Your SlideShare is downloading. ×
Penyahtoksidan Membantu Dalam Proses Pelangsingan Badan
Assalammualaikum dan salam sejahtera,
Jika anda mengurangkan berat...
Lanjutan daripada rancangan realiti popular yang mencetus fenomena serata asia, Biggest
Loser Asia, aku rasa ini masa yang...
Kegemukan boleh menyembunyikan hakikat yang anda sedang mengandung dan
tanpa diduga bayi itu menjengah keluar kepalanya se...
Satu lagi sumber seratadalah sayur-sayuran termasuk brokoli, daun sadri, lobak
merah, kentang, tomato, kacang hijau dan se...
tersebut, beliau menjalani rawatan ‘hot blanket’. Untuk melihat dengan lebih detail, sila
baca harian metro disini.
Saya m...
Tuesday, 10 April 2012
Kesan Herbalife!!!
Ada kebaikan ke kalau anda obes??
Bile dah obes, negative effects wow banyaknya....
Em..
Ramai sibuk tanye, amik herbalife tak ada side effects ke??
Ada la!! Nah cuba bace~
Anda mungkin juga meminati:
MENGAPA MAKANAN MENYEBABKAN KITA GEMUK?
Pentingnya Kesihatan Pada Kita
KEPENTINGAN SARAPAN PAD...
Pagi: Nasi Lemak+Teh tarik=900 kalori

Pagi: Shake Herbalife= 180 kalori

Tengahari: Nasi Campur + Air kosong=1000
kalori
...
•
•
•
•

Bagaimana anda boleh kurus dengan Herbalife shake dan tea mix?
MENGAPA MAKANAN MENYEBABKAN KITA GEMUK?
BAGAIMANA ...
Apakah faktor risiko penyakit ini?
Ia bermula daripada GAYA HIDUP YANG TIDAK SIHAT ---> PENYAKIT RISIKO
TINGGI & FAKTOR YA...
meningkatkan aliran darah ke jantung. Ia secara semula jadi yang dihasilkan oleh
tubuh manusia, walaupun dalam kuantiti ya...
Niteworks

Bagaimana Nitrik Oksida membantu?

Faktor2 utama penyakit kardiovaskular

Credit to Azleen
Anda mungkin juga meminati:
Lima Tanda Sakit Jantung
FAKTA KESIHATAN : Benarkah Lelaki lebih Banyak Penyakit?
Pentingnya K...
Laporan Kementerian Kesihatan menunjukkan peratus rakyat negara ini menghidap
penyakit jantung, kencing manis dan kolester...
Anda mungkin juga meminati:
MENGAPA MAKANAN MENYEBABKAN KITA GEMUK?
KEPENTINGAN SARAPAN PADA KESIHATAN INDIVIDU
FAKTA KESI...
Lima Tanda Sakit Jantung

PEMERGIAN pelakon dan pengacara terkenal, Hani Mohsin Hanafi, 41, akibat serangan
jantung member...
-Dada terasa sesak (C).
-Buku lali bengkak atau edema (E).
-Sesak nafas (S).

FACES adalah cara mudah untuk mengenali taha...
Apabila disebut mengenai sakit jantung, rasanya semua orang tahu. Namun,masih ramai
tidak memberi perhatian kepada penyaki...
-Merokok.

Gejala seperti hidung sering berdarah dan sakit kepala adalah petanda tekanan darah
terlalu tinggi. Bagaimanapu...
Jelaslah bagi kita bahawa faktor makan bukannya sebab yang tepat mengapa seseorang
menjadi gemuk. Seseorang menjadi gemuk ...
lebih. Ini kerana kelebihan pada otot berat tulang badan dan kandungan air berbanding
orang biasa namun dia tidak mengalam...
Kaunseling pil diet Pil diet boleh menyebabkan tekanan darah meningkat ke paras
bahaya. Janganlah sekali-kali ambil pil di...
kenapa mesti menunggu kita kronik baru insaf.....cegah sebelum parah....
Pembedahan pintasan gastrik bantu turunkan berat ...
Sesetengah orang yang tidak sabar dengan cemuhan pastinya melakukan pelbagai cara
untuk menurunkan berat badan seperti men...
“Justeru, teknologi pembedahan bariatrik boleh menjadi antara satu alternatif bagi
mengatasi masalah obesiti . Prosedur pe...
Justeru bagi individu obes yang tidak mampu bersenam, ini mungkin pilihan terbaik.
Bagaimanapun, disebabkan ia berisiko ti...
Bedah untuk kurus
Oleh Suzan Ahmad
suzan@bharian.com.my
2010/12/19
Pembedahan bariatrik untuk atasi masalah obesiti
OBESIT...
mudah untuk mengklasifikasi dan menjuruskan kaedah rawatan mengikut BMI pesakit.
Bila seseorang itu jatuh dalam kategori o...
polisi insurans yang tidak melindungi pembedahan ‘bariatrik’ juga perlu dipinda kerana
ia bukan kaedah digunakan untuk tuj...
Labels: fakta

Wednesday, 18 May 2011
Diet Dengan Herbalife : EFEKTIF DAN SANGAT MUDAH
1. Anda tidak perlu meninggalkan hi...
Friday, 6 May 2011
MENGAPA ANDA PATUT PILIH HERBALIFE??
Tahukah anda bahawa... amalan diet yang drastik iaitu dengan memak...
Banyak pantang larang atau mitos mengenai makanan dan latihan ini. Makanlah yang ini,
yang itu tak boleh, jangan buat itu,...
Realiti: Jangka masa latihan sebenar sepatutnya tidak melebihi sejam. Walaupun perlu
bersosial, ada baiknya jangan buang m...
Sayang katanya...takut membazir.. Membazir tu kan amalan syaitan. Si suami pula
dengan riaknya mengatakan "awak ni kuat ma...
Susu pekat manis, 1 sudu besar, 19 g
Susu isian, 1 sudu besar, 21 g
Susu UHT rendah lemak, 1 paket
Susu UHT berperisa cokl...
Burger keju, 124 g
Burger keju dgn daging, 187 g
Kek ikan dalam roti, 145 g
Cogney dog, 115 g
Hot dog, 82 g
Pizza, tomato ...
Baulu cermai, 1 biji, 6 g
Bingka ubi kayu, 1 potong, 79 g
Cokodok pisang, 4 biji, 55 g
Cucur badak, 1 biji, 44 g
Cucur uda...
Penyahtoksidan membantu dalam proses pelangsingan badan
Penyahtoksidan membantu dalam proses pelangsingan badan
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Penyahtoksidan membantu dalam proses pelangsingan badan

1,064

Published on

panduan langsing badan

Published in: Health & Medicine
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,064
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Penyahtoksidan membantu dalam proses pelangsingan badan"

