Wawasan 2020

5,064 views
4,526 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,064
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
415
Actions
Shares
0
Downloads
119
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Wawasan 2020

 1. 1. WAWASAN 2020
 2. 2. LATAR BELAKANG.. satu pemikiran dan rangka kerja mengenai matlamat Malaysia menjadi sebuah negara maju pada tahun 2020. Satu konsep yang telah dibentangkan oleh YAB PERDANA MENTERI(Dr Mahathir Mohamad) di mesyuarat Majlis Perdagangan Malaysia pada 28 Februari 1991
 3. 3. OBJEKTIF WAWASAN 2020 Beliau menegaskan bahawa matlamat pembangunan Negara ialah menjadikan Malaysia “.. SEBAGAI SEBUAH NEGARA INDUSTRI” dan “... PEMBENTUKAN SEBUAH NEGARA MALAYSIA YANG BENAR-BENAR MAJU MENJELANG TAHUN 2020 ... MENURUT ACUAN KITA SENDIRI ...”. Kemajuan yang dimaksudkan meliputi aspek ekonomi, politik, sosial, kerohanian dan sektor kebudayaan. Kemajuan ini juga meliputi pewujudan satu masyarakat yang sempurna dengan nilai dan etika yang tinggi dan boleh dicontohi oleh negara lain.
 4. 4. APA ITU WAWASAN?? Satu wawasan (VISION) strategik jangka panjang sebagai panduan arah dasar yang luas berkaitan pembangunan negara dalam hubungan dengan perkembangan ekonomi dunia keseluruhannya. Memberi panduan arah tujuan. Memberi panduan sasaran negara (TAHAP NEGARA MAJU SEPENUHNYA).
 5. 5. MENGAPA PERLUNYA SATU WAWASAN?? MENYEDIAKAN GARIS PANDUAN BAGI AGENDA PEMBANGUNAN NASIONAL  Satu pandangan jauh ke hadapan.  Wawasan merupakan garis panduan utama bagi: i)Menetapkan arah tujuan; ii)Menetapkan matlamat. Iii)Menetapkan strategi; iv)Menetapkan jangka masa; v)Menetapkan pencapaian.
 6. 6. CABARAN UTAMA WAWASAN 2020.. Dalam penyampaian kertas kerjanya, Laluan ke Depan (The Way Forward), kepada Majlis Perniagaan Malaysia, Dr Mahathir Mohamad menghuraikan sembilan matlamat utama Wawasan 2020
 7. 7. 1. Mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat yang dikongsi bersama. ~Malaysia mesti menjadi sebuah negara yang aman, berintegrasi di peringkat wilayah dan kaum, hidup dalam keharmonian, bekerjasama sepenuhnya, secara adil dan didokong oleh satu bangsa Malaysia.2. Mewujudkan sebuah masyarakat yang berjiwa bebas, tenteram dan maju, dengan keyakinan akan keupayaan sendiri ~berbangga dengan apa yang ada, dengan apa yang telah dicapai, cukup gagah menghadapi pelbagai masalah.
 8. 8. 3. Mewujudkan dan membangunkan masyarakat demokratik yang matang, yang mengamalkan satu bentuk demokrasi Malaysia. ~mempunyai persefahaman matang, berasaskan masyarakat yang boleh menjadi contoh kepada beberapa negara membangun.4. Mewujudkan masyarakat yang sepenuhnya bermoral dan beretika ~warganegaranya teguh dalam nilai agama dan kerohanian dan didukung oleh nilai etika yang paling tinggi.
 9. 9. 5. Mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak ansur ~rakyat pelbagai kaum bebas mengamalkan adat, kebudayaan, dan agama mereka dan pada masa yang sama meletakkan kesetiaan mereka kepada satu negara.6. Mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif ~masyarakat yang mempunyai daya perubahan tinggi dan memandang ke depan, bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga penyumbang kepada tamadun sains dan teknologi masa depan.
 10. 10. 7. Mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya menyayangi ~iaitu sistem sosial yang mementingkan masyarakat lebih daripada diri sendiri8. Memastikan masyarakat yang adil dalam bidang ekonomi. ~Ini merupakan masyarakat yang melaksanakan pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama9. Mewujudkan masyarakat makmur yang mempunyai ekonomi bersaing, dinamik, giat dan kental.
 11. 11. PENUTUP.. Kita harus menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju yang mempunyai kualiti hidup yang tinggi. Malaysia harus mempelajari kekuatan dan mengenali kelemahan negara-negara maju yang lain. WAWASAN 2020 tidak meminta Malaysia menjadi negara barat tetapi sebuah negara baru dan lebih mantap dalam semua aspek kehidupan.

×