М-р Василка Димитровска, УГД Штип   Д-р Ивица Милевски, УКИМ Скопје  Палеогеографска реконструкцијана археолошкиот лок...
П               Проект:А    Гео-археолошки истражувања на локалитетот Цоцев КаменЛЕОГЕОГРАФИЈ  Екипа: м...
ПАЛЕОГЕОГРАФ  Местоположба наИ  Цоцев каменЈА
П     Цоцев КаменАЛЕОГЕОГРАФИ  Тродимензионална сателитска снимкаЈ    на локалитетот и околинатаА
П         Цоцев КаменАЛЕОГЕОГРА  Исушеното коритоФ  на реката ВрлејИЈА
ПАЛЕОГЕОГРАФ             Цртеж: Василка ДимитровскаИЈ  Цоцев Камен, површински наоди на јадра   и рејувена...
ПАЛЕО     Двоплатформно пирамидално јадроГЕОГРАФИЈ  Цоцев Камен, едноплатформни пирамидални јадра    за добивање ...
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Цоцев Камен, површински наоди од мазнет камен         и абразивни орудијаА
ПАЛЕОГЕОГРАФИ     Цоцев КаменЈ  површински наоди на керамикаА
ПАЛЕОГЕОГРАФИ  Цоцев Камен, локација на која се живеелоЈ  од праисторијата до доцниот среден векА
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Цоцев Камен - изглед на вулканската карпаА
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Цоцев Камен, делкање и дотерување на карпата        во форма на скалилаА
ПАЛ                    Природна                     геолошкаЕ           ...
ПАЛ               ‘Голема пештера’Е                 ‘Мала пештера’ОГЕОГРАФИЈ  Цоцев Камен...
ПАЛ                 Голема пештераЕОГЕ                     Мала пештераОГРАФИЈ  Двете...
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  ‘Големата пештера’, поткарпа без седиментацијаА
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Поглед од платформата на ‘Големата пештера’      кон околината на Цоцев КаменА
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Остенци со различна форма источно од Цоцев Камен,     кај мештаните популарни како мегалитиА
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Цоцев Камен, делкање и дотерување на карпата       во форма на ‘престоли’А
ПАЛЕОГЕОГРАФИ    Цоцев Камен, делкање и дотерување на карпатаЈ  во форма на скалила кои водат до платформата со базениА
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Цоцев Камен, базени изделкани во основата на карпатаА
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Црвено фигурална карпеста уметност на Цоцев Камен         со непозната датацијаА
П  Цоцев Камен со двете поткарпи на југоисточната странаАЛЕОГЕОГРАФИ  Вулканска карпа составена од андезитски игнимбрит...
ПАЛЕОГ  Палеогеографска реконструкцијаЕО   на археолошкиот локалитетГ      Цоцев КаменРАФИЈА
П      Цоцев КаменАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Геолошко оформување на карпатаА
П   Цоцев Камен - среден палеолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Изглед на карпата 150.000 год. п.н.еА
П   Цоцев Камен - среден палеолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Изглед на карпата 50.000 год. п.н.еА
П   Цоцев Камен – среден/доцен палеолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Изглед на карпата 50.000 - 15.000 год. п.н.еА
П      Цоцев Камен - мезолит/неолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ  Холоцен (геолошка сегашност) по 10 000 год. п.н.еА
ПАЛЕОГЕ  ЗАКЛУЧОКОГРАФИЈА
ПА    ЗАКЛУЧОКЛЕО                Среден палеолитГ                (~ 150 000 год. п.н.е)Е...
ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ      Поглед од врвот на карпата  кон девастираната околината на Цоцев КаменА
П       ДИСКОБОЛ! АЛЕОГЕОГРАФИЈ        Цоцев Камен  спој од природно и културно наследствоА
Палеогеографска реконструкција   на археолошкиот локалитет Цоцев Камен      ВИ БЛАГОДАРИМЕ      ЗА ВНИМАНИЕТ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Палеогеографска реконструкција на археолошкиот локалитет Цоцев Камен

1,017 views
830 views

Published on

Palaeogeographic reconstruction of the archaeological site Cocev Kamen

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,017
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
13
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Палеогеографска реконструкција на археолошкиот локалитет Цоцев Камен

