• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
5 gdz m_t_2013
 

5 gdz m_t_2013

on

  • 136,683 views

 

Statistics

Views

Total Views
136,683
Views on SlideShare
10,825
Embed Views
125,858

Actions

Likes
1
Downloads
26
Comments
0

13 Embeds 125,858

http://4book.org 124682
https://www.google.com.ua 727
http://webcache.googleusercontent.com 306
http://91.200.42.139 58
https://www.google.com 22
http://translate.googleusercontent.com 21
http://vk.com 15
http://mail.4book.org 13
http://hghltd.yandex.net 6
http://www.google.com 3
http://monetizator.automoyka67.ru 2
https://twitter.com 2
https://m.facebook.com&_=1386017916842 HTTP 1
More...

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    5 gdz m_t_2013 5 gdz m_t_2013 Document Transcript

    • МАТЕМАТИКА go підручника H.A. Тарасенкової. I . М . Б о г а т и р ь о в о ї, О.П. Бочко, D .M . КоломіЕЦЬ. 3 .0 . Сердюк w w w .4book.org
    • 1 t 0 an 2 1 Ö ro CL CO s X .5 c a < Ш 13. 1) Скільки чисел натурального ряду розміщено між числами: 1)10 і 19? 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18. Всього 8 чисел, оскільки 19 - 10 - 1 = 8. 2) 99 і 110? 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109. Всього 10 чисел, оскільки 110 - 99 - 1 = 10. 3)451 і 471? 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462, 463, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470. Всього 19 чисел, оскільки 4 7 1 -4 5 1 - 1 = 19. 4) 1000 і 1025? Всього 24 числа, оскільки 1025 - 1000 - 1 = 24. 14. Скільки чисел у натуральному ряді розміщено: 1)від 10 до 23? 14 чисел, оскільки 23 - 10 + 1 = 14. 2) від 57 до 68? 12 чисел, оскільки 68 - 57 + 1 = 12. 3) від 245 до 251? 7 чисел, оскільки 251 - 245 + 1 = 7. 4) від 1231 до 1245? 15 чисел, оскільки 1245-1231 + 1 = 15. 15. Записати найменше і найбіль­ ше числа серед: 1) одноцифрових натуральних чи­ сел: 1, 2, З, 4, 5, 6, 7, 8, 9. 1і 9. 2) двоцифрових натуральних чи­ сел: 10, 11, 12, ..., 20, 21, ..., 29...... 98, 99. 10 і 99. 3) трицифрових натуральних чи­ сел: 100, 101, 102...... 333, ..., 800, ..., 900..... 999. 100 і 999. 4) п’ятицифрових натуральних чисел: 10 000, 10 001...... 99 998, 99 999. 10 000 і 99 999. 16. В ряді натуральних чисел: 1) одноцифрових чисел — 9 штук; 2) двоцифрових чисел — 90 штук; 3) трицифрових чисел — 900 штук; 4) чотирицифрових чисел — 9000 штук. 17. 1)52 435; 2)4 410 561; 3) 16 028 238; 4) 700 070 007; 5) 15 000 012 012; 6) 52 052 000. 18. 1)216 290; 2) 48 534 308; 3) 32 017 034 109; 4) 46 046 046 046. 19. 1)523; 2)2481; 3)43 068; 4) 120 020; 5) 14 002 025; 6)172 072 000. 20. 1)8 45 :2 )6 3 802; 3) 17 000 017 017; 4) 21 210 021. 22. 1)543 = 5x1 0 0 + 4 x 1 0 + 3; 2)207 = 2x100 + 0 x 1 0 + 7; 3) 7019 = 7 X 1000 + О X 100 + 1 X х Ю + 9; 4) 4 754 002 = 4 X 1 000 000 + 7 х X 100 000 + 5 X 10 000 + 4 X 1000 + + 0x1 0 0 + 0 x 1 0 + 2; 5) 48 012 514 = 4 X 10 000 000 + 8 х X 1000 000 + 0x100 0 0 0 + 1x10000 + + 2 X 1000 + 5 X 100 + 1 X 10 + 4; 6) З 003 030 300 = З X 1000 000 000 + + 3x1000 000 + 3x10000 + 3x100. 23. 1)712 = 7x100 + 1 x 1 0 + 2; 2) 470 = 4 X 100 + 7 X 10 + 0; 3) 2105 = 2 X 1000 + 1 X 100 + О X х Ю + 5; 4)678 021 = 6x100000 + 7x10000 + + 8 X 1000 + ОX 100 + 2 X 10 + 1; 5) 904 520 451 = 9 X 100 000 000 + + ОX 10 000 000 + 4 X 1 000 000 + 5 х х100000 + 2х10000 + 0х1000 + 4х X 100 + 5 x 1 0 + 1; 6) 1 900 190019 109 = ї х X 1 000 000 000 000 + 9 X X 100 000 000 000 + ОX X 10 000 000 000 + 1 X 100 000 000 + + 9 x 1 000 000 + ОX 1 000 000 + Ох X 100 000 + 1 x 1 0 000 + 9 X 1000 + + 1x100 + 0 x 1 0 + 9. 24. Найбільше число — 9 876 543 210; найменше — 1 023 456 789. 25. 3 0 : 2 = 15. 15парт. 26. На двох руках 10 пальців, на 10 руках в 5 разів більше, на 10 ру­ ках 50 пальців. w w w .4book.org
    • 27. 1 5 :3 = 5 (горіхів). 28. 3,2285; 2201; 981,3; 1320; 550,326. 29. 16 і 14; 102 і 110; 53 і 52; 234 і 233; 65 і 66; 420 і 421. 30. а + 1, о + 2, а + з, а + 4. 31. 9, 19, 29, 39, 49, 59, 69. 79, 89, 9о", 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99. Цифра 9 зустрічається 20 разів. 32. 1,2.......8,9; 10.11.12.....18.19; 20.21.....29; 9 раз зу­ стрічаєть­ ся цифра 9. 80,81,82,..., 89; 90,91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99. 11 раз зустрічається цифра 9. Всього у записах натуральних чи­ сел від 1 до 100 цифра 9 зустріча­ ється 20 раз. 33. Цифра 1 зустрічається 20 раз. Цифра Озустрічається 11 раз. 34. 1) Цифра 5 написана 36 разів. 2) Цифра 7 написана 26 разів. 35. 12, 13, 14. 23. 24,34 — всього 6 двоцифрових чисел. 36. 4 х 3 х 2 х 1 = 24.1зциф р1,2,3, 4 можна скласти 24 числа. Із цифр О, 1, 2, З можна скласти 3 x 3 x 2 = 18 чисел. 37. 41 312 432 або 23 421 314. 38. Числа — номера сторінок Кількість цифр 1,2, 3 ,4 .5 , 6. 7. 8.9 9 10.11.12.....19 20,21,22......29 30.31.32.....39 8 раз 20 20 20 20 90.91,92, ....99, 100 23 101, 102, 103, .... 110 ЗО 111,112, 113, ..., 120 ЗО 121,122, 123..... 130 ЗО 131, 132, 133, ..., 140 ЗО 312 цифр Залишилось 12 цифр, вони потрібні для нумерації 4 сторінок: сторінки з номерами 141, 142, 143, 144. В книзі 144 сторінки. 39. 2367 цифр. 40. 1 )1 ,3 ,5 ,7 ,9 ,1 1 ,...; 2)2, 4, 6, 8, 10, 12, ...; 3 )5 , 12,19, 26, 33,40, ...; 4) 800. 400, 200, 100, 50, 25...... 41. 1)171 111; 2)111 111. 45. Обчислити: 1) (542 - 128): 18 -н24 X 15 = 383; 1) 542 2) 414 18 3) 24 4) 23 128 36 23 15 360 414 54 54 120 383 24 0 360 Відповідь: 383. 2) (32x16 4-38): 11 -2 5 = 25; 1) 32 2) 512 3) "^16 38 192 550 550 55 “ 5 П 4) 50 50 25 25 32 512 Відповідь: 25. 46. 28-1-27-1-32 = 87. 47. 8 5 -Н(8 5 -І-1 5 )-І-(8 5 -І-1 5 -2 0 ) = = 85-1-100-1-80 = 265. 48. 1) Одну через дві точки. 2) Скільки завгодно прямих можна провести через точку С. 49. П р о м е я іМ Р ,М Р ,К Р . 50. Ні, не достатньо. 51. Відрізки CM, CN, СР, M N , N P , М Р . 54. На мал. 33: відрізок AB, довжи­ на його 8 см; відрізок ВС, довжина його 4 см; відрізок х = АС, довжина його 12 см. На мал. 34: відрізок ВС = CD = х, його довжина 5 см. На мал. 35: відрізок К М , його до­ вжина 16 см - 12 см = 4 см. На мал. 36: відрізки М А = AB = (14 - - 5 ) : 3 = 3 c m ,M A = A B = C N = 3 cm . w w w .4book.org
    • esj n 57. 1)СВ = :З с м ;2 )А С = 1 7 м м ; 3) A ß = 48 m m ; 4) а - b; 5) c - d; 6)m + n. 63. ß C = 5 4 c M . 30 CM 24 CM . 64. OB = 27 CM . 15 CM 12 CM I 0 1 ö ПЗ а < X S s X 3- >N Q. 5 c o 3 < Ш o в 65. m ü: = i o 4 c m. 64 CM M 64 CM M 66. ßC = 3 6 - 1 8 - 1 0 = 8 ( c m ); AC = 3 6 - 10 = 26 ( c m ); ß ß = 3 6 - 18 = 1 8 ( c m ). 15cm plOcM 36 CM 67. CÄ-=48 -2 4 = 24(cm); CK = K D = 24 cm ; K M = C M - C K = 3 2 -2 4 = 8, K M = 8 cm; M D = K D - K M = 24 - 8 = 16, M D = 16CM. 32 CM „ . . ЇВ"см 6 8 . 3 x 4 = 1 2 c M . 3 CM 3cM 3 CM 3 CM 69. Через 24 хвилини. 12хв 12хв 1 2 3 4 5 6 7 70. З : 1 = 3; 24 : 8 = 3. Так. 71. 72. 7 x 5 = 35см; 17 X 2 = 34 ом; 35 см - 34 см = 1 см. 74. 11 стовпів. 1 2 3 4 5 8 9 10 11 75. 102= 1 5 x 6 + 12x1 або 102 = 1 5 x2 + 12x6. Треба взяти 6 дротиків завдовжки 15 см і 1 дротик завдовжки 12 см або взяти 2 дротика завдовжки 15 см і 6 дротиків завдовжки 12 см. 77. Обчислити: 1) (251 + 149): 5 0 - 9 6 : 12 = 0; 1) 251 2)4 00 : 50 = 8; 149 400 3 )9 6 : 12 = 8; 4 )8 - 8 = 0; 2) 124 + 26 X (1071 : 51 - 14) = 306; 1) 1071 102 51 51 ^ 2 )2 1 -1 4 = 7; 21 3) ^26 4) 124 7 +182 182 306 78. 25 грн. 50 коп. = 2550 коп.; 2550 : З = 850 коп. 850 4250 коп. = 42 грн. 50 коп. 5 4250 79. З гри. 50 коп. X 2 = 7 гри.; 10 - 7 = 3; З грн. 88. if(l),M (3 ),iV (6 ),P (1 0 ). к м ^ . -Р . ^ 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 89. А(2), 5(4), С(7), 0(10). А В С . . Д . ^ 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 90. А(1),В(3), С(5), D{7). , А В С р 0 1 2 3 4 5 6 7 91. Щ 1 ) , ^ ( 3 ) , М ( 4 ), Р ( 5 ) . jC . М Р 0 1 2 3 4 5 92. A ,(8 ),ß .(1 3 ),C ,(5 ),N ,(1 7 ). 93. м .(8 ), ü:.(16). w w w .4book.org
    • 94. 1)5; 2) 10; 3)22. 95. 1)5; 2) 6; 3)18. дЗ. За один стрибок він потрапляє із точки з координатою а в точку з координатою (а + 2). За 4 стрибка вія потрапить із точки з координа­ тою 2 в точку з координатою 10. В точку з координатою 11 він не може потрапити. О 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 99. з® 4 дні равлик підніметься на вершину дерева, висота якого 10 м. за 2-й за 3-й за 4-й за 1 день 100.Всього зупинок 12. 10 9 '*8 ^ 7 6 5 4 з 2 1 о 101,На 6 місці справа наліво. 6 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1011 12 1314 15 103.Обчислити: 1) 950 : 25 -t- 960 : 60 = 54; 1) 950 25 2) 960 60 '75 38 60 Ї6 200 360 200 360 0 0 3) ^38 16 54 2 )(4 5 2 8 -4 2 3 9 ):1 7 - 12 = 5; 1) 4528 2) '4239 589 '17 289 119 ■Ц 9 П З ) _17 17 J 2 5 104.1)9, 3; 9 4-3 = 12; 2)4, 5; 4 -ь 5 = 9. 112. 1 ) 1 5 2 45x21 = 1097; 1) 45 2) ^152 '2 1 н 45 90 945 1097 945 2) (245-1- 1 9 7 )-4 5 = 397; 1) 245 2) 442 197 45 442 397 3) (4 5 2 -І-148) X 12 = 7200; 1) 452 2) 12 148 600 600 7200 4) 625 ; (100 - 75) = 625 : 25 = 25. 1 1 3 . 1 ) 2 8 x 1 5 4 - 1 2 0 = 5 4 0 ; 1) 28 2) 420 15 +120 140 28 540 420 2) 35 х (5 0 6 -4 6 8 ) =1330; 1) 506 2) 35 468 38 38 280 105 1 3 3 0 1 1 4 .А В= 1 5 с м , CD = 5 c M , A B - C D = 1 0 с м . 1 1 5 .А В= 5 см, CD = 10 CM, s u - AB + CD ^ 1 5 CM. < 1 1 6 .1)25 <72; Ш I— 0 1 25 72 < 2) 56 >43; 0 1 43 56 3)12 <3 8 <60. 0 1 12 38 60 ^ 1 1 7 .1)30 <53; 0 1 30 53 2) 124 >95; n 0 1 95 124 es PQ w w w .4book.org
