Uusi Seiska

659 views
621 views

Published on

Uusi seiskojen paketti / 2009

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
659
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Uusi Seiska

 1. 1. Tervetuloa Sampolan kirjastoon! Oppitunnin mittainen tietoisku oman kirjaston käytöstä: asiaa ja elämyksiä! MISSÄ ME OLLAAN NYT, MIKSI JA KESTÄÄKÖ TÄÄ KAUAN!!??
 2. 2. <ul><li>Kaikki tämä kätevästi kirjastokortilla: </li></ul><ul><ul><li>• pääkirjasto ja 14 lähikirjastoa </li></ul></ul><ul><ul><li>• kirjastoautot </li></ul></ul><ul><ul><li>• Netti-Nysse, Sampolan ja Hervannan tietotorit </li></ul></ul><ul><ul><li>• kaikki PIKI-alueen kirjastot </li></ul></ul><ul><ul><li>• PIKI-verkkokirjasto </li></ul></ul><ul><ul><li>www. tampere . fi /kirjasto/ </li></ul></ul>MITÄ TÄLLÄ SAA ?
 3. 3. <ul><li>Nelinumeroisen luvun saat kirjastosta. Tunnusluvulla ja kirjastokortilla … </li></ul><ul><ul><ul><li>pääset kirjaston nettikoneille </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>voit tehdä itse varauksia ja uusia lainoja verkkokirjastossa – ja vähän muutakin … </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>voit käyttää lainausautomaatteja </li></ul></ul></ul>MIKÄ IHMEEN TUNNUSLUKU?
 4. 4. <ul><li>kirjoja, elokuvia, musiikkia ja muuta aineistoa moniin tarpeisiin ja tunnelmiin </li></ul><ul><li>Kun haet tietoa, ? </li></ul><ul><li>mieti ennen hakua: </li></ul><ul><ul><li>Mitä haet? </li></ul></ul><ul><ul><li>Mihin tarkoitukseen? </li></ul></ul><ul><ul><li>Mitä tiedät jo aiheesta </li></ul></ul>MITÄ KIRJASTOSTA SAA?
 5. 5. <ul><li>Kirjaston aineisto on jaettu sisällön mukaan luokkiin. Luokan sisällä aineisto on aakkostettu tekijän sukunimen mukaan. </li></ul><ul><li>Kauno / tieto </li></ul><ul><li>Pääluokat : 0,1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 </li></ul><ul><li>Alaluokat : 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 58, 59 </li></ul>EIHÄN TÄÄLTÄ LÖYDÄ MITÄÄN! VAI LÖYTYISIKÖ KUITENKIN
 6. 6. <ul><li>kirjoita tekijän sukunimi, etunimi </li></ul><ul><li>tekijä voi olla kirjoittaja, mutta myös näyttelijä, ohjaaja, säveltäjä… </li></ul><ul><li>Pikikirjasto.fi </li></ul>TEKIJÄHAKU PIKI-VERKKOKIRJASTOSSA
 7. 7. <ul><li>Nimeke tarkoittaa teoksen nimeä. Nimi voi olla myös novellin, elokuvan, sarjan tai biisin nimi. </li></ul><ul><li>Kirjoita teoksen nimi tai sen alkua. </li></ul><ul><li>Pikikirjasto.fi </li></ul>NIMEKEHAKU PIKI-VERKKOKIRJASTOSSA
 8. 8. <ul><li>Joskus - tai aika usein - asiasanan miettiminen on hankalaa. </li></ul><ul><li>Kysy apua kirjastosta! </li></ul><ul><li>Myös erilaiset verkkoasiasanastot auttavat. </li></ul><ul><li>Niihin pääset käsiksi kirjaston kotisivuilta. </li></ul><ul><li>Pikikirjasto.fi </li></ul>ASIASANAHAKU PIKI-VERKKOKIRJASTOSSA Asiasana tarkoittaa samaa kuin aihe . Se voi olla vaikka Batman, Brasilia tai 1900-luku, kissa tai korttitemput.
