Столици в Европа

3,410 views
3,062 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,410
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Столици в Европа

 1. 1. Столици в Европа100 50 Eas t 0 W es t 1s t 4 th North Qtr Qtr Даниел Митев
 2. 2. ОслоОсло (на норвежки Oslo – Ушлу, също и Услу), наричан между 1624 и 1925 също Кристияния (Kristiania), е едновременно град, фюлке и столица на Норвегия.Осло води началото си от около 1000 година и е столицаот 1314 година. Градът става община на 3 януари 1838 г. През 1842 г. той е отделен административно от провинцията чрез фюлке Акешхус (Akershus), която става част от него на 1 януари 1948 г.
 3. 3. Берлин Берлѝн (на немски: Berlin [bɛɐ̯ˈliːn]) е столицата и една от 16-те провинции на Германия. С население от 3 460 725 милиона души (през 2010 г.) и площ от 887 km² Берлин е най-населеният и най-голям поразмери град в страната. Берлин е вторият по населеностград в Европейския съюз (ЕС) след Лондон и осмата най- населена градска агломерация в ЕС. Градът е разположен в североизточна Германия и е сърцето на метрополния регион Берлин-Бранденбург обхващащ население от почти 4,5 милиона души. Географски Берлин е разположен в Европейската равнина, а климатът му е умереноконтинентален.
 4. 4. Скопие Скопие (на македонска литературна норма: Скопје, на албански: Shkup илиShkupi, Шкуп, Шкупи, на сръбски: Скопљеили Skoplje, Скоплье,на турски: Üsküb,Юскюб) е столица и най-голям град наРепублика Македония с население около 668 518 души (2006 година) и многобройни индустриални предприятия — половината от производството на Република Македония. Столица е на България от 972 до 992 година. Разположен е в долината на река Вардар. В Скопие се намират Македонската академия на науките и изкуствата, Скопският университет „Св. св. Кирил и Методий“, Исторически архив, Педагогическа академия, Македонски народен театър.
 5. 5. Москва Москва (на руски : Москва, [mɐˈskva]) е столицата и най-големият град на Русия. С население, според преброяването от 2010 година, от 11 503 501 души Москва е най-големият град в Европа и пети в света иедно от основните политически, икономически, културни и научни средища на континента.
 6. 6. Мадрид Мадрѝд (на испански Cuidad de Madrid(град Мадрид)) е столицата на Испания. Населението на града е около 3 273 047 души (2010), а на градската агломерация —около 5 960 000 души (2003). По население в границите на града, Мадрид се нарежда на третомясто в Европейския съюз след Лондон и Берлин, както ипо големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж и Лондон. Мадрид е най- големия град в Испания.
 7. 7. Париж Париж (на френски: Paris; IPA: [pa.ˈʁi]) е столицата инай-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на 2 части — десен бряг(Rive droite) на север и по-малкия ляв бряг (Rive gauche) на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите — продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най- прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности.
 8. 8. ЛондонЛондон (London) – грандиозното звучене на самото име предполага история и мощ. Предлага възможности за нестихващи денонощни забавления. Лондон е град, който едновременно ободрява и плаши, стимулира и дразни, прилича на мръсна дъска за "Монополи", заобиколена от звездни гледки. Лондон е космополитнасмесица от Третия и Първия свят, богаташи с шофьори и просяци, крайно упоритите традиционалисти и гордите авангардисти. Но по незнайно какъв начин – междуНейно Величество и Пит Дохърти, Лондонските камбани и Биг Бен, екстравагантната галерия „Тейт Модерн” и Олимпийските игри през 2012 г. – всички те се събират на едно място.
 9. 9. СофияСо̀фия е столицата и най-големият градв България. Тя е 13-ят по големина град в Европейския съюз с население 1 291 591 души към преброяване 2011, което представлява 16,4% от населението на България. Разположена е в централната част на Западна България, в Софийската котловина, заобиколена от планината Витоша на юг, планината Люлин на запад и Старапланина на север. Общата ѝ площ е 492 квадратни километра, асредната ѝ надморска височина e около 550 метра. Това я прави четвъртата по височина столица в Европа. Изградена е върху четирите тераси на река Искър и притоците ѝПерловска и Владайска (Елешница). В централната градска част, както и в кварталите Овча купел, Княжево,Горна баня и Панчарево, има минерални извори. Климатът на София е умереноконтинентален.
