Your SlideShare is downloading. ×
0
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Clima i vegetació d'Espanya 3
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Clima i vegetació d'Espanya 3

4,719

Published on

Tema 3 Clima i Vegetació d'Espanya de Cicle Superior adaptat al llibre de sisè de l'Editorial Vicens-Vives

Tema 3 Clima i Vegetació d'Espanya de Cicle Superior adaptat al llibre de sisè de l'Editorial Vicens-Vives

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
4,719
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. CLIMA I VEGETACIÓ D’ESPANYA Cicle Superior. Mare de Déu del Carme. Mònica Abella Pugès
 • 2. EL CLIMA Conjunt de condicions atmosfèriques que predominen en una zona concreta de la Terra. La latitud • La distància en que la zona esta situada de l'Equador. La proximitat o llunyania del mar • Zones properes al mar : temperatures més suaus i més pluja que a l’interior. • Zones allunyades del mar: estius calorosos, hiverns freds i poca pluja. Zona freda Zona temperada L’altitud i el relleu • Amb altitud la temperatura disminueix • La disposició del relleu: modifica la temperatura i la pluja. Les serralades perifèriques aïllen les terres interiors de la influència del mar. Bona part del territori espanyol es troba a la zona temperada. Hi ha 5 zones climàtiques: Zona càlida Zona temperada Zona freda atlàntic de muntanya mediterrani subtropical d’interior
 • 3. LA VEGETACIÓ Depèn dels factors clim{tics i de l’orientació. L’obac: orientat al nord, té menys sol, és més humit i amb més vegetació. Al solell: orientat al sud, té més sol, és més sec i amb vegetació menys densa. Els paisatges naturals: Són aquells paisatges que no han estat modificats per l’home. Els boscos: Mediterrani De tipus oceànic De coníferes De la riba dels rius.
 • 4. El clima i la vegetació atlàntica. Propi de Galicia, façana cantàbrica i algunes zones del Pirineu occidental. Clima Hiverns suaus i estius frescos La diferència de temperatura entre estiu i hivern és reduïda. Les precipitacions són abundants Vegetació Boscos frondosos: De fulla caduca: roures, castanyers i faigs A les parts altes hi abunden les coníferes (avets, cedre...) A Galicia han repoblat amb eucaliptus. El sotabosc: Compost per falgueres i molses (creixent a l’obac) Espècies com el bruc, la gatosa i la ginesta Els prats naturals: Es mantenen verds durant tot l’any
 • 5. Roure Faigs Gatosa Falguera Castanyer Ginesta Bruc
 • 6. El clima i la vegetació mediterranis. Predomina a tot el llevant, les illes Balears, bona part d’Andalusia i Ceuta i Melilla. Clima Hiverns suaus i estius força calorosos. Les precipitacions són escasses i irregulars. La primavera i la tardor són les estacions més plujoses. L’estiu és l’estació més seca. Vegetació Adaptada al calor i a la sequera Predominen arbres de fulla perenne i mida petita amb arrels extenses i profundes. De pins a les zones més altes i de roures i Boscos: de castanyers a les més baixes L’arbre més comú és el pi blanc. També hi podem trobar alzines . Sotabosc: Garric, bruc i arbustos d’espècies arom{tiques (farigola, romaní...) Quan el bosc desapareix hi queda la garriga o màquia. A les zones més àrides: Espart, margalló i pita.
 • 7. Bruc Pi blanc Roure Garric Alzina Castanyer Farigola Espart Pita Romaní Margalló
 • 8. El clima i la vegetació de l’interior. Predomina a la Meseta, a la Depressió de l’Ebre i a l’interior d’Andalusia i Catalunya. Clima Forta oscil·lació. Estius molt calorosos i hiverns més freds que al litoral. Les precipitacions són molt irregulars i escasses. La primavera i la tardor són les estacions més plujoses. Vegetació Adaptada a les temperatures extremes. A les zones de més altutud: Vegetació de muntanya amb coníferes (pins o avets), matolls i pastures (als cims) Zones boscoses (roures faigs) Terres de menys altitud: L’arbre més característic és l’alzina (deveses) També es troben pins ( a les terres més càlides i, pollancres, oms a les ribes dels rius. A les sense arbres: Arbustos, matolls i herbes (farigola, romaní, espigol ...).
