• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
Lesson 6 - How can we deal with poverty?
 

Lesson 6 - How can we deal with poverty?

on

  • 1,456 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,456
Views on SlideShare
1,456
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
17
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Lesson 6 - How can we deal with poverty? Lesson 6 - How can we deal with poverty? Presentation Transcript

    • 2.4 How can we deal with poverty? Lesson 6
    • How to help the poor?
      • A. Government ( 政府 )
      • B. NGOs ( 非政府組織 )
      • C. Individuals ( 個人 )
    • Government
      • In 2009, the government decided to set a standard minimum wage ( 標準最低工資 ) across different industries.
      •  Ensure low-educated and low-skilled workers a reasonable ( 合理的 ) wage level.
    • Government
      • Reviews ( 檢討 ) policies on poverty alleviation ( 扶貧 ), hop ing to offer more appropriate help to them.
      • E.g. CSSA scheme, Transport Support Scheme ( 交通費支援計劃 )
    • Government
      • Promotes the development of the economy and social enterprises ( 社會企業 )
      •  Aims to create more job opportunities for low-skilled people.
    • Government
      • Has provided training courses to low-skilled and low-educated people
      •  To improve their working skills
    • NGOs
      • They offer help to the poor so as to reduce poverty.
      • E.g. ‘ F ood banks’ ( 食物銀行 ): provide food for poor families in urgent ( 緊急的 ) situations
    • NGOs
      • Propose ( 建議 ) policies on poverty alleviation ( 扶貧 ) to the government
      • M onitor ( 監察 ) the effects ( 成效 ) of relevant government policies
    • NGOs
      • Fight for the rights ( 權利 ) of low-income workers.
      • E.g. Urging ( 催促 ) to set minimum wage and maximum working hours ( 最高工時 )
    • Individuals
      • We can understand and care about poor people, avoid discrimination ( 歧視 ) and prejudice ( 偏見 ).
      • We can join voluntary work ( 義務工作 ) to help the disadvantaged ( 弱勢社群 ).
      • We can donate money or other things to poor people.
    • Test Revision
    • Test Revision
      • 1. Education refers to any types of learning activities, including school education, ________________, and personal further education.
      • Answer:
      • family education
    • Test Revision
      • 2. Primary Six students can get places in government or aided secondary schools through the ______________________ System.
      • Answer:
      • Secondary School Places Allocation System
      • ( 中學學位分配辦法 )
    • Test Revision
      • 3. There are ______ universities in Hong Kong.
      • Answer:
      • 9
    • Test Revision
      • 4. Students have to sit for tests and exams. The great stress may adversely affect their ___________ and physical health.
      • Answer:
      • mental ( 精神上的 )
    • Test Revision
      • 5. Some countries have set a ‘_________________’ which acts as a criterion ( 標準 ) to define poverty and identify poor population.
      • Answer:
      • poverty line ( 貧窮線 )
    • Test Revision
      • 6. The Hong Kong government divides households into 10 income groups according to household income. The number of domestic households in each group is the same (i.e. 10% of total number of households). They are called _________ groups.
      • Answer:
      • decile ( 十等分 )
    • Test Revision
      • 7. The ________________ can be used to measure the disparity ( 差距 ) between the rich and the poor in a region.
      • Answer:
      • Gini coefficient ( 堅尼系數 )
    • Test Revision
      • 8. The Gini coefficient has a value ( 數值 ) between _____ and _____.
      • Answer:
      • 0, 1
    • Newspaper Cutting
      • Check the following:
      • 1) Is it the case in Hong Kong?
      • 2) Is it on-topic? (about the poverty problems in Hong Kong)
      • 3) Is it a newspapers? Not magazine…?
      • 4) Is the comments/summary relevant ( 相關 )?
    • Next lesson
      • Take a look at Activity 6 (p.62-63)