 10. 10. Дъблин Дъ̀блин (на английски Dublin, на ирландски Baile Átha Cliath - Балъ Аахъ Клиъх) е столица и най-голям град на Република Ирландия. Главен административен център на едноименното графство Дъблин. Разположен е в източната част на страната, привливането на река Лифи в Ирландско море. Населението му е 506 211 жители от преброяването през 2006, а с предградията 1 585 327.Името на града вероятно произлиза от ирландското Dubh Linn ("Черна локва"), макар че тази хипотеза е спорна.
 11. 11. Стокхолм Стокхолм (на шведски: Stockholm) е столицата на Швеция. Той е и първи по брой нанаселение в Швеция. Стокхолм е община в лен Стокхолм,като населението на вътрешната част от града е 750 348 души, а заедно с покрайнините и окръга — 1 823 210 души. В Стокхолм са разположени шведското правителство ишведският парламент. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.
 12. 12. Хелзинки Хелзинки (на фински: Helsinki, нашведски: Helsingfors, Хелсингфош) е столицата и най- големият град във Финландия. Намира се в община Уусимаа, в югозападна Финландия, и е разположен набрега на Финския залив, част от Балтийско море. Към 31 октовмри 2010 градът е с население от 588,195 души.
 13. 13. Белград От 7 май 1841 г. по решение на Старата скупщина столица на автономния на Османската империя Белградски пашалък (прераснал в Княжество Сърбия от 30 ноември 1830 г.) става Белград.От 1 декември 1918 г. Белград е столица на Югославия. След Втората световна война Белград бързо е възстановен от бомбардировките и се разраства във всички посоки.Белград е красив и модерен град. Търговски център на града е Площад.
 14. 14. Талин Талин (на естонски Tallinn, исторически Reval, Ревель) е столица и най-голям град на Естония. Главенадминистративен център на област Харю. Разположен ена южния бряг на Финския залив на около 80 километраот Хелзинкииима площ от 159.2 км². След 1991 година, благодарение на високотехнологичната индустрия и напотока от туристи, Талин се е превърнал в един от най- важните градове за Източна Европа и Прибалтика. Населението наброява около 400 000 души (2004).
 15. 15. Рига Рига (на латвийски Rīga МФА:[riːɡa]) е столицата на Латвия и главен търговски, културен, индустриален и финансов център на страната. Разположен е на двата бряга на река Даугава, точно където тя се влива в Балтийско море. Населението на града е 705 703 (2010), приблизително равен брой от коитоса латвийци и руснаци. Рига е най-големият град в трите Балтийски държави и е третият по големина град разположен на Балтийско море след Санкт Петербург и Стокхолм.
 16. 16. Вилнюс Вѝлнюс (на литовски: Vilnius ; полски :Wilno ; беларуски : Вільня ; руски :Вильнюс ; немски : Wilna) е столицатана Литва. Административен център е на Вилнюски окръг, както и на районната Вилнюска община без да е част от нея. Самият град е обособен в самостоятелна градска община с площ 401 км2.Разположен е при вливането на река Вилня в река Нерис. Населението му се състои предимно от литовци, но имазначително полско и руско малцинство. Градът е един от финансовите центрове на Балтийските страни.
 17. 17. Минск Минск (на беларуски: Мінск, Менск, на руски: Минск)е град, столица на Беларус и седалище на Общността нанезависимите държави, както и административен център на Минска област (без да влиза в нейния състав). Има ранг на отделна административна област. Населението на града през 2012 година е 1 904 300 души
 18. 18. Киев Кѝев (на украински: Київ) е столица и най- голям град на Украйна. Той е административен център на Киевска област, макар че не влиза внея, а е самостоятелна административна единица. Разположен е при вливането в Днепър на река Десна и е едно отглавните пристанища в страната. Населението на града е 2 860 400 души към 2006 г.
 19. 19. ВаршаваВаршава (на полски: Warszawa) е столицата на Полша и най-големият град в страната. Административно е обособен в отделен окръг (повят) с площ 517,24 км2. Разположен е на река Висла, на приблизително 350 км от Балтийско море и Карпатите. Населението му е1 716 855 души (2010), а за цялата агломерация — около 2 400 000 души (2004). Варшава е център на Мазовското войводство. В града има много индустрии(електротехническа,автомобилна, черна металургия), 66 висши училища (Варшавски университет, Варшавски технически университет, Медицинска академия и др.) и над 30 театара.
 20. 20. Кишинев Кишинев (на молдовски/румънски:Chișinău - четесе Кишинѐу; на руски:Кишинёв - чете се Кишиньо̀в) е столицата на Република Молдова. Населението на Кишинев през 2007 годнина е около 610 946 души.