 • 9. Avets Roure Faigs Pins Alzina Om Espigol Pastures Pollancre Farigola Romaní
 • 10. El clima i la vegetació de muntanya. Predomina a les zones més elevades dels diferents sistemes muntanyosos d’Espanya. Clima Hiverns freds i llargs (temperatures sota zero) i estius frescos i curts Pluges abundants i a l’hivern en forma de neu. Vegetació Zones baixes: Muntanya mitjana: Zones més altes: Per sobre dels 2000 m: Vegetació mixta: arbres de clima sec (pins, alzines) i arbres de zones humides (roures, faigs, oms) Vegetació del bosc atlàntic ( roures i arbres de fulla caduca). Boscos de coníferes resistents al fred ( avets, pins) Matolls i pastures de muntanya.
 • 11. El clima i la vegetació de les illes Canàries. Situades a la zona càlida tenen un clima subtropical àrid Clima Vegetació Vegetació de Hiverns molt suaus i matolls xeròfils estius moderadament Regions baixes: adaptada a la càlids (a causa del sequedat (atzavara corrent atlàntic) i cardón). Poca oscil·lació Boscos amb tèrmica. Regions espècies com el d’altitud Pluges escasses. llaurer, el boix mitjana: grèvol i el til·ler. Zones altes: Boscos de pi canari- Per sobre dels 2000m: Matolls de retama i codeso.
 • 12. EL CLIMA Depèn de: A Espanya hi ha cinc zones climàtiques Factors climàtics Latitud Altitud i relleu De l’interior Subtropical Proximitat o Atlàntica De muntanya Mediterrània llunyania del mar ELS PAISATGES a Espanya n’hi ha de cinc tipus Atlàntic Roure, pi i prats Mediterrani Pi alzina i màquia De l’interior Alzina, pi i matoll De muntanya Avet, roure i prats Canari Pi canari, laurisilva i matoll
 • 13. PRECIPITACIONS ATLÀNTIC MEDITERRA NI D’INTERIOR DE MUNTANYA SUBTROPICAL Hiverns suaus i estius frescos La diferència de temperatura entre estiu i hivern és reduïda. Hiverns suaus i estius força calorosos. Forta oscil·lació. Estius molt calorosos i hiverns més freds que al litoral. Hiverns freds i llargs (temperatures sota zero) i estius frescos i curts. Hiverns molt suaus i estius moderadament càlids (a causa del corrent atlàntic) Poca oscil·lació tèrmica. Les precipitacions són abundants TEMPERATURA EL CLIMA Les precipitacions són escasses i irregulars. La primavera i la tardor són les estacions més plujoses. L’estiu és l’estació més seca. Les precipitacions són molt irregulars i escasses. La primavera i la tardor són les estacions més plujoses. Pluges abundants i a l’hivern en forma de neu. Pluges escasses.
 • 14. PART MITJA BAIXA ZONA AMB SOTA BOSC POCA VEGETACIÓ BOSCOS PART ALTA ATLÀNTICA MEDITERRÀNIA D’INTERIOR DE MUNTANYA CANARI A les parts altes hi abunden les coníferes (avets, cedre...) Adaptada al calor i a la sequera Predominen arbres de fulla perenne i mida petita amb arrels extenses i profundes. Trobem pins i roures Adaptada a les temperatures extremes. Vegetació de muntanya amb coníferes (pins o avets), matolls i pastures (als cims) Trobem roures i faigs. Boscos de coníferes resistents al fred ( avets, pins) Boscos de pi canari- De fulla caduca: roures, castanyers i faigs A Galicia han repoblat amb eucaliptus. Trobem castanyers. L’arbre més comú és el pi blanc. També hi podem trobar alzines L’arbre més característic és l’alzina (deveses) També es troben pins ( a les terres més càlides i, pollancres, oms a les ribes dels rius. Vegetació del bosc atlàntic ( roures i arbres de fulla caduca). Vegetació mixta: arbres de clima sec (pins, alzines) i arbres de zones humides (roures, faigs, oms) Boscos amb espècies com el llaurer, el boix grèvol i el til·ler. Vegetació de matolls xeròfils adaptada a la sequedat (atzavara i cardón). Compost per falgueres i molses (creixent a l’obac) Espècies com el bruc, la gatosa i la ginesta. Garric, bruc i arbustos d’espècies aromàtiques (farigola, romaní...) Prats: Es mantenen verds durant tot l’any. Quan el bosc desapareix hi queda la garriga o màquia. Espart, margalló i pita. Arbustos, matolls i herbes (farigola, romaní, espigol ...). Per sobre dels 2000 m trobem matolls i pastures de muntanya. Per sobre dels 2000m matolls de retama i codeso.

×