  1. 1. Penyahtoksidan Membantu Dalam Proses Pelangsingan Badan Assalammualaikum dan salam sejahtera, Jika anda mengurangkan berat badan dengan drastik seperti menahan lapar, sebenarnya anda kehilangan lebih banyak otot berbanding lemak, dan jika anda memberhentikan diet dan berat anda naik kembali, anda sebenarnya membina lebih banyak lemak lagi. Jika anda melakukan diet secara bermusim, hilang 10 kg dan 5 kg daripadanya adalah otot dan selepas itu naik balik 10 kg dan 10 kg yang naik itu adalah lemak.sebenarnya anda meningkatkan jumlah lemak di badan anda walaupun berat badan anda tetap sama. Ini bermaksud jumlah lemak anda meningkat berbanding sebelum anda melakukan diet. Untuk mengelakkan perkara ini dari berlaku, sebelum memulakan program mengurangkan berat badan, lakukan penyahtosidan terlebih dahulu selama 7 hingga 20 hari. Anda boleh menggunakan tea hijau atau mengamalkan pemakanan buah-buahan seperti epal, strawberry dan sebagainya untuk menghapuskan radikal bebas. Selain itu pastikan anda meminum air secukupnya untuk membuang toksin dalam badan Anda. Penyahtosidan bermaksud membersihkan semua organ – organ penting seperti buah pinggang, hati, usus dan sebagainya. Dengan membersihkan organ-organ ini, anda boleh mengurangkan berat badan beberapa kg di sebabkan berat yang hilang adalah merupakan sisa-sisa toksin yang terkumpul dalam sistem badan anda dalam beberapa tahun. Dengan mengeluarkan semua toksin tersebut dari badan, ini akan menyebabkan proses mengurangkan berat badan akan menjadi lebih mudah. Selepas menghabiskan proses penyahtosidan, pastikan anda memakan buah, sayuran dan makanan berfiber tinggi Untuk mengelakkan sisa toksin tadi berkumpul kembali. Walaupun berat badan anda tidak berkurang semasa menjalani pross penyahtosidan tadi, Ia adalah berguna untuk memulakan proses pengurangan berat badan di samping boleh meningkatkan lagi tahap kesihatan dan menguatkan sistem penghadaman untuk menolong mengurangkan berat badan anda. Periksa dengan doktor anda untuk mencari program penyahtosidan yang terbaik untuk bentuk badan dan kesihatan anda. Anda akan berasa kelainan apabila semua toksin yang terkumpul dalam badan anda dikeluarkan. • • • • • Anda mungkin juga meminati: Penyahtoksidan Membantu Dalam Proses Pelangsingan Badan Tips Menurunkan Berat Badan Herbalife: Serat Yang Mencukupi Penting Untuk Diet Anda. Pentingnya Kesihatan Pada Kita Bentukkan badan dan dapatkan kesihatan terbaik dalam hidup anda dengan Makanan Sihat Herbalife LinkWithin Posted by ChemSO at 15:52 3 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta, Info Bahaya Berat Berlebihan Bagi Wanita
  2. 2. Lanjutan daripada rancangan realiti popular yang mencetus fenomena serata asia, Biggest Loser Asia, aku rasa ini masa yang terbaik untuk kurangkan berat badan berlebihan tu. Mereka dah buktikan ianya tidak mustahil untuk dilakukan. Cara pun dah ditunjukkan, bersenam macam orang gila dan hilang 80 kg dalam masa kurang 6 bulan dan bertukar dari teddy bear kepada tengkorak hidup. Okay, cukup dengan cerita biggest loser. Secara umumnya kita semua tahu yang berat badan berlebihan atau obesiti ni tak bagus. Ia membataskan pergerakan kita dan biasanya akan datang dengan pakej-pakej tambahan lain seperti darah tinggi, darah rendah, kencing manis, kencing tawar dan yang sama waktu dengannya. Itu secara umumnya la. Aku tak mahu bicarakan soal tu lebih lanjut sebab pada aku, semua orang pun tahu. Tapi aku fokuskan untuk wanita, apa kesan buruk muatan berlebihan ni? Baca berita yang aku dah alih suara dan ringkaskan ni, Seorang wanita Inggeris, Belinda Waite (21) menjadi ibu hanya selepas 3 jam doktor mengesan yang beliau sedang mengandung. Doktor hanya mengesahkan yang beliau menghidap Irritable Bowel Syndrome (apa dalam bahasa Melayu?) dan gout walaupun lepas 9 bulan keluar, masuk hospital. Dipendekkan cerita, pada 6 Februari, barulah doktor sahkan yang dia sedang mengandung 3 bulan dan dihantar balik rumah. Tapi 3 jam je lepas tu, jeng, jeng, jeng…. Jadi, tak sempat la ke hospital mcam aku dulu. Bayi itu telah berjaya mengeluarkan dirinya tanpa disangka-sangka. Jadi apa jawapan buat tajuk entri ini? Kenapa kegemukan tu bahaya untuk wanita?
  3. 3. Kegemukan boleh menyembunyikan hakikat yang anda sedang mengandung dan tanpa diduga bayi itu menjengah keluar kepalanya secara tiba-tiba. Menakutkan bukan! Tapi pelik jugak, dengan kecanggihan teknologi kat barat sana takkanlah tak dapat kesan. Doktor kat sana tak ada takde mesin pengimbas? Anda mungkin juga meminati: Kenapa Perempuan Cepat TUA dan GEMUK?? Kenapa Perempuan Cepat TUA dan GEMUK?? Pentingnya Kesihatan Pada Kita FAKTA KESIHATAN : Benarkah Lelaki lebih Banyak Penyakit? Makan Bukan Punca Kita Gemuk!! LinkWithin Posted by ChemSO at 12:36 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta Monday, 11 June 2012 Herbalife: Serat Yang Mencukupi Penting Untuk Diet Anda. Assalammualaikum dan salam sejahtera Jika anda sedang menjalani program pelangsingan badan, pastikan anda mendapatkan serat yang mencukupi dalam pemakanan. Serat mempunyai banyak faedah kesihatan dan adalah sangat penting untuk memasukkannya dalam diet anda setiap hari. Anda perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 20 hingga 35 gram serat setiap hari. Matlamat untuk memakan serat dapat dicapai dengan mudah dengan memakan banyak bijibijian, sayur-sayuran dan buah-buahan itu. Sumber serat yang paling banyak terdapat dalam kebanyakan makanan. Semua buah-buahan kaya dengan serat termasuk epal, pisang, prun, ceri, strawberi, blueberi, tembikai, atau tentang apa-apa buah yang bermusim. Bijirin juga boleh di makan untuk mendapatkan serat harian anda. Daripada memakan roti putih, mengapa tidak memilih roti gandum atau oat yang telah dimasak . Ini adalah sumber terbesar keseluruhan bijirin dan rasanya juga lazat.
  4. 4. Satu lagi sumber seratadalah sayur-sayuran termasuk brokoli, daun sadri, lobak merah, kentang, tomato, kacang hijau dan semua sayur-sayuran berdaun hijau. Anda juga boleh memasukkan sumber dari kekacang kering dan ia mengandungi serat yang tinggi dan hampir tiada lemak jika dimasak dengan betul. Beberapa faedah serat yang lain adalah ia boleh membuatkan kita rasa kenyang, ia membantu mencegah sembelit, masalah usus, buasir, jangkitan bakteria dalam apendiks, membantu saluran pencernaan anda menjadi sihat dan mengurangkan risiko anda mengidap penyakit kolon kanser. Seperti yang anda boleh lihat, adalah sangat penting untuk menambah serat untuk diet anda. Selain membantu anda mengeluarkan lemak dan toksin daripada badan, serat juga akan membuat anda sihat dan membantu anda menurunkan berat badan lebih mudah. Semakin anda berusia, semukin sukar untuk mengurangkan berat badan kerana badan dan lemak adalah kawan baik. seperti manusia, kawan baik susah hendak meninggalkan kita. Sekian Anda mungkin juga meminati: MITOS PEMAKANAN SIHAT MITOS PEMAKANAN SIHAT MENGAPA MAKANAN MENYEBABKAN KITA GEMUK? Penyahtoksidan Membantu Dalam Proses Pelangsingan Badan Pentingnya Kesihatan Pada Kita LinkWithin Posted by ChemSO at 00:30 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta, Info Sunday, 3 June 2012 Pengetahuan Penting Untuk Melangsingkan Badan. Assalammualaikum dan salam sejahtera, Apa khabar anda hari ini? di harap sihat-sihat belaka.Sudah acap kali saya katakan bahawa rahsia untuk langsing adalah pengawalan kalori. Dalam harian metro hari ini ada memaparkan berita mengenai seorang wanita yang mengalami kegatalan di seluruh badan setelah menjalani rawtan pelangsingan badan yang berharga RM10,000. Dalam berita
  5. 5. tersebut, beliau menjalani rawatan ‘hot blanket’. Untuk melihat dengan lebih detail, sila baca harian metro disini. Saya masih tidak faham kenapa ramai mereka di luar sana yang terpengaruh dengan iklan-iklan serta rawatan yang pelik-pelik untuk langsing. Kepada mereka yangingin langsing senang sahaja prinsipnya. Jaga pengambilan kalori anda setiap hari.Jika anda tidak ingin mengambil Herbalife tidak mengapa, tetapi pastikan pengambilan kalori anda kurang daripada yang digunakan oleh badan anda setiap hari dengan harapan supaya lemak anda akan ditukar untuk menjadi tenaga. Jika setiap hari pengambilan kalori anda kurang daripada yang di gunakan, Insya Allah lama kelamaan, berat badan anda akan berkurangan malah badan anda juga akan membentuk (reshape) kembali. Oleh itu kepada mereka yang ingin mengurangkan berat badan, ada 2 pilihan yang ada iaitu secara percuma dan berbayar. Jika anda rasa tidak ingin mengeluarkan sesen pun wang anda, anda boleh mencuba cara melangsingkan badan menerusi teknik Pengawalan minda atau menggunakan food replacement powder iaitu Herbalife ( kalau nak boleh hubungi saya pada no di sebelah kanan blog ini. Kosnya tak sampai pun RM10,000). Kesimpulannya: 1. Kunci kepada pengurangan berat badan dan reshape adalah pengawalan kalori. 2. Sebelum anda melaksanakan kempen mengururangkan berat badan anda, buat kajian terlebih dahulu dan dapatkan maklumat mengenai masalah badan anda. Ada yang naik berat badan di sebabkan perubahan hormon, ada yang mempunyai metabolisme yang rendah dan bermacam-macam lagi. 3. Jangan lekas terpedaya dengan iklan-iklan pusat pelangsingan yang menjadikan artis terkenal sebagai duta. Sebabnya anda boleh baca di sini. 4. Dapatkan nasihat pakar untuk. Sekurang-kurangnya pakar akan memberikan bebrapa info berguna dalam aspek pengurangan berat badan. 5. Akhir sekali saya hairan kenapa ada orang yang sanggup mengeluarkan wang sebanyak RM10,000 untuk mengurangkan berat badan yang belum tentu berkesan. Anda mungkin juga meminati: • Makan Bukan Punca Kita Gemuk!! • MITOS PEMAKANAN SIHAT • MITOS PEMAKANAN SIHAT • Penyahtoksidan Membantu Dalam Proses Pelangsingan Badan • Herbalife: Serat Yang Mencukupi Penting Untuk Diet Anda. LinkWithin Posted by ChemSO at 15:54 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta
