3.0

294 views
260 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
294
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
67
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

3.0

  1. 1. 3.0 Bagaimana Berkongsi Laman Bidang / Mata Pelajaran (Pengguna: Pentadbir) 3.0 How the Administrator Shares a Departmental / Subject Site (Users: Admin)
  2. 2. transforming education through the Internet 178 Bagaimana Berkongsi Laman Bidang / Mata Pelajaran TUGASAN: Berkongsi Laman Bidang / Mata Pelajaran. OBJEKTIF: Memahami bagaimana Laman Bidang / Mata Pelajaran dikongsi dengan guru-guru. TEMPOH MASA: 20 minit ALATAN DIPERLUKAN: • Video 3.0 – Bagaimana Pengguna Pentadbir Frog Berkongsi Laman Bidang / Mata Pelajaran • Komputer • Papan putih • Pen penanda • Buku nota • Projektor • Kertas & pen TATACARA: 1. PENGENALAN Jurulatih menerangkan konsep umum tentang Laman Bidang / Mata Pelajaran. Terangkan bahawa adalah penting untuk berkongsi laman-laman bidang / mata pelajaran ini dengan ketua-ketua bidang / ketua-ketua panitia sebelum mereka boleh mengedit laman-laman tersebut. Ini kerana kesemua 4 ruang Laman Bidang / Mata Pelajaran hanya boleh diedit oleh Pentadbir Frog sahaja. Bagi memastikan laman-laman ini boleh diedit semasa sesi latihan, Pentadbir Frog perlulah berkongsi laman dengan pengguna yang sesuai sebelum sesi latihan bermula. Di dalam Panduan ini terdapat caranya. 2. VIDEO – Bagaimana Pengguna Pentadbir Frog Berkongsi Laman Bidang / Mata Pelajaran Mainkan klip video dan minta para peserta mengikut arahan seperti yang terkandung di dalam video. 3. SESI IMBASAN Imbas kembali matlamat sesi. Sesi soal jawab.
  3. 3. transforming education through the Internet Panduan Pengguna Berkongsi Laman Bidang Nota: Untuk berkongsi Laman Bidang / Mata Pelajaran, anda mestilah log masuk sebagai pentadbir Frog. Untuk melihat Laman Bidang / Mata Pelajaran, sila klik ikon Quick Launch pada Frog Bar. Selepas itu, klik ikon Departmental Sites dan anda akan melihat ruang Laman Jabatan. 179
  4. 4. transforming education through the Internet 180 Klik salah satu laman yang terdapat di halaman tersebut. Contohnya, laman Bahasa. Halaman utama untuk Bahasa akan dipaparkan. Klik pada tab Rangkaian Mata Pelajaran. Anda kini akan dapat melihat satu tetingkap yang memaparkan dua laman mata pelajaran iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Sila klik pada laman Bahasa Melayu.
  5. 5. transforming education through the Internet 181 Untuk membolehkan pengguna lain mengedit laman ini, klik butang Share di Frog Bar. Anda tidak perlu membuat apa-apa perubahan pada tetingkap ini. Teruskan dengan mengklik butang Next. Pada tetingkap Share, taipkan nama pengguna yang ingin ditambah ke dalam kotak Who has access. Selepas menaip beberapa huruf, anda akan dapat melihat senarai nama pengguna.
  6. 6. transforming education through the Internet 182 Pilih nama yang dikehendaki dan klik Add. Sekarang, nama pengguna telah telah didaftarkan sebagai User. Langkah seterusnya ialah klik menu ke bawah di sebelah kanan untuk menetapkan tahap akses. Menu ke bawah memaparkan 3 pilihan: • Can edit & manage – Pengguna diberi kebenaran untuk mengedit dan menguruskan laman. • Can contribute – Pengguna boleh menyumbang ke dalam ruangan Forms, Polls, Quizzes, Forums dan boleh memuat naik fail. • Can view – Pengguna hanya dibenarkan untuk melihat laman sahaja. Akhir sekali, klik butang Share yang berwarna biru dan pengguna yang didaftarkan boleh mengedit laman tersebut.
  7. 7. transforming education through the Internet 183 Anda akan dapat melihat satu pemberitahuan tentang laman yang dikongsi dan akan dibawa kembali ke halaman utama iaitu laman Bahasa Melayu. Ulangi latihan ini untuk semua laman bidang. Keempat-empat laman harus dikongsikan dengan pengguna yang bersesuaian.

×