Plantele
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Plantele

on

 • 6,611 views

 

Statistics

Views

Total Views
6,611
Views on SlideShare
6,611
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
25
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Plantele Plantele Presentation Transcript

  •  Regnul Monera, în care sunt încadrate bacteriile; Regnul Protista, în care sunt încadrate organisme asemănatoare plantelor (algele) şi organisme asemănătoare animalelor (euglenă, amibă, parameci etc.); Regnul Fungi (ciuperci); Regnul Plante; Regnul Animale. Plantele cu flori fac parte din Regnul Plante şi sunt considerate cele mai evoluate.
  •  Pământul este acoperit în mare parte de plante. Unele sunt cultivate de om, altele cresc singure. De la cel mai mic fir de iarbă la cel mai înalt brad, plantele au aceeași alcătuire: rădăcină, tulpină, frunze. Unele dintre plante au și flori, fructe, semințe.
  •  Părțile din care este compusă o plantă cu flori, se numesc organe. Acestea sunt:  rădăcina;  tulpina;  frunza;  floarea;  fructul;  sămânța.
  •  Rădăcina, tulpina şi frunzele asigură, în principal, hrănirea plantei şi se numesc organe vegetative. Floarea reprezintă organul de înmulţire a plantei pentru că din flori se formează fructul şi seminţele.
  •  este organul vegetativ al plantei care se dezvoltă în sol; majoritatea rădăcinilor au o porțiune centrală mai groasă (rădăcină principală) și ramificații mai subțiri (rădăcini secundare); are funcția de a fixa planta în sol și de a absorbi apa cu sărurile minerale (seva brută).
  • ◦ Rădăcină fasciculată (fibroasă)◦ Rădăcină lemnoasă◦ Rădăcină pivotantă
  •  Tulpinile aeriene ale unor plante s-au adaptat la funcții noi: tulpinile cactușilor acumulează apă. În absența frunzelor, aceste tulpini încărcate cu clorofilă asigură fotosinteza. Tulpinile subterane sunt reprezentate de: bulb (ceapă, lalea, crin), tubercul (cartof) și rizom (ferigă, stânjenel). La unele plante, înmulțirea se realizează prin bulbi, tuberculi sau rizomi și se numește înmulțire vegetativă. O particularitate a tulpinii este prezența mugurilor - de creștere – situați în vârful tulpinii; - foliari – din care se formează frunzele; - florali – din care se formează florile; - micști – care dau naștere atât la frunze cât și la flori.
  •  Circulația sevei brute și a sevei elaborate prin plantă reprezintă funcția de conducere a tulpinii. Prin țesuturile de susținere pe care le conține, tulpina asigură funcția de susținere a ramurilor, frunzelor și a florilor.
  •  Frunza este organul aerian al plantei ce crește pe tulpină. Ea își are originea în frunzulițele mugurelui foliar. O frunză completă este alcătuită din: - limb - pețiol - teacă
  •  La unele plante, pețiolul lipsește, iar astfel, limbul se leagă de tulpină prin teacă, care înfășoară o parte a tulpinii (grâu, porumb). Frunzele plantelor se deosebesc după forma marginii limbului care poate fi lobată, dințată, întreagă. Frunzele diferă și după forma limbului, astfel existând: - frunză aciculară – brad, molid, pin; - frunză liniară – grâu, porumb; - frunză ovală – păr, prun; - frunză cordată – mușcata; - frunză reniformă – pochivnic; - frunză sagită – săgeata apei.
  •  Structura internă a frunzei este adaptată pentru îndeplinirea funcțiilor de fotosinteză, respira ție și transpira ție . În procesul de fotosinteză, plantele folosesc dioxidul de carbon din aerul atmosferic și eliberează oxigen. Schimburile de gaze se realizează prin stomatele de la nivelul frunzelor. În procesul de respirație, plantele folosesc oxigenul din aer și elimină dioxidul de carbon. Procesul se desfășoară în mod continuu. Schimburile de gaze au loc la nivelul stomatelor. Transpirația este procesul de eliminare a apei sub formă de vapori. Eliminarea apei se realizează prin stomate.
  •  Floarea este organul de înmulțire al plantei. Din flori, se formează fructele și semințele. Florile sunt așezate pe tulpină, câte una (flori simple) sau grupate mai multe la un loc, formând inflorescen țe. Inflorescen țele au formă de: - ciorchine (liliac, salcâm, viță de vie); - spic (grâu, patlagină); - disc (floarea-soarelui, mușețel); - știulete (porumb); - umbrelă (soc, morcov); - mâ ți șori (mesteacăn).
  •  Fructul se formează din ovar, ca urmare a procesului de fecundație și are rol de protecție a seminței, din care se va forma o nouă plantă. Există: - fructe uscate (păstaia de fasole și de salcâm și capsula de la mac); - fructe cărnoase (roșii, castraveți, struguri, portocale, caise, piersici, prune cireșe, mere, pere, zmeură, căpșuni etc.).
  •  La toate plantele cu flori, semințele sunt închise în fructe. După formă și dimensiuni, există o mare diversitate de semințe. Sămânța de fasole prezintă un înveliș cu rol de protecție – tegument, două cotiledoane – formațiuni cărnoase în care se găsesc rezervele de hrană ale seminței și embrionul alcătuit din rădăciniță, tulpiniță și muguraș. Din semințele cu două cotiledoane, se dezvoltă plantele dicotiledonate. La sămânța de grâu, embrionul are un singur cotiledon, iar substanțele hrănitoare se găsesc în afara cotiledonului. Din semințele cu un cotiledon, iau naștere plantele monodicotiledonate.
  • ◦ Plantele sunt foarte importante în viața omului. Multe dintre ele ne dau hrană, altele ne impresionează prin frumusețe și toate împrospătează aerul.◦ De aceea, de sănătatea plantelor depinde și sănătatea omului.◦◦ Protejezi plantele, te protejezi pe tine însuți!