Tribulum
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Tribulum

on

 • 2,777 views

 

Statistics

Views

Total Views
2,777
Views on SlideShare
2,739
Embed Views
38

Actions

Likes
0
Downloads
7
Comments
0

2 Embeds 38

http://arheo.com.mk 37
http://www.slideee.com 1

Accessibility

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Tribulum Tribulum Presentation Transcript

  • Dimitrovska Vasilka University of Belgrade INTERNATIONAL CONFERENCE "SOCIAL AND SPIRITUAL ASPECTS OF MATERIAL CULTURE“ OHRID, REPUBLIC OF MACEDONIA 20-22 SEPTEMBER 2008 Ethno-archaeological evidence about Trubulum in Macedonia
  • Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ...
  • Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ...
  • Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ... Flints (silex) Iron
  • Elements of Tribulum Treshing sledge, Treshing board, Planche à dépiquer, Trillo ...
  • Tribulum - for treshing cereals Bulgaria
  • Traseological analyses Microwear traces on Tribulums
  • Tribulum vs. Prehistory
  • Distinctive patterns of micro wear traces on Tribulum Flints (silex)
  • Distinctive patterns of micro wear traces on Tribulum Flints (silex)
  • Origins of Tribulum Geo-historical aproach
  • Tribulum image on a cylinder seal stamp imprint Arslantepe, Turkey, fourth millenium BC
  • Engraved tablet Ancient city of Kish (Sumer), 3350 BC
  • Notes about Tribulum On the Balkans Ancient Romans and Greeks Byzantium period Turkish period Old Testament
  • Михаил Сириски - 811 Завземањето на Плиска од Императорот Никифор " До такава степен била жестокостта му, че заповядал да донесат техните малки деца, да ги поставят на земята и да минават върху тях с дикани "
  • Tribulum - Middle East Oil painting by Bishop Vincent, John H. (1884)
  • Tribulum Mediterranean region Anatolia, Turkey Crete Palestina, 1937
  • Tribulum - Iberian Peninsula Spain - 1965
  • Tribulum - Iberian Peninsula Spain and Portugal
  • Tribulum - Iberian Peninsula Spain and Portugal
  • Tribulum in France XIX cenutry
  • Tribulum Tribulum - Heliopolis, 1884 Egypt
  • Tribulum Bulgaria
  • Tribulum Greece
  • Etymology of the word Tribulum Balkan Peninsula Serbia - дикјан ( dikjan ), даска ( daska ) Turkey - dujen , dikjaska Bulgaria - диканя ( dikanja ) Greece - tukani ( dikani ) Macedonia - дика ( dika ), дикан ( dikan ), диканија ( dikanija ), дикањ ( dikanj ), дикајна ( dikajna ), дикања ( dikanja ) ( Гевгелија ) дикјан , дикајн , дикани , дићан , дићани (помеѓу Дојран и K укуш )
  • Map of Republic of Macedonia Potential places of Tribulum production
  • Русиќ Бранислав, Како некогаш се вршело жито Нова Македонија, Год. III – Број 21, Скопје, 22 Мај 1955. ...Во Скопска Црна Гора имало некој вид сањи чии плазови (дрвја што се слизгаат по земја) биле начичкани со кремења или со остри желевца (обично од дотраени говедски или коњски плочи)... Во Бојмија , т.е. пределот јужно од Демир Капија , и подалеку на исток и југоисток (околу Дојран и Кукуш ) и на запад (во Мариово ), имала слична направа по име ,,дикања” или ,,дикајна”. Таа била заправо една доста дебела и долга борова штица од два дела еден во друг, напред малку потесна и на врвот свиткана нагоре како смучка (скија). Речиси целата нејзина долна страна била исто така начичкана со закачени и прицврстени кремења или желевца. Наместо таква дрвена справа самите луѓе во поново време правеле слична од ребрест и кружен плех што служел за покривање воени складишта, и тоа на тој начин што му отварале дупки долгунести и добивале остра површина како ренде. Во некои села северно од Гевгелија наместо едната и другата ,,вршалка” служела кола со две колца. Во пределот Дебарца северно од Охрид може да се види и трет предмет за вршење по име ,,валач” или ,,валутач”. Тој е обично од тркалест дрвен труп, пак начичкан со железни плочи, или вдолж издлабен како колце со остри запци...
  • Tribulum evidence in Republic of Macedonia Unpublished collection of Branislav Rusic
  • Tribulum evidence in Republic of Macedonia Unpublished collection of Branislav Rusic
  • Tribulum evidence in Republic of Macedonia Unpublished collection of Branislav Rusic
  • Tribulum evidence in Republic of Macedonia Museum of Macedonia's collection
  • Map of Republic of Macedonia Neolithic archaeological sites
  • Map of Republic of Macedonia Eneolithic archaeological sites
  • Map of Republic of Macedonia Bronze age archaeological sites
  • Tribo(logical) conclusion
  • Contempotary utilization of Tribulum Trillo as a door - Spain
  • Contempotary utilization of Tribulum Dikjaska as decorative element – Kusadasi, Turkey, 2004
  • Azerbaijan rugs In the shape of Tribulum
  • Velada Farmer, Spain National Geographic magazine - Foto of the day, June 1982
  • Thank you for your time Dimitrovska Vasilka University of Belgrade http://arheo.com.mk