    • 3)200 <201 <202. о 1 200 201 202 118. 1)0; 2)9; 3 )5 < 9 < 12. О _ о 5 9 12 119.1)10; 2 )6 < 9 < 1 1 . 120.1)20 с м < 2 5 с м ; 2) 50 см > 5 см, 5 см = 50 мм, 50 см > 50 мм; 3) 1 м = 100 см, 1 м = 100 см; 4) 12 д.м = 120 см, 12 дм < 24 см. 1 2 1 .1) 45 хв > 15 хв; 2 )1 5 х в > 1 5 с ; 3) 60 хв = 1 год; 4) 75 хв > 1 год. 122.1)345 <2354; 2) 2456 < 2465; 3)120 980 < 128 900; 4) 15 999 <1 6 001. 123.1)2390 >987; 2) 25 756 >2 5 134; 3) 178 099 <200 000; 4 )5 000 000 >3 1 11 111. 124.34, 43, 346, 10 087, 10 098, 99 456, 200 000. 12 5.560 000, 340 340, 40 256, 1256, 809, 167, 88. 128.1)16 <17; 2) 13 <14. 129.1) 1. 1 < 75; 2)57, 57 >56. 130.1)238 <239 <241; 238 <240 <241; 1)19 090 < 19 091 <1 9 100; 19 090 < 19 092 < 19 100; 19 090 < 19 093 < 19 100; 19 090 < 19 094 < 1 9 100; 19 090 < 19 095 < 1 9 100; 19 090 < 19 096 < 19 100; 19 090 < 19 097 < 19 100; 19 090 < 19 098 <1 9 100; 19 090 < 19 099 < 19 100. 1 3 1 .1) 37** < 39**; 2) 1*** > 9**; 3) *5** ? *9**; 4) 292** > 2*099. 13 2 .2 м. +1 тіст. — 4 грн. 50 коп.; 1 м. + 2 тіст. — 6 грн.; (1 м. + 1тіст.) + 1 м. — 4 грн. 50 коп.; (1 м. + 1 тіст.) + 1 тіст. — 6 грн. + 1 лимон — 1 лимон 1 тіст. - 1 м. = 6 - 4,50 = 1,5; 1тіст. = 1 м. + 1 грн. 50коп. => З м. + + 1 грн. 50 коп. = 4 грн. 50 коп. З м. — З грн. 1 морозиво коштує 1 грн. => 2 тіс­ течка коштують 5 грн. => 1 тістечко коштує 2 грн. 50 коп. => 1 морозиво коштує 1 грн. 133.10 яблук + 5 груш + З лимо­ ни — 110 коп. (1) 10 яблук -і- З груші 78 к оп .(2) (1) - (2): 2 груші 22 коп.(З) 110 78 32 (1) - (2) (2 груші -Ь 2 лимони — 32 коп.) - (2 груші -І- 1 лимон — 22 коп.) => 1 лимон коштує 10 коп.; 1 груша коштує 6 коп.; 1 яблуко коштує 5 коп. 134.Василько < Дмитрик < Сергій- ко < Сашко Наймолодший Василько, потім Дмитрик, потім Сергійко, старший за всіх Сашко. 135.1)1км = 1000 м; 2) 5 кг = 5000 г, 5 кг > 500 г; 3) 2 год = 120 хв, 2 год > 100 хв. 137. Обчислити: 1) 10 486 : (455 - 357) -І- 49 х 12 = 695; 1) 445 2) "357 98 10486 98 686 О 98 107 3) 49 4) ^107 ^12 ь 98 49 588 588 695 2) (52 X 15 -І- 120) - 840 : 12 = 830. 1) 52 2) 780 15 120 900260 52 780 w w w .4book.org
    • 3) 840 84 О 12 4) 900 ТО 70 830 138. Т. — 14 цукерок; М. — 10 цу­ керок; С. — 20 цукерок => всього 44 цукерки. 1 3 9 .1-й день — 8 см, 2-й день — 24 км, 3-й день — X км. Всього — 48 км. X = 48 - (8 -І- 24) = 48 - 32 = 16. На 3-й день залишилось 16 км. 145. ^ о в = г в о с = 90‘; ZCOD = Z.DOA = 90’ . 1) /ЛОВ = 90’; 2) /АОК = 90' + (90" - 42‘) = 90' ч- 48’ = = 138"; 3) Z N O D = ZN O C = 90’ ; 2 = 45‘; 4) Z K O N = 42" -Н45‘ = 8Г. 146. ZCOD = Z D O M = 90‘; Z M O N = ZATOC = 90'. 1) Z K O D = 90‘ - 35' = 55": 2) / К О М = 55' + 90’ = 145‘: 3) Z M O P = 90' - 20' = 70'; 4) ZCOP = 9ff + 20'=110'. 14 9 .1) 5 хв => ЗО': 2) 15 хв => 90’; 3) 20 хв 120'; 4) ЗО хв => 180‘. 1 5 0 .1) 60‘; 2) 90‘; 3) 150’; 4) 180". 153. Z N O K = 45’ -І- 65" = 110". 156.1) 150’ : 2 = 75‘; 2) ZABC = 56". 157. l)Z A O J f = 35‘; 2 )ZA O ß = 110’. а к о л 1 5 8 .1) ^ о с = 44" + 38“ = 82‘; 2) ZAOB = 124“-3 3 " = 91; в о Л 3)Zß O C = 62’ - 2 0 '“ 42”. 1 5 9 .1) Z M O K = 71" + 56" = 12Г; х N/ 2) Z N O K = 94' - 5 Г = ЗГ. _х то н *5 со 0 1 а; U го а .<0 І т а 5 с S < о м 1 6 0 .1) 45'; 2) ЗО'; 3) 18', 90': 5 = 18'. 161.1) 90'; 2) 45', 180'; 4 = 45'; 3) ЗО', 180': 6 = ЗО'. _dh: ІЛ а го w w w .4book.org
    • 162. ОЛГ — бісектриса /ЛОВ. z c o K = m І та о m 0 ІС 1 Ö а . X S S X З" а 5 'с З < і Убо° 1 6 3 .^ 0 В -4 5 ". с' D О 168.Обчислити: 1): 1) 1035 23 2) 595 33 92 45 35 17 115 245 115 245 0 0 3) 20 + 4 5 - 17 = 48; 2) 125 X 8 - 36 X 25 + 40 X 15 = 700. 361) 125 2) 8 25 1000 180 72 CQ 900 3 )4 0 x 1 5 = 600; 4) 1 0 0 0 -9 0 0 = 100; 5) 100 + 600 = 700. 170 . 1) 4 X t — вираз буквений; 2 )5 x 4 5 + 7 — ні; 3) а + 78 X (6 - с) — вираз буквений; 4) а + 8 X а — вираз буквений. 171.1)4«; 2) 78fc;3)8a;4)ab. 1 7 2 .1) Ні; 2) ні; 3) так; 4) так. 174 . 1) а = 5, тоді а + 15 = 5 + 15 = 20; 2) а = 20 005, тоді а + 15 = 20 020; 3) а = 405, тоді а + 15 = 420; 4) а = О, тоді а + 15 = 15. 176.1) (1 2 3 -7 8 )- а ; 2) (а + 4 ): с; 3 )5 6 х (л + т ); 4) (а + 5ft) : (п - т). 1 7 8 . а х 5 - 4 5 + 4 5 = 5 а . 179.144 хЬ - с + п. 180.1) а = ЗЬ; 2) а + 4 = Ь; 3) а = ft. 181. ІО х а + 5 X с. 184.1) 6 0 x4 = 240(км); 2) 60х12 = 720(км); 3 )6 0 х 5 = 300(км). 185.1)50x4 = 200 (км); 2 )5 0 x 2 = 100 (км); 3 )5 0 х 1 0 = 500(км). 186. 10 год, 7 км/год, 32 : 8 = 4 год, 6 5 x4 = 260 км. 187.1) 100 дет.; 2) 125 дет.; 3) 70дет. 188. 1) 136 грн; 2) 170 грн; 3) 340 грн. 189.1) л + (л + 1) + (л + 2) = Зп + 3; 2 ) л X ( л + 1 ) X ( л + 2 ) . 190. а = д: X 1000 + і/х 100 + ft х 10 + + с. 191. m = а X 1 000 000 + ft х 1000 + с х X 10 +р. 192.1)М (6), Р(7); 2 )М (6 ),Р (6 ); 3 )М (6 ), Р(13); 4 )М (6 ), Р{4). 193.1)11; 2) 258; 3)5008. 194.1)10 + 5 - 8 = 7; 2) 90 + 5 - 18 = 77. 195.1) 120 хв = 2 год, 90 X 2 = 180 км = 180 000 м; 2) 360с = 6хв = ^ г о д , 90— = 90:10 = 9 км = 9000 м; 3)300 хв = 5 год, 90 X 5 = 450 км = 450 000 м. 196.6 км = 6000 м; 6000 : ЗО = 200 хв. 197.8000м = 8км; « ='2 0 = ї і 5 = І год = | | хв = 4 хв. 198. Спочатку: І ящ. — а яблук; II ящ. — ft яблук; а = Ь + п; а - Ь = п. Потім: І ящ. — а = Ь + п - с; w w w .4book.org
    • II ящ. — b + с => а - {b + с) = b + п - с - - Ь - с = п - 2п. Різниця між кількістю яблук змен­ шиться на 2с. 199. 1) «& км а м » = 600 аОО см; 2) <(с + 2) кг* = (с + 2) X 1000 г; 3) *п грн. т коп.» = пОт коп. = = (п X 100 + т) коп.; 4) *1 доба t год» = (24 + <) год = (24 + + і) X 60 хв = (1440 + 60t) хв. 200.954, або 963, або 972. 201 , Кінцева зупинка: + а. На 1-й зупинці: a - b + 3b = a + 2b. На 2-й зупинці: а + 2Ь - с + а = 2а + + 2 Ь - с . Стало: (2а + 2Ь - с) пасажирів. 202. Петрикові залишилось а сто­ рінок, прочитав 40 сторінок, тоді в книзі всього (40 + а) сторінок. Ва­ силькові залишилось Ь сторінок, а прочитав він (40 + а - Ь) сторінок. 2 0 4 .3 4 4 x 3 - 1032 (м); 2) 344 X 10 = 3440 (м). 205, Обчислити: 1) (4 X 15 -і- 76): 4 - 2 X (36 - 8 ): 2 = = (60 ч- 76) : 4 - 2 X 28 : 2 = 136 ; 4 - - 2 x 1 4 = 3 4 - 2 8 -6 ; 2) 4x15-1-76 : 4 - 2 х 3 6 - 8 :2 = 60-1- -Н19 - 72 - 4 --3. 206.1) 140 хв = 2 год 20 хв; 2) 589 коп. > 5 грн. 207. 1) 2 X 700 + 4 X 130 = 1400 -н520 = = 1920 (коп.) = 19 грн. 20 коп.; 19 грн. 20 коп. < 22 грн. 22 грн. Не вистачить на 19 грн. 20 к. морозиво. 2 грн. 80 к. 2) Вистачить. 208.1) Так; 2) так; 3) ні. 209.1) Так; 2) ні; 3)ні. 211. Так, переставний закон. 212.1) 56 789; 2) З 004 002 009. 213.1) ЗО; 2) 150; 3) 120; 4) 100 025. 215. 1) 1 345 021 -І- 700 025 = 2 045 046; 2) 79 140 + 84 00 = 163 140; 3) 23 000 000 + 23 = 23 000 023. 216.1) 153 000 -ь 22 = 22 -ь 153 000; 2) 12 056 -І- 6078 > 6078 -І-1256; 3) 300 400 500 -І-23 456 > 300 400 500 -І- -1-23456; 4 )2 300 460 >333 -f- 1967. 217.1) 100 км 17 м -І- 15 км 23 м = = 115 км 40 м; 2) 124 км 64 м -І- 26 км 6 м = 150 км 70 м; 3) 16 кг 346 г-ь7 1 к г4 г = 87 кг350 г; 4) 5 кг 2 г -Ь 115 к г8 г = 120 кг 10 г; 5) З гоД 32 хв + 12 год 24 хв = 15 год 56 хв; 6) 7 год 52 хв -І- 5 хв = 7 год 57 хв. 218.1)9; 2) 7; 3)15. 219.1)11; 2) 7; 3 )3 -І-12 =15. 12 1 2 З і 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15 2 2 0 .1) 12 030-ь(330-ь670) =12 030-Ь -І- 1000 = 13 030; 2) 175 -(• 1619 -t- 225 = (175 -І- 225) -t- -И619 = 400-И619 = 2019; 3) 1013 -І- 2 000 900 -ь 87 = (1013 + + 87) + 2 000 900 = 1100 -Ь2 000 900 = = 2 002 000; 4) 1150 -!- 40 010 -Ь 850 -Ь 60 090 = = (1150 + 850) + (60 090 -І- 40 010) = = 2000 4- 100 100 = 102 100; 5) (20 006 -ь 6944) + (20 012 -f 888) + -н40 = 26 950 4- 20 900 + 40 = 26 990 + -1-20 900 = 47 890; 6) (222 222 -І- 888 888 ) -і- (77 777 -і- -I- 33 333) = 1 111 110 4- 111 110 = = 1 222 220. 221. 1)11001 4 -197-f9009 = (11001 + 4- 9009) 4 -197 = 20 010 4 -197 = 20 207; 2) 7820 +105 4 -1180 = (7820 4 -1180) 4- 4- 105 = 9000 4- 105 = 9105; 3) 60 005 070 4- 5 002 701 4- 805 030 4- 4- 4 187 199 = (60 005 070 + 805 030) 4- 4- (5 002 701 4- 4 187 199) = 60 810100 4- + 9 189 900 = 70 000 000; 4) (16 845 4- 221 855) 4- (1234 4- 66) = = 238 700 4- 1300 = 240 000. 222, 1) 400 094 4-20 900 4-6 >401 543 4- 4-11 267 4-190; 2) ЗО 000 005 4- 2 300 000 4- 5 < <323 000 005. w w w .4book.org
