• Save
Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале

on

 • 695 views

The ground and abrasive industry form the archaeological site of Vinica Fortress, Republic of Macedonia

The ground and abrasive industry form the archaeological site of Vinica Fortress, Republic of Macedonia

Statistics

Views

Total Views
695
Views on SlideShare
694
Embed Views
1

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

1 Embed 1

https://twitter.com 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike LicenseCC Attribution-NonCommercial-ShareAlike LicenseCC Attribution-NonCommercial-ShareAlike License

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Presentation Transcript

 • М-р Василка Димитровска Институт за историја и археологија, УГД ШтипМазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале XXII СИМПОЗИУМ НА МАНД Дојран, Република Македонија Октомври 17-20, 2012
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Локација на Виничко Кале
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Топографски план на Виничко Кале
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Виничко Кале - ‘теракотни икони’
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Виничко Кале Локација каде со ископување во кампања од 2008 година е пронајден енеолит
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Виничко Кале
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Камениот ансамбл од Виничко Кале Мазнети алатки Абразивни орудија (ground stone) (grind stone)
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие на Виничко Кале
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие на Виничко Кале Суровина Боја Структура Текстура Вариетет Потекло Нефрит?! темнозелена порфирска ситнозрнест импорт Андезит сива порфирска масивна ситнозрнест локално светлосива Базалт порфирска масивна ситнозрнест локално темносива Базалт/андезит?? светлосива порфирска масивна крупнозрнест локално Песочник светлосива псамитска ситнозрнест локално Опализирани прљаво-бела реликтно - масивна локално седименти светслосива псамитска лепидобластична Шкрилци сива шкрилеста локално гранобластичнаПетролошко одредување на употребените суровини
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале- Нефрит- Андезит- Базалт- Песочник- Опализиран седимент- Шкрилци Суровини за мазнети алатки и абразивно орудие на Виничко Кале
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Собирање на суровината Ретуширање Производство Делкање Употреба Поправка Мазнење Перфорација Отфрлање Технологија за изработка на камените алатки
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Типологија на мазнетите камени алатки и абразивното орудие од Виничко Кале
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале 2. 3. 1. 4. 5. 1. Длето; 2. Тесла/клин; 3. Секира ; 4. Секира/Тесла 5. Тесла Типологија на мазнетите камени алатки од Виничко Кале
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Типологија на абразивното орудие од Виничко Кале 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 1. Рачна гладилица за острење на игли; 2. 3. Груби гладилици; 4. 5. 6. Брусеви; 7. Статична мелница; 8. Ретушер; 9. Рачна гладилица за керамика
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Типологија на абразивното орудие од Виничко Кале 2. 4. 3. 1. Разно
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Мазнети алатки на Виничко Кале Траги на употреба кај длето од нефрит (зголемување од х80)
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Абразивно орудие на Виничко Кале Траги на употреба кај брус од опалски седименти (зголемување од х80)
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко КалеПериодизација на камените орудија од Виничко Кале секира тесла (личат на неолитски) Енеолит брусеви Енеолит Бронза/Железен Римски период Статична мелница железен до римски период
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Заклучок
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Св. Атанас Град Опалит Бурилчево Виничко Кале Енеолитски локалитети по течението на Брегалница
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Кратовско-злетовски регион Област која изобилува со вулкански карпи и минерали
 • Ископувани локалитети од неолит (Амзабегово-вршник) и енеолит во источна Македонија Цоцев камен Грнчарица Немањица Град Спанчево Руг Баир Бурилчево Виничко кале Мачево Писта Амзабегово Вршник Црвено - Неолит; Плаво - Енеолит; Зелено – природни ресурси за суровини
 • Василка Димитровска, Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале Компарација на камените ансамбли од мазнети алатки и абразивно орудие - Серпентинит /Нефрит? - Нефрит? - Базалт - Базалт Карпи со вулканско потекло - Андензит - Андензит - Песочник - Песочник - Опализирани седиментиРуг Баир и Амзабегово Виничко Кале (неолит) (енеолит) Источна Македонија
 • Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале ВИ БЛАГОДАРAМ ЗА ВНИМАНИЕТО М-р Василка Димитровска Институт за историја со археологија, УГД Штип e-mail: info@arheo.com.mk web: http://arheo.com.mk twitter: @Arheoblog