Defensa dels drets dins la xarxa.

302 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
302
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Defensa dels drets dins la xarxa.

 1. 1. LA DEFENSA DELSDRETS DINS LA XARXA Il·lustració de Julián Lorenzo Illustrator "Privacidad en Internet" Magazine. EL DRET A LA INTIMITAT I EL DRET A L’ HONOR
 2. 2. PRESENTACIÓEl nostre grup està format per quatre membres, som en Miquel Martínez, la LauraMiravete, la Maria José Vázquez i la Marta Carrera.El projecte que us presentem a continuació es centra en la Defensa dels dretsdins la xarxa i concretament en el dret a l’honor i la intimitat.Ens hem centrat en aquest tema ja que creiem que la revolució tecnològica hamodificat les formes de relació i com a conseqüència ha generat noves formes devulneració d’aquests drets.Els objectius principals d’aquest projecte són: Conèixer el dret a l’honor i a la intimitat per tal de poder copsar com aquestssón vulnerats. Estudiar les formes de vulneració d’aquests drets i la perpetuació de delictesdins la xarxa, amb la valoració de casos reals per observar quina és la realitat delmoment i el seu impacte social. Establir el marc legal vigent per observar la seva evolució, en consonància ambl’evolució socio-tecnològica, i concloure quins són el mecanismes de protecció queestableix el Dret a través de la legislació i la jurisprudència.
 3. 3. DRET A L’ HONOR I A LA INTIMITAT PERSONALDRET A L’HONOR El dret a l’honor és un dret fonamental reconegut en l’article 18.1 de la CE. L’honor es defineix com quelcom inherent a la persona de caire immaterial i abstracte, que s’associa o relaciona amb el concepte de dignitat (bona reputació, bon nom...) tant en primera persona de manera individual, és a dir, la imatge en vers nosaltres mateixos, així com la imatge que una col·lectivitat (societat) té de nosaltres. Es protegeix a través de la normativa civil i penal: a nivell civil la Llei Orgànica 1/1999, de 13 de desembre de protecció de dades de caràcter personal, i a nivell penal la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre del Codi Penal. Títol XI: Delictes contra l’honor. I en concret el seus Capítols I i II, en relació a la calúmnia i l’injúria, que s’integren pels articles 205 a 210. Il·lustració de Patrick Chappatte per aThe International Herald Tribune
 4. 4. DRET A L’ HONOR I A LA INTIMITAT PERSONALDRET A LA INTIMITAT El dret a la intimitat és un dret fonamental reconegut en l’article 18.1 de la CE. El dret a la intimitat es defineix com la protecció d’una parcel·la o a l’àmbit privat de l’individu, de la seva vida personal, individual i exclusiva (dades personals, informació relativa a la persones,…) la qual és objecte de protecció davant possibles agressions i/o interferències enfront de tercers. Per tant, d’això es desprèn que tota persona que ostenta aquest dret, té la facultat de excloure a terceres persones dels aspectes més privats i íntims de la seva esfera personal i, si més no, en quina mesura la informació personal i privada pot ser legítimament comunicada a tercers. Es protegeix a través de la normativa: Llei Orgànica 1/1999, de 13 de desembre de protecció de dades de caràcter personal. I Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre del Codi Penal. Títol X: Delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili. I en concret el seu Capítol I: “Descobriment i revelació dels secrets” integrat pels articles 197 a 201.