    • 223.1)а + с = 12889 987111 1000000 2 )0 + с = 5555555 444445 6000000 3 )а + с = 1234567890 7654321 1311111100 2 2 4 .1) 720 005 м/год: 2) 720 км/год = 720 000 м/год = = 720 000 : 60 м/хв = 12 000 м/хв. Після збільшення швидкість стане 12 005 м/хв. 225. 469554 1 082 221 учнів. +469554 143113 1082221 22 6.d + d + c = 2d + c. 227. 51504 + 70050 34915 156469 228. л + т + k. 23 0 .1 ) ,348 493 2) 2868 742 841 3610 3) 30925 84553 115478 5) 424592 ■^3575408 4000000 4) 15923 ■*■89989 105912 6) 999999 111111 1111110 231. Сума збільшиться на 80 773. 2 3 2 .1 020 304 + 102 030; 652 356 + 376 583; 111 111 + 100015 + 336; 34 067 + 0. 2 3 3 .1001 + 9000 + 540 + 460; 9544 + 102 320; 52 356 + 60 583. 2 3 4 .1) 1234 км 17 м 167 км 87 м 1401 км 104 м 2) 62 кг 346 г 79 кг 786 г 142кг132г 3) ^15год48хв58с 6 год 24 хв 15 с 22год13хв13с 4) 4 год 32 хв 34 о 27хв26с 4 год 60 хв 00 с = 5 год 235. 99999 + 9999 99 110097 236. 10000 + 1000 10 11010 237.С(8). о 1 2 2 3 8 .с (іО ). 4 5 6 О 1 2 4 5 6 7 8 9 10 239.1) 1 + 12 + 23 + 34 + 56 + 67 + + 78+ 89 + 90=(1+89)+(12 + 78)+(23 + + 67) + (34 + 56) + 45 + 90 = 90 + 90 + + 90 + 90 + 90 + 45 = 450 + 45 = 495; 2) 145 + 146 +147 +148 +149 +150 + +151 +152 +153 +154 +155 = (145 + + 155) + (146 + 154) + (147 + 153) + + (148 + 152) + (159 + 151) + 150 = = 300 X 5 + 150 = 1500 + 150 = 1650. 240.1) 2а + 2Ь= 1843 х 2 = 3686; 2) Зж + З і/ - 3x5 0 7 = 1521. 241. l)fifl + 5га + Д + 4o + M m + gm + + 28 = 10а + 5га + 2 3 т + 33; 2)с + ^ + 2с + М = З с + lOd. 242.1)а + с+ р = 56 + 567 + 87 + 112 + + 76 = (56 + 76) + 112 + (567 + 87) = = 132 + 112 + 654 = 244 + 654 = 898; 2)а + с + р = 93 + 39 + 38 + 105 + 45 + + 23 = 93 + (77 + 23) + 150 = 93 + + 100 + 150 = 250 + 93 = 343. 243. AB = 248 м 65 см; CD = 301 м; CD = M N - 67 м; M N = 368 м. w w w .4book.org
    • AB + CD + M N = 248 м 65 CM 301м 368 м 917 м65см 244. A ß = 43 м 24 cm ; CD = 100 м; M N = 105 м 23 ом; 43 м 24 ом 56 м 76 см 100 м 00 см AB + CD + M N = 43 м 24 см + 100 м 105 м 23 см 248 м 47 см 245. Ш кола № 1 — р учнів; школа № 2 — (р + л ) учнів; школа № З — (р + п + т) учнів. Всього: (Зр + 2п + т) учнів. 1) З X 673 + 2 X 453 + 232 = 2019 + + 906 + 232 = 2251 + 906 = 3157 — всього. Ш кола № 1 — 673 учня; школа № 2 — 1126 учнів; школа № З — 1358 учня. 2) Ш кола № 1 — 942 учня; школа № 2 — 1303 учня; школа № З — 2307 учня. Всього 4552 учня. 246.5678 = 1000 + 999 + 3679. 247.1) 1) 555 + 55 + 55 = 665; 2)55 + 55 + 5 + 5 + 5 = 125. 248.1 + 2 + з + ... + 99 + 100 = (1 + +100) + (2 + 99) + (З + 98) + ... + (50 + + 51) = 101x50 = 5050. 249.1) 2384977 2) 195672 421345 681845 2806322 877517 250. 483 1013 км. + 189 341 189 ЇО ЇЗ 251. 19287345 15567029 99999 45627 35000000 252. 299792115 344 299792459 м/с. 2 5 3 .1) 12 + 50 + 15 + 16 + ЗО + 45 = = 62 + 31 + 75 = 93 + 75 = 168; 2) 27 + 70 + 48 + 52 + ЗО + 13 = (27 + + 13) + (70 + ЗО) + (48 + 52) = 40 + + 100 + 100 = 240. 254. 5-Б клас — 28 учнів, 5-В клас — 34 учня; 5-А клас — ЗО учнів. 255. 45 225 + ЗО = 255 (хв); 5 225 хв. 8 год = 8 X 60 = 480 хв; 480 + 255 = 735 хв; 736 хв = 12 год 15 хв. Останній урок закінчується о 12 год 15 хв. 2 5 6 .1 )Ні; 2) так; 3) ні. 2 5 7 .1 )Так; 2) ні; 3) ні. 259.Так. 2 6 0 .1) 2а - а = а; 2) ЗЬ - Ь = 26. 2 6 1 .1 ) 1002000 2) 987658 605 123123 1001395 864535 3) 157643 4) 18535 57643 100000 8030 10505 2 6 2 .1-й ст. 701587 1245 2-й ст. 700342 510123 3-йст. 462 509661 4-йст. 65789 5-йст. 934 6-й ст. 64855 76543210 1 14117 ■ 5452 8665 345000000 20000560 324999440 76543209 700 X 342; 509 х 661; 8665; 64 855; 324 999 440; 76 543 209. 263. _1565 .1890 32472 414 1233 221 3123 32251 w w w .4book.org
    • 2804 502 3000000000 243678 2302 2999756322 26 4 .1 ) 1345021 2) _709140 700025 84000 644996 3) 23000000 23 625140 22999977 265.1)_18km987m 2)_170m 45cm 15 KM 456 m 70 м 44 c m 3 k m 531 M 100 m 01 CM 3) _67 КГ14 Г 4) _105 Ц 27 кг 40 К Г 7 Г 10 Ц 3 кг 27 КГ 7 г 95 ц 24 кг 2 6 6 .1 )9 -4 = 5 : 2 )9 - 2 = 7; 3 ) 9 - 8 = 1. -8 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1011 12 2 6 7 .1) 15 - 12 = 3; 2) 15 - з = 12; 3 )1 5 - 7 = 8. -12 0 1 2 З 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2 6 8 .10 м = 1000 CM = 10 000 мм; 10000 9992 8(мм) 2 6 9 .1) Різниця збільшиться на 153. 2) Різниця зменшиться на 300. 2 7 0 .1) Різниця зменшиться на 111. 2) Різниця збільшиться на 712. 271. 34000 22000 12000 12000 22000 10000 На першому стадіоні 12 000 місць. На другому стадіоні 22 000 місць. На першому стадіоні на 10 000 міць менше, ніж на другому. 2 7 2 .1-й — ( т - а ) ; 2-й — а; а - ( т - а ) = а - т + а = 2 а - т . На (2а - т). 273. Говерла — 2061 м, Еверест — 8848 м; Ельбрус — 5642 м. 2061 8848 5642 6787 3206 2061 8848 5642 3581 ЕЬіьбрус вищий за Говерлу на 3581 м. 274. Красуня — Ь м; Сміливець — 2Ь м; Зелена — (26 - с) м. Гора Красуня вища ніж Зелена на (с - Ь) м. 276.1) а - Ь = с. (а-І-689) - (Ь 4-577) = = сЧ-112; 689 689 577 112 112 577 Від’ємник треба збільшити на 577. 2) (а + 689) - (Ь + 801) = с - 112; 801 689 112 Від’ємник треба збільшити на 801. 277.а -І-Ь = с. (а -И 23 456 789) -І-(Ь + -І- 864 197 532) = с 987 654 321; 987654321 123456789 864179532 Другий доданок збільшився на 864 197 532. 278. а + Ь = с. (а + 22 895) -І- (ft - - 9543) = с -І-13 352; 22895 9543 13352 Сума збільшиться на 13 352. 279. 34 956-583; 80 0 7 6 - 115-1-336; 99 9 9 9 -5 4 3 -1 0 9 ; 123 4 5 6 -8 9 . 280.459 8 7 3 - 100 5 0 3 -5 ; 123 4 5 6 -8 9 ; 45 6 1 0 - 12 105; 4435-1- 10 7 4 5-4 5 . 2 8 1 .1 ) 153241 22005 45996 '10925 175246 35071 153 241 + 22 005 > 45 996 - 10 925; 2) 42 020 504 - З 541 039 > 5 098 743 -4 7 5 067. 2 8 2 .1 ) 17 м 4 дм 4 см 7 м 6 дм 4 см 9 м 8 дм w w w .4book.org
    • 2) 654 кг 78 г 3) _6 5 год2 8хв1 5 с ''' 49 кг 99 г 56год28хв25с 604кг979г 8 год 59 хв 50 с 283.1) _ 1000000 Треба зменшити 999 на 999 001. 999001 2) _1000000 Треба зменшити на 1000 999 000. 999000 284. 12а - 9а - Оа + 7а = 10а. 1)а = 2; 1 0 x2 = 20; 2) а = 943; 943x10 = 9430; 3) а = 13 764; 13 764 х 10 = 137 640. 285.з X 10 + 5а - 2а = зо + За. 1)а = 2;30 + 6 = 36; 2) а = 300; ЗО + З х 300 = 930; 3) а = 1000; ЗО + З х 1000 = 3030. 286.Ь - а - {а - с) = Ь + с - 2а. 1)860 + 3 4 -2 x 7 8 = 894-156 = 738; 2) 1044 + 52 -2 X 111 = 1096 - 222 = = 874. 287.М. — т ; М .+ П. — а; Х .н .+ П. — с; М. — т; П. — (а - т); Х.н. — с - (а - т). Всього: т + с. 1) m = 340, а = 393, с = 221; М. — 340; П. — 53; X. — 168. Всього: 561. 2 ) т = 109, а = 1 6 9 , с = 670; М. - 109; П . - 6 0 ; Х.н. — 610. Всього: 779. 288. Ш кола № 1 + школа № 2 + шко­ ла № З — т учнів. Ш кола № 1 + школа № 2 — р учнів. Ш кола № 2 + школа № З — п учнів. 1)р = 3291, п = 3865, m = 5121. Ш кола № 1 — ( т - га) учнів; школа № 2 — (га - m + р) учнів; школа № З — ( т - р ) учнів. Ш кола № 1 — 1256 учнів; школа № 2 — 2035 учнів; школа № З — 1830 учнів. 5121 5121 3865 3865 3291 1830 1256 1830 2035 2 )р = 899, п = 664, т = 1299. Ш кола № 1 — 635 учнів; школа № 2 — 264 учня; школа № З — 400 учнів. 1299 1299 664 664 899 400 ~6 3 5 400 264 _635 У школі № 1 на 235 учнів 400 більше, ніж у школі № 3. 235 289.4680 - (4004 + 260) = 4680 - - 4264 = 416. Марійка задумала число 416. 290. 4680 2458 Андрій задумав 2222 78 число 2536. 2458 2536 291. 99999 99999 1000 10 98999 99989 230056 ■ 56790 292. 9318604 230056 9088548 173266 Число 230 056 на 9 088 548 менше від числа 9 318 604 і більше за чис­ ло 56 790 на 173 266. 293. с=в І 'о 00 0 1 <и U rt3 Q. І т >ч Q. .5 "с о з < 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 294.с(4 ) 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 295. а + Ь + с = 6900; а + &= 6150; а + с = 4386; а + Ь + с - (а + Ь) = с; 6900 с = 750;а = 4 3 8 6 -с; 4386 6150 750 750 3636 а = 3636; Ь = 6150 - а = 6150 - 3636 = = 2514; &= 2514. 296.Обчислити: 1) (54 - 52) 4- (50 - 48) -І- (46 - 44) + + ... -І- (6 - 4) -І- 2 = ео w w w .4book.org