 9. 9. <ul><li>Klikkaa vielä kerran: </li></ul><ul><li>Kun haet teoksen saatavuustietoja, näet ensin kokonaistilanteen Tampereen kaikissa kirjastoissa, ja myös koko PIKI:ssä. </li></ul><ul><li>Vasta sitten näet kuinka paljon sitä on tietyssä kirjastossa. </li></ul>MÄ ETSIN YHTÄ KIRJAA. NIITÄ PITI OLLA MONTA HYLLYSSÄ, MUTTEN LÖYTÄNYT YHTÄÄN. MIKÄ MÄTTÄÄ?
 10. 10. <ul><li>Kaikki tietolähteet eivät sovi kaikkeen hakemiseen: </li></ul><ul><ul><li>Netistä uutta ja ajankohtaista tietoa esim. musiikki, elokuvat, viihde… </li></ul></ul><ul><ul><li>Painetut lähteet (kirjat, hakuteokset, lehdet) </li></ul></ul><ul><ul><li>esim. moponkorjaukseen, sienimetsään, matkaoppaaksi </li></ul></ul>MITÄ KANNATTAA KÄYTTÄÄ : GOOGLEA VAI MAKUPALOJA? - VAI IHAN JOTAIN MUUTA?
 11. 11. <ul><li>Makupalat on linkkikirjasto. </li></ul><ul><li>erilaisia linkkejä aiheen mukaan </li></ul><ul><li>ihmisten tekemä </li></ul><ul><ul><li>- luotettavia, valikoituja linkkilistoja </li></ul></ul><ul><ul><li>- sivustojen sisältöä kuvailtu </li></ul></ul>MIKÄ ON MAKUPALAT?
 12. 12. <ul><li>Google on hyvä hakukone. Kaikkea et löydä Googlesta - vaikka paljon löydätkin ;-D </li></ul><ul><li>Googlen tuloslistan syntymiseen vaikuttaa mm . </li></ul><ul><ul><li>- hakusanojen toistuminen www-sivulla </li></ul></ul><ul><ul><li>- www-sivun linkkirakenne </li></ul></ul><ul><li>Kokeile tarkennettua hakua ja kuvahakua. </li></ul><ul><li>Kokeile myös muita lisätoimintoja. </li></ul>MIKSEI VAAN GOOGLATA KAIKKEA?
 13. 13. <ul><li>Kirjastossa voi käyttää sellaisia tietokantoja, joihin ei kotikoneelta pääse käsiksi. </li></ul><ul><li>Aleksi : artikkeliviitetietokanta. Sisältää viitteitä artikkeleihin, jotka on julkaistu suomalaisissa aikakaus- ja sanomalehdissä </li></ul><ul><li>Suomen Media-arkisto : sanomalehti ja uutistietopankki. Esim. Aamulehden artikkeleita vuodesta 1994 lähtien </li></ul>MIKÄ ON MEDIA-ARKISTO? KUKA ON ALEKSI?
 14. 14. <ul><li>Mieti mitä lähteen takana on </li></ul><ul><ul><li>Kuka sen on tehnyt? </li></ul></ul><ul><ul><li>Miksi se on tehty? </li></ul></ul><ul><ul><li>Milloin se on tehty? </li></ul></ul>MILLAISIIN LÄHTEISIIN VOI LUOTTAA?
 15. 15. <ul><li>Lähteet täytyy merkitä, jotta ne voidaan löytää uudelleen </li></ul><ul><li>Kenen ajatuksia kerrot? </li></ul><ul><li>pelkkä Google, Makupalat tai netti ei riitä </li></ul><ul><li>Esim. Suomenkieliset mangajulkaisut. Viitattu 3.6.2009. http://www.suomimanga.net/ </li></ul>MIKÄ ON LÄHDELUETTELO JA MIKSI SE TEHDÄÄN?
 16. 16. Tutustu : http://www.sivupiiri.fi EN TIEDÄ MITÄ LUKISIN. MISTÄ SAISIN HYVIÄ KIRJAVINKKEJÄ?
 17. 17. KIITOS !

×