  6. 6. Tuesday, 10 April 2012 Kesan Herbalife!!! Ada kebaikan ke kalau anda obes?? Bile dah obes, negative effects wow banyaknya..!! Semuanya berpunca daripada pemakanan..pemakanan yang tidak sihat.. Pengambilan kalori harian lebih daripada apa yg badan perlukan.. Akibatnya macam2lah penyakit kronik menyerang.. Kalau belum kena serang lagi, ALERT..!! Mungkin esok, mungkin tulat, atau mungkin sekejap lagi kena cancer/ diabetes/ high blood pressure dan lain2.. Cara macam mana nak pulihkan semua ni atau nak elakkan penyakit2 ni?? Semuanya melalui pemakanan juga. Ya melalui HERBALIFE~ =D Ingatnya HERBALIFE bukan ubat kurus, ia adalah makanan nutrisi untuk sihat.. Tengoklah baby & ibu mengandung pon boleh ambik shake okay~
  7. 7. Em.. Ramai sibuk tanye, amik herbalife tak ada side effects ke?? Ada la!! Nah cuba bace~
  8. 8. Anda mungkin juga meminati: MENGAPA MAKANAN MENYEBABKAN KITA GEMUK? Pentingnya Kesihatan Pada Kita KEPENTINGAN SARAPAN PADA KESIHATAN INDIVIDU Kenapa Perempuan Cepat TUA dan GEMUK?? Fakta dan Kelebihan Herbalife LinkWithin Posted by ChemSO at 13:43 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta, Info Wednesday, 9 November 2011 Perbezaan Pengambilan kalori antara pengguna Herbalife dan yang tidak menggunakan produk Hebalife. JADUAL PENGAMBILAN KALORI JADUAL PENGAMBILAN KEBANYAKAN INDIVIDU DI MALAYSIA KALORI DENGAN HERBALIFE ——————————————————— ———————————————— ———————————
  9. 9. Pagi: Nasi Lemak+Teh tarik=900 kalori Pagi: Shake Herbalife= 180 kalori Tengahari: Nasi Campur + Air kosong=1000 kalori Tengahari: Nasi Campur +air kosong=1000 kalori Malam: Nasi Campur + air kosong= 1000 kalori Malam: Shake Herbalife:180 kalori. Jumlah kalori yang di ambil untuk sehari= 2900 kalori. Jumlah kalori yang di ambil untuk sehari=1360 kalori. Dari pada jadual di atas, kita dapati bahawa pengambilan Makanan dengan HERBALIFE hanya menghasilkan 1360 kalori dalam badan kita. Jika kita ambil sampel penggunaan 2200 kalori bagi lelaki dan 1800 kalori bagi wanita, persamaan berikut akan diperolehi: Lelaki : 2200-1360 = 840 kalori akan di bakar Wanita: 1800-1360 = 440 kalori akan dibakar Oleh sebab itu, tubuh akan mendapatkan kalori dari sumber lain seperti lemak dalam tubuh untuk menampung penggunaan tenaga kita seharian. Kesimpulannya produk HERBALIFE Mengurangkan pengambilan kalori melalui pengantian makanan, supaya kalori yang dimakan kurang dari apa yang tubuh mampu bakar tetapi dalam masa yang sama membekalkan tubuh dengan segala zat makanan yang badan perlukan supaya tubuh berfungsi dengan baik. “Barapa KG Saya Boleh Turunkan Berat Badan Saya dalam sebulan?” Untuk mengurangkan berat badan sebanyak 1kg, 8000 kalori perlu di bakar. Wanita: 440 kalori X 30 hari = 13, 200 kalori = 1.65KG dapat dikurangkan Lelaki: 840 kalori X 30 hari = 25,200 kalori = 3.15KG dapat di kurangkan p/s :Ini cuma kiraan asas, setiap individu berlainan tahap metabolismanya, semasa program, otot dibina dan kadar metabolisma akan meningkat, jumlah pengurangan berat badan akan berubah-ubah mengikut individu. • Anda mungkin juga meminati: Maklumat Shake Herbalife
  10. 10. • • • • Bagaimana anda boleh kurus dengan Herbalife shake dan tea mix? MENGAPA MAKANAN MENYEBABKAN KITA GEMUK? BAGAIMANA ANDA BOLIH KURUS DENGAN HERBALIFE SHAKE DAN TEA MIX? Pengiraan Kalori Dalam Makanan LinkWithin Posted by ChemSO at 11:10 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta Monday, 31 October 2011 Herbalife dan Kardiovaskular Assalamualikum warahmatullahiwabarakatuh dan salam sejahtera kepada semua. Seperti yang aku janjikan petang td, aku nak share sesuatu mengenai penyakit kardiovaskular. As for herbalife distributor, we all have known about HERBALIFE NITEWORKS has released to Malaysian market. N because of this product, I came out for the idea of make some research about cardiovascular. I’ll try to relate the goodness of Niteworks and how it can reduce cardiovascular disease. Apa itu penyakit kardiovaskular? Penyakit jantung ialah istilah luas yang digunakan untuk menerangkan bermacam-macam penyakit yang menjejaskan jantung dan salur darah seseorang. Istilah “penyakit jantung” kerap digunakan bertukar ganti dengan “penyakit kardiovaskular”. Penyakit kardiovaskular merupakan sebab utama kematian di seluruh dunia dan ia merujuk kepada gangguan salur darah yang membekalkan darah ke jantung dan bahagian-bahagian penting tubuh yang lain seperti otak, buah pinggang, mata, tangan dan kaki. Pengesanan awal risiko-risiko kardiovaskular membantu mengurangkan penderitaan akibat penyakit jantung dan mencegah komplikasi-komplikasinya seperti kegagalan jantung, serangan jantung, angin ahmar, penyakit buah pinggang dan penyakit arteri periferi melalui rawatan awal. Penyakit kardiovaskular ialah proses yang bermula dengan kerosakan kepada tubuh akibat faktor-faktor gaya hidup seperti merokok, tiadanya kegiatan fizikal dan diet yang tidak sihat. Kerosakan ini akan berkembang menjadi penyakit berisiko tinggi seperti kegemukkan, tekanan darah tinggi, kencing manis dan paras lipid tinggi. Jika ia terus dibiarkan tanpa ditangani, penyakit-penyakit ini seterusnya akan berkembang menjadi penyakit vaskular yang akan mengakibatkan kerosakan dan kegagalan pelbagai organ dan akhirnya kematian.
  11. 11. Apakah faktor risiko penyakit ini? Ia bermula daripada GAYA HIDUP YANG TIDAK SIHAT ---> PENYAKIT RISIKO TINGGI & FAKTOR YANG TIDAK BOLEH DIUBAH ---> KEROSAKAN ORGAN HUJUNG * Sila rujuk gmbr di bwh untuk penjelasan. :) Siapa yang berisiko mendapat penyakit ini? Pesakit yang menghidap kencing manis, tekanan darah tinggi, mempunyai masalah kegemukkan yang berlebihan dan penyakit buah pinggang berlarutan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit kardiovaskular. TETAPI, bagi individu yang berisiko tetapi tidak mempunyai simptom penyakit kardiovaskula, adalah dinasihatkan nasihat agar membuat beberapa perubahan kepada gaya hidup bagi meningkatkan kesihatan jantung mereka. Perubahan-perubahan ini termasuklah mengurangkan merokok, makan makanan yang sihat dan kerap bersenam. Jika sesuai, pesakit juga akan diberikan ubat untuk merawat tekanan darah tinggi, paras lipid tinggi dan kencing manis. Individu yang berisiko rendah harus terus mengamalkan gaya hidup yang sihat. Maka, marilah kita jalani HIDUP GAYA HIDUP SIHAT dgn mengamalkan ciri-ciri di bawah: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Pemakanan sihat Kekalkan berat badan yang sihat Selalu libatkan diri dlm kegiatan fizikal Kurangkan/tidak merokok Pastikan tahap kolestrol anda terkawal Pastikan tekanan darah anda terkawal Pastikan paras gula dalam darahl anda terkawal Ambil ubat anda secara tetap Sila jalani pemantauan tetap jika anda mempunyai masalah perubatan kronik Persoalannya, bagaimana HEBALIFE NITEWORKS boleh membantu? Herbalife Niteworks dicipta berdasarkan kajian selama 35 tahun dalam Nitric Oxide (N.O) dan telah dihasilkan oleh Dr.Louis Ignarro (saintis Herbalife & pemenang Naubel Laurrette). Apa itu N.O? Nitrik Oksida (NO) dilepaskan di dalam endothelium dalam salur darah untuk memberi isyarat agar salur darah berada dalam keadaan rehat dan mudah lentur (elastic) dan
  12. 12. meningkatkan aliran darah ke jantung. Ia secara semula jadi yang dihasilkan oleh tubuh manusia, walaupun dalam kuantiti yang kecil, pecahan asid amino. Manfaat utama dan tugas nitrik oksida 1. Mengatur peredaran darah dan menetapkan aktiviti otak, paru-paru, hati, perut dan organ-organ lain. 2. Membantu tekanan darah, melebarkan pembuluh darah boleh menyebabkan ereksi zakar dan digunakan oleh sistem kekebalan tubuh untuk melawan virus, bakteria dan parasit infections. 3. Kemampuannya untuk mengurangkan keradangan membantu otot yang terdedah kepada stresses. HEBALIFE NITEWORKS telah digabungkan bersama dengan L-Arginine dan LCitrulline utk membantu merangsang pengahasilan Nitrik Oksida. Kebaikan gabungan L-Arginina dan L-Citrulline 1. L-arginina adalah asid amino yang membantu badan menghasilkan nirik oksida. 2. Menambahkan dengan L-arginina, peringkat nirik oksida adalah pada tahap yang optimum, dan jantung tidak kerja keras untuk mengepam darah ke seluruh tubuh, dan kami mendapat manfaat daripada stamina yang lebih baik, tenaga dan prestasi seksual. 3. L-citrullina memberi manfaat kepada sistem yang memudahkan pengeluaran L-arginina, kerana ia ditukar kepada L-arginina. 4. L-Citrulline membantu menyelesaikan masalah penyerapan nutrisi oleh badan, peningkatan L-arginina(melalui proses penukaran atau proses sintesis), di mana dan bila diperlukan. KELEBIHAN HEBALIFE NITEWORKS 1. Mengandungi sebatian proprietari L-Arginina dan L-Citrulline untuk membantu merangsang tahap penghasilan Nitrik Oksida. 2. Membantu menjaga agar tona saluran darah, fleksibel dan muda untuk peredaran darah yang lebih baik. 3. Membantu meningkatkan pengaliran darah, fungsi yang menyokong jantung, otak dan organ2 lain. 4. Membantu menyokong tahap tekanan darah sihat yang berada dalam jumlah yang normal. Seperti produk2 herbalife yang lain, NW Herbalife telah terbukti berkesan. Lebih efektif sekiranya diambil bersama produk nutrisi herbalife yang telah sedia ada. :)