    • 2 ( 2 7 - 2 6 + 2 5 - 2 4 + 2 3 - 2 2 + 2 1 - 2 0 + ... + 3 - 2 ) + 2 = = 2 26доданків (27-26) + (25-24) + (23-22) + (21-20) + ... + (3 -2 ) + 2 = 13доданків = 2 x1 3 + 2 = 26 + 2 = 28. 2) 46 - 43 + 40 - 37 + 34 - 31 + ... + 10 - 7 + 4 - 1 = 46 + 40 + 34 + ... + ... + + 16 + 10 + 4 - (43 + 37 + 31 + 25 + 19 + 13 + 7 + 1) = = (4 +10 + 16 + 22 + 28 + 34 + 40 + 46) -(1 + 7+ 13 + 19 + 25 + 31 + З7+ 43) = = 5 0 x 4 - (4 4 x 4 ) = 4 x 6 = 24. 2 9 7 .1 )9 8 9 -8 9 8 -9 -8 = 74; 2) 9 8 9 8 -9 8 9 -8 = 8901. 298.1) 546567 2) 657675 54876 87682 491691 569993 299. _ 7500 см На 7450 см вища. 50 см 7450 см 301.Обчислити: 1) 1 )7 2+ 5 0 -2 0 + 8 + 2 4 -4 5 = (72 + + 8 + 50 + 24) - (20 + 45) = 154 - 65 = = 89; 2) 185 - 24 + 48 - 152 + 61 - 23 = = (185 + (61 + 4 8 ))-(2 4 + 23 + 152) = = (185 + 109) - (47 + 152) = 294 - - 1 9 9 -9 5 . 302.1) За течією річки швидкість човна 32 км/год; 2) проти течії річки швидкість чов­ на 28 км/год. 303.1) Швидкість течії річки (45 км/год - 35 км/год); 2; = 5 км/год; 2) = 40 км/год. 305.1) п = 7. Семикутник має 7 вер­ шин, 7 сторін, 7 кутів. 2) л = 12. Дванадцятикутник має 12 вершин, 12 сторін, 12 кутів. 308.1) Ні; 2) так; 3) ні. 309.1 )Р = 3 + 6 + 7 + 2 + 5 = 23 (см); 2) Р = 65 (26 + 34) + (19 + 11) = = 155 (см). 310.1)/* = 5с; 2 )Р = 10с; 3 )Р = 78с. 311. 1) і ’ = 50 см; 2 )Р = 1000 см; 3 )Р = 5000 см. 31 5 .1 )Ні; 2) так; 3) ні; 4) ні. 320. « £ s |о* а 4 см 40 мм 12 дм 5 см 16 м 100 мм 6 км р § .1о (Q а « 16 см 160 мм 48 дм 20 см 64 м 400 мм 24 км 321. Довжина прямо­ кутника 20 см 8 см 20 см зо см 56 дм 120 мм Ширина 15 см 23 см 10 см 32 см 24 см 45 см Периметр 70 см 62 см 60 см 124 см 1168 см 1140 мм -114 см 322.а = 246 см; 6 = (246 98) см = 148 см; Р = 2(а + 6) = 2 X (246 + 148) = 2 х X 394 = 788 (см). 23 2 .а= 56м ;0 = 79м; Р = 2(а + ft) = 2 X (56 + 79) = 2 X 135 = = 270 (м). 324.Р = 64 см => а + Ь = 32 см, Ь = 6см =>а = 32 - 6 = 26, а = 26 см. 325.Р = 48 дм => а + 6 = 24 дм; а = 8 дм ft = 16 дм. 326. о = 16 т : 4 = 4 т ; а = 4 т . 327. Периметр п-кутника збільшить­ ся на 7л см. w w w .4book.org
    • 328.-P a b c d = 28 + 19 + 14 + 16 = (28 + + 19) + (14 + 16) = 47 + ЗО = 77; i>= 77 см. 28 см 18 CM] 450 + 150 716 ■ 329.P = 916 c m ; 916 + 116 + J:; л: = 916 -(6 0 0 + 116) = 916 200. CD = 200 CM. 116 c 330. 4 CM, 6 CM, 8 CM, 1 0 CM, 1 2 CM, 14 см, 1 6 CM , 1 8 CM, 2 0 CM, 2 2 c m , n = 1 0 . P = 4 + 6 + 8 + 1 0 + 1 2 + 1 4 + 1 6 + 1 8 + 2 0 + 2 2 = ( 4 + 2 2 ) + (6 + 2 0 ) + ( 8 + 1 8 ) + (1 0 + 1 6 ) + (1 2 + 1 4 ) = 2 6 + 2 6 + 2 6 + 2 6 + 2 6 = 2 6 X 5 = 1 3 0 ; P = 1 3 0 c m . 331.n = 9:45 CM , 42 CM , 39 c m , 36 cm , 33 c m , 30 c m , 27 c m , 24 c m , 21 CM. P = 45 + 42 + 39 + 36 + 33 + 30 + 27 + + 24 + 21 = (45 + 21) + (42 + 24) + + (39 + 27) + (36 + 30) + 33 = 66 + 66+ + 66 + 66 + 33 = 66 X 4 + 33 = 264 + + 33 = 297; Я = 297 c m . 332. Прямокутник. P = 20 c m . Довжина a c m , ширина (a - 2) c m . 2a + 2 X (a - 2) = 20; a + a - 2 = 10; 2a =12; a = 6. Довжина дорівнює 6 c m . 333. Периметр прямокутника дорів­ нює 2 X (2 + 8) = 20 c m . Периметр квадрата дорівнює пери­ метру прямокутника = 20 см. Сторона квадрата 20 : 4 = 5 (см). 334.Сторони прямокутника т і{ т + п), Р = 2т + 2{т + п). jP= 2т + 2т + 2п = im + 2л. 1) m = 6 CM , п = 20 мм = 2 см, Р = 4 х 6 + 2 х 2 = 2 8 ,Р = 28см; 2) m = 8 дм = 80 см, л = 4 см, = 4 X 80 + 2 X 4 = 320 + 8 = 328, Р - 3 2 8 см. 335.а= 1 7 м = 1700 см; Ь = 1700 - 65 = 1635, Ь = 1635 см. Р = 2а + 2Ь = 2 х 1700 + 2 х 1635 = = 3400 + 3270 = 6670, Р = 6670 см = 667 дм. 336. = 34 дм => а + & = 17 дм = = 1700 мм, Ь —500 мм, а = 1700-500 = 1200, а = 1200 мм = 12 дм. 337.а = 75 : 5 = 15(м); л = 100 - 72 = 28 (м). 338.Р„=7м; а = 700 см : 4 = 175, а = 175 см. 330. Р = а + Ь+ с + d + {a - d) + {Ь—с) = = a + b + c + d + d —d + b — 2а + + 26.Мал. 117. Р = 2а + 26 + 4с + 4d. Мал. 118. 340,а, а + с, а + 2с, а + Зс, а + 4с, а + 5с, а + 6с. л = 7. Р = а + (о + с) + (а + 2с) + (а + Зс) + + (а + 4с) + (а + 5с) + (а + 6с) = 7а + + с + 2с + Зс + 4с + 5с + 6с = 7а + 21с; Р = 7а + 21с. 341.Р= 2 х 4 а = 72 см. 8а = 72; а = 9 см. За = 27 см. Сторони 9 см і 27 см. с,------------------- ,D За 342. Сторони прямокутника 4 см і 9 см. Якщо його розрізати по черво­ ній лінії, то отримаємо 2 рівні час­ тини. Склавши їх, отримаємо ква­ драт, сторона якого дорівнює 6 см. а = 6 см. Р^, = 24 см. в 343.Р = 2 х (3 + 4) = 14 м. 344.Р = 2 х (6 + 1 0 )= 2 х 1 6 = 32; ЗО м паркану не вистачить. 345. 4 X1= 4 см 4 X 2 = 8 см 7 хЗ = 21см 5x4 = 20 см 4 + 8 + 21 + 20 = = 53 (см). w w w .4book.org
    • ' ' о О X ф u (ü Ql ß < X s X T § : 'c o < i£i 53 = 1 X 53, a = 1, ft = 53, з усіх цих паличок можна скласти 1 палич­ ку завдовжки 53 см, прямокутник скласти не можна. 346.S „p = 5 X 4 = 20 (м^), а = 2 м. ■=а X 6, Ь = 20 : 2 = 10. 2 0 :2 = 10(м). Треба взяти 10 м лінолеуму. 347.Обчислити: 1) 25 кг 900 г + 24 кг 650 г = 50 кг 550 г; 2) 34 кг 25 г - 15 кг 70 г = 18 кг 955 г. 348.2 5 + 30 = 55 (км). А 25 км ЗО км 350.1) l ^ T L — рівносторонній, M T = T L = M L . 2) Рівнобедрений AOCD: СО = CD. 351.1) ААБС, основа — А С , бічні сторони — ВА, ВС, ВА = ВС. 2) h P N M — рівнобедрений, осно­ ва — P N , бічні сторони — М Р , M N , М Р = M N . 352.1) ААВС — рівнобедрений, СА = СВ = 8 см. 2) ААВС — рівносторонній, AB = А С = ВС = 15 см. 3 5 3 .1 )Р “ 1 5x3 = 45 см; 2 )Р = 123x3 = 369 м. 354.1) ААРК — гострокутний; 2) ДОВС — тупокутний; 3) A LN M — прямокутний. 355.1) ААВС — прямокутний, ZA = = 90"; 2) ААВС — гострокутний; 3) ААВС — тупокутний, оскільки ZB = 126“. 356.1) Ні; 2) ні; 3) 180", так; 4) ні. 359.ДАВС е*в АВ 18 см 67 м 125 см 945 дм 556 см АС 34 см 54 м 125 см 20 м - 200 дм 650 см ВС 23 см 23 м 125 см 876 дм 450 см Р 75 см 144 м 375 см 2021 дм 1656 см 360.ДАВС — рівносторонній. 1)ЛВ = 20 1см ;Р = 603 см; 2) АС = 4 м 6 см; = 12 м 18 см; 3)А В = 37 с м ;Р = 111см; 4) СВ = 8 м ЗО см; Р = 24 м 90 см. 361.1) а = 9/п; 2)5р; 3) 2а. 362.Р = 20 + 20 + 10 = 50 (мм). 10 мм 363.Р = 42 см, 42 = 2 X 1 8 + а, а = 42 - 36 = 6, а = 6 см. Основа 6 см. 3 6 5 .1) Ні; 2) ні; 3) ні; 4) так, ЗО’ + 7 0 " + 8 0 ' = 1 8 0 ‘ . 366.Д АВС ZA 60" 60’ 60' 45’ 135' ZB ЗО’ 20" 42" 90’ 20’ ZC 90’ 100’ 78’ 45’ 25’ 367. ДАВС: ZA = 40", ZC = 80' => Z ß = 180" - (40‘ + 80°) = = 60’. г В = 60‘ 368.ДАВС: Z A = 70", Z C = 80’, тоді ZB = ЗО’ . 372.ДЛБС: AB = 10 см, АС = 20 см, ВС = 26 см. Р = 10 -Н20 + 26 = 56, Р = 56 см. 373.ДАВС:ВС= 17 см, АС = 25 см, AB = 31 CM. Р = 17 + 25 + 31 = 73, Р = 73 см. 374.ДАВС: AB = ВС = 4 дм = 40 см, АС = 50 см, Р = 2 X 40 + 50 = 130, Р = 130 см = 13 дм. 40 .40 50 375.-Р= 6 5 + 6 5 + 56 = 186. Р = 186 см. 65 56 см w w w .4book.org
    • 3 7 6 . - P d = 1 2 x 4 = 4 8 c m ; = 48 : 2 = 24 (cm ); д = 2 4 :3 = 8, a^ = 8cM. ' . 377.ДАВС: ZC = 60 ZB = Z A - 40'. ^ + ZB = 180’ - Z C = 180' - 60" = = 120", але Z B = Z A ~ 40", тоді Z A + { Z A - 40') = 120'; 2 X/:A“ 160"; ZA = 80". * 378.AABC:ZJ3 = 90', ZA + ZC = 90’, Z A = ZC + 56", але ZC + 56" + ZC = 90’, 2 X ZC = 90‘ - 56’; 2 x ZC = 34'; ZC = 14'; Z A = 73'; Z B = 90'. 380.і’ = ^ + (л:+ 13) + л:+ 7 = Зл: + 2О; Зл: + 20 = 47; Зл = 27; л: = 9. I AC = 9 CM, ßC = 22 CM, AB = 16 CM. c 1 + 7 + 6 x + 7 3 8 1 .Д А В С : AjB + ßC + 0 = 25 CM + ßC + CA = 26 CM A ß + 0 + CA = 27 CM 2AB + 2BC + 2CA = 7 8 c m ; 2 (A B + BC + CA) = 7 8 cm . P = 7 8 : 2 = 3 9 (c m ); _ P = AB + BC + A C = 3 9 cm A B + BC_____________ = 2 5 CM AC = 3 9 - 2 5 = 1 4 (c m ); BC = 1 2 cm ; AB = 1 3 cm . Ш .А А В С -.А В ^ В С ^ Ь , AC = a , ft = m + 3 . Периметр P = 2 X (m + 3 ) + a, a = P -2 m -6 . Основа: P - 2m - 6 (c m ). 3 8 3 .Д А В С : ZA + ZB = 9 0 " = > ZC = 9 0 "; ZC + Z B = 1 5 0 "; ZC = 9 0 ’ , ZB = 6 0 ", ZA = 3 0 ". 3 8 5 . p = 5 0 + 5 0 + 7 5 = 1 7 5 (c m ). в 387. Обчислити: 1) 25 X 8 - 4 X 90 + 2 X (424 + 26) = = 740; 1 )2 5 x 4 = 100, 2 5 x8 = 200; 2 )4 x 9 0 = 360; 3)424 + 26 = 450; 4) 2 X 450 = 900; 5) 200 - 360 + 900 = 200 + (900 - - 360) = 200 + 540 = 740. 2) 240 : 4 + 560 : 7 + 121: (321 - 240 - -7 0 ) =151; 1 )2 4 0 :4 = 60; 2) 560 : 7 = 80; 3) 321 - 240 - 70 = 321 - (240 + 70) = = 3 2 1-3 1 0 = 11; 4) 60 + 80 + 121 : 11 = 60 + 80 + 11 = = 151. 388.1) 25 CM 4 M M = 250 мм + 4 мм = = 254 мм; 2) 8 м 2 мм = 800 см 2 мм = (8000 + + 2) мм = 8002 мм. 389.1) 2 год 15 хв = 120 хв + 15 хв = = 135 хв = 135 X 60 с = 8100 с; 2) 1год 20 хв 5 с = 60 хв + 20 хв + 5с = = 80хв + 5 с = (8 0 x6 0 + 5)с = (4800 + + 5 )с = 4805с. 390.83 + 123 = 206 (країн). 391.1 )3 5 x 3 ; 2) 12x5; 3) 4 х а. 392.1) Так; 2) ні. 393. m x l = m ;m x 0 = 0. 395.1) 5 + 5 + 5 + 54-5 = 5 x 5 кг — маса 5 кавунів; 2)5 + 2 + 2 + 2 = 5 + 2 хЗ (кг) — маса 1 кавуна і З динь; 3) 5 X З + 2 (кг) — маса З кавунів і 1 дині; 4 )5 х 2 + 2 х З (кг) — маса 2 кавунів і З динь. 396.1 )х + х + у + у ¥ г + г = 2 ^ г + + 2хі/ + 2 х г (грн.) — коштують 2 олівця, 2 фарби і 2 альбоми разом; 2) ііх + 2у + Ьг (грн.) — коштують З олівця, 2 фарби 5 альбомів. 399.1) У виразі 2аЬс — числовий ко­ ефіцієнт 2; 2) у виразі 4х X Зу X 2z = 24xyz — числовий коефіцієнт 24; 3) у виразі т х Ь п х р = Ьтпр — чис­ ловий коефіцієнт 5. w w w .4book.org