 5. 5. FORMES DE VULNERACIÓ S’evidencia que la xarxa permet la vulneració dels drets d’una manera ràpida i viral, doncs hi ha la creença que l’anonimat de la xarxa permet la perpetuació de ciberdelictes amb impunitat. La legislació condemna aquests delictes, tot i que la vigència dels continguts il·lícits no desapareix, i per tant el greuge per la víctima és major. La vulneració del dret a lhonor i a la intimitat personal es pot dur a terme des de diverses plataformes online, les més freqüents són les webs il·lícites, en que sinclouen portals privats, perfils en xarxes socials (twitter, facebook, twenti...), blogs personals, correu electrònic, entre altres. Aquestes webs poden incloure missatges difamatoris amb injuries i calumnies sobre alguna persona, la publicació dimatges personals sense la prèvia autorització corresponent, amenaces i comentaris intimidatoris, la publicació de notícies dàmbit privat, i un seguit daccions doloses per tal de promoure lassatjament i la vulneració clara dels drets de terceres persones. La forma més comuna de vulneració del dret a l’honor és el ciberassatjament. Il·lustració de PC World www.pcword.com.mx/Articulos/19736.htm
 6. 6. FORMES DE VULNERACIÓ CASOS REALSPublicació d’un vídeo eròtic d’una regidora de Yébenes: Una persona envia unvídeo privat a través d’un correu electrònic. La difusió d’aquest vídeo vulnera eldret a la intimitat de la víctima.Amanda Todd, una adolescent canadenca de 15 anys es suïcida perciberassetjament: La noia va patir de manera continuada en el tempsciberassetjament per part d’un adult, posteriorment la situació es va agreujar ambl’assetjament escolar que patia.Es condemna una dona per espiat xats gais del seu marit: La dona va infringir eldret a la intimitat amb la voluntat de malmetre al seu marit en el procés de divorci.Un nord-americà de 18 anys es suïcida per la publicació a Twitter de vídeos quecontenien escenes de sexe amb un altre home: Es vulnera el dret a la intimitatmitjançant una xarxa social amb el clar objectiu de ferir a la víctima.Un nord-americà de 14 anys es suïcida per l’assetjament sofert a través de xats ixarxes socials: el ciberassetjament anava dirigit contra ell per la seva condiciósexual.
 7. 7. MARC LEGAL LEGISLACIÓ COM A MECANISME DE DEFENSA  Legislació com a mecanisme de defensa de l’honor: A nivell civil la Llei Orgànica 1/1999, de 13 de desembre de protecció de dades de caràcter personal. A nivell penal la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre del Codi Penal. Títol XI: Delictes contra l’honor. I en concret el seus Capítols I i II, en relació a la calúmnia i l’injuria, que s’integren pels articles 205 a 210.  Legislació com a mecanisme de defensa del dret a la intimitat: Llei Orgànica 1/1999, de 13 de desembre de protecció de dades de caràcter personal. Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre del Codi Penal. Títol X: Delictes contra la intimitat, el dret a la pròpia imatge i la inviolabilitat del domicili. I en concret el seu Capítol I: “Descobriment i revelació dels secrets” integrat pels articles 197 a 201. Larticle 201 estableix com a mecanisme de defensa contraIl·lustració de www.periodistashoy.es la intromissió a la intimitat, la figura de la denúncia.
 8. 8. MARC LEGALJURISPRUDÈNCIA Sentencia 292/2000, de 30 de novembre de 2000 del Tribunal Constitucional. Recurs d’inconstitucionalitat respecte els articles 21.1 y 24.1 y 2 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal. El TC declara els preceptes inconstitucionals a favor de la petició del Defensor del poble ja que es consideren contraris a l’article 18.1 CE i es veten els articles que promovien la circulació de dades personals entre Administracions, per tal de garantir els drets fonamentals. Sentencia TS. 702/2011 (Sala 1) de 5 de octubre. Es reafirma la condemna a una televisió per difamar una notícia falsa que afecta a l’honor de la víctima. Es una sentència que posa de manifest els límits entre llibertat d’expressió, informació i honor. Sentencia TS. 176/2012 (Sala 1) de 3 de abril. Es reafirma la condemna a una dona que va vulnerar l’honor d’un metge a través de la xarxa. En aquest cas també preval el dret a l’honor davant el dret a la llibertat d’expressió. Sentencia AP 69 / 2011 de 9 de febrer. El jutge, davant unes afirmacions fetes sobre una empresa a través de Facebook, estableix que no hi ha perjudici i per tant preval el dret a la llibertat d’expressió davant l’honor.
 9. 9. MAPA CONCEPTUAL
 10. 10. CONCLUSIONSLa revolució tecnològica ha capgirat el tradicional sistema de comunicaciósocial. Aquest fenomen es desenvolupa ràpidament i la societat es digitalitza,afectant a la societat de manera globalitzada, és a dir en tots els àmbits. De lamateixa manera que aquest avanç tecnològic ha aportat veritables millores a lasocietat també ha generat noves formes de vulnerar drets que abans gaudienduna protecció més àmplia, com els que hem estudiat.La Justícia protegeix els Drets en funció del moment social i les característiques de cadaèpoca. Actualment levolució tecnològica avança a un ritme tan ràpid que la Justíciaencara no shi ha adaptat, per tant requereix una actualització que permeti la proteccióefectiva de tots els drets que la xarxa vulnera. Tot i que s’ha de reconèixer que eldesenvolupament de la LO 1/1999, de 13 de desembre de protecció de dades decaràcter personal és un gran avanç, considerem que encara manca unaregulació més completa i exigent.De la mateixa manera que el Dret sha dactualitzar, també la societat hade madurar i conèixer els mecanismes de protecció als que aferrar-se, de lamateixa manera que ha de comprendre que la xarxa conté perills que shan detenir en compte.
