Portfolio Light Version
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share

Portfolio Light Version

  • 216 views
Uploaded on

my works until 2010

my works until 2010

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
216
On Slideshare
215
From Embeds
1
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 1

http://www.linkedin.com 1

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Currilum VitaeMARIANNANOCIFORO 2006-2010
  • 2. CURRICULUM VITAE B orn in Catania-Sicily Sep-tember 1983, she graduates withhonours from the IUAV-Universityof Venice completing a Bachelorin Science of Architecture and aMaster of Science in Construction.At the university she studied NorthEuropean Architecture through aperiod of study in the Netherlandsat the renowned Delft TechniqueUniversity from which she learns atypically Anglo-Saxon technique es-pecially based on organization of ateam work. Her training centred on the ar-chitecture technology and thetechniques of construction. She isemployed in all phases of projectfrom the preliminary to the work-ing plan. She is involved in researchengaging in academic activity andworking with professors of buildingtechnology; hence she takes partin the organization of architecturalconventions with responsibility forthe press releases during Venetianevents.
  • 3. jobs andcollaborations DEMOTECH CENTRE• PALAZZETTO BRU-ZANE•URBANISTIC RECOVERY OF EX-GASOMETER AREA 7• NEW ELEVATOR TOWER FOR PALAZZO MOCENIGO• MUNICIPAL CENTRE FOR A NEW PUBLIC LIBRARY• MEGG - PLAY AND TOY EUROPEAN MUSEUM• 5
  • 4. 2010DEMOTECH CENTRE|SCHIO CITY – VICENZA Marco Zordan OfficeCharge: co-designer for the final design of the Demotech administrative of-fices. T he building is part of the ex-woollen mill Conte complex. Theconstruction is located close to thehistorical industrial park of the cityalong the manmade canal named“Roggia Maestra” which connectsto other industrial buildings such asthe “Fabbrica Alta”. Focus of the project is to restorethe building keeping improving it aspart of the historical complex. Therestoration includes shed and sky-light maintenance, strengtheningof pillars and beams, making themearthquake proof and designingmore functional access to new of-fices spaces.
  • 5. 2009-2010PALAZZETTO BRU-ZANE|VENICE Marco Zordan OfficeCharge: executive designs; supervision of construction; time and cost control;economic and financial planning. T he Casino Bru-Zane, made by THE SLABS The structural interventions hasBaldassare Longhena and Antonio been realized with a dry-assembledGaspari, is one of the major archi- framework with the purpose to main-tectonic example that has signed tain the static balance of the entirethe last period of the Most Serene building.Republic of Venice. The Bru-ZaneFoundation initiative is to renovatethe palazzo’s original function andthe cultured entertainment. The project is oriented to the ren-ovation of the decorative painting,the building normative and func-tional adaptation. THE FOUNDATIONS The palazzo presented structuralsubsidence of the walls with a con-sequent breakage of architectonicalpart of the building. In fact severalanalysis revealed that only the bor-der wall had a foundation system. The delicate intervention con-sists of to realize new foundationswith the same traditional techniqueof the historical Venetian build-ings: long larch pillars with doublefloorboard on which put a new brickfoundations. THE DECORATIVE PAINTING The renovation of SebastianoRicci’s fresco paintings has beenhandled by several color chemicalanalysis and through the cleaningof all the coatings till the original.In some cases this process has ledup to the discovery of decorations,hidden by most recent plasters.
  • 6. The Functional box made in wood and coloured glass. It countains the kitchen, the wardrobe, the bedroom with two singol beds. It also hides a minimal bathroom.14
  • 7. 2009-2010NEW ELEVATOR TOWER FOR PALAZZO MOCENIGO|VENICE Marco Zordan OfficeCharge: co-designer for the preliminary and final plan; disability design con-sultancy. T he introduction of a typical-ly contemporary object inside aneighteenth century building, thePalazzo Mocenigo, becomes a deli-cate intervention in the relationshipbetween modern and historical. The court in which is located thenew lift is a space characterized bycolumns, balustrades, lug wrenchdefining a space not marginally. The purpose, to reduce the inter-ference with the old structure, is re-alized with designing a self-bearingsteel structure, dry-assembled inwhich the various elements of theframework are mounted togetherthanks to mechanical joints eventu-ally easy to dismantle and remove ifnecessary. The cladding in u-glass provides asource of light to the facing room. 20