  13. 13. Niteworks Bagaimana Nitrik Oksida membantu? Faktor2 utama penyakit kardiovaskular Credit to Azleen
  14. 14. Anda mungkin juga meminati: Lima Tanda Sakit Jantung FAKTA KESIHATAN : Benarkah Lelaki lebih Banyak Penyakit? Pentingnya Kesihatan Pada Kita Obesiti Adalah Penyakit, Bukan Keadaan 10 Sebab Wanita Malaysia Mudah Gemuk LinkWithin Posted by ChemSO at 10:42 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta, Info Pentingnya Kesihatan Pada Kita Kesihatan adalah anugerah terpenting bagi manusia. Tahap kesihatan sama ada baik atau sebaliknya bergantung kepada keprihatinan seseorang menjaga tubuh badan. Namun, sering kali manusia mengambil sikap sambil lewa terhadap penjagaan kesihatan dan hanya sedar apabila tubuh diserang penyakit. Namun, ketika mulai sedar mengenai kepentingan kesihatan, ia mungkin sudah terlewat. Mungkin anda ada wang untuk mendapatkan doktor atau hospital terbaik merawat penyakit anda, tetapi adakah anda pasti ia berjaya? Bayangkan ketika itu anda terpaksa menahan kesakitan yang amat sangat dan kesukaran untuk bergerak ke sana sini dan hanya bergantung kepada bantuan orang lain. Lantas, apa yang boleh anda lakukan ialah berbaring di katil atau menunggu masa untuk ‘menutup mata’. Tubuh dapat mengelak serangan penyakit jika mempunyai daya tahan yang kuat. Ini dapat dilakukan jika anda melakukan gaya hidup yang sihat seperti mengambil makanan berzat dan melakukan senaman. Kebanyakan kita tidak peka dengan pemakanan kerana kemewahan dan nafsu. Justeru, kita mengambil apa sahaja untuk dimakan dan akhirnya toksik yang aktif hidup bertahuntahun menyebabkan tubuh diserang penyakit. Alangkah bahagia jika kita dianugerahkan umur yang panjang dan kesihatan yang baik. Tetapi, itu hanya dapat dikecapi jika kita mengambil langkah mencegah sebelum terlambat.
  15. 15. Laporan Kementerian Kesihatan menunjukkan peratus rakyat negara ini menghidap penyakit jantung, kencing manis dan kolesterol meningkat setiap tahun. Ia berpunca daripada mengambil makanan tidak berkhasiat, berlebihan dan tidak bersenam. Selain itu, pencernaan tidak lancar menyebabkan hati gagal berfungsi dengan berkesan untuk menapis dan menyaring bahan makanan bagi pembentukan sel baru. Jantung juga tidak dapat menyalurkan darah untuk membawa oksigen dan zat ke seluruh anggota tubuh kerana disaluti lemak. Gula berlebihan bertukar menjadi lemak dan meracuni sel tubuh badan manakala lemak yang berselaput menyebabkan kerosakan buah pinggang dan akhirnya mengundang maut. Pemakanan yang salah juga menimbulkan sakit sendi menyebabkan ia bengkak kerana lapisan toksik yang tidak dapat dicerna. Justeru, untuk sihat sejahtera, anda yang menentukan. Tubuh tidak memerlukan penjagaan yang rumit melainkan bersenam dan menjaga pemakanan. Darah perlu bersih dan lancar untuk proses pemulihan sel rosak, melahirkan sel baru untuk tubuh. Hormon pula perlu distabilkan bagi membolehkan jantung berfungsi dengan optimum tanpa lapisan lemak dan gangguan melemahkan degupannya Rangkaian produkline nutrisi dari Herbalife dapat membantu mencapai misi ini, sama ada sebagai pencegahan atau memudahkan proses di atas. Sayangkan kehidupan ini, tubuh, keluarga dan rakan-rakan anda. Elak sebelum terlambat.
  16. 16. Anda mungkin juga meminati: MENGAPA MAKANAN MENYEBABKAN KITA GEMUK? KEPENTINGAN SARAPAN PADA KESIHATAN INDIVIDU FAKTA KESIHATAN : Benarkah Lelaki lebih Banyak Penyakit? Herbalife dan Kardiovaskular Lima Tanda Sakit Jantung LinkWithin Posted by ChemSO at 10:38 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta, Info Friday, 14 October 2011
  17. 17. Lima Tanda Sakit Jantung PEMERGIAN pelakon dan pengacara terkenal, Hani Mohsin Hanafi, 41, akibat serangan jantung memberi kejutan dan seharusnya dijadikan iktibar kepada kita semua, khususnya yang mempunyai sejarah keluarga menghidap sakit jantung. Ramai terkejut kerana beliau meninggal dunia pada usia muda. Malah, rakan artis yang rapat dengannya juga tidak tahu arwah ada masalah jantung. Sebenarnya inilah perkara biasa berlaku kepada mangsa serangan jantung lain. Walaupun ramai beranggapan sakit jantung tiada simptom, tetapi ada lima tanda yang perlu diperhatikan: -Kelesuan (F). -Aktiviti menjadi terhad (A).
  18. 18. -Dada terasa sesak (C). -Buku lali bengkak atau edema (E). -Sesak nafas (S). FACES adalah cara mudah untuk mengenali tahap kesihatan diri. Walaupun ia bukan penunjuk tepat kepada masalah jantung, tetapi jika semua ciri umum ini ada pada kita, bermakna kita perlu bimbang terhadap tahap kesihatan diri. Semua 5 tanda mudah dikesan. Yang diperlukan hanya kepekaan terhadap perubahan diri kerana penjagaan kesihatan adalah tanggungjawab kita. Jika ada beberapa tanda, segera menjalani pemeriksaan kerana walaupun bukan disebabkan masalah jantung, ia mungkin menjadi petanda kepada penyakit lain. Penyakit jantung tidak berlaku secara tiba-tiba. Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk terbentuk secara tidak disedari. Sakit jantung adalah satu penyakit yang mempunyai spektrum luas kerana ia berkait dengan masalah lain seperti tekanan darah tinggi, aterotrombosis dan kegagalan jantung. Namun, paling penting ialah mengawal tekanan darah kerana tekanan tinggi menandakan jantung terpaksa bekerja lebih kuat untuk mengepam darah ke seluruh badan. Apabila jantung dipaksa bekerja lebih kuat daripada sepatutnya, ia menjadi besar dan kurang cekap, akhirnya menyebabkan kegagalan jantung. Mengikut fakta, penyakit jantung atau kardiovaskular adalah pembunuh utama penduduk di negara ini dan jumlah pesakit tidak pernah berkurang sejak dua dekad lalu. Berdasarkan kenyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 2004, sembilan peratus daripada kemasukan pesakit ke semua hospital adalah disebabkan masalah kegagalan jantung dan edaran darah.
  19. 19. Apabila disebut mengenai sakit jantung, rasanya semua orang tahu. Namun,masih ramai tidak memberi perhatian kepada penyakit ini, termasuk faktor risiko. Malah, masih ramai juga tidak tahu mengenai atherotrombosis yang menyebabkan 28 peratus kematian — jauh lebih tinggi berbanding kanser dan penyakit berjangkit lain. Masalah tersembunyi Aterotrombosis berlaku apabila darah membeku di atas plak (lapisan lemak di dinding salur darah) pecah. Darah beku ini akan membuat lapisan di atas plak tadi. Pembentukan darah beku secara berterusan boleh menghalang aliran darah. Apabila aliran darah tersekat, ia menyebabkan serangan jantung (jika berlaku pada salur darah ke jantung) atau strok (jika saluran darah ke otak terhalang). Dr Haizal berkata, faktor ini menjadi masalah asas kepada strok iskemia (aliran darah yang tidak mencukupi ke otak), serangan jantung, serangan iskemia, sindrom koronari akut dan kerosakan pembuluh darah. Ini sebabnya setiap orang perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan mengelak semua faktor risiko yang boleh menyebabkan penyakit jantung. Hanya ada empat faktor risiko yang tidak boleh diubah iaitu jantina (lelaki), peningkatan umur, bangsa dan sejarah keluarga mendapat sakit jantung. Manakala faktor risiko seperti senarai di bawah boleh diubah dan dikawal iaitu: -Kencing manis. -Paras kolesterol tinggi. -Tekanan darah tinggi. -Kurang aktiviti fizikal dan bersenam. -Masalah berat badan berlebihan dan obesiti. -Pemakanan tidak seimbang.
  20. 20. -Merokok. Gejala seperti hidung sering berdarah dan sakit kepala adalah petanda tekanan darah terlalu tinggi. Bagaimanapun, jika tekanan tidak terlalu tinggi (tetapi melebihi tahap normal iaitu kurang 140/85 mmHg) ia tidak mempunyai gejala. Ini sebabnya ramai tidak sedar mereka sebenarnya menghidap tekanan darah tinggi. Jika tidak dikawal ia boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang, mata dan otak. Penurunan sebanyak dua mmHg membawa banyak manfaat kepada pesakit kerana ia dapat mengurangkan tujuh peratus kematian. Kira-kira 24 peratus rakyat Malaysia berusia 30 tahun ke atas mengalami masalah tekanan darah tinggi, tetapi hanya 18 peratus mendapatkan rawatan dan mengawal tekanan darah mereka. Manakala 13 peratus mengambil ubat tetapi tekanan darah tidak terkawal dan 53 peratus lagi tidak tahu mereka ada masalah ini. Cara mudah untuk mengawal tekanan darah ialah menjaga pemakanan dengan mengurangkan pengambilan garam (hanya satu camca teh sehari) dan bersenam dan makan secara sihat. Bagaimanapun, bukan mudah untuk menjaga pemakanan di negara yang mewah dengan sajian enak ini, tetapi semuanya perlu dilakukan demi kesejahteraan diri. Posted by ChemSO at 09:50 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta Thursday, 6 October 2011 Makan Bukan Punca Kita Gemuk!! HAIRAN betul tengok Laila. Dia makan banyak tapi badannya kecil dan langsing. ''Kadang-kadang tengok dia makan tak berhenti. Mulutnya asyik mengunyah namun berat badannya tak pernah berganjak,'' kata Naemah kepada saya. Naemah berasa hairan kerana setelah tiga bulan mengamalkan diet yang ketat dia masih belum mampu menurunkan berat badannya. Sedangkan sahabatnya Laila yang makan banyak tidak pula menjadi gemuk.