 21. 21. Букурещ Букурещ (на румънски : Bucureşti) естолицата на Румъния и същевременно най- големият град в страната, промишлен и търговски център.
 22. 22. Анкара А̀нкара (на турски ; Ankara, до 1930 г. известенпод иметоАнгора, а в античността катоАнкира) естолицата на Турция и вторият по големина град в страната.
 23. 23. Атина Атѝна (на гръцки : Αθήνα, [aˈθina]) е столица и най- голям град на Гърция. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. През следващите столетия запада и през 1833 г., когато еобявен за столица на новосъздадената гръцка държава,неговите жители са албанци. Днес населението на Атина е около 3 130 841 души (2001). Градът е важен политически ,културен, икономически и транспортен център на Гърция.
 24. 24. Сараево Сараево е столицата на Босна и Херцеговина и най- големият град в страната. Населението му днес е около 400 000 души, а през 1991 там са живели 429 672 човека. Основан е през 1461, когато територията му е подвластна на Османската империя. В Сараево е убит ерцхерцог Франц Фердинанд, което става повод за избухването на Първата световна война. Там сепровеждат и Зимните олимпийски игри през 1984. Градът е обсаден по време на войните през 90-те. През града тече река Миляцка.
 25. 25. Загреб Загреб (на хърватски: Zagreb), също иАграм е столицата на Хърватия. През 2005 г.населението му е 973 667 души, като в столичната област живеят 1 609 525 (загребска, крапинско- загорска и Сисашко-мославска жупания), разположенапо склоновете на планина Медвеница (височина 1035 м) и покрай бреговете на река Сава (височина 120 м). Благоприятното географското положение — в северозападната част на Панонския басейн, който се простира до алпийските, динарските, адриатическите и панонските райони — предоставя възможност за търговски обмен между Централна Европа и Адриатическо море.
 26. 26. Виена Виена (на немски: Wien [ˈviːn]; наавстро- баварски: Wean) е столицата на Австрия със статут на нейна провинция. Тя е главен град на Австрия с население от 1,7 милиона жители (2,2 милиона с предградията). Разположена е в югоизточната част наЦентрална Европа, близо до Чехия, Словакия и Унгария. През 2001 г. градският център е включен в списъка насветовното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
 27. 27. Рим Рим (италиански и латински:Roma, Ро̀ма, на готски ̼̰͂̿ , латинска транскрипция Ruma; на гръцки: Ρώμη)е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римската католическа църква и папата.
 28. 28. Прага Прага (на чешки: Praha) е столицата и най-големият град на Чехия. Населението на града през 2012 година е 1 241 273 души, което е над 10% от населението на Чешката република. Разположен е на река Вълтава. Прага е считан за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи.Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди -барок, рококо, готика, романтизъм,кубизъм и др.
 29. 29. Амстердам Амстердам (на нидерландски: Amsterdam, [ɑmstərdɑm] ) е столицата и най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част настраната, в провинция Северна Холандия. Градът, който с предградията си има население около 1,36 милионадуши (2008), заема северната част на Рандстад, шестият по големина метрополен район в Европа с общо население от около 6,7 милиона души.
 30. 30. Брюксел Брюксел (на френски: Bruxelles;нанидерландски: Brussel; на немски:Brüssel) е столица инай-голям град на Белгия. Брюксел може да се отнася заобщината с това име (население 141 000 души през 2004 ) или за региона Столичен регион Брюксел (население 992 000 души през 2003 ; вижте Административно деление на Белгия ). Брюксел е един от ъглите на таканаречения триъгълник Антверпен-Гент-Брюксел, в койтое съсредоточена голяма част от икономиката на Белгия.
 31. 31. Копенхаген Копенхаген (на датски København; названието в България е утвърдено от немското изписванекато Kopenhagen; произношения в Дания Кьобенхаун) е столица и най-голям град на Дания. Разположен е на източния бряг на остров Шеланд и частично на остров Амагер. През 2008 г. е обявен за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на третомясто след Сингапур и Мюнхен. Старите барокови сгради "съжителстват" безпроблемно с новите модерниархитектурни хрумвания и са в основата на съвършеното пъстроцветие - особеност на столицата на най-старата европейска монархия.
 32. 32. Лисабон Лисабон (на португалски: Lisboa, изговор на португалски Лижбо̀а) е столица и най-голям градна Португалия с население (2001 г.) на града 564 477 жители, а агломерацията - около 2 700 000 души. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан.