    • I (О н '5 CQ 0 1 ш и го о . .то го S І т >ч о. 5 'с о S < ІС S 400. Збільшити число у 5 разів — це помножити це число на 5. 401.1)2 + 2 = 2 x 2 = 4; 2 )1 + 2 > 1 х 2 або 1 + а > 1 X а, одне з чисел — 1. 402.1) Результат дії збільшиться у 2 рази; 2) результат дії збільшиться у З рази. 403. а X Ь = с; 10а X ft = 10с; Ю ах 106= 100с. Добуток збільшиться у 100 разів. 404.0 х 1 х 2 х З х 4 х 5 х 6 х 7 х 8 х х 9 = 0. 0 + 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 = 1 0 - 4 + 5 = 45. ' 48 X 6 = =405х Сума більше добутку. 4 0 5 .1) 48 + 48 + 48 + 48 = 288; 2) 405 + 405 + 405 +•405 + 405 X 5 = 2025; 3) 201 + 15 +- 201 + 201 + 201 + 15 = = 201 X 4 +- 15 X 2 = 804 + ЗО = 834; 4) 82 + 12 + 12 + 82 + 82 + 82 +- 82 = = 82 X 5 + 12 X 2 = 410 + 24 = 434; 5) 25 + 125 + 125 + 25 + 25 + 25 + + 125 + 125 = 25x4 + 125x4 = 100 + + 500 = 600. 4 0 6 .1 ) 248 2) 250 3) 1258 ^ 32 28 101 496 744 7936 2000 500 7000 1258 1258 127058 4)18d; 5)6fexft; 6) 20mn. 407.1) 2985 2) 124 3) 11940 + 5970 2985 370140 459810 4) 30450 ^ 252 60900 + 152250 60900 7673400 4050 + 2299050 ’ 1839240 1862230500 3412025025 85602 6824050050 ^ 20472150150 17060125125 27296200200 292076166190050 5) 204531 6) ' 284 818124 1636248 409062 58086804 408.1) 3) 25201 125 126005 + 50402 25201 3150125 81460 4) ^2018 52801 4019 475209 + 52801 211204 212207219 2) 30865 ^ 2010 651680 + 81460 162920 164386280 + 308650 617300 62038650 98560012 ^ 457623 295680036 197120024 591360072 689920084 492800060 394240048 45103328371476 1помножити на 10 — 451 033 283 714 760. 409. 1)265x20x5 = 265x100 = 25600; 2) 25 X 37 X 4 = (25 х 4) х 37 = 100 х X 37 = 3700; 3) 125x68x8 = (125х8)х68 = 1000х X 68 = 68 000; 4) 50 X (245 X 20) = (50 х 20) х 245 = = 1000 X 245 = 245 000. 4 1 0 .1) 2 X 144 X 50 = (2 X 50) х 144 = = 100x144 = 14 400; 2 )4 х7 0 2 х 2 5 = (4 х 2 5 )х 7 0 2 = 1 0 0 х X 702 = 70 200; 3) 241 X 8 X 125 = (125 х 8) х 241 = = 1000x241 = 241000; 4) 250 X 390 X 4 = (250 х 4) х 390 = = 1000x390 = 390 000. 411.1)64аЬ, 64; 3) Збтп, 36; 5) 180p*t, 180; 412.1)l44aft, 144; 3) 56mn, 56; 4 1 3 .^ 0 5 = 1 2x9 2) 80cd, 80; 4) lOxy, 70; 6)60aftc, 60. 2) 80cd, 80; 4)72pkt, 72. = 108‘. 414.CD = 1 3x4 = 52 (c m ). 415 .Сашко — 2 роки; Сергійко — 8 років; батько — 8 X 5 = 40 років. w w w .4book.org
    • 416.Ганнуся — 5 років; Тетяна — 5 x 2 = 10 років; мама — 10 X 4 = 40 років. 417.1) 38557 2) ^14025 405 125 3) 1 9 2 7 8 5 1 5 4 2 2 8 1 5 6 1 5 5 8 5 6 5 4 1 9 ^ 2 8 70125 + 28050 14025 1753125 523352 130838 1831732 1) Ні; 2) так; 3) 654 190 X 280 = 183 173 200, ні. 418.1) 9048 2) ^2530 452 1 0 3 18096 + 7590 419. + 4 5 2 4 0 3 6 1 9 2 4 0 8 9 6 9 6 5 2 9 7 2 5 2530 260590 2645 + 1058 3703 383525 Наступний порядок можна записа­ ти, якщо скласти 1 і 2 рядки: 2645 оскільки 7 = 2 + 5. ■^1058 3703 Приклад на подібне множення; 506 506 ^321 "^1012 1518506 + 1012 1518 162426 420.58 X 67 =(5 X 10 +8) X (6 X 10 + + 7) = 3000 + 350 + 480 + 56 = 3056 + + 830 = 3886. 421.1-й день — 15 км; 2-й день — 45 км; 15 + 45 = 60; 3-й день — 2 X 60 = 120 км. За З дні туристи подолали 15 + 45 + 120= 180 км. 422. 1-й день — 18 сторінок; 2-й день — 18 X 2 = 36 сторінок; 3-й день — 36 X 2 = 72 сторінки. Всього 18 + 36 + 72 = 90 + 36 = 126 (сторінок). 4 2 3 .1) 12 хв 24 с X 2 = 24 хв 48 с; 2) 6 хв 36 с X 5 = (6 X 5) хв + (36 х X 5) с = ЗО хв + 180 с = ЗО хв + З хв = = 33 хв; 3) 2 м 50 см X4 = 8 м + 200 см = 8 м + + 2 м = 10 м; 4) 15 кг 50 г X 6 “ (15 X 6) кг + (50 х X 6) г = 90 кг + 300 г = 90 кг 300 г. 4 2 4 .1) 5 год 5 с X З = 15 год 15 с; 2) 15 хв ЗОс X 2 = ЗОхв + 60 с = 31 хв; 3) 34 м 65 см X З = 102 м + 195 см = = 103 м + 95 см = 103 м 95 см; 4) ЗО кг 450 г X 4 = 120 кг + 1800 г = = 120 кг +1000 г + 800 г = 121 кг 800 г. 4 2 5 .1 x 2 x 3 = 6, 1 + 2 + 3 = 6. Числа 1, 2, 3. 4 2 6 .а х 6 = 8 х а , а х і> - 8 х а = 0, а х (& - 8 ) = 0. Або 6 = 8, а — будь-яке, або а = О, Ь — будь-яке. Одне з чисел 8. 427.101 X 102 X 103 X 104 X 105 х X 1 0 6 x1 07 x1 08 x 109. 2 x 5 = 10. Добуток закінчується цифрою 0. ^28- JL л 1-2-3 4 5-6-7-8-9 10 11 12 13Х Х І 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 - 2 0 - 2 1 - 2 2 Х 1 1 Х 2 3 - 2 4 - 5 5 2 6 - 2 7 - 2 8 - 2 9 - 3 0 - З І Х х 3 2 - 3 3 - 3 4 - 3 5 - 3 6 - 3 7 х х 3 8 - 3 9 4 0 х Х 4 1 - 4 2 4 3 - 4 4 - 4 5 - 4 6 4 7 4 8 4 9 - 5 0 . Добуток закінчується 1 2 нулями. 429. Перше ч и ^ о : а 4 = а 1 0 + 4 . Друге число: Ьс = Ь 1 0 + с. ( 1 0 а + 4 ) X ( 1 0 6 + с) = 1 0 0 X а X Ь + + 40fc + 4 с + 1 0 а X с = 6 0 0 ; ( 1 0 & + с ) х ( 1 0 а + 1 ) = 5 2 5 ; lOOaö + 10b + lOac + с = 5 2 5 ; lOOa b+ 1 0 (4 ft + a е) + 4 с = 6 0 0 lOOa ö + lO ( 6 + a c) + c = 5 2 5 3 0 ö + 3 c = 7 5 | : 3 w w w .4book.org
    • 106 + c = 25 => b = 2, c = 5, a = ? 100 X 2a + 10 X (2 + 5a) + 5 = 525; 200a + 20 + 50a + 5 = 525; 250a = 500; a = 2. Отримали числа 24, 25. 431 , 330 м/с X 5 c = 1650 M . 432. 1 тиждень = 7 X 24 год = 168 год, 1 год = 3600 с. 168 1 год = 604 600 с. Правиль- ^ 36 но. І 'о Ой 0 1 <и U та Q. .та та І т >ч а с & < ш 1008 504 6048 4 3 3 .100 : 4 = 25 (л). 4 3 4 .1) 1 X 6 = 6; 2 X 6 = 12; З X 6 = 18; 2) 4 X 6 = 24; З X 6 = 18; 6 X 6 = 36, 6. 435.Обчислити: 1) 32 X 28 - (5680 + 140): 15 = 508; 1) ^32 28 2) 5680 140 256 5820 64 896 3) 5820 15 4) 896 “ 45 388 388 132 508 “ 120 120 120 О 2) 2000 - 64 : 4 X 25 + 3495 = 2000 - -1 6 х 25 +3495 = (2000 + 3 4 9 5 )-(4 х X 25) X 4 = 5495 - 100 х 4 = 5495 - - 400 = 5095. 434.44 = 5 + 12 + 14 + х; х = 4 4 - 1 7 - 1 4 = 13. Поїхало 13 учнів 5-В класу. 437.ZAOB = 180’ - 45‘ - 60* = 180' - -1 0 5 ‘ = 75‘; Z A O B ^ 75’. PQ А о D 440.1) 21а; 2) 2с; 3) 21л; 4) 13т; 5) ЗОр; 6) 17*. 4 4 1 .1) 14&; 2) 13d; 3) 13га; 4) 9k. 442.1) 5 а + 55; 2) 7c-12ed; 3) 12л + 6 т ; 4) 15р - 15тр; 5)15p + 3* + 18f; 6) 4ар - 8ак + 12at. 443.1) 5х + 55; 2) 2 4 л - 2 т ; 3 )32су + 8dy; 4)6/? + 1 8 *-5 4 «. 4 4 4 .1 )1 1 х(а + &); 2 )4 x (c + 3d); 3 )3 х (2 л + 5 т ); 4 )6 х (2 л + 3 т ); 5) 5 X (р + 2* + 3t); 6) 2 X (4jo + 5Л + Зі). 4 4 5 .1 )9 х (а + Ь); 2) 7 X (с + 2d); 3 )6 х (3 л + 2 т ); 4) З X (р + ЗА + 9f). 446.265 X 28 < 265 X 38 на 265 X 10 = = 2650, 38 = 28 + 10; 265 X 38 = 265 X (28 + 10) = 265 X 28 + + 2650. Так. 447.1) 345 X 73 + 23 X 25 + 345 х X 27 + 77 X 25 = 345 X (73 + 27) + 25 х X (23 + 77) = 345 X 100 + 25 х 100 = = 34 500 + 2500 = 37 000; 2) 32 X 65 - 65 X 29 + 29 X 62 - 62 X X 26 + 26 X 59 - 59 X 23 + 23 X 56 - о б X х20 + 2 0 х5 3 -5 3 х 1 7 + 1 7 х5 0 -5 0 х X 14 = 65 X (32 - 29) + 62 X (29 - 26) + 59 х X (26 - 23) + 56 X (23 - 20) + 53 х (20 - -1 7 ) + 5 0 х (1 7 -1 4 ) = 6 5 х З + 6 2 x 3 + 5 9 x 3 + 5 6 x 3 + 5 3 X X З + 5 0 X З = З X (50 + 53 + 56 + 59 + 62 + 65) = З X X ((50 + 65) + (53 + 62) + (56 + 59)) = = З X (115 + 115 + 115) = З X 345 = = 1035. 448.1) 162 X 54 + 12 X 18 + 88 X 18 + + 162 X 46 = 162 X (54 + 46) + 18 х X (12 + 88) = 162 X 100 + 18 X 100 = = 100х(162 + 18)= 100x180= 18000; 2) 15 X 34 - 15 X 14 + 10 X 25 - 15 X х 10 + 10 X 75 = 15 X (34 - 14) + 10 X X (25 - 15 + 75) = 15 X 20 + 10 X 85 = w w w .4book.org
    • » 10 X (15 X 2 + 85) = 10 X (ЗО + 85) - «1 0 x 1 1 5 = 1 1 5 0 . 449 1) 5 X (а + fc) = 5 X 28 = 140; 2)2’x (c - 3 d ) = 2 x2 5 = 50; 3)11х(д: + 1 /)=11х17=187; 4) 5 X (2m - Зп) = 5 х 20 = 100. 4 5 0 .1) 7 X (5 + 8) = 7 X 5 + 7 X 8; 2) з’х (1 2 - 5 ) = 3 6 -1 5 = 21. 451.1) (8 - 6 т ) X 11 = 8 8 - 6 6 т ; 2) (15 + а) X 4 = 60 + 4а. 4 5 2 .1) 5 X (а + 2) + 7 X (а + 10) = 5а + + 10 + 7 а + 70 = 12а+ 80; 2) 4 X (& + 3) + 2 X (8 - Ь) = 4ft + 12 + + 1 6 -2 ft= 2 b + 28. 453.Спростити; 1) 4 X (7 + а) + 5 X (а + 6) = 28 + 4а + + 5 а+ 30 = 9 а + 58; 2) (5 + І/) X 7 + (6 - І/) X 4 = 35 + 7у + + 24 - 4у = 59 + Зу; 3) 4 X (2с + d) + 8 X (с + d) = 8с + 4d + + 8c + 8 d = 16с+ 12d; 4)(m + 5)хЗ + 8x(3m + 2) + 5 x (2 m - - 5 ) = 3m + 15 + 24m+ 16 + 10m-2 5 = - (3m + 24m + 10m) + (15 + 16 - 25) = = 3 7 m + 6. 45 5 .5 x (7 + 2 - 9 ) = 6 x (7 + 2 - 9 ). Цю рівність неможна ділити на (7 + 2 - 9 ) = О. 459. 5а + зо + За = 8а + ЗО; 1) а = 8, 8 X 8 + ЗО = 64 + ЗО = 94; 2) а = 20,8 X 20 + ЗО= 160 + ЗО= 190. 460.1)Ні; 2) ні; 3)так. 461.1)Ні; 2) так; 3) ні. 462.1)Так; 3 )н і;3 )н і. 463.Так. 464. Ю р к о п о м и л я є т ь с я , н а О м н о ­ ж и т и м о ж н а , а X О = 0 . 466, Результат зменшиться у З рази. 467. а 79 360 7000 5555 38 Ь 32 28 101 d с = аЬ 2480 250 55 38 :d 468. п 11070 6250 10 375 42 т 54 25 125 6 h = п : т 205 250 83 42 :& 4 6 9 .1 ) 782 '69 ^ 2) 34 9840 '9840 1230 92 "92 3) 143594 107 4) 3412O16j0 107 1342 2568 365 8440 321 7704 449 7361 428 6848 214 5136 214 5136 0 0 5) 81225 285 6) 2923095 570 285 2716 2422 2070 2280 2037 1425 3395 1425 3395 0 0 856/ 3986 679 4305 7) 2076162 16434 5478 8) 432540 379 4005 4005 108 43276 '38346 49302 49302 47 0 .1 ) 12180 84 42 2) 290 378 '378 32040 "32040 2225j0" 200 225 225 3) 91656 ‘ 912 456 4) 201 1080)S( ■108 89 12Н 90 456 "456 _Х го h- '5 CQ 0 X ш и fü а <■ X (О 1 т CL ч; 'с о з < 25jE^ VO w w w .4book.org