  21. 21. Jelaslah bagi kita bahawa faktor makan bukannya sebab yang tepat mengapa seseorang menjadi gemuk. Seseorang menjadi gemuk disebabkan tubuhnya tidak mampu menukar makanan kepada tenaga untuk digunakan. Sebaliknya makanan disimpan menjadi lemak. Orang yang mengalami masalah ini tentu akan berasa letih dan kekurangan tenaga. Apabila dia makan lebih banyak untuk meningkatkan tenaganya, makanan tersebut terus menjadi lemak pada badan dan dia akan bertambah gemuk. Adakah berat badan satu masalah bagi anda? Adakah anda sedang mencari-cari panduan yang berkesan untuk menurunkan berat badan? Adakah anda sering mencuba untuk kurus tetapi gagal? Adakah anda berasa kecewa apabila doktor dan para pakar tidak mampu membantu anda menurunkan berat badan? Sebenarnya anda tidak bersendirian dalam menghadapi masalah ini. Ramai yang bermasalah dan mencari-cari jalan jalan keluar masalah berat badan. Kerana itulah wujudnya pelbagai pusat pelangsingan yang rata rata mengambil peluang ke atas anda. Apabila anda mengunjungi pusat-pusat sebegini dan gagal mereka mempersalahkan anda semata mata. Anda akan dituduh makan banyak dan tidak berdisiplin, atau mereka sekali lagi cuba mengosongkan kocek anda dengan menawarkan sesuatu program yang lebih mahal. Hakikatnya, anda tidak perlu berbelanja mahal untuk kurus. Anda hanya memerlukan pengetahuan yang baik mengenai jenis makanan yang mampu meningkatkan kadar metabolik dan senaman yang berkesan untuk mencapai berat badan idaman anda. Bila enzim dan hormon pembakar lemak tidak ada dalam badan kita, sudah tentu badan tidak mampu membakar lemak. Akibatnya berat badan tidak berganjak meskipun berpuasa dan berdiet dengan bersungguh-sungguh. Jadi diet dan kaedah meningkatkan enzim dan hormon badan perlulah seiring. Perubahan dalam hidup anda Anda adalah apa yang anda makan. Makan adalah satu daripada nikmat anugerah Tuhan dalam hidup kita. Makanan yang sedap mengghairahkan selera sehingga apabila kenyang kita masih mahu makan. Oleh kerana makanan kita mengandungi banyak lemak dan gula, kita berhadapan dengan masalah pengambilan lebihan gula dan lemak. Kesilapan memilih makanan menjadikan ramai rakyat Malaysia menjadi gemuk. Keadaan ini disebut sebagai klinikal obesiti. Di negara kita terdapat beraneka jenis makanan hasil integrasi budaya antara penduduk berbilang bangsa. Tidak kurang juga makanan segera dari negara luar. Hampir semua jenis makanan menggoda selera makan kita. Lebihan berat badan dan obesiti Mengikut istilah ada perbezaan di antara overweight dan obesiti. Overweight adalah lebihan berat badan daripada yang sepatutnya dari segi saiz kerangka badan. Misalnya seorang ahli bina badan atau ahli sukan tertentu mungkin mempunyai berat badan yang
  22. 22. lebih. Ini kerana kelebihan pada otot berat tulang badan dan kandungan air berbanding orang biasa namun dia tidak mengalami obesiti. Jadi yang dimaksudkan dengan obesiti ialah kelebihan lemak badan. Jelaslah bagi kita bahawa menimbang berat sahaja bukan satu ukuran yang tepat bagi mengukur tahap obesiti. Cara yang tepat adalah mengukur ketebalan lemak. Anda boleh mengambil ukur lilit lengan paha dan perut sebelum memulakan program melangsingkan badan. Jadikan ukuran sebagai rujukan anda menentukan keberkesanan program BMI yang sering di jadikan rujukan ukuran berat adalah tidak tepat dijadikan takat rujukan kerana ia mengambil kira keseluruhan berat kita (berat tulang, otot dan lemak) tanpa mengambil kira amaun lemak dalam badan. Jadi, apabila anda bersedia untuk memulakan program menurunkan berat badan anda perlu mengambil ukuran ukur lilit pinggang, lengan, dada, leher. Ini lebih tepat berbanding berat semata mata. Persediaan mental untuk kurus 1) Sudahkah anda memikir dengan teliti mengapa anda mahu mengurang berat badan? Keazaman dan kekuatan minda sangat perlu kerana tanpa keazaman yang kukuh anda tidak mungkin mampu menghadapi cabaran yang hebat sewaktu menjalani proses menurunkan berat badan. 2) Adakah anda ingin mengurangkan berat badan untuk diri sendiri atau untuk orang lain? Mereka yang mahu kurus atas desakan naluri sendiri lebih berjaya pada amnya. 3) Adakah anda bersedia untuk memberi tumpuan dan kesungguhan menukar tabiat, jenis makanan dan aktiviti anda bagi menjayakan rancangan pengurangan berat badan? Jawapan ya kepada soalan-soalan di atas memberi erti anda bersedia untuk memasuki era baru dalam hidup anda. Semestinya hadiah yang menunggu anda sangat besar ertinya dalam kehidupan anda dan keluarga. Makanan yang perlu dalam diet Banyak kalori boleh dikurangkan dengan mengelak makanan berlemak dan bergula. Kalau membeli makanan pilihlah makanan yang labelnya menunjukkan kandungan kalori atau kandungan gula yang rendah. Makan daging merah, daging ayam dan ikan. Makan makanan yang kandungan gula sedikit. Perlu diingat jus buahan juga mengandungi gula yang tinggi. Minuman beralkohol mengandungi kalori yang tinggi. Makanan yang berkanji dan jenis tenusu patut ada dalam diet harian kerana ia membantu badan kita mendapat zat dan vitamin untuk keperluan kesihatan. Kita juga perlu mengambil bahan dan bijirin sayuran tiap-tiap hari. Dadih, susu kurang lemak, keju dan apa-apa makanan yang mengandungi susu rendah lemak. Kaum wanita perlu mengambil kalsium untuk mengelak reput tulang.
  23. 23. Kaunseling pil diet Pil diet boleh menyebabkan tekanan darah meningkat ke paras bahaya. Janganlah sekali-kali ambil pil diet tanpa preskripsi doktor kerana tidak berbaloi untuk mendedahkan diri kepada bahaya semata-mata kerana ingin badan yang cantik. Saya tidak bersetuju dengan pil diet kerana ia hanya boleh menurunkan berat badan buat sementara sahaja. Jika kita tidak berubah sikap dan aktiviti kita, kita akan tetap berhadapan dengan permasalahan sebegini. Pengambilan pil diet tidak harus jadi amalan secara rutin kerana kesan sampingan yang tidak baik. Jalan utama mengurangkan berat badan adalah mengurangkan pengambilan kalori dan mengambil hanya makanan yang mempunyai glycemic indeks rendah serta bersenam. Inilah jalan utama untuk membakar kalori dalam badan. Ia cara yang penting untuk mengurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang dikehendaki. Senaman dapat menghalang berbagai penyakit dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Tidak menjadi hal untuk kita memilih apa sahaja senaman asalkan ia dapat membakar kalori dalam badan kita. Untuk menjadikannya berkesan, senaman hendaklah diikuti dengan amalan pemakanan yang sihat dan seimbang. Sekurang-kurangnya sehari kita perlu membuat senaman selama 30 minit. Kita perlu tukar gaya hidup pasif kepada gaya hidup aktif. Bila ada peluang untuk berjalan kaki kita berjalan. Bila ada peluang untuk naik tangga kita naik dengan kaki bukan dengan lif atau eskalator. Kaunseling dalam pemilihan diet selalunya diadakan untuk mengurangkan berat badan. Terdapat dua jenis terapi diet iaitu diet berkalori rendah (800-1500 kalori) harian dan diet yang kalori sangat rendah bawah daripada 800 kalori dengan mengguna cecair protein. Hentikan memakan makanan yang kaya dengan karbohidrat, pada peringkat permulaan anda akan berasa lapar, cuba alihkan perhatian anda dengan aktiviti yang menyibukkan. Ambil hanya makanan berprotein seperti telur ikan dan berfiber seperti sayur dan buah. Selepas seminggu tubuh anda akan segar dan kembali bertenaga dan lemak akan mula pecah. Posted by ChemSO at 16:31 1 comment: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta Comel atau Jelik?
  24. 24. kenapa mesti menunggu kita kronik baru insaf.....cegah sebelum parah.... Pembedahan pintasan gastrik bantu turunkan berat badan BERTUBUH gemuk atau obesiti bukan perkara menggembirakan kerana banyak implikasi bersarang dalam minda empunya diri tidak saja penampilan kurang menarik, malah selalu rasa rendah diri, malu, selain terpaksa berhadapan dengan masalah kesihatan seperti sukar bergerak dan berpenyakit. Semua insan mengidamkan susuk tubuh langsing dan sempurna, namun tidak semua pula yang mampu memiliki ukuran seperti seorang model. Sama ada faktor genetik, penyakit, gagal mengawal diet, masalah obesiti boleh menghantui diri. Jika kanak-kanak obes, ia masih boleh diterima lagi kerana nampak comel, namun apabila kegemukan itu kekal sampai ke usia dewasa ia nampak jelek, apatah lagi untuk bergaya dengan fesyen menarik. Dengan pengumpulan lemak menimbun di bahagian tertentu pada tubuh boleh memberi gangguan dan mencederakan organ dalaman serta mengakibatkan kematian. Malah telinga juga kena tebal apabila menerima ejekan dan kutukan yang mempersendakan saiz tubuh badan yang luar biasa serta penampilan dipertikaikan setiap masa. Dalam hal ini mental dan fizikal perlu mantap. Obesiti turut mengehadkan kegiatan aktiviti sosial. Paling melemaskan fikiran, banyak gejala akibat obesiti termasuk jangka hayatnya pendek. Itulah hakikat perlu dihadapi apabila tubuh tidak lagi tertanggung dengan berat yang terlampau.