 33. 33. Рейкявик Рѐйкявик (на исландски Reykjavík) е най- големият град в Исландия и най-северната столица в света. Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан.Населението му е 120 165 души от преброяването към 1 октомври 2008 г
 34. 34. Прищина Прѝщина (на албански Prishtine: на сръбски Приштина или Priština) е най-големият град административен център на Прищински окръг и столица на обявилата независимост през 2008 г. Република Косово или според резолюция № 1244 на ООН -Автономен окръг Косово в състава на Сърбия с близо 700 000 души население. Преди войните в Югославия населението на града наброява 155 000 души.
 35. 35. Тирана Тирана (на албански: Tiranë илиTirana) е столицата и най-големият град в Албания. Географските ѝ координати са 41° 19 39 с. ш., и 19° 49 8 и. д. и сенамира окръг Тирана, област Тирана. По данни от 2008 г. населението ѝ е 618 431 души. Основана през 1614 г.,Тирана става столица на Албания на 8 февруари 1920 г.
 36. 36. Любляна Любляна (на словенски Ljubljana) е столицата на Словения.Разположена е в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава. Населението на града е около 273 600 души (2012). Гербът ѝ е дракон, изобразен на нейния герб.
 37. 37. ПодгорицаПодгорица (на сръбски Подгорица или Podgorica) е столицата и най-големият град на Черна гора. Разположен е при сливането на реките Рибница и Морача. Населението му е около 140 000 души.
 38. 38. Братислава Разположена е на река Дунав, в югозападната част настраната, на границата с Австрия и Унгария. Населението му е 465 327 души (01.06.2012). Братислава е на 3-то място по най-малко зелени площи на човек от населението сред столиците на държави от Европейския съюз (след Париж и Мадрид) с 23 м².
 39. 39. БудапещаБудапеща (на унгарски: Budapest) е най-големият град и столицата на Унгария. Разположен е вСреднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав, заема площ от над 550 кв.км. Населението на Будапеща възлиза на приблизително 2 милиона души (с предградията 2 597 000) - това е 1/5 от населението на Унгария .
 40. 40. Сан Марино Сан Марино претендира, че е най-старата република всвета, която все още съществува. Основана е през 301 г.от опитен строител, наричан Свети Мариний. Тази малка държава е призната от Наполеонова Францияпрез 1797 г., а другите европейски държави правят това през 1815 г. на Виенския конгрес.
 41. 41. Ватикана Държава град Ватикан (официалнонаиталиански: Stato della Città del Vaticano[ˈstaːto della t͡ʃitˈta del vatiˈkaːno]; на латински:Status Civitatis Vaticanæ) енай-малката независима страна в света. Площта ѝ е 0,44 км2, а населението – около 824 ж. (2008 г.). Разположена е на хълма Ватикан (Монте Ватикано), в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от столицата на Италия- Рим. Ватиканът е седалището на главата на римокатолическата църква - папата. Името на държавата членува със спазване на правилата за пълен и кратък член.
 42. 42. Вадуц Ваду̀ц (на немски: Vaduz, локално произношение Фа̀дуц faˈdʊʦ или faˈduːʦ, произношение на литературен немски език:vaˈduːʦ) е столицата на Лихтенщайн.Население 5 070 жителикъм 31 декември 2006 г. Разстоянието от София до Вадуц е 1189 км.
 43. 43. Люксембург Великото Херцогство Люксембург е вътрешноконтинентална страна в северозападна Европа и се нарежда сред най-малките държави в света. Граничи сБелгия на север и запад, с Германия на изток и с Франция на юг.
 44. 44. Андора ла Веля Андора ла Веля (на каталонски Andorra la Vella, буквално „Старата Андора“) е столицата на Андора и се намира високо в източните Пиренеи, между Франция и Испания. През 2004 г. в града живеят 22 035 души. Най-забележителна и най-стара е сградата "Домът на долината". Високата ѝ кула е първото, което се вижда, когато влезеш в долина на река Валира. Построена епрез XIV в., някога е служила за затвор. Сега е седалище на парламента и правителството.
 45. 45. Монако Княжество Монако (на френски: Principauté de Monaco; окситански: Principat de Mónegue;италиански: Principato di Monaco) известно ощекато Монако е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа разположено на френската ривиера междуСредиземно море и Франция. То е едно от петте европейски микродържави и втората най-малка страна всвета. Монако е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души, живеещи на площ от 1,95 кв.км.
 46. 46. Валета Валета (на малтийски: Valletta) е столица на Малта,разположена на най-големия остров в държавата. Името на италиански е La Valetta и често може да се види изписано на български и като Ла Валета.

×