  • 8. 21
  • 9. 2007RENOVATION, NORMATIVE ADAPTATION OF THE EXMUNICIPAL CENTRE FOR THE NEW PUBLICLIBRARY | PADUA Marco Zordan Office Charge: co-designer for the final design and working plan. T he ex-municipal centre is aninteresting building dating back tothe second half of the nineteenthcentury. The adaptation to the newlibrary function takes part by a care-ful study of the transformation thatcomes through the years and inparticular the most recent one, at-tached to the innermost part of thebuilding, representing a one floorconcrete structure. On this part, theproject realize a glass metal clad-ding for the library function. Theidea is to connect old building andthe new structure in a more fluentway. Balconies, ramps, glass andthe view from the duplex spaces areall elements of the complex.
  • 10. MEMBRANA CON LAMINA DI RAME A FINIRE 01 STRATO IMPERMEABILIZZANTE DOPPIA GUAINA 02 ISOLAMENTO 10CM 03 STRATO DI LIVELLAMENTO CON PENDENZA DEL 1,2% 04 LAMIERA GRECATA + CAPPA CLS DI 5 CM 05 TRAVE HEA 400 (VEDI ELABORATI PROGETTO STRUTTURALE) 06 PROFILO IN ALLUMINIO PER CANALE DI GRONDA 07 SCOSSALINE IN ALLUMINIO 08 PROFILI UPN DI BORDO 380 09 STAFFA DI AGGANGIO PER INFISSO TIPO FACCIATA CONTINUA SCHUCO 10 SCHIUME ISOLANTI 11 MONTANTE VERTICALE PER FRANGISOLE TIPO SCHUCO_SUNCONTROL 12 ELEMENTI DI SUPPORTO DESTREMITA RUOTATI DI 15° 13SISTEMA FRANGISOLE CON LAMELLE TUBOLARI ELLITTICHE IN ALLUMINIO 14 INFISSO TAGLI TERMICO ANTA-RIBALTA TIPO SISTEMA SCHUCO 15 PILASTRO TUBOLARE 160X160 IN ACCIAIO 16 PANNELLO IN METALLO ZINCATO E VERNICIATO 17 CONTROSOFFITTO, ORDITURA 18 TELAIO INFISSO FISSO 19 INFISSO TAGLIO TERMICO FISSO, TIPO SCHUCO sistema fw+50 20 CARTER IMPIANTISCO PORTE ELETTRICHE 21 VETILCONVETTORE A PAVIMENTO TIPO KATHERM HK 370mmx130mm 22
  • 11. 2007 MEGG - PLAY AND TOY EUROPEAN MUSEUM | ROME Marco Zordan OfficeCharge: co-designer for the services final plan. T he play and toy museum will be an innovative cultural structure and a community centre, which will dis- play a rich collection of toys (more than 30 thousands divided into 100 categories). The museum will offer services and activity related to the children’s world and the recreation- al culture. The museum will be realized in the royal stable area, reusing three abandoned buildings of the XIX c. and a new underground building structure.
  • 12. competitionsRENOVATION AND NEW SQUARE FOR TASSULLO• EX-LANEROSSI AREA URBAN RENOVATIONS• MEMORY PARK• 27
  • 13. 2010C.A. PILATI SQUARE URBAN RENOVATION | TASSULLO Marco Zordan OfficeCharge: co-designer. The project recognizes a new cir-culation that till now acrosses thelittle city depriving it of a publicspace. The intervention will be realizedin two different phases: •the first part characterized forthe creation of the new Big Squarewith stone pavement and urban fur-nishings; •the second part with the reno-vation of the Little Square for thepublic market and a new street infront of.
  • 14. 2009EX-LANEROSSI AREA URBAN RENOVATIONS | VICENZA Marco Zordan OfficeCharge: co-designer. T he Dueville ex - woolen millcomplex controls the historical citycentre for its dimension but also forthe wide production of wool in thepast. Due to this reasons the citypassed from a peasant to a indus-trial context. The project for the old buildingprovides to converts the collapsedpart of the roof into courts andopen spaces for the school whichare required by the functional pro-gram. The big concrete walls,frames courts and classrooms aredimensioned following the struc-tural frame of the old cast iron col-umns. The corridors became con-nection spaces and public areas forthe school activities. The structuralgrid of the old building comes out-side and fits the framework of newbuildings and urban spaces. The project for the new buildingsis realized with two constructions.The first one, looking to the his-torical building, defines the borderline of the park and the communi-ty gardens. The second one, workslike a slab and houses: a car parkto an underground level; a squareto a 1,50mt level; shops to the firstfloors; residences.
  • 15. FASI STORICHE FASI ANALITICHEI CROLLI SCHEMA GEOMETRIE >SOVRAPPOSIZIONE >PROGETTO
  • 16. 2006MEMORY PARK | SAN GIULIANO DI PUGLIACharge: designer. T he competition regards therestoration and reconstruction of alittle city where October 31st 2002takes place a tragic heart quake. The needs to do memory is trans-lated with an itinerary conceived forthe celebration of religious rites,contemplation and meditation. Thenew memory rout wraps the base-ment of the school where 28 peopledied simulating an embrace. After-ward, a sequence of metaphoricalspaces remembers the victims, asthe garden olive threes. The purposeof the project is to rebuild not justthe concept of memory but above alla social space equipped with bench-es and fountains but even with allthe services needed for a marketplace. 36