    • 5) 66690 "6318 3510 3510 О 702 6) 95 211890 '2018 2018 105 10090 "10090 О та I - '5 ш g £ U fO Q. .та І т >ч Q. S с о з < 471.22 : 11 = 2 (см). 472.108:9 = 12, 12 473.14 грн. 40 коп. = 1440 коп., 1440 : 12 = 120 коп. = 1 гри. 20 коп. 474.540 ; 15 = 36, 36 місць водному вагоні. 475. 1кг печива коштує 13 гри., 5 кг печива коштують 13 х 5 = 65 грн. 476.20x2 = 40грн. 477. Частка може закінчуватися од­ ним нулем або іншою цифрою. 478. Не зміниться. 479.1) 157992 1392 1897 1740 1392 1392 348 Так. 454 2) 560880 '456 456 Ні. 1230 3) 1048 912 1368 1368 4638348 '46332 5148 Ні. 901 5148 '5148 480.1) 972664 9474 3158 2) 308 25264 '25264 CNJ 157875 '1263 3157 2947 2105 2105 421 375 4 8 1 .1) 24 хв 24 с : 2 = 12 хв 12 с; 2) 12 год ЗО хв : З = 4 год 10 хв; 3) 10 м 50 см : 5 = 2 м 10 см; 4) 100 кг 50 г : 10 = 10 кг 5 г; 5) 5 кг 100 г : 5 = 1 кг 20 г; 6) 8 дм 48 мм : 16 = 80 см 48 мм : 16 = = 5 см З мм. 482.1) 2 год 20 с : 2 = 1 год 10 с; 2) 7 діб 2 год : 17 = 170 год : 17 = = 10 год; 3) 10 км 100 м : 4 = 1100 м : 4 = 275 м; 4) 4 кг 40 г ; 8 = 4040 г : 8 = 505 г. 4 8 3 .1) 300 : 25 = 12 костюмів за 1 день по плану; 2) 12 + З = 15 костюмів за 1 день шили в дійсності; 3) 300 : 15 = 20. За 20 днів фабрика виконала план. 484. 40 ; 5 = 8 задач за 1 день по пла­ ну; 8 -Ь 2 = 10 задач за 1 день в дійснос­ ті; 40 : 10 = 4 дня. За 4 дні Сергійко розв’язав усі за­ дачі. 4 8 5 .1'й день — 48 : З = 16 км; 2-й день — 20 км; 3-й день — 20 : 4 = 5 км. За три дні — 1 6 -Ь20 4-5 = 41 (км). За 4-й день — 48 - 41 = 7 (км). 4 8 6 .1-й день — 20 стор.; 2-й день — 24 стор.; 3-й день — 24 : З = 8 (стор.). Залишилось 60 - (20 -н24 -І- 8) = 60 - - 52 = 8 (стор.). Залишилось 8 сто­ рінок. 487.ZAOB = 90", Z A O M = 45’, ZA O N = 45': З = 15', Z A O N = 15‘ або ZA O N = ЗО'. А О В 488. ZAOß = 180', ZM O B = 90% ZK O B = 45". м w w w .4book.org
    • 489. He можна застосовувати розпо- д іл й и й закон множення відносно додавання. 4 9 0 . 15хга 1) т : л = 15п : л = 15; 2) т : З п = 15л : Зп = 5; 3) 2т : л = 30л ; л = ЗО; 4) 3/п : 5л = 45л : 5л = 9. 491.1)0 + 5 = 6, a > b ; 2 ) a = 4 x b , b > a ; 3 ) a = b - 7 , a < b ; 4 )а : 2 = ft, а > ft. 492. flb = o l4=i. a x l0 + ft = a x (1 0 + 4), 10a + b = 10a + 4 => b = 4. ft = 4 ;1 4 x l = 14, l x l 4 = 14,a = l; 2x14 = 28, 2 8 :2 = 14, a = 2; 3 x1 4 = 42, 3?i4, a?i3; 4 X 14 = 56, 4 5, a ^ 4; 5x14 = 70, 5 7, a ^5; 6 x1 4 = 84, 6 8, a?; 6; 7x14 = 98, 7 9, a 7. Відповідь: a = 1 або a = 2. 493. a b c : 1 0 = ac, a b c = 10-ac. a x 100 + bx 10 + r = 1 0 x (a x 10 + c); 100a + 106 + c = 100a + 10c => 6 = = c = 0. a = 1, a = 2, a = 3, a = 4, a = 5, a = 6, a = 7, a = 8, a = 9, 6 = 0, c = 0. Відповідь: 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900. 495.1 000 000 000 c = з і рік 52 доби З год 46 хв 40 с. 496.5 частин ягід та цукру дорів­ нюють 3600 г; 1 частина — це 3600 : 5 = 720 (г); 2 частини становлять цукор, це 720x2 = 1440 г. Для приготування З кг 600 г мали­ ни потрібно взяти 1 кг 440 г цукру. Якщо використано 4 кг цукру, то 2 частини — це 4 кг, 1 частина — 2 кг. Малини треба взяти З части­ ни, 2 x 3 = 6, тобто 6 кг. 498.1 )4 ха-І-56 :с = 4х150 4-5x12: : с = 600 -І- 60 ; 60 = 600 -t- 1 = 601; 2) 4а -І- 56 : с = 4 X 25 -н 5 х 280 : 35 = = 100 -f 1400 : 35 = 100 -І- 40 = 140. 4 9 9 .ОА = 16 CM, AB = 10 CM. OB = ОЛ - AB = 16 - 10 = 6 (c m ) або OB = ОА -fAB = 16 -I-10 = 26 (c m ). Р В А В Відповідь: 6 c m або 26 c m . 5 0 0 .1) Так; 2) ні; 3) ні; 4) ні. 5 0 1 .1) Ні; 2) так; 3) ні; 4) ні. 5 0 2 .1) Ні; 2) ні; 3) так; 4) ні. 5 0 3 .1) Ні; 2) ні; 3) ні; 4) так. 504. Так. 50 5 .1 ) 780 69 ^ 780 = 23x33 + 21; 33 90 '6 9 21 2) 12081 63 _578 567 111 63 48 3) 65465J0' 64 63 12 081=63x191 + 48; 191 32je^ 2045 146 '128 185 160 25 654 650 = 320 х 2045 + 250. 'о CQ О X S пз Q . «З І з- 5 'с о з < !< 4) 23412025 1712 856 27350 6292 5992 3000 2568 4322 4280 425 23 412 025 = 856 х 27 350 + 425; CNJ М 11 ГД3 5КЛ. w w w .4book.org
    • 5) 34581225 2500 1250 27664 9581 '8750 _I P O CQ 0 1 Ш u ro a <■ X П) X s X a >4 Q . 5 ‘c o 3 < iC 8312 7500 8122 7500 6225 5000 1255 34 581 225 = 1250 x 27 664 + 1225: 6) 4562923095 ■2679 2679 1703218 18839 18753 8623 '8037 5860 5358 5029 2679 23505 21432 2073 4 562 923 095 = 2679 x 1 703 218 + + 2073. 508.1) 78180 51 51 1532 271 255 168 153 150 102 48 78 180 = 51x1532 + 48; 25^^ 6790 = 250x27 + 40;2) _679JE(' 50 27 179 '175 esi pg те 40 3) 709856 456 456 1556 2538 '2280 2585 2280 3056 2736 320 709 856 = 456x1556 + 320; 4) 10879000 10845 1205 9028 3400 2410 9900 9640 260 10 879 000 = 1205 x 9028 + 260. 50 9.1) 144 10 10 Так,правильно. Т і 144 = 1 0 x4 + 4. 44 '40 4 425 28 28 16 175 168 7 51 0 .1 ) 905 72 24 2) 2360 37 18 18 131 185 '168 17 56 '54 20 18 511. а = Ь х д + г 305 308 365 501 Ь 32 41 15 10 Я 9 7 24 49 г 17 21 5 11 5 1 2 .18 = 5 x з + з, з відрізка. w w w .4book.org
    • 513. _20 18 З 6 відрізків. 6 514. 1200 1000 250 4 зошита, зали­ шиться 2 гри. 200 515.25 : З = 8 (ост. 1), 8 костю м ів. 516. 5 x 4 + 3 = 23, 23грн. 517.5x3 + 2 = 17. 17м. 52 0.32 X 5 = 160 к г ; 160 : 7 = 22 (ост . 6 ). 22 д ет а лі. 521.з о = 8 x 3 + 6. з п о в н и х ш ер еги , б у ч н ів — в н еп о в н ій ш е р е н зі. 52 2.7 X 28 + 2 = 198, 198 = 9 X 22. Частка д ор ів н ю є 22. 523. 798 = л:х66 + 6; 792 66 М х = 12. 12 132 '132 О 5 2 4 .100 = л X X + 4; 9 0 - * x x + 18. 100 - 90 = XX ( л - ft)-1 4 ; 24 = X X ( л - ft); * = 4 ,6 ,8 ,1 2 ,2 4 ? х * 4 , оскільки 100 = 4 X 25; х ^ б , оскільки 90 ділиться на 6 без остачі; * “ 1 2 ,9 0 = 1 2 x 7 + 6, 6^18=>x?=12: * - 2 4 ,1 0 0 = 2 4 x4 + 4; 9 0 - 2 4 x 3 + 18, * = 24. 527. 50 = 12x4 + 2. Вийде4 частини і залишиться 2 м. 52 8 .1 3 - 3 x 4 + 1,8 = 2 x 4 . Вийде4 букета, залишиться 1 квітка. 5 3 0 .1) 280 + 15 756 : 26 - 496 = 390; 1) 15756 156 26 606 2) 280 3) _886 + — > 496 156 '156 606 886 390 2) (65 549 ; 101 - 551) X 4 = 392; 1) 101 2) 649 649 3) 98 '551 ^ 4 98 392 65549 606 494 404 909 909 О 531. а, а + 5. Р = ЗО см = 2 X (а + а + + 5) = 2 X (2а + 5); 15 - 2а + 5; 10-2 а ; а = 5, 0 = 10. 532.1) Так; 2) ні; 3) ні; 4) так. 533.25+ 5 x 6 - 4 : 2 = 2 5 + 3 0 - 2 - = 53; 1)(25 + 5 ) х 6 - 4 : 2 = 3 0 х 6 - 4 : 2 = = 18 0 -2 = 178; 2) 25 + (5 X 6 - 4): 2 = 25 + (ЗО - 4); : 2 = 25+ 26: 2 = 25+ 13-38; 3) (25 + 5 X 6) - 4 : 2 = 25 + ЗО - 2 = - 5 5 - 2 - 5 3 ; 4)25 + 5 х ( 6 - 4 : 2 ) - 2 5 + 5 х 4 - 2 5 + + 20 = 45. 534.1) 54-2+42; 2) 88-64І8; 3) 45 (14+6); 4) 5б!7+9'і0; 5) 88+(72:9-24?12); 6) 45’ 2-84:(10+2). 535.1) 9'(7-64:16)+10 =9 3+10 =37; 9‘7-64:16+10 =63-4 +10 =69; 2) ( 9 x 7 - 6 4 : 16)+ 10 = 69. 536.1)(24:12 +8 ) х 4 - 2 - 10x 4-2 = = 38; 2) 24 :12 + 8 X (4 - 2) = 2 + 16 = 18. 537.1 ) 6 0 - 4 x 1 2 + 2х(5х 10-35) = = 6 0 - 4 8 + 2х(50-35)= 12 + 2 x 1 5 - = 12 + 3 0 -4 2 ; 2) (100 - 86) - 24 : 8 = 14 - З = 11; 3) 20 + 6 X (14 - 84 : 12) + 60 : 12 = = 20 +6х(14-7) + 5 = 20 + 6х7 +5 = - 2 5 + 4 2 -6 7 ; 4) (16 X 2 + 9 X 10 - 122) : 32 - (32 + + 90 - 122): 32 - (122 - 122) : 32 = - 0 : 3 2 - 0 . 538.1)77:11-20:5 +(100-99)х2 = - 7 - 4 + І Х 2 - 3 + 2 - 5 ; w w w .4book.org
    • t 'о CQ 0 X О) u a <■ X ro 1 3- >4 Q. 5 'c o 3 < i£l s N w 2 )(1 5 x 3 -1 0 ): 7 + 20x9 = (4 5 - 10): : 7 +180 = 35; 7+180 = 5 +180= 185. 5 3 9 .1 )(1 0 0 -75): 5 + 20 = 25:5 + 20 = = 5 + 20 = 25; 2) 24 : (8 + 4) X 2 = 24 : 12 X 2 = 2 X 2 = 4. 5 4 0 .1) (24 : 8) + 4 X 2 = 2) (1 0 0 - 7 5 ): (5 + 20) = 3 + 8 = 11; =2 5 :25 = 1. 5 4 1 .1) 60 000 - 408 X 120 + 1012 x X (24 X 10 - 235) = 60 000 - 48 960 + + 1012x(240- 235)= 11 040 + 1012x X 5 = 11 040 + 5060 = 16 100; 2)(10000-1864)’(10201-8634)-234:18 = =8136x1567-234:18=12749112- -1 3 = 12 749 090; 234 '18 13 54 ■54 8136 1567 56952 48816 40680 8136 12749112 3)100000+60 (140000-84240:120)+ +9600:24 = 100 000 + 60 X(140 000- -702) + 400 = 100 000 + 60 x ХІ39 298 + 400 = 100 400 + +8 357 880 = 8 458 280; 1) 8424 '84 12 2) 702 9600 '96 24 400 24 "24 3) 0 140000 4) 702 ’ 139298 139298 5) 8357880 ^ 60 100400 8357880 8458280 4) (8016-276+429^014-264810)? : 422 = 5646; 1) ^8016 2) ^1014 3) 435006 276 48096 h 56112 16032 429 9126 + 2028 4056 264810 170196 2212416 435006 4) 2212416 170196 2382612 5) 2382612 "2110 422 5646 2726 2532 1941 "1688 2532 2532 5) (367710:35+302 49)-50702: : 101 = 24802; 1) 367710 ■35 35 2) 302 4910506 177 '175 210 210 3) 10506 4) ■^14798 2718 1208 14798 50702 505 101 5) 502 25304 202 '202 25304 502 24802 0 6) 428-1017-(729'206+898666: : 1012) = 284214; 1) ^1017 2) ^206 428 729 8136 1854 + 2034 + 412 4068 1442 435276 150174 3) 898656 1012 8096 888 8905 8096 8096 8096 0 4) 150174 5) 435276 888 151062 151062 284214 7) 209+(808 297-211 672): : 98184 = 210; w w w .4book.org