  25. 25. Sesetengah orang yang tidak sabar dengan cemuhan pastinya melakukan pelbagai cara untuk menurunkan berat badan seperti mengambil pil pelangsingan. Bukan satu atau dua produk dicuba, lebih kerap mengunjungi pusat gym dan diet, namun hasilnya gagal temui untuk mendapatkan susuk tubuh diidamkan. Namun, zaman ini, ada rawatan alternatif boleh diaplikasikan yang mampu mengurangkan masalah obesiti, antaranya pembedahan pintasan gastrik, selain mengekang risiko penyakit berbahaya. Objektif utama pembedahan ini dilakukan bukan saja bertujuan untuk cantik sematamata, tetapi lebih kepada kesihatan tubuh badan. Perunding Kanan Pembedahan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Profesor Dr Chin Kin Fah, berkata obesiti adalah masalah kritikal dan peningkatannya semakin yang ketara di negara ini ia terbukti apabila statistik 2008 menunjukkan, empat daripada 10 mereka yang berusia 18 tahun ke atas berhadapan dengan masalah itu. “Dengan timbunan lemak pada perut sebenarnya lebih berbahaya berbanding lemak yang bertimbun di punggung dan peha. Ia lebih mudah berlaku kepada lelaki berbanding wanita kerana faktor biologi. Secara umumnya, taburan lemak dalam tubuh badan manusia terbahagi kepada dua iaitu Android (apple shape) dan Gynoid (pear shape). "Lemak yang menyebabkan masalah buncit pula sebenarnya terdiri daripada dua jenis. Pertama lemak yang disimpan oleh tubuh di bawah kulit atau yang biasa disebut lemak subkutaneous (subcutaneous fat). Kedua, lemak yang tersimpan di rongga perut mengelilingi organ dalam perut disebut lemak visceral (visceral fat). "Hasil kajian turut menunjukkan lemak visceral atau lemak yang disimpan dalam rongga perut dianggap lebih berbahaya kerana berkait rapat dengan masalah metabolisma seperti resistensi insulin, penyakit kardiovaskular dan penyakit jantung," katanya. Banyak kajian yang dijalankan menjelaskan pemilik lemak berlebihan di perut ternyata berisiko dua kali ganda mati pada usia muda. Penelitian yang membabitkan 350,000 orang di seluruh Eropah dan disiarkan Jurnal Kesihatan New England mendapati, lebihan lemak di bahagian perut bakal mengganggu kesihatan individu. Pengambilan makanan secara berlebihan, suka makan makanan segera, tidak bersenam, kurang aktiviti fizikal dan masalah hormon menjadikan mereka semakin gemuk dengan lemak paling ketara berkumpul di perut. Dr Chin berkata, langkah pertama bagi mengurangkan berat badan ialah melalui pemakanan dan senaman. Ini adalah cara yang terbaik, selamat dan kurang kesan sampingannya. Namun, kaedah ini tidak berhasil kepada sesetengah individu yang morbid obes kerana kesannya terlalu perlahan.
  26. 26. “Justeru, teknologi pembedahan bariatrik boleh menjadi antara satu alternatif bagi mengatasi masalah obesiti . Prosedur pembedahan bariatrik yang biasanya dilakukan terdiri daripada Gastric Bypass Surgery, Sleeve Gastrectomy dan Gastric Banding (Lap Band),” katanya. Mereka yang menjalani pembedahan ini mampu mengurangkan jangka hayat hidup dan menghidap penyakit barah payudara, barah rahim, diabetes, penyakit jantung, sesak nafas, masalah ortopedik, pergerakan yang terhad dan masalah emosi. "Selain itu, mereka yang menjalani pembedahan ini juga akan menghadapi kesan seperti muntah akibat makan terlalu banyak. Pesakit juga dinasihatkan supaya minum 30 minit sebelum dan selepas makan. Selain itu, kurang selera makan dan perubahan deria rasa. Selepas pembedahan, pesakit disarankan supaya mengambil pil multivitamin setiap hari sepanjang hayat. Kebanyakan pesakit merasa cepat kenyang dan tidak merasa lapar kerana kapasiti perut sudah menjadi kecil daripada sebelumnya. "Rambut gugur pula disebabkan kekurangan pengambilan protein, lebihan kulit dan malnutrisi yang disebabkan pengambilan yang tidak mencukupi atau masalah penyerapan di usus akibat pembedahan," katanya. Dr Chin berkata, tempoh masa pembedahan adalah bergantung kepada tahap Indeks Jisim Tubuh (BMI) seseorang dan lazimnya pembedahan pintasan gastrik mengambil masa empat jam manakala laparoscopic sleeve gastrectomy, selama dua jam. Dengan menggunakan kaedah ini, pakar bedah hanya menebuk beberapa lubang kecil di perut untuk melakukan pembedahan. Kaedah ini mengurangkan rasa sakit dan komplikasi luka yang terdedah dan ia lebih cepat sembuh. Pada kebiasaannya pesakit dapat pulang ke rumah dan kembali melakukan rutin harian selepas tujuh hari pembedahan dilakukan. Parut akibat pembedahan juga sangat kecil sehingga orang lain tidak menyedari yang pesakit pernah melakukan pembedahan. Di PPUM, pesakit obesiti akan dirujuk kepada Pegawai Dietetik bagi mendapatkan kaunseling pemakanan dan perlu mengubah gaya hidup supaya dapat menurunkan berat badan berlebihan. Beliau berkata, kos pembedahan pintasan gastrik ini berharga antara RM20,000 hingga RM25,000 manakala bagi laparoscpic sleeve gastrectomy ialah bergantung kepada BMI pesakit. INFO: Pembedahan pintasan gastrik  Pintasan gastrik jenis pembedahan dilakukan untuk mengurangkan berat badan bagi individu berhadapan masalah itu yang gagal turun berat badan biarpun sudah melalui pelbagai jenis rawatan lain sebelum ini. Purata kehilangan berat badan yang lebih boleh dicapai individu melalui pembedahan teknik ini ialah sebanyak kira-kira 70 peratus.
  27. 27. Justeru bagi individu obes yang tidak mampu bersenam, ini mungkin pilihan terbaik. Bagaimanapun, disebabkan ia berisiko tinggi, tidak semua orang obes boleh melaluinya. Sebelum melakukan pintasan gastrik, individu perlu melakukan pemeriksaan kesihatan terlebih dulu.  Selepas melalui operasi pembedahan, individu perlu mengubah cara pemakanan. Antaranya makan secara perlahan-lahan selain kunyah lumat sebelum ditelan. Makan dalam keadaan tergesa-gesa atau malas mengunyah, perlu dielakkan. Jangan biasakan lagi tabiat makan banyak sekiranya anda jenis begitu sebelum melalui pembedahan. Sebaliknya ambil makanan dalam bentuk cecair dan agak cair seperti bubur, secara berperingkat mengikut arahan doktor.  Jangan minum sambil makan kerana ia akan menolak makanan masuk terus ke dalam perut dan menyebabkan banyak makanan boleh diambil. Jika mahu, minum sebelum makan atau tunggu sejam selepas makan baru meneguk minuman. Siapa yang perlu lalui pembedahan ini:  Individu yang menghadapi obesiti. Morbid obes iaitu BMI 37 bagi yang tidak menghidap penyakit dan BMI 32 jika ada penyakit  Obesiti teruk hingga mengakibatkan mudah mengidap penyakit lain seperti sesak nafas, susah bergerak atau dikhuatiri mengidap penyakit lain lebih serius sama ada daripada fizikal atau sosial.  Serius terhadap keputusan diambil dan mempunyai semangat tinggi untuk menurunkan berat badan.  Memahami dengan jelas risiko akibat pembedahan dilalui.  Mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan itu menjadi pilihan terakhir selepas ikhtiar lain termasuk bersenam, dan pengambilan ubat kurus sebelum itu, gagal dilakukan. Kebaikan pembedahan:  Keperluan insulin turun mendadak  Mengurangkan masalah refluks  Tekanan darah berkurangan  Kurang keperluan terhadap hormon tiroid  Sakit sendi berkurangan  Masalah kencing bocor bertambah baik. Posted by ChemSO at 16:22 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta Friday, 27 May 2011
  28. 28. Bedah untuk kurus Oleh Suzan Ahmad suzan@bharian.com.my 2010/12/19 Pembedahan bariatrik untuk atasi masalah obesiti OBESITI adalah masalah kesihatan yang sekian lama dicelaru dan dikelirukan dengan masalah dan kepentingan kosmetik. Kegemukan, berat badan berlebihan, obesiti mahupun gemuk melampau menjurus pada masalah yang sama pada dasarnya, namun hakikatnya setiap satu istilah itu membawa maksud dan implikasi berbeza. Perbezaan istilah ini diperjelaskan menerusi kiraan unit kadar khusus untuk mengklasifikasikan berat tubuh seseorang itu jatuh dalam kategori tertentu. Di seluruh dunia, berat tubuh seseorang dikira menggunakan ukuran Indeks Jisim Tubuh atau Body Mass Index (BMI). BMI adalah cara kiraan paling mudah di mana berat badan dalam kilogram dibahagi kepada tinggi individu dalam unit meter kuasa dua. Ini dilakukan bertujuan mendapatkan berat badan mengikut kesesuaian ketinggiannya. Misalnya jika seseorang dengan berat badan 150 kilogram tetapi fizikalnya tinggi, jisim itu bersesuaian dengan tubuh, sebaliknya jika individu itu 80 kilogram dan rendah, berat itu akan menimbulkan masalah kesihatan buatnya. Bagi orang Asia, kategori unit berbeza dengan kategori yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana memiliki rangka tubuh lebih kecil berbanding orang barat. Perunding Pembedahan Am, Bariatrik dan Pembedahan Kurang Invasif, Hospital Pakar Ampang Puteri, Dr Jasmi Ali Yaakub, menjelaskan setiap kali berhadapan dengan pesakit yang bimbang mengenai kegemukan, perkara pertama yang akan dilakukan ialah mengukur kadar BMI pesakit berkenaan. “Sebagai orang Asia, kata sepakat yang dicapai hasil rundingan anggota persatuan obesiti sekitar Asia pada 2004 membuahkan natijah terbaik apabila berjaya menetapkan kadar BMI khusus untuk orang Asia,” katanya. Kadar itu menetapkan individu yang kiraan BMI antara 18 hingga 25 adalah normal, 25 hingga 27.5 (berat badan berlebihan), 27.5 hingga 32.5 (gemuk), 32.5 hingga 37.5 (obesiti kelas 1), 37.5 ke atas (morbid obesiti atau gemuk melampau) dan 50 ke atas dikategorikan sebagai ‘super obes’. Sekiranya BMI lebih 32.5, maka individu itu berada pada kategori obes, sebaliknya jika kurang, mereka hanya dianggap terlebih berat badan. Jadi bila ada unit sedemikian, lebih
