Sosiaalinen media ja johtamisen murros

701 views
602 views

Published on

Neljä erilaista sometaktiikkaa ja johtamisen periaatteita sosiaalisen median aikakaudella - pikayhteenveto pitämistäni koulutuksista 2007-2014.

Published in: Social Media
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
701
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
60
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sosiaalinen media ja johtamisen murros

 1. 1. Sosiaalinen media ja johtamisen murros Miia Kosonen KTT, tietojohtamisen tutkija ja kouluttaja
 2. 2. Sosiaalinen media Prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla (Kalliala ja Toikkanen, 2009) Joukko Internet-pohjaisia vuorovaikutteisia sovelluksia, joiden tuella verkostoidutaan, keskustellaan ja ylläpidetään sosiaalisia suhteita (Hintikka 2007, Mustonen 2009)
 3. 3. Muutoksen keihäänkärjet Ennen Nyt Yksisuuntainen, tyypillisesti ylhäältä alas -viestintä Kaksisuuntainen ja monelta-monelle viestintä Knowledge dissemination Knowledge collaboration – jakaminen, keskustelu, palaute, reittaami nen Portinvartijat ja tiedon panttaus Avoimuus ja sisällön läpinäkyvyys Muutos lähtee ylhäältä hierarkiasta Jaettu vastuu, valtaistuminen Organisaatiolähtöisyys Käyttäjälähtöisyys Tuo asiakkaat luoksesi Mene sinne missä asiakkaasi jo ovat Yksittäiset palvelut tulevat ja menevät – avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaate pysyy!
 4. 4. Arvopotentiaali eri toimialoilla Arvopotentiaali Hyödyntämisen helppous KEMIA ENERGIA ELINTARVIKE- TEOLLISUUS RAHOITUS- JA VAKUUTUSALA ICT KOULUTUS MEDIA Somen suurin hyöty 1) tietotyössä 2) vahvoilla kuluttajabrandeilla 3) digitaalisesti jaeltavilla tuotteilla 4) kokemuksellisissa tuotteissa tai palveluissa McKinsey, 2012 VÄHITTÄISKAUPPA TERVEYDEN- HUOLTO HALLINTO
 5. 5. Sosiaalinen media: case 1 ”Työnantajani ei vielä oikein tajua tätä…tai se ei luota minuun. Olisi hyvä kertoa, miksi sosiaalista mediaa ei saa käyttää. Se on tietysti uutta, hyvin uusi asia, vähän harmaa alue. Mutta nämä ovat vain työvälineitä, ei sen kummempaa.”
 6. 6. Sosiaalinen media: case 2 ”Voisitko tulostaa minulle projektin blogin?” ”Hieno idea! Voitteko toteuttaa asap? Lähettäkää sitten minulle, niin kommentoin.” ”Voisitko käydä lisäämässä allaolevan tekstin yhteisön nettisivulle? En pääse sinne, olen kadottanut osoitteen.”
 7. 7. Sosiaalinen media: case 3 ”Seurataan aktiivisesti sitä keskustelua, mitä meistä verkossa käydään. Me saadaan tällä tavoin ideoita omaan tekemiseen, näkee mitä pitää parantaa. Ja mahdollisuuksien mukaan osallistutaan siihen keskusteluun itsekin ”
 8. 8. Sosiaalinen media: case 4 ”Tätä kokeilua wikeillä ei ole viety mitenkään virallisesti eteenpäin. Se oli vain sellainen sanaton sopimus esimiehen kanssa, että minulla on lupa olla vähän aikaa vähemmän tuottava…” ”Ollaan opittu sietämään keskeneräisyyttä, sitä että tieto elää koko ajan. Ja uskalletaan tehdä itse, ei vain seurailla muita.”
 9. 9. Neljä eri sometaktiikkaa Mikä on sinun organisaatiosi/yksikkösi valinta? KIELTÄMINEN TARKKAILU ei-aktiivinen aktiivinen AVUTTOMUUS TEKEMINEN korkea matala ARVOSTUS TOIMIJUUS
 10. 10. Johtamisen periaatteita
 11. 11. Sosiaalinen identiteetti Tunnista jaettu nimittäjä, joka saa ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen ja antaa heille yhteisen kielen, jonka varassa toimia.
 12. 12. Yhteisöllisyyden vaaliminen Luo yhteenkuuluvuutta yhteisillä tapahtumilla ja tarinoilla.
 13. 13. Joukkoistaminen Uskalla antaa vastuuta. Sinun ja organisaatiosi asiantuntemus on rajallinen. Arvokkain tieto syntyy vuorovaikutuksessa ulospäin.
 14. 14. Somejohtajan teesit 1. Vältä passiivista ”oleilua” ja aseta selkeät tavoitteet. 2. Rakenna alussa yhteiset suuntaviivat ja mittarit – luottamus, uskottavuus. 3. Johda omalla esimerkillä. 4. Salli riskinotto ja rohkaise kokeilemaan. 5. Seuraa aktiivisuutta ja ole itse aktiivinen!
 15. 15. Lopuksi ”Mikään ei edesauta muutosta yhtä paljon kuin se, että ihmiset näkevät omien vaikuttamisen mahdollisuuksiensa kasvaneen.” J.-C. Spender, 2007

×