Homonim P5/P6 Bilangan 5

987 views

Published on

Siri Pemaknaan Kata - Homonim P5/P6 Bilangan 5

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
987
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
30
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Homonim P5/P6 Bilangan 5

 1. 1. ARAHAN : NAMA : ............................................................    Setiap perkataan dalam senarai kata mempunyai pelbagai makna. DARJAH : ........................................................ Isikan perkataan tersebut ke dalam t d l tempat k t kosong yang SEKOLAH : ...................................................... SEKOLAH disediakan. Bagi setiap kata, TARIKH : ......................................................... kamu hanya boleh menggunakan- nya sebanyak 2 kali sahaja sahaja.
 2. 2. adu cacat sempit gondol sila hitung anggur cap pulau genting pinang sedar alam kawat kena
 3. 3. Pahlawan itu telah meng…………......i cedera yang parah dalam pertarungan itu itu. Dia telah di.............. sebagai seorang penjahat sejak dahulu lagi.
 4. 4. Setiap hari, lelaki .................. itu memakai topi kerana khuatir diejek orang orang. Pelarian itu membunuh diri kerana tidak tahan akan kehidupannya yang semakin ......................
 5. 5. Nenek saya memakan sirih yang dicampur .................... dan kapur kapur. .................. elektrik yang dibelinya di kedai itu diperbuat daripada plastik yang jarang.
 6. 6. Tetamu itu duduk ber.................... di atas tikar mengkuang itu. itu Dia menetap di sebuah .................. yang tidak berpenghuni itu.
 7. 7. Dia ter….......... kejutan elektrik sewaktu hendak membaiki suis lampu yang rosak itu. itu Ali memakan beberapa biji .............. dengan rakusnya.
 8. 8. Budak itu sering meng...................... wang yang disimpannya di tabung itu itu. Dia telah ............................. akan kesalahan yang dilakukannya itu.
 9. 9. Bayi kecil itu baru sahaja ........................ dari tidurnya. tidurnya Suhana meng................ kepada ibunya bahawa dia sering dipukul oleh budak itu.
 10. 10. .......................... di bumbung rumah besar itu pecah dalam kejadian ribut itu itu. Budak yang ..................... itu telah menggunakan kaki kayu.
 11. 11. Raja yang zalim itu sedang ber.................... di dalam kamarnya. kamarnya Janganlah kamu men...................i lukisan di tembok itu dengan tulisan kamu itu.
 12. 12. Salam diper...........kan masuk ke dalam rumah Shaharzad. Shaharzad Ibu saya masih mengingati peristiwa yang ...................... itu.
 13. 13. Dia telah di.................kan keluarganya setelah tiga kali memasuki penjara penjara. Pada per..................an saya, dia tidak sepatutnya melakukan pekerjaan yang sebodoh itu.
 14. 14. Pak Abu yang meng................ itu mendapat bantuan daripada Jabatan kebajikan Muis Muis. Perkara itu bolehlah anda adukan kepada pihak yang ber.................an.
 15. 15. ........................ dan isinya adalah ciptaan Allah yang Maha Berkuasa. Berkuasa Dia tidak banyak membeli perabot kerana ruang rumahnya ...............
 16. 16. Hamidah telah di................. oleh saudagar itu untuk dijadikannya isteri isteri. Kaum ibu memilih susu ................. keris kerana sedap dan harganya murah.
 17. 17. Askar-askar itu sedang ber................. walaupun cuaca panas terik terik. Pemuda itu meng..................... semua hadiah di dalam pertandingan itu.
 18. 18. www.saujana.sg

×