  29. 29. mudah untuk mengklasifikasi dan menjuruskan kaedah rawatan mengikut BMI pesakit. Bila seseorang itu jatuh dalam kategori obesiti dan dibiarkan tanpa rawatan, ia akan mengundang penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi, kolesterol tinggi, masalah jantung, masalah tulang khususnya tulang belakang dan tulang lutut serta masalah sistem pernafasan yang menyebabkan sesak nafas dan susah tidur. Individu yang terlalu berat atau ‘morbid obes’ juga berhadapan dengan kadar mati cepat atau kematian pramatang yang tinggi. Ini menunjukkan mereka yang gemuk melampau akan mudah mendapat penyakit kronik pada usia muda dan perlu pertolongan kerana ini bukan lagi masalah kosmetik, sebaliknya menjejaskan kesihatan dan mengancam nyawa. Menurut Dr Jasmi, obesiti perlu dirawat kerana banyak penyelidikan mendapati obesiti yang dirawat mampu menurunkan berat badan yang tinggi pada kadar 85 hingga 90 peratus. Penyakit kronik dihidapi mungkin sembuh 100 peratus atau dapat dikawal khususnya kencing manis ‘mellitus’ (jenis 2) dan darah tinggi disebabkan obesiti. Bagi pakar perubatan, rawatan obesiti perlu kerana ia akan membawa faedah yang baik kepada pesakit dalam jangka panjang. Faedah sampingan yang dinikmati apabila pesakit semakin kurus ialah berasa semakin sihat dan secara kosmetiknya kelihatan menarik. “Di seluruh dunia, apabila seseorang individu diklasifikasi sebagai ‘morbid obes’ (BMI 32.5), kami syorkan mereka menjalani pembedahan ‘bariatrik’ (pembedahan penurunan berat badan) menerusi kaedah laparoskopi. Tujuan pertamanya untuk menurunkan berat badan dan kedua, mengekalkan penurunan berat badan untuk jangka lama,” katanya. Bagaimanapun kaedah pembedahan yang dipilih bergantung pada pesakit. Banyak faktor yang perlu dibincangkan dan diambil kira oleh panel doktor dan juga pesakit seperti kedudukan kewangan, logistik, sokongan keluarga, keadaan kesihatan, kecergasan dan pelbagai lagi. Pesakit perlu faham menjalani pembedahan ‘bariatrik’ bermaksud sanggup untuk komited terhadap kesannya seumur hidup. Ia mengambil masa enam hingga setahun dan tahap paling penting ialah tiga hingga enam bulan pertama di mana penurunan berat badan akan berlaku secara mendadak. Pemantauan berat badan mengikut kadar yang dikehendaki amat penting oleh pakar yang akan mengira dan memantau sasaran penurunan berat badan dengan ketinggian dalam sebulan. Pesakit yang konsisten dengan rawatan susulan serta mengikut rejim diet yang disarankan pakar diet dan bersenam, punya potensi untuk sembuh dengan kadar segera. Apapun, masyarakat menerusi media massa perlu disedarkan mengenai pentingnya mengawal berat badan demi kelangsungan hidup selain kewujudan kaedah rawatan yang khusus bagi masalah obesiti. Selain persepsi dan kekaburan sedia wujud dalam kalangan masyarakat sekian lama,
  30. 30. polisi insurans yang tidak melindungi pembedahan ‘bariatrik’ juga perlu dipinda kerana ia bukan kaedah digunakan untuk tujuan kosmetik, sebaliknya rawatan kesihatan yang mampu menyembuh dan mengawal pelbagai penyakit kronik sebutkan awal tadi. “Segalanya bermula dengan pencegahan. Masyarakat perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan mengenai obesiti termasuk bagaimana melakukan kiraan BMI sendiri, selain mengamalkan gaya hidup sihat. Jangan membazir wang ke pusat penjagaan kecantikan kerana obesiti bukan masalah kosmetik sebaliknya mengancam kesihatan. “Berjumpalah pakar kesihatan bertauliah untuk berbincang mengenai keadaan kesihatan semasa anda.” Info Teknik pembedahan laparoskopi dan kaedah pembedahan ‘bariatrik’       Menggunakan teknik tebukan yang kurang invasif. Memberikan kadar penyembuhan yang cepat dan selamat. Secara keseluruhan, ada tiga kaedah pembedahan ‘bariatrik’. Kaedah bariatrik pertama - ‘Laparoskopi Gastric Bending’. Kaedah bariatrik kedua - ‘Sleeve Gastractomy’. Kaedah bariatrik ketiga - Laparoskopi Pintasan Usus atau pintasan perut. Kesan selepas pembedahan ‘bariatrik’  Tidak boleh makan banyak kerana perut sudah dikecilkan.  Kalau makan banyak, akan muntah.  Murung atau sedih sebab tidak boleh makan banyak.  Letih  Mula seronok bila berat badan semakin menyusut.  Pesakit kronik akan mula sembuh, pertamanya bagi pernafasan atau masalah berdengkur.  Dalam tempoh 4-5 minggu, penyakit kencing manis dan darah tinggi lebih mudah dikawal. P/s : Macam2 cara manusia nak kurus sekarang ni....tapi kalo aku tak sanggup la bedah membedah ni. Cegah sebelum parah!!!!!!!!! Anda mungkin juga meminati: • Comel atau Jelik? • Obesiti Adalah Penyakit, Bukan Keadaan • Makan Bukan Punca Kita Gemuk!! • Faktor Obesiti • Menangani Obesiti Ibu Hamil LinkWithin Posted by ChemSO at 14:42 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook
  31. 31. Labels: fakta Wednesday, 18 May 2011 Diet Dengan Herbalife : EFEKTIF DAN SANGAT MUDAH 1. Anda tidak perlu meninggalkan hidangan dengan sengaja untuk berjaya dengan Herbalife, sebaliknya program pengurusan berat badan Herbalife menggalakkan anda mengambil snek yang sihat. Program Herbalife adalah program pengurusan berat badan yang menawarkan pilihan yang paling banyak dan efektif yang boleh anda cuba dan ia mungkin merupakan satu-satunya program pengurusan berat badan yang anda perlukan!!! 2. Hasil pengurangan berat badan berbeza-beza daripada seorang ke seseorang. Anda dinasihati merujuk kepada pakar perubatan sebelum memulakan program ini atau program pengurusan berat badan yang lain 3. Dibangunkan secara saintifik dan dikeluarkan pada piawaian pengekstrakan. ShapeWorks Formula 1 Nutritious Mixed Soy Powder Drink menyediakan nutrisi seimbang dengan protein soya dan Nutrisi Selular sebagai asasnya. 4. Terlalu sibuk untuk makan pagi? Terlalu letih untuk memasak? Minumlah shake!Bungkusannya yang mudah di bawa kemana-mana memudahkan anda memperoleh nutrisi yang bagus tanpa bersusah payah. 5. Lupakan diet suram yang berkisar disekeliling beberapa barang yang spesifik. Dengan Program Pengurusan Berat Badan ShapeWorks anda masih boleh menikmati makanan lazat yang memuaskan dan mengenyangkan. 6. Tiada lagi diet turun-naik. Program Pengurusan Berat Badan Herbalife adalah lebih daripada diet. Ia adalah cara hidup yang sihat. Setelah mencuba produkproduk ini, banyak pelanggan Herbalife berasa lebih sihat, dan tidak pernah terbayang untuk meninggalkan program ini. 7. Produk-produk Herbalife menghasilkan rasa vitality dan kesejahteraan. Banyak pelanggan yang bercerita tentang peningkatan tenaga yang membolehkan mereka menghabiskan masa melakukan aktiviti kegemaran mereka. 8. Anda boleh menjimatkan bil makanan kerana anda tidak lagi teringin untuk membeli makanan dalam bungkusan yang mahal seperti coklat, biskut, gula-gula, kerepek dan snek lain yang tidak menyihatkan. Posted by ChemSO at 09:36 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta
  32. 32. Friday, 6 May 2011 MENGAPA ANDA PATUT PILIH HERBALIFE?? Tahukah anda bahawa... amalan diet yang drastik iaitu dengan memakan ubat, berat badan berupaya untuk turun dengan cepat. Sebenarnya berat yang hilang itu adalah berat air dan otot. Namun, selepas itu, ketika anda menjalankan pemakanan yang normal semula, berat anda akan mengalami pertambahan yang luar biasa dan sukar dikawal!!! KENAPA??? Ramai tidak sedar mereka mengamalkan diet yang salah sehingga terpaksa berlapar semata-mata mahu menurunkan berat badan. Apabila kurang makan (jumlah kalori kurang daripada yang diperlukan iaitu 1,200 kalori untuk wanita dan 1,800 kalori bagi lelaki), badan bertindak balas dengan mengambil protein daripada otot sebagai bekalan tenaga. Ini kerana rantaian protein lebih mudah dipecahkan bagi mendapat tenaga, sebaliknya lemak akan disimpan. Proses ini menyebabkan berat badan turun dengan cepat. Apabila badan menggunakan protein daripada otot, bermakna kuantiti otot semakin sedikit. Ia bermakna metabolisme juga semakin rendah. Sedihnya, kadar metabolisme yang hilang ini tidak berganti. Anda kekal dengan kadar metabolisme rendah. Ini sebabnya apabila seseorang itu kembali kepada tabiat pemakanan asal, mereka mengalami masalah pertambahan berat badan. "Tenaga yang tidak digunakan disimpan sebagai lemak. Lama kelamaan simpanan lemak dalam badan meningkat dan menyebabkan seseorang itu bertambah gemuk." Jawapan kepada masalah anda adalah HERBALIFE SHAPEWORKS, iaitu satu program yang terbukti secara Saintifik dengan kajian oleh pakar terhebat di dunia, Selamat dan Semulajadi, Tanpa Kesan Sampingan, Tanpa Bersenam, Tanpa Berlapar, Efektif dan Mudah, dan Halal. Posted by ChemSO at 14:11 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta Friday, 22 April 2011 5 Mitos Yang Perlu Anda Ketahui
