EDU 3105 Teknologi dalam Pengajaran & Pembelajaran (SEMESTER 4)

2,157
-1

Published on

Prinsip - prinsip asas grafik

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,157
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
81
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

EDU 3105 Teknologi dalam Pengajaran & Pembelajaran (SEMESTER 4)

 1. 1. EDU 3105 TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN
 2. 2. SOALAN Jelaskan prinsip-prinsip asas grafik. Nyatakan apa jenis-jenis grafik (ciri-ciri grafik) yang dapat memberi maksud yang hendak disampaikan dengan lebih baik. Huraikan bagaimana sesuatu grafik itu memberi kesan kepada proses pengajaran dan pembelajaran.
 3. 3. PENGENALAN “Grafik ialah kombinasi gambar-gambar, lambang- lambang , simbol-simbol, huruf, angka, perkataan, lukisan, lakaran yang dijadikan satu media untuk memberi satu konsep dan idea dari pengirim kepada sasarannya dalam proses menyampaikan maklumat ”
 4. 4. KONSEP GRAFIK Grafik menjadi suatu bentuk komunikasi visual yang menggunakan teks atau gambar untuk menyampaikan informasi atau mesej Grafik ialah kombinasi gambar-gambar, lambang-lambang, simbol-simbol, huruf-huruf, angka, perkataan, lukisan, lakaran yang dijadikan satu media untuk memberi konsep dan idea dari pengirim kepada sasarannya dalam proses menyampaikan maklumat. perkataan grafik sebenarnya berasal daripada perkataan perkataan Greek “graphikos” bererti lukisan.
 5. 5. PRINSIP ASAS GRAFIK Prinsip Seimbang Prinsip Mudah Prinsip Penyatuan Prinsip Penegasan
 6. 6. PRINSIP MUDAH Visual yang ditayangkan hendaklah dihadkan kepada satu idea. Idea yang banyak dalam satu visual akan mengelirukan. Hadkan perkataan-perkataan yang ditayangkan kepada 15 atau 20 patah perkataan sahaja dalam satu visual tayangan
 7. 7. Lukisan hendaklah jelas dan terang. Garisan luar ( outline ) hendaklah dibuat dengan garisan tebal. Visual yang mengandungi sedikit elemen adalah lebih baik , kerana mudah dilihat.
 8. 8. PRINSIP PENYATUAN Penyatuan ialah perhubungan yang lahir di antara elemen-elemen visual apabila elemen-elemen tersebut berfungsi bersama sebagai satu kesuluruhan. Penyatuan dapat diperolehi dengan menggunakan anak panah, kotak, garisan, bentuk-bentuk tertentu, warna dan sebagainya.
 9. 9. PRINSIP SEIMBANG Kesemua elemen-elemen dalam sesuatu visual dari elemen penghurufan hingga ke elemen gambar dan garisan haruslah seimbang pada keseluruhanya dan tidak berat sebelah.  Dengan kata lain, semua elemen visual itu adalah dalam kedaan yang sama berat.
 10. 10. PRINSIP PENEGASAN Tegaskan satu elemen atau satu idea sahaja yang boleh menjadi pusat minat dan pusat perhatian  Gunakan warna, penghurufan tertentu, saiz, ruang dan sebagainya untuk menegaskan idea tersebut.
 11. 11. JENIS JENIS GRAFIK
 12. 12. LUKISAN KARTUN GRAF/CARTA IKON, SIMBOL, GARIS & BUTANG FOTOGRAF
 13. 13. FOTOGRAF  Paparan imej yang paling realistik.  Boleh menyampaikan mesej dengan berkesan.  Misalnya, foto mangsa bencana alam atau peperangan.  Foto juga boleh dijadikan latar belakang bagi sesuatu skrin persembahan.
 14. 14. LUKISAN  Merujuk kepada imej yang kurang realistik berbanding dengan gambar foto.  Banyak digunakan bagi tangani masalah ketiadaan gambar.  Wujud dalam pelbagai bentuk seperti lukisan mudah kepada lukisan abstrak.
 15. 15. KARTUN  Merujuk kepada sejenis lukisan atau ilustrasi yang berada dalam kelasnya sendiri.  Kartun boleh wujud dalam pelbagai bentuk.  Mewakili benda hidup seperti manusia dan haiwan atau objek lain seperti perabot,tumbuh-tumbuhan dll.  Kartun sesuai digunakan jika kumpulan sasaran ialah kanak-kanak.
 16. 16. GRAF/CARTA  Menyampaikan sesuatu mesej berbentuk numerik atau angka dalam bentuk yang ringkas dan mudah.  Penggunaan graf atau carta membolehkan satu maklumat yang kompleks boleh dipermudahkan untuk difahami.
 17. 17. Jualan Kereta Toyota 0 1 2 3 4 5 6 Januari Februari Mac April Hilux Vios Series 3
 18. 18. IKON, SIMBOL, GARIS & BUTANG  Grafik ringkas yang sering digunakan dalam sebuah aplikasi multimedia atau laman web.  Digunakan untuk pelbagai tujuan dan antara tujuan utamanya adalah untuk menyediakan interaksi antara sistem dengan pengguna.  Boleh digunakan dalm bentuk sistem navigasi atau sistem penerokaan.

×