquejaven àmplies avingudes. Fundació de noves ciutats al voltant deresidències reials d’estiu (Versalles oAranjuez) i en territoris deshabitats ambl’objectiu de poblar-los: ciutats colonials.
 • 4. Evolució de les ciutatsLes ciutats industrials. La ciutat ha d’acollir noves construccions:fàbriques, estacions de ferrocarril,magatzems ... La industrialització provocà uncreixement extraordinari de les ciutats(èxode rural). Enderrocament de les antigues murallesper possibilitar l’extensió. Dos tipus de barris: Barris obrers. Barris burgesos: eixamples, plànol regular. Obres per fer arribar aigua, gas ielectricitat, construcció de clavegueres iintroducció de tramvies i primeres líniesde metro.
 • 5. Les ciutats europeesLes ciutats de la Unió Europea. Actualment, prop del 80% de la població de la UE és urbana. Majoria de la població viu en ciutats de mida petita i mitjana. Les més populoses són Londres i París. A partir de la segona meitat del segle XX, gran creixement de la perifèria: poblamentdifús. Dos grans subsistemes urbans: el nucli tradicional (des d’Anglaterra fins el nordd’Itàlia) i l’arc mediterrani emergent (des de l’est d’Andalusia fins el nord d’Itàlia)
 • 6. Evolució històrica de les ciutatsespanyoles i catalanes.
 • 7. Evolució històrica de les ciutatsespanyoles i catalanes.Les primeres ciutats. Fenicis: assentaments amb funciócomercial a algunes zones costaneresd’Andalusia (és l’origen de Cadis o Màlaga). Altres pobles van crear petites ciutats: grecs(Empúries) i cartaginesos (Cartagena). Amb els romans es produeix eldesenvolupament urbà més important del’antiguitat a la península: Tàrraco, CaesarAugusta,…Les ciutats de l’edat mitjana. Any 711: els àrabs envaeixen la península. La ciutat musulmana: Medina Barris perifèrics o ravals. Còrdova o Sevilla. D’altra banda, el centre de moltes ciutatsconserven elements del seu passat cristià.
 • 8. Evolució de les ciutatsLes ciutats del segle XIX. La industrialització fa que s’acceleri el creixement urbà. Preocupació per millorar les ciutats. Dos projectes urbanístics ho demostren: L’eixample de Barcelona i la Ciutat lineal a Madrid.
 • 9. Evolució de les ciutatsLes ciutats actuals. A partir de la segona meitat del segle XX: intensificació del creixement urbà. Dècada dels cinquanta i seixanta: construcció de extenses barriades obreres a laperifèria. Apareixen també nuclis de barraquisme. Les indústries es van concentrant en polígons industrials. Darreres dècades: creixement dels nuclis de la perifèria (conjunts residencials,parcs empresarials, grans centres comercials i de lleure a les vies d’accés a laciutat).
 • 10. La jerarquia urbana.
 • 11. Els problemesurbans

×