  33. 33. Banyak pantang larang atau mitos mengenai makanan dan latihan ini. Makanlah yang ini, yang itu tak boleh, jangan buat itu, kena buat macam ni dan macam-macam lagi. Saya senaraikan 5 mitos yang paling selalu kita dengar: Mitos 1 : Jangan Makan Kalau Nak Kurangkan Berat Realiti: Benar, tapi ada tapinya. Tidak makan bermakna kurang kalori. Kurang kalori boleh menurunkan berat badan. Tetapi, ia akan menurunkan paras metabolisma dan tenaga dalam tubuh, menyebabkan otot tidak berkembang. Ia akan memberi masalah kepada kesihatan anda. Uruskan atau seimbangkan kalori mengikut ‘bajet’ anda. Mitos 2 : Bila Semakin Tua, Otot Bertukar Menjadi Lemak Realiti: Otot dan lemak adalah dua jenis tisu badan yang berbeza. Otot tidak boleh bertukar menjadi lemak. Begitu juga sebaliknya. Mitos ini sering dikaitkan dengan ahli sukan yang menjadi gemuk apabila sudah bersara. Mereka gemuk bukan sebab usia, tetapi tidak berlatih seperti waktu aktif. Ada juga yang tidak mengawal makanan mereka. Kurang bersenam akan mengecutkan otot – malahan mengurangkan kadar bakaran tenaga dalam tubuh. Ditambah pula tiada latihan, tiada pembakaran kalori. Mereka akan menjadi gemuk. Tetapi, ini tidak bermakna otot anda bertukar menjadi lemak. Ini isu lain. Tidak semestinya anda akan gemuk apabila berhenti berlatih. Anda cuma perlu kurangkan penggunaan kalori. (Apa yang paling baik ialah amalkan makanan seimbang dan bersenam.) Mitos 3 : Saya Hanya Perlukan Aerobik Sahaja Realiti: Jika anda gabungkan latihan berat dengan aerobik atau kardio, kesan kehilangan lemak menjadi tiga kali ganda daripada senaman aerobik semata-mata. Aerobik sangat baik untuk ketahanan kardiovaskular, tetapi ia mengurangkan kepaduan otot dan kepadatan rangka tulang sebelah atas tubuh. Otot menggunakan bahan bakar yang disimpan dalam otot. 1 kg otot menggunakan bahan bakar sama seperti kita berlari 1 km setiap hari. Selepas berumur 35 tahun, mereka yang tidak aktif akan hilang 250 g otot setahun dan menambah 700 g lemak. Latihan berat akan melambatkan proses penuaan. Mitos 4 : Semua Lemak Memudaratkan Realiti: Jom fikirkan. Apabila banyak lemak boleh membawa kepada obesiti dan mengundang banyak penyakit. Tetapi, tubuh juga memerlukan lemak. Ia melambatkan proses penuaan dan menangani masalah kelaparan dalam jangka masa yang lama berbanding dengan karbohidrat. Apa yang penting ialah anda harus kenal lemak ‘baik’ dan lemak ‘jahat’. Anda harus faham bahawa lemak juga satu makronutrien penting (sejumlah 15% lemak diperlukan dalam pengambilan kalori harian anda). Mitos 5 : Untuk membina tubuh langsing, perlu berlatih beberapa jam sehari
  34. 34. Realiti: Jangka masa latihan sebenar sepatutnya tidak melebihi sejam. Walaupun perlu bersosial, ada baiknya jangan buang masa berbual waktu di gim atau minum di lounge. Untuk senaman, yang penting adalah kualiti senaman dan bukannya kuantiti. Contoh macam saya, akan hanya ke gym 1-2 kali seminggu tetapi setiap kali saya pergi, sudah pasti masa itu penuh dgn senaman berkualiti Posted by ChemSO at 18:27 5 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta, Info Thursday, 24 March 2011 Kenapa Perempuan Cepat TUA dan GEMUK?? Ada segelintir kaum suami mudah mencari perempuan lain kerana menganggap isteri mereka sudah tidak cantik, nampak tua, gemuk.. Tapi tahukan anda semua wahai kaum suami sebab-sebab yang menjadikan para wanita khususnya isteri dan ibu cepat nampak tidak menarik di mata anda? Tahukah anda; 1. Jika kita makan dengan perlahan dan mengunyah makanan sehingga benar-benar hancur, itu akan membantu proses penghadaman kita, sekaligus mengelakkan kita gemuk.. Tetapi kasihan kaum ibu, mereka terpaksa makan laju-laju, telan terus tanpa sempat dikunyah kerana nak memujuk anaknya yang menangis. Tapi si suami, selamba saja sambung makan, buat-buat tak dengar anaknya menangis. Jadi, wanita pun mudah jadi gemuk sebab makanan tak sempat nak hadam betul-betul. 2. Wanita juga mudah gemuk kerana sifat mereka yang tidak suka membazir. Makanan yang tidak habis dimakan oleh anaknya, maka dialah yg akan menghabiskannya pulak.
  35. 35. Sayang katanya...takut membazir.. Membazir tu kan amalan syaitan. Si suami pula dengan riaknya mengatakan "awak ni kuat makan betullah!" 3. Bila anak menangis tengah malam nak minum susu, bapanya akan tidur mati. Kalau dengar pun buat-buat tidur juga. Malas nak bangun. Wanitalah yang dalam satu malam, entah berapa puluh kali terpaksa bangun membuat susu untk anak. Bila tak cukup tidur, mulalah muka nampak letih dan cepat nampak tua. Kedut-kedut pun mula wujud. Masa tu guna Total Effect ke, apa ke...pun dah tak guna. Kepada wanita-wanita malang kategori ini, ada dua petua untuk kekalkan kecantikan; minum air banyak-banyak, dan TIDUR SECUKUPNYA. 4. Dan bagi wanita yang berkerjaya, sudahlah penat bekerja untuk membantu menambah pendapatan keluarga, bila balik rumah, semuanya dialah yang kena uruskan. Dengan perangai anak-anak, perangai bapanya.. Nak itu, nak ini. Jadi, wanita pun membebel, marah-marah... Dan bila banyak marah dan banyak berleter, banyak cepatlah pula menjadi tua.. Kesimpulannya; wanita cepat tua & cepat gemuk adalah disebabkan LELAKI atau lebih tepat lagi SUAMI.. Oleh itu, hargailah segala pengorbanan isteri anda. Mungkin sekiranya sehari sahaja isteri anda tiada, dan anda perlu memikul tanggungjawabnya, hidup anda akan tunggang-langgang. Posted by ChemSO at 12:55 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook Labels: fakta, Info Friday, 11 March 2011 KETAHUI KALORI DALAM MAKANAN ANDA JUZ NAK SHARE... KALORI adalah unit ukuran tenaga diukur sebagai kcal. Kita perlukan tenaga untuk hidup seperti bernafas, jantung mengepam darah ke seluruhan badan, bergerak dan lain – lain aktiviti. Tenaga ini di dapati dari makanan yang kita makan..KALORI DALAM MAKANAN ANDA. MAKANAN SUSU DAN HASILANNYA Susu tepung skim, 1 sudu besar, 7g Susu tepung penuh krim, 1 sudu besar, 7 g KALORI 26 33
  36. 36. Susu pekat manis, 1 sudu besar, 19 g Susu isian, 1 sudu besar, 21 g Susu UHT rendah lemak, 1 paket Susu UHT berperisa coklat, 1 paket Keju, 1 keping, 18 g Yogurt rendah lemak, 1 cawan, 150 g Yogurt berperisa buah, 1 cawan, 150 g Ais krim, 2 skup, 90 g 63 70 131 174 58 90 130 390 GULA DAN SIRAP Gula merah, 1 sudu makan, 14 g Gula pasir, 1 sudu makan, 15 g Jem nenas, 1 sudu makan, 22 g Marmalade, 1 sudu makan, 19 g Madu, 1 sudu makan, 21 g Serikaya, 1 sudu makan, 9 g 48 59 52 44 64 23 MINYAK Majerin, 1 sudu makan, 13 g Mentega, 1 sudu makan, 14 g Minyak sayuran, 1 sudu makan, 12 g Minyak sapi, 1 sudu makan, 13 g 97 106 108 112 MINUMAN Minuman ginger ale, 1 tin, 325 ml Minuman isotonik, 1 tin, 325 ml Kordial oren, 1 cawan, 240 ml Sirap ros, 1 cawan, 240 ml Minuman berkarbonat, 1 tin, 325 ml Minuman Anggur, 1 tin, 325 ml Minuman Sarsi, 1 tin, 325 ml Air tebu, 1 cawan, 250 ml Teh tarik, 1 gelas, 250 ml 81 85 105 118 140 156 172 184 200 1 MAKANAN MAKANAN SEGERA Ayam goreng, 1 ketul, 120 g Nuget ayam, 1 keping, 18 g Kentang lenyek, 1 mangkuk kecil, 94 g Roti, 1 biji, 29 g Coleslaw, 1 mangkuk kecil, 74 g Salad, 1 mangkuk kecil, 73 g Kentang goreng, kecil, 90 g Burger lembu, kecil, 125 g Burger lembu, besar, 194 g KALORI 271 52 87 100 62 86 290 317 496
  37. 37. Burger keju, 124 g Burger keju dgn daging, 187 g Kek ikan dalam roti, 145 g Cogney dog, 115 g Hot dog, 82 g Pizza, tomato + bawang, 1 keping, 93 g Pizza, pepperoni + daging, 1 keping, 53 g Pizza, ayam + nenas, 1 keping, 94 g Pizza, udang + timun, 1 keping, 100 g Spageti + keju + daging, 1 mangkuk, 440 g Spageti, ayam + cendawan, 1 mgk, 526 g Satay ayam, 1 cucuk, 10 g Satay kambing, 1 cucuk, 11 g Satay lembu, 1 cucuk, 12 g Kuah satay, ½ cawan, 86 g Murtabak, 1 keping, 146 g Kuah murtabak, ½ cawan, 95 g Soto ayam, 1 mangkuk, 493 g Nasi goreng + ayam, 1 pinggan, 330 g 341 438 433 282 225 149 155 242 242 444 463 23 24 25 129 231 363 512 591 SOS Sos tomato, 1 sudu makan, 18 g Sos cili, 1 sudu makan, 20 g Myonis, 1 sudu makan, 14 g 20 22 91 SNEK Coklat susu, 1 keping kecil, 50 g Tumpi, 1 keping, 13 g Rempeyek, 1 keping, 15 g Kerepek ubi kayu, 1 keping, 11 g Lidah kucing, 1 keping, 14 g Gajus bersalut madu, 1 paket, 40 g Biji bunga matahari, 1 paket, 40 g Kacang hijau bertepung, 1 paket, 180 g Snek jagung, 1 paket, 80 g MAKANAN Cip ubi kentang, 1 paket, 85 g Pistacios, 1 paket, 180 g Kacang tanah, 1 paket, 180 g Gajus, 1 paket, 180 g KUIH Apam, 1 biji, 40 g Apam balik, ¼ biji, 83 g Bingka tepung beras, 1 keping, 72 g Buah melaka, 3 biji, 28 g 260 69 90 48 74 233 250 360 400 KALORI 470 982 1096 1147 77 203 136 56
  38. 38. Baulu cermai, 1 biji, 6 g Bingka ubi kayu, 1 potong, 79 g Cokodok pisang, 4 biji, 55 g Cucur badak, 1 biji, 44 g Cucur udang, 1 biji, 49 g Dodol, 1 ketul, 22 g Dodol berdurian, 1 ketul, 22 g Donut, 1 biji, 45 g Ham chi peng, 1 ketul, 75 g Kuih bakul, 1 potong, 25 g Kuih bom, 1 biji, 54 g Karas, 1 keping, 8 g Kasui, 1 potong, 73 g Karipap, 1 biji, 30 g Karipap mini, 1 biji, 8 g Kek biasa, 1 potong, 23 g Kek swiss roll, 1 potong, 50 g Kuih koci, 1 biji, 42 g Kuih lapis, 1 potong, 70 g Kesari, 1 potong, 60 g Kuih keria, 1 biji, 43 g Kuih ketayap, 1 biji, 46 g Kastard jagung, 1 potong, 71 g Kasturi, 1 biji, 51 g Kuih sagu, 1 potong, 87 g Laddu, 1 ketul, 70 g Lepat pisang, 1 biji, 85 g 23 175 140 111 130 71 75 160 233 73 182 43 117 96 44 100 181 84 106 170 101 99 82 125 123 309 174

×