 1. 1. М-р Василка Димитровска, УГД Штип Д-р Ивица Милевски, УКИМ Скопје Палеогеографска реконструкцијана археолошкиот локалитет Цоцев Камен XXII СИМПОЗИУМ НА МАНД Дојран, Република Македонија Октомври 17-20, 2012
 2. 2. П Проект:А Гео-археолошки истражувања на локалитетот Цоцев КаменЛЕОГЕОГРАФИЈ Екипа: м-р Василка Димитровска (археолог), д-р Ивица Милевски (географ/геоморфолог), Биљана Гаревска (биолог/палеонтолог), Стевче Доневски (водич)А
 3. 3. ПАЛЕОГЕОГРАФ Местоположба наИ Цоцев каменЈА
 4. 4. П Цоцев КаменАЛЕОГЕОГРАФИ Тродимензионална сателитска снимкаЈ на локалитетот и околинатаА
 5. 5. П Цоцев КаменАЛЕОГЕОГРА Исушеното коритоФ на реката ВрлејИЈА
 6. 6. ПАЛЕОГЕОГРАФ Цртеж: Василка ДимитровскаИЈ Цоцев Камен, површински наоди на јадра и рејувенациони артефакти од калцедонА
 7. 7. ПАЛЕО Двоплатформно пирамидално јадроГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен, едноплатформни пирамидални јадра за добивање на камени делкани артефактиА
 8. 8. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен, површински наоди од мазнет камен и абразивни орудијаА
 9. 9. ПАЛЕОГЕОГРАФИ Цоцев КаменЈ површински наоди на керамикаА
 10. 10. ПАЛЕОГЕОГРАФИ Цоцев Камен, локација на која се живеелоЈ од праисторијата до доцниот среден векА
 11. 11. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен - изглед на вулканската карпаА
 12. 12. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен, делкање и дотерување на карпата во форма на скалилаА
 13. 13. ПАЛ Природна геолошкаЕ формацијаОГЕОГРАФИЈ Денудациски вдлабнатини во андезитските игнимбрити околу Цоцев Камен, кои наликуваат на основа за колецА
 14. 14. ПАЛ ‘Голема пештера’Е ‘Мала пештера’ОГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен со двете големи поткарпи на југоисточната странаА
 15. 15. ПАЛ Голема пештераЕОГЕ Мала пештераОГРАФИЈ Двете поткарпи на Цоцев Камен популарно именувани како ‘Голема пештера’ и ‘Мала пештера’А
 16. 16. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ ‘Големата пештера’, поткарпа без седиментацијаА
 17. 17. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Поглед од платформата на ‘Големата пештера’ кон околината на Цоцев КаменА
 18. 18. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Остенци со различна форма источно од Цоцев Камен, кај мештаните популарни како мегалитиА
 19. 19. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен, делкање и дотерување на карпата во форма на ‘престоли’А
 20. 20. ПАЛЕОГЕОГРАФИ Цоцев Камен, делкање и дотерување на карпатаЈ во форма на скалила кои водат до платформата со базениА
 21. 21. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен, базени изделкани во основата на карпатаА
 22. 22. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Црвено фигурална карпеста уметност на Цоцев Камен со непозната датацијаА
 23. 23. П Цоцев Камен со двете поткарпи на југоисточната странаАЛЕОГЕОГРАФИ Вулканска карпа составена од андезитски игнимбрити иЈ туфови (горен/долен плиоцен - старост 6-10 милиони год.)А
 24. 24. ПАЛЕОГ Палеогеографска реконструкцијаЕО на археолошкиот локалитетГ Цоцев КаменРАФИЈА
 25. 25. П Цоцев КаменАЛЕОГЕОГРАФИЈ Геолошко оформување на карпатаА
 26. 26. П Цоцев Камен - среден палеолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ Изглед на карпата 150.000 год. п.н.еА
 27. 27. П Цоцев Камен - среден палеолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ Изглед на карпата 50.000 год. п.н.еА
 28. 28. П Цоцев Камен – среден/доцен палеолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ Изглед на карпата 50.000 - 15.000 год. п.н.еА
 29. 29. П Цоцев Камен - мезолит/неолитАЛЕОГЕОГРАФИЈ Холоцен (геолошка сегашност) по 10 000 год. п.н.еА
 30. 30. ПАЛЕОГЕ ЗАКЛУЧОКОГРАФИЈА
 31. 31. ПА ЗАКЛУЧОКЛЕО Среден палеолитГ (~ 150 000 год. п.н.е)Е Среден палеолит (~ 150 000 - 50 000 год. п.н.е) Сдв оааО Неу алв с а з ње Среден/доцен палеолит њ еГ (50 000 - 15 000 год. п.н.е)Р Мезолит/неолит ~ 10 000 год. п.н.е)А По 10 и 16 векФ комплетна девастацијаИ Цоцев КаменЈ палеогеографски карактеристикиА
 32. 32. ПАЛЕОГЕОГРАФИЈ Поглед од врвот на карпата кон девастираната околината на Цоцев КаменА
 33. 33. П ДИСКОБОЛ! АЛЕОГЕОГРАФИЈ Цоцев Камен спој од природно и културно наследствоА
 34. 34. Палеогеографска реконструкција на археолошкиот локалитет Цоцев Камен ВИ БЛАГОДАРИМЕ ЗА ВНИМАНИЕТОМ-р Василка Димитровска, Институт за историја со археологија, УГД Штип e-mail: info@arheo.com.mk Д-р Ивица Милевски, Институт за географија, УКИМ Скопје e-mail: ivica@iunona.pmf.ukim.edu.mk

×