    • 1) 808 2) ^211 3) 297 672 5656 + 7272 1616 239976 422 + 1477 1266 141792 239976 141792 98184 4)98 184:98 184= 1; 5) 209 + 1 = 210; 8) 100?4-(28'l05 + 7236:18)-(4247- -Ш 3 ):6 *2 5 = 73450; 1 )1 0 0 :4 = 25; 2) ^105 28 840 210 2940 3) 7236 18 4) 2940 5) 3342 72 402 402 25 36 3342 16710 36 6684 0 83550 6) 4247 7) 2424 6 8) 404 1823 24 404 25 2424 24 2020 24 808 0 10100 9) 83550 10100 73450 9) (2420+24 124):38 202-(3008: 7 6 8 1) : 94 + 8-527): 72 = 28625; 124 2) 2976 3) 5396 ^ 24 ■^2420 38 496 5396 159 248 152 2976 76 76 0 38 142 4 ) 202 5) 142 3008 282 404 188 808 188 202 0 94 6) ^527 32 8 4216 28684 7) 4216 8) 4248 32 360 72 9) 59 4248 648 "648 28684 59 28625 0 10) 834 (145 203-29130-74115: :243) + 205°804 = 164 820; 1) 203 2) ^ 4 5 74115 729 243 305 1015 + 812 203 1215 '1215 0 29435 3) 29435 4) 29 130 - 29 130 = 0; 305 29130 5 )8 3 4 x 0 - 0 ; 6) 804 205 4020 1608 164820 542.1) 805• 712+(245' 10- 2300)* 834- 1) -501 604 = 395656; 805 2 )2 4 5 x 1 0 = 2450; ^^712 1610 + 805 5653 573160 3 )2 45 0 -2 3 00 = 150; 4) 5) 573160 6) 125100 698260 834 ^ 150 41700 8340 125100 501 7) 698260 ■^604 302604 2004 395656 3006 302604 2) 701-901-83 200:208+(20000- -18 904)*99 = 739705; w w w .4book.org
    • 1) „701 2) 901 83200 832 701 6309 631601 208 3) 400 631601 400 631201 4) 20000 5) 18904 1096 б) 631201 10850499 1096 9864 9864 108504 739705 3) (708'398-892*211):93572+ +209 = 210; 1) 708 2) 892 3)_281784 ""211 188212 93572 398 5664 892 + 6372 + 892 2124 1784 281784 188212 4) 93 5 72:93 572= 1; 5) 1 + 209 = 210; 4) 505-22-10100+1336:(128+ +7416:36) = 1014; 1) 505 2) 11110 3) 7416 22 1010 1010 11110 10100 1010 72 36 206 4) 128 5) 1336 206 1336 334 334 6) О 216 "216 О ^1010 4 1014 1 3 2 4 5 10 5) (128-75+64 125):8-50- -(30-400+5107’ 80):70 = 103992; 1) ^128 2) 125 75 64 . 640 3) 896 9600 9600 4) *■8000 500 750 8000 17600 16 8 2200 17600 16 '16 5) ^ 2200 6) ЗО X 400 = 12 000; 50 7) 9) 110000 5107 8) 12000 80 408560 408560 _42056jEC 42 І5 6 56 420560 1 0 10) 110000 60086008 103992 О 5 4 3 . 1 ) ( 2 0 + 6 3 : 9 ) ( 1 1 3 - 2 3 ) = ( 2 0 + + 7 ) - ( 3 3 - 2 3 ) = 2 7 - 1 0 = 2 7 0 ; 2 ) 8 5 + 4 8 : 8 - 1 1 X 5 = 8 5 + 6 - 5 5 = = 9 1 - 3 6 . 5 4 4 . ( 6 2 : 3 1 - f 5 ) V o - 3 4 ^ 2 ) = = ( 2 + 5 ) - ( 7 0 - 6 8 ) = 7 - 2 = 1 4 . 5 4 5 . 1 ) ( 1 6 + 2 5 ) X З - 1 4 X 4 = 4 1 X х З - 1 4 x 4 = 1 2 3 - 5 6 = 6 7 ; 2 ) 1 0 0 + 3 6 : ( 1 2 - 6 ) X 1 3 = 1 0 0 + 3 6 : : 6 х 1 3 - 1 0 0 + 6 X 1 3 = 1 0 0 + 7 8 = = 1 7 8 . 5 4 6 . 1 ) ( 2 0 + 1 3 ) : 4 + 5 X 1 2 = 3 6 : 4 + + 6 0 = 9 + 6 0 = 6 9 ; 2 ) 2 4 0 : ( 4 х 1 5 + 2 0 ) = 2 4 0 : ( 6 0 + 2 0 ) = = 2 4 0 : 8 0 = 3 . 5 4 7 . 1 = 4 : 4 + 4 - 4 ; 2 = 4 : 4 + 4 : 4 ; 3 = ( 4 x 4 - 4 ) : 4 ; 4 = 4 + 4 х ( 4 - 4 ) ; 5 = ( 4 x 4 + 4 ) : 4 ; 6 = ( 4 + 4 ) : 4 + 4 ; 7 = 4 4 : 4 - 4 ; 8 = 4 + 4 + ( 4 - 4 ) ; . 9 = 4 + 4 + 4 : 4 . 5 4 8 . 1 = 2 : 2 + ( 2 - 2 ) X 2 ; 2 = 2 +(2 - 2) + (2 - 2); 3 = 2 : 2 + 2 + ( 2 - 2 ) ; 4 = 2 x 2 + ( 2 - 2 ) х 2 ; 5 = ( 2 + 2 + 2 ) : 2 + 2 ; 6 = 2 + 2 + 2 + (2 - 2); 7 = 2 + 2 + 2 + 2 : 2 ; 8 = 2 х ( 2 + 2 ) + ( 2 - 2 ) ; 9 = 2 х 2 х 2 + 2 : 2 ; 1 0 = 2 x 2 + 2 x 2 + 2 ; 1 1 = 2 2 : 2 + 2 - 2 ; 1 2 = 2 x 2 + ( 2 + 2 ) X 2 ; w w w .4book.org
    • 5 5 2 . 4 x 6 + л х 4 = 4 4 ; 4 ж = 4 4 - 2 4 ; 4 л = 2 0 ; X = 5. 5 порцій «Пломбіра* ку­ пила Марічка. 1 3 - ( 2 2 + 2 + 2 ) : 2 ; 14 = (2 + 2 + 2 ) x 2 + 2; 1 5 - 2 2 : 2 + 2 + 2. 555. X = 0; 2) у не існує; 3) Jt = 1; 15) х : 1 2 + 48 = 91; 4)у ве існує. х : 12 = 43; 1) 2 8 + (45 + ж) =100; х = 43x12; 45 + 1 = 72; х = 516; 1 = 7 5 -4 5 = 27; 16) 5у + 4у = 99; д: = 27; 9у = 99; 2 )(у - 25) + 18 = 40; У = П ; 1,-25 = 22; 17) 5 4 x -2 7 x = 81; у = 47; 27д: = 81; 3) (7 0 - д : ) - 35 = 12; х = 81 :27; 70 - д: = 47; х = 3; х = 7 0 -4 7 ; 1 8 )3 6 у - 16у + 5у = д: = 23; 20у + 5у = 0; 4) 6 0 - (у + 34) = 5; 2 5 х у = 0; у + 34 = 55; У = 0; у = 5 5 -3 4 ; 19) 14ж + л: - 9дг + 2 = У = 21; 15ж -9х = 54; 5) 5 2 -(1 9 + х )= 17; 6х = 54; 5 2 -1 7 = 1 9 + х; х = 5 4 :6 ; 35 = х + 1 9 ; jc = 9; д: = 16; 2 0 )20у - 14у + 7у - 6) 9 у -1 8 = 72|:9; 6у + 7 у -1 3 = 13; ^ - 2 = 8; 13у = 26; у =10; </= 2. 7) 20 + 5д: = 100; 6x = 80; 560. х + 67 =109; 1 = 1 0 9 -6 7 ; 1 = 16; х = 42. 8) 9 0 - у х 12 = 78; 9 0 -7 8 = 1 2 ху; 56 1.x+ 38 = 245; 12 = 12 ху; X = 245 - 38; 1; X = 207. 9) ІОх - 44 = 56; 562.X X 24 =1968; 10х= 100; х = 1968: 24; х = 10; х = 82. 10) 8 4 -7 у = 28; 84 - 28 = 7у; 563.x: 18 = 378; х = 378x18; 56 = 7 X у; X = 6804. !/= 8; 564.x-2 2 = 105;11) 121 : ( х - 45) =11; х - 4 5 = И ; X = 105 + 22; і = 56; х = 127. 12) 77: ( у + 10) = 7; J/+ 10= 11; У = 1 ; 13) ( л - 12): 10 = 4; ж- 12 = 40; х = 5 2 ; 14) 5 5 - у х 10= 15; 5 5 - 15 = Юу; _І І ’о 0Q § £ U m а 2 S І З" а ч: ’с о < ем п w w w .4book.org
    • 565.1 2 8 -х =7 9 ; л:= 1 2 8- 79; х = 49. ■g g I її fO a .та < X cü S I T § : 5 c o S < CM СЧ 566.1) 2x X = 2) (32 32 y = 3 ) ( x + Л + д: = 4) (x + X + X = 5) {y- y - y - y ~ 6) ( y - y - y - 567.1) 3i/ = y = 2 ) (9 + X + X “ 3 ) (y + У + </= 4) Зл:- 3x = x = 9. 568.(л: + 5 )х 2 = 22: x + 5 = l l ; л = 6. 5 6 9 .7 x ^ -5 4 = 100; 7яг = 154; дг- 22. 5 7 0 .U -1 4 ):5 = 13; ж- 14 = 65; x = 79. 571.x : 4 + 35 = 46; x : 4 = 11; д = 44. 5 7 2.x- 6 0 - 2 5 = 12; x - 8 5 = 12; x = 97. 2 x x + 39 = 81; = 42; 21; - i/)x 2 = 64; - y - 3 2 ; 0; 12): 2 = 40; 12 = 80; 68; 12): 3 = 1 5 ; 12 = 45; 33; 12): 6 = 18; 12 = 18x6; 12= 108; 120; 1 7 )x3 = 63; 17 = 21; 38. Зі/-4 1 = 64; = 105; 35; x) X 5 = 80; 9 = 16; 7; 1 0 ):4 = 16; 10 = 64; 54; 17= 10; 27; 573.(ж + 4 1 )х 3 = 126; x + 41 = 42; 1 = 1 . 5 7 4 .1) (Tx - 24): 12 + 26 = 31; ( 7 x - 24): 12 = 5; 7 x -2 4 = 60; 7x = 84; i = 12; 2) (9 9 -9 i/ )x 8 + 14 = 86; (9 9 -9 i/ )x 8 = 72; 9 9 - 9 y = 9 ; 9i/ = 90; y = lO 3) 1 4 4 - ( x : l l + 2 1 )x5 = 14; (x : ll+ 2 1 )x 5 = 1 3 0 ; x : 11+ 21 = 26; x : l l = 5; x = 55; 4) (97 + 75 : (50 - 5x)) x 3 = 300; 97 + 75 : (50 - 5x) = 100; 75 : (50 - 5x) = 3 1: 3; 2 5 : (5 0 - 5 x )= l; 25 = 50 - 5x; 5 i = 2 5 ; 1 = 5; 5) 100 : (18 + (82 - l O i ) : 6) = 5; 18 + (82 - lO x ): 6 = 20; (8 2 - 1 0 x ):6 = 2; 8 2 -1 0 x = 1 2 ; 70= lOx; x = 7; 6) (105 - (25 + 6x) X 4) X 30 = 150; (1 0 5 -(2 5 + 6 x )x 4 ) = 5; 1 0 5 -5 = (25 + 6 x )x 4 ; 100 = 4 x (2 5 + 6x)|:4; 25 = 25 + 6x; 6x = 0; x = 0. 5 7 5 .1) (2x + 4) X 20 - 85 = 35; (2x + 4 )x 2 0 = 120; 2x + 4 = 6; 2x = 2; * = 1 ; 2) 32 + (1 3 6 - x x 8 ): 4 = 64; (1 3 6 - 8 x x ): 4 = 32; 1 3 6 - 8 x x = 128; 8x = 8; X = 1; 3) (21 + 75 : (2x + 13)) x 5 = 120; 21 + 7 5 :(2 x + 13) = 24; 7 5 :(2 x + 1 3 ) = 3; 7 5 - (2 x + 1 3 )x3 | :3 ; w w w .4book.org
    • =144; 2 X - 1 2 ; x - 6 ; 4) 12 X (32 - (36 + 8д;); 5) 32 - (36 + 8ж): 5 = 12; 3 2 -1 2 = (36 + 8д:):5; 20 - (36 + 8х) : 5; 2 0 X 5 = 3 6 + 8 х ; 8х + 36 = 100; 8х = 64; л = 8. 5 7 6 .(7 7 7 -1 ): 7 + 7 - 1 0 7 ; (777 - ж ): 7 = 100; 7 7 7 -х = 700; X = 777 - 700; х = 77. 577.(55 - 555 : х )х 5 = 250; 55 - 50 = 555 : х; 5 = 5 5 5 :х; 555 = 5 хх ; х = 111. 578.1) (2400 : (25х + 175): 6 + 58): :20 = 3; 2400 : (25х + 175): 6 + 58 = 60; 2 4 0 0 :(2 5 х + 1 7 5 ):6 = 2; 2 4 0 0 :(2 5 х + 1 7 5 )= 1 2 ; 2 4 0 0 = 1 2 х(2 5 х + 175); _ 2400:12 = 25х+175; 200 = 2 5 х+ 175; 25 = 25х; х = 1; 2) ((120 + х ) X 100 : 2 + 200) : 250 : :2 5 = 1 ; ((120 + х) X 100 : 2 + 200): 250 = 25; (120 + X) X 100 : 2 + 200 = 6250; (120 + х) X 100 : 2 = 6050; (120 + х) X 100 = 6050 X 2; (1 2 0 + х )х 100 =12100; 120 + х = 121; * = 1 ; 3) ((16000 + 9 X(900 - 50х) х 4 ): 50 - - 8 0 x 6 = 20; ((16000 + 9 X (900 - 50х) х 4) : 50 = - 20 + 480; ((16000 + 9 X (900 - 50х) х 4): 50 = 500 16000 + 9 X (900 - 50х) х 4 = 25000 9 X (900 - 50х) X 4 = 25000 - 16000 9 X (900 - 50х) X 4 = 9000; (9 0 0 -5 0 х )х 4 = 1000; 900 - бОх - 1000 : 4; 2 5 “ 2x + 13; 900 - 50х = 250; 900 - 250 = 50х; 650 = 50х; X = 650 : 50; х = 13; 4) 1 0 :((8 х + 2 4 ):5 :4 + 6 )= 1 ; 10 = (8х + 24): 5 : 4 + 6; 4 = (8х + 2 4 ):5 :4 ; 16 = (8х + 2 4 ):5 ; 8х + 24 = 80; 8х = 56; х = 7. 579.х +х + 4 = 40; 2х + 4 = 40; 2х = 36; х = 1 8 . 580. Молодшій — 5 років, серед­ ній — X років, старшій — у років. f5 + x + j/= 24, x + j/= 19, | х -5 = і/ -х ; [ 2 х - 5 = у; х + 2 х - 5 = 19; Зх = 24; х = 8; у =1 1 . Старшій сестрі 11 років. 5 8 4 .1) (6330 - 65 X 82): 125 = 8; 65 ^82 6330 5330 1000 "1000 125 . 8 130 1000 520 5330 5 8 5 .124 + (124 + 27) + X = 390; 124 + 151 + х = 390; X = 390 - 275; х = 15. 586. а = 75 м, &= 70 м. Р = 2(а + &) = 2х(7 5 + 70) = 2х145 = = 290. 290 м. 5 8 8 .1) 40 : 2 = 20 (грн.); 2) 36 : З = = 12 (грн.); 3) 100 : 4 = 25 (грн.). 589. 1) 4 дет. за 1 год; 2) 10 дет. за 1 год; 3) ЗО дет. за 1 день. 5 9 0 .1) и = 60 км/год; 2) U= 130 : 2 = = 65 км/год; 3) и = 240 : 6 = 40 км/ год. 5 9 1 .1) = 16 км/год; = 8 км/год; Р о X ш U fü Q. X го X т .5 с < 2)и,рухумтечісю ^19 км/год; ем со w w w .4book.org