  • 17. 37
  • 18. projectsAREA 9 - THESYS PROJECT• THE SPONGE•39
  • 19. 2008SUB-DIVISION 9: A NEW PUBLIC AREA FOR SCHIO-CITY | VICENZA MSc_IUAV University of VeniceMaster of Scienze Final Project T he project is part of a privateplan designed by the Gregotti Inter-national Studio for one of the Laner-ossi area, situated in the historicalcity centre. For this area, the private requali-fication plan defines the sub-division9, where the municipality wants torealize tertiary activities for 10.085cubic meters. For such a reason theproject would like: • to re-design a public spacearound where are collocated all thearcheological buildings, protago-nists of the industrial textile pro-duction. • to rehabilitate the artificial ca-nal of the city, technological symbolduring the past and essential ele-ment for the looms. • to suggest a buildings complexwhere are recuperated the textileactivities that all along character-izes the city.
  • 20. 2007THE SPONGE: A NEW FAÇADE FOR THE FUTURE MSc _ TU Delft UniversityCharge: designer. T he sponge is a project of façadeextremely innovative and strictlyconnected to the simplest and mostprimitive of the animals. This façadeworks as the system sponge doeswith the purpose of: •storage and conservation of wa-ter; •use of recycling water; •high water distribution efficien-cy; •insulated environment behind thewater wall. Thus, it will be possible to cre-ate a water-sufficient refuge. Thestorage of drinking water can resultwith rain water purification and theremoval of noxious agents. The sur-plus of water will be stored withina specific basin for flush water orother secondary uses. w ie rv rio te ex 44
  • 21. Asconoid sponges are tubular with a central shaft called the spongo- coel. The beating of Choanocyte flagella forces water into the shaft through pores in the body wall. Cho- anocytes cover the spongocoel and filter nutrients out of the water. OUTER INTAKE VALVE STEEL STRUCUTRE OF SUPPORT NEOPRENE FOR ADHER- ENCE AND INSULATION DRAIN PIPETTE INNER EXHAUST VALVE locking ring with spring clips Through the weight of water princi- ples, every case is in communication with the neighbor case thus form- ing a continuous system gathering water when one element is full of.45
  • 22. workshops THE FOLD•TEMPORARY PAVILION FOR THE CINEMA EXPO• 47
  • 23. 2007THE FOLD | ROTTERDAM - NL High Rise Building Workshop _ TU Delft UniversityCharge: Advisor Building Technology T he concept has the purposeof establishing a dialogue with thesurrounding and follows the ideaof a strip rising from the ground andfolding at 200 meters of height andturning on itself to return to theground. With such motion and shaping,blank spaces and full spaces are in-evitable. The outer skin of the building hasbeen designed with the precise ob-jective to follow the concept of theFold. Therefore, when the structureturns on itself, the full surface willbe translated in metal cladding withthe purpose to give back the con-cept of continuity. In contrast, theconceptual blank space in betweenneeds to give back the concept oftransparency. Because of this rea-son, the choice for this space is asurface completely glazed.
  • 24. 2006TEMPORARY PAVILION FOR THECINEMA BIENNALE | VENICE FSE Workshop with Mathias Klotz Architect_ IUAV University of VeniceCharge: designer T he temporary pavilions hasbeen designed for the screening ofshort-film for the Cinema Biennalein Venice. The place is arbitrarily chosenand consists of the spice market ofthe Venice island. Basically the ideafor those structures gets around tothe more metaphorical market ofthe images concept. The short-mov-ies acts as the merchandise and thepeople moving inside and close tothose boxes can choose the prod-ucts not only by looking but also bytouching them. All the materials used are repre-sents the market and the modular-ity of certain metallic structuresthat suggest the idea of the placeand the reutilization of its typicallanguage. 52
  • 25. PUBLICATIONS Dario Trabucco & Nociforo Marianna Modulo, n°355 Ottobre 2009 ARTICLES REGARDING THE ALTERNATIVE SOURCES OF POWER FOR THE TALL BUILDINGS AND THE USE OF THE AE- OLIAN TURBINES FOR THE PRODUCTION OF WIND POWER. EXHIBITIONS DECEMBER 2009 UNTITLED BBCC EXPO- SALONE DEL RESTAURO DEI BENI CULTURALI | VENICEQUALIFICATIONS FEBRUARY 2010 LICENSED TO PRACTICE AS ARCHITECT IN ITALY AND THROUGH THE EUROPEAN UNION. 54