 11. 11. BIBLIOGRAFIA I WEBGRAFIABIBLIOGRAFIABiblioteca de Legislación. (2012) Código Penal. Editorial Civitas. Ediciones S.L.WEBGRAFIALleis <http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/lo15-1999.html>LO 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal.LO 1/1982, 5 de maig, de Protecció Civil del Dret a lHonor, a la Initmitat personal i familiar i a la Pròpia Imatge.LO 2/1984, de 26 de març, que regula el Dret de Rectificació.LO15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de dades de Caràcter Personal.Notícies· Diario de Mallorca. El video erótico de una concejal enciende la red. [artícle periodístic]. Diario de Mallorca. [Data C: nov.2012]<http://www.diariodemallorca.es/nacional/2012/09/06/video-erotico-concejal-enciende-red/791975.html>· El País. Un caso de ciberacoso conmociona la sociedad canadiense.[artícle periodístic]. Societat - Diari el País. [Data C:nov. 2012] <http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/10/17/actualidad/1350506605_509352.html>· El País. Un nuevo caso de acoso a través de Internet en una univ. estadounidense acaba en tragedia.[art. periodístic]. Societat – [Data C:nov. 2012 <sociedad.elpais.com/sociedad/2010/09/30/actualidad/1285797612_850215.html>· Última Hora. Condenada una mujer en Palma por espiar los chats gays que mantenía su marido.[art.periodístic].Societat – D. Ú.H. [Data C:nov. 2012] <http://ultimahora.es/mallorca/noticia/sucesos/ultimas/condenada-mujer-palma-porespiarchats-gays-mantenia-marido.html>· El Mundo. Un adolescente de 14 años se suicida por ser víctima "on line" de acoso homofóbico. [artícleperiodístic]. Diari El Mundo. [Data C: nov. 2012] <http://www.elmundo.es/elmundo/2011/09/22/internacional/1316680106.html>
 12. 12. BIBLIOGRAFIA I WEBGRAFIAPàgines generals d’interèsVlex. Informació jurídica. [Data C: oct.-des. 2012] <http://www.vlex.es>Ciberbullyng. Ciberassatjament escolar entre menors. [Data C: nov. 2012].< http://www.ciberbullying.com>Wikipedia. Enciclopèdia on line. [Data C: set.- des. 2012]. <http://es.wikipedia.org>JurisprudènciaSTC 292/2000, de 30 de nov. Recurso de inconstitucionalidad respecto de los arts. 21.1 y 24.1 y 2 de la Ley Orgánica15/1999, de 13 de diciembre, de Protección de Datos de Carácter Personal. Agencia Española de Protección de Datos[Data C: des.2012]http://www.agpd.es/portalwebAGPD/canaldocumentacion/sentencias/tribunal_constitucional/common/pdfs/Sentencia292.pdfSTS. 702/2011 (Sala 1) de 5 de oct. LEXNOVA [Data C: des. 2012]http://online.lexnova.es/servicesLXOL/visordoc?signatura=7D0FEE8F5B3143295A7929EA1A788C191F866A80536379A947EEDFF3F48DA81STS 176/2012 (Sala 1) de 3 de abril LEXNOVA [Data C: Des. 2012]http://portaljuridico.lexnova.es/jurisprudencia/JURIDICO/133867/sentencia-ts-176-2012-sala-1-de-3-de-abril-libertad-deinformacion-derecho-al-honor-prevalenSentencia AP 69 / 2011 de 9 de febrero. WESTLAW ARANZADI [Data C: des. 2012]http://0www.westlaw.es.cataleg.uoc.edu/wles/app/nwles/document?tid=subsearch&docguid=I20d5fac0a51711e08114010000000000base-guids=JUR2011218581&fexid=flag-red-juris&fexid=flag-yellow-juris&fexid=flag-blue-juris&fexid=DO-ANA-25&fexid=DO-ANA23&srguid=i0ad818150000013b7a8b01d149d94d29

×