Cellula

13,079 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
13,079
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11,588
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cellula

 1. 1. LACÈL·LULA ALEIX PERALES CAMPMAJÓ ALBERT ARJONILLA VINYAS NARCÍS ORIOL TORDERA
 2. 2. HISTÒRIA I TEORIA CEL·LULAR·1665- R.Hooke: Va ser el primer de veure una cèl·lula, concretament la paret cel·lular.(fig1.)·1673- A. Van Leeuwenkoek: Va ser observar glòbuls vermells, protozous i bacteris.(fig2.)·1831- Brown: Va ser el primer en veure nuclis.(fig3.)·1838- M.Schleiden i T. Schwann: Van proposar la teoria cel·lular. *La cèl·lula és la unitat anatòmica i funcional de tots els éssers vius. Fig2 *Lactivitat dun organisme és el resultat de lactivitat de totes les seves cèl·lules. Fig1 Fig1 *Tota cèl·lula prové duna altra cèl·lula per divisió cel·lular. Fig3
 3. 3. TIPUS DE CÈL·LULES PROCARIOTA -No posseeixen membrana nuclear. -Mes petites que les eucariotes. -Són molt senzilles, nomes tenen ADN i ribosomes. -Només es troben en bacteris i cianobacteris. -La paret cel·lular esta feta d’una substancia anomenada mucopolisacàrid. -No formen teixits especialitzats. EUCARIOTA -Més grans i complexes que les eucariotes. -Material genètic dintre dun nucli, envoltat per una membrana cel·lular. -Es troben en vegetals i animals. -Formen teixits especialitzats. -Posseeixen diversos orgànuls.
 4. 4. PROCARIOTA FLAGEL: permet a la cèl·lula desplaçarse. MATERIAL GENÈTIC: és ADN en forma danell, que es troba surant en el citoplasma. CÀPSULA: es troba per damunt de la paret; permet a la cèl·lula fixar-se al substrat. CITOPLASMA: és el contingut de laRIBOSOMES: orgànuls cèl·lula que es troba a linterior de laque sintetitzen proteïnes membrana plasmàtica, on shi troben els orgànuls cel·lulars.MEMBRANA CEL·LULAR: és unacapa contínua que envolta la cèl·lula i MESOSOMA:sónque es plega cap a linterior formant invaginacions de la membranaels mesosomes. plasmàtica, que tenen la funció de formar la paret cel·lular durant la divisió cel·lular, laPARET BACTERIANA: envolta la replicació i ditribució delsmembrana cel·lular cromosomes.i dóna forma a la cèl·lula.
 5. 5. EUCARIOTA NHI HA DOS TIPUS VEGETAL- ANIMAL- A diferència de les animals No fan la fotosíntesi, no tenen tenen, paret cel·lular, paret cel·lular ni vacúols. I cloroplasts i vacúols. tenen centríols.
 6. 6. ANIMAL MICROTÚBUL: filaments que s’estenen pel citoplasma, participen en el transport intracel·lular. CENTRÍOLS: sencarreguen de dirigir el moviment dels filaments de citoesquelet, encarregats de separar els cromosomes durant la mitosi i la meiosiRETICLE ENDOPLASMÀTIC FLAGEL: prolongació allargada deRUGÓS: ribosomes adherits a la la membrana cel·lular, ambsuperfície, que sintetitzen proteïnes. moviment, permeten agafar aliment i desplaçar-se en el protozous o els unicel·lulars.PEROXISOMA: participen en el LISOSOMA: vesícules que contenenmetabolisme dels àcids grassos. enzims digestius.
 7. 7. RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS: fa MEMBRANA PLASMÀTICA: ésfuncions relacionades amb la síntesi de una capa contínua que envoltalípids. la cèl·lula i controla lintercanvi de substàncies amb lexterior.NUCLI: conté el material genètic. CITOPLASMA: és el contingut de la cèl·lula que es troba a linterior de la membrana plasmàtica, on shi troben els orgànulsNUCLÈOL: síntesi de l’ARN. cel·lulars.MITOCONDRI: contenen els enzims dela respiració cel·lular.APARELL DE GOLGI: modifica elsproductes procedents del reticleendoplasmàtic i els prepara per lasecreció.RIBOSOMA: sintetitzen proteïnes.
 8. 8. VEGETAL MICROTÚBUL: filaments que s’estenen pel citoplasma, participen en el transport intracel·lular. RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS: fa funcions relacionades amb la síntesi de lípids. NUCLI: conté el material genètic.RETICLE ENDOPLASMÀTIC MITOCONDRI: contenen els enzims deRUGÓS: ribosomes adherits a la la respiració cel·lular.superfície, que sintetitzen proteïnes.PEROXISOMA: participen en el NUCLÈOL: síntesi de l’ARN.metabolisme dels àcids grassos.
 9. 9. MEMBRANA PLASMÀTICA: és PARET CEL·LULAR:recobreix iuna capa contínua que envolta protegeix la cèl·lula, mésla cèl·lula i controla lintercanvi de concretament la cèl·lula.substàncies amb lexterior. CITOPLASMA: és el contingut de la cèl·lula que es troba a linterior de la membranaVACÚOL:emmagatzema/guarda plasmàtica, on shi troben els orgànulsdiverses substàncies cel·lulars.APARELL DE GOLGI: modifica elsproductes procedents del reticleendoplasmàtic i els prepara per lasecreció.RIBOSOMA: sintetitzen proteïnes.CLOROPLAST: orgànul que contéla clorofil·la encarregada de lafotosíntesi.
 10. 10. ORGÀNULS DE LA CÈL·LULA EUCARIOTA CENTRÍOLSRETICLE ENDOPLASMÀTIC RUGÓS
 11. 11. APARELL DE GOLGI MEMBRANA PLASMÀTICA
 12. 12. MITOCONDRI RIBOSOMA
 13. 13. NUCLI I NUCLÈOL FLAGEL
 14. 14. PEROXISOMA MICROTÚBUL
 15. 15. LISOSOMAVACÚOL
 16. 16. RETICLE ENDOPLASMÀTIC LLIS PARET CEL·LULAR

×