    • руху проти течії 3)1^,‘'р у х у м течією = 9 км/год; = 17 км/год; V. 13 км/год. 103; І t О 09 0 1 (D U ГО а .та S S І т >ч CL 5 'с о S < PQ еч 596.(лг- 1 6 ) х 7 + 40 = ( д : - 1 6 ) х 7 = 63; 1 - 1 6 = 6 3 :7 ; X - 16 = 9; х = 2 5 . 5 9 7 .(:с х 4 + 1 8 ): 3 = 22; 4х + 18 = 66; 4х = 48; д:= 12. 598.л: + (л:+ 1) = 283; 2л: + 1 = 283; 2 х ї = 282; х = 141; 141, 142. 5 9 9 .x + 5 л = 366; 6х = 366; х = 61,305. 600.х + (х + 27) = 167; 2x + 2 7 = 167; 2х=1 4 0 ; х = 70. 97. 601.1+ 7х = 224; 8х = 224; 1 = 28; 28,196. 602. Юх - д: = 189; 9х=1 8 9 ; х = 21; 21, 210. 603.12х - X = 132; 11х= 132; х = 12; 12, 144. 604. л + (л + 1) + (л + 2) + (л+ 3 ) = 306; 4га + 1 + 2 + З = 306; 4га = 300; п = 75;75, 76, 77, 78. 6 0 5.і + (д: + 2) + (х + 4) + (х + 6 )-9 2 ; 4х + 2 + 4 + 6 = 92; 4х = 80; х = 20. 606. га+ га+ 1 + га+ 2 = 210; Зга + 3 = 210; 3га = 207; га= 69;69, 70, 71. 607.99+ х + 5х = 825; 6х + 99 = 825; 6х = 726; х = 121; 121,605, 99. 608.5-А — х + 6; 5-Б — х; 5-В — х + 7; (х + 6) + х + (х + 7 )= 1 0 3 ; З х + 13 = 103; Зх = 90; х = 30; ЗО, 36,37. 609.1 - :с ; II - Зх; III — Зх - 2; X + Зх + Зх - 2 = 96; 7х = 98; х = 14; 14,42, 40. 610.5х + З X (х + 50) = 1750; 5х + З X X + 150 = 1750; 8х = 1600; X = 200; 200 коп. = 2 грн., 2 грн. 50 коп. 611.3х + 2 х (х + 10) = 95; Зх + 2х + 20 = 95; 5х = 75; х = 15; 15 грн., 25 грн. 612.1— за 1 год 2 дерева; 11— 1 год З дерева; 12 дерев за 4 год; 4 год. 613.1— 60 суконь за 20 днів; 60 : 20 = 3; З сукні за 1 день; II — 4 сукні за день; 60 суконь за 15 днів. 614. Ul = х км/год; V2= ( x + 10) км/год. За 2 години S = 260 км і S = 2 x x + 2 x (x + 10); 2х + 2 X (х + 10) = 260; Х + Х + 10= 130; 2х =120; х = 60; 60 км/год, 70 км/год. А С в 260 км 615. и, = х км/год; і>2= (х 5) км/год; S = (З X X + З X (х + 5)) км і S = 435 км; 435 = Зх + З X (х + 5); w w w .4book.org
    • 420 = 6 x ; д;-70: 70 км/год, 75 км/год. А 4 3 5 * 6 x + 15; 616. Vi = 70 км/год; = 60 км/год. Через 2 год S = 70 X 2 + 60 X 2 = = 140 + 120 = 260 (км); 260км. с А в 617. Уі = 60 км/год; Ü2= 70 км/год. Через З год 5 = 6 0 x 3 + 70x3 = 180 + + 210 + ЗО = 420 (км); S = 260 км. D В А С ■ 30 км 618.S = ü X ( ; t = 5 : v; = 4 км/год; = 4 км/год; = 16 км/год, = 8 км/год, * ,- 4 8 :1 6 = 3(год); t, - 48 : 8 = 6 (год); S - 48 км; а) З год; б) 6 год. 48 км і/ 619. S = 63 км; S = V X t; t = S : V; І»„. = 15 км/год; = 6 км/год; *'КЙТ. U теч. = 21 км/год; = 9 км/год;протх теч. < »6 3 :2 1 + 6 3 :9 = 3 + 7 = 10; 10год. 620. х + г/= 246 л: = 278:2; л -і/ = 32 2 ї + 0 = 278 ж=139; J/-107; 139,107. 621.1- д : + 267; 11— л:; III — 2л:+ 267; 1086 = (х + 267) + х + (2х + 267); 1086 = 4л: + 534; 4л = 552; ж - 552 :4; * - 1 3 8 ; 405,138, 543. 622.1 — ж+ 23; II — л: + 18; III — л:; (л + 23) + (л: + 18) + ж= 92; Зж + 23 + 18 = 92; Зж + 41 = 92; Зж = 51; ж =17;17, 35, 40. 623.1— ж; II — 10 - ж; 4хж + 2 х (1 0 -ж ) = 28; 4ж + 2 0 -2 ж = 2 8 ; 2ж + 20 = 28; 2ж = 8; ж= 4; 4, 6. 624.1 — ж; II — ж + 8; III — ж + 12; I F — ж+ 36; ж+ (ж + 8) + (ж + 12) + (ж + 36) = 136; 4ж + 8 + 12 + 36 = 136; 4ж + 2 0 = 100; 4ж = 80; ж= 20; 20, 28, 32, 56. 625.1 — ж; II — 4 50-ж ; ж : (450 - ж) = 8; ж= (450 - ж) X 8; ж= 4 5 0 х 8 -ж х 8 ; 9 X ж= 450 X 81: 9; ж= 50x8; ж= 400; 400, 50. 626.1 — ж; II — ж+ 150; (ж +1 50 ):ж = 4; ж+ 150 = жх4; 150 = 4ж-ж; Зж= 150; ж= 50; 50, 200. 62 7 .8 X ж; 12 хд:; 8ж + 12ж = 500; 20ж = 500; ж= 25; 25. 628.жх18 + (6 -ж )х 1 5 = 96; 18Ж + 9 0 - 15ж = 96; 18ж-15ж + 90 = 96; Зж = 96 - 90; Зж = 6; ж= 2 ;2 к г й 4 к г . 62 9 .ж, 2 0 -ж . Зхж + (2 0 -ж )х 2 = 45; Зж + 4 0 -2ж = 45; ж+ 40 = 45; ж= 5 ;5 і1 5 . 630.96 : 12 = 8 деталей за 1 день по плану. Робив 12 деталей щодня. 96 : 12 = 8 днів використано. 12 - 8 = 4. На 4 дні раніше. 631. ЗО : 15 = 2 костюми за 1 день. Робила З костюми за 1 день. І Р І 5 U (Ü а fÜ Z т Іс S < ео PQ w w w .4book.org
    • X p 'o CQ o X a; u fO a .A3 s X 3* й 3 < CM n P9 3 0 :3 = 1 0 д н ів ;1 5 -1 0 = 5. Ha 5 днів раніше. 632. = 40 км/год; u,„ = 80 км/год. Автомобіль їхав x годин до зустрічі. Ш лях автомобіля 80 х х км. Ш лях мотоцикліста 40 х (х + 2) км. 80х = 40 X (х + 2); 80х = 40х + 80; 40д: = 80; і = 2. Через 2 год автомобіль наздо­ жене мотоцикліста на відстані 80 X 2 = 160 км від міста. 633. *1 = 2 год; І), = 12 км/год; S, = 1 2 x 2 = 2 4 ( k m ); 24 + ЗО = 54; <2= 2 год; Ü2= 14 км/год; Sj = 14 X 2 = 28 (км); 5 4 - 2 8 = 2 6 ( к м ) а б о ( 2 8 + ЗО) - 2 4 = 3 4 ( к м ) . Відстань між велосипедистами че­ рез 2 год — 26 км або 34 км. А 30 км 6 3 4 .= 4 км/год; ti год; (, = -І-1 (год); “ 8 км/год: <2год. Велосипедист наздожене туриста через fj год, вони пройдуть одну і ту ж відстань: 4 х (tj -f- 1) = 8 х f^; 4 ( г -I-4 = 8 i j ; 4 = 4 t j ; 1 . Через 1 год велосипедист наздоже­ не туриста. 635. = X км/год; = у км/год; v „ ^ ^ = (y + x) км/год; =(у - JC) км/год.пропі течії S = v x t ; t = S : V, 6 = 72:(у + х) 9 = 7 2 : ( у - х ) ІУ + х = 72:6, у - х = 72:9; ,у + х = 12, у - х = 8; 2у + 0 = 20-, у = Ю , х = 2. t)„, = 2 км/год, = 10 км/год. 72км --------- 636. з (д:-^^) = 60|:3, 6 (д :-у ) = 60|:6; х + у = 20, х - у = 10; 2х = 30; X = 15, у = 5. = 15 км/год, и„, = 5 км/год. 6 3 7 . 1)АВ = 2ВС, АС = 12 см, з в е = 12 см, ВС = 4 см, АВ = 8 см. 12 А д ^ 2)АВ = 2В С ,А С = 12 см, АС = ВС = 12 =>ЛВ = 24 см, ßC =1 2 CM. 12 12 638. Р = 2 х х + 2 х З х = 2х + 6х = 8х; Р = 8х; 8х = 64; х = 8; Зх = 24. Зж Зх 8 см, 8 см, 2 4 см, 2 4 см. 6 3 9 . 8 0 = 2 х ( х - Ь х - І - 4 ) ; 8 0 = 2 X ( 2 х Ч- 4 ) ; 4 0 = 2 х -н 4 ; 4 0 - 4 = 2 х ; 2 х = 3 6 ; х = 1 8 ; х-н4 = 22. 1 8 см, 2 2 см, 1 8 см, 2 2 см. 6 4 0 . / ’ = 2 х - І - 2 х - І - х = 5 х ; 5х = 55; X = 11.11 см, 2 2 см, 2 2 см. В 64 1 .44 = (х -І-10) -І- (х -І-10) -І- х; 44 = х + х + х + 2 0 ; 44 = Зх + 20; Зх = 24; х = 8, X-І-10 = 18. 8 см, 18 см, 18 см. 642.Зараз X год. Залишилось ( 2 4 - х ) год. w w w .4book.org
    • ( 2 4 - x ) x 3 = x; 3 , c (2 4 - x ) = x; 3 x .2 4 -S x = x-, 72 = 3jc + x; 72 = 4ac; * = 18. Зараз 18 год. 643.д: + 18 = 3 х л : ; З х - x + 18; 2х = 18; л: = 9 . дроків. 644.(* + 3 ):2 = х - 3 ; л: + З = 2 X (л - 3); х + 3 = 2 ж -6; 2 л : - 6 - д :- 3 = 0: ж - 9 = 0; І = 9. 9 років. 645. Учень — X років Матір — Зх років Батько — 4х років Ж+ ЗХ + 4Х + 12= 100; 8л = 88; ж -1 1 . 11 років, 33 роки, 44 роки. 6 4 6 . Д - Х М. — 4Х С . - ( х + 4) Б. — 4 х ( х + 4) х + 4х + (х + 4) + 4 х ( х + 4 )= 100; ж+ 4д: + д: + 4 + 4ж: + 16 = 100; 10л: + 20 = 100; 10л: = 80; ж= 8. 8 років, 12 років, 32 роки, 48 років. 647. х + у = 76, х -3 0 = і/-40; х + у = 76, х - у = 30-40; х + у = 76, х - у = -10; х + у = 76, у - х = Ю; 2х = 86; JC= 43; і/= 33. 33 і 43. 64 8.1— * книг; II — у книг аг+ (/= 106, х = у + 18, x - l S = y; 2 і/=1 06 -1 8 ; 2у = 88; у = 44, (у + 18) + у = 106; х = 62. 62 і 44 книги. 6 4 9 . С . - Х Кор. — 4х Конв. — 16jc а: + 2х4д: + 16х = 200; х + 8х + 16л: = 200; 25х = 200; х = 8. 8 карб., 32 карб., 128 карб. 65 0 .4 х х + 3 = 5 х х - 3 ; 5х - З = 4х + 3; 5х - 4х = З + 3; 1 = 6.6. 652.Х < у. 130 = х +у, 4 х = у:3; 4 х х З = у; у = 1 2 х , 13х = 130, 10, І/= 120. 10, 120. 653. Роздав 5п горіхів, кожному п горіхів. 3 х п - 3 х 5 = 2 х л ; З п -1 5 = 2л; З п - 2 п = 15; л = 15, 5л = 5 x1 5 = 75. 75 горіхів. 654. п задач правильно розв’язав, (7 - л) задач — неправильно. 5 X л - (7 - л )х З = 19; 5 л - 2 1 + 3 л = 19; 8л = 19+ 21; 8л = 40; п = Ь. 5 задач правильно розв’язав. 655.л = (3 х а х + 2 х 6 ):6 . 6 5 6 .1 0 xa + 1 0 x x = fc; 10х = Ь - Юо; х = (6 - 10а); 10; х = Ь :1 0 -1 0 а :1 0 ; X = Ь ■. 10 - а. 657.Sj = зо X ті; S 2 = ЗО X X m = S ^ -S ^ = ЗОп - ЗОх; т = ЗОл - ЗОх; ЗОл - т = ЗОх; X = (ЗОл - т ) : ЗО; (ЗОл - т ) : ЗО. І 'О ю о X ш U fO Q . 5 с 5 < м сч CQ w w w .4book.org
    • s, S| 65 8 .2 X a + (д: - 2) X Ö= c; 2a + X X b - 26 = c; b X д: = c - 2a + 2b; д: = (c - 2a + 2 b ); b; X = (c - 2a) :b + 2. (2 + (c - 2 a ): b) год. 'o OQ o X s fC Q. < X S s I 3- a 5 c o S < Ш !< 664.1) (4 2 4 -2 5 X 1 2 )-1 1) 25 2) 424 3) 156 ^12 300 12 5 6 :4 = 85; 4 4) 124 39 39 50 124 36 85 25 36 300 0 2) 360:15 + 5х(500 -3 4 x 1 2 ) = 484; "408 1) 34 2) 500 3) ^92 X j2 + 68 34 92 460 408 4) 360 15 'зо 24 60 60 0 24 ^460 484 6 6 6.1)5:2)10; 3)22. 667.^AOB = 62', ZAOÄ- = 31' В і 572. 6 7 0 .1) 2 рази; 2) 5 разів; 3) 45 разів; 4) п разів; 5) т разів. 6 7 1 .1)3; 2) 5; 3)4; 4)1. Степінь 2’ 5« 7« 34’ 5’ JJOO 4‘ 9“ 2“ 9® Основа степеня 2 5 7 34 5 1 4 9 2 9 Показник степеня 2 6 8 3 3 100 4 2 9 9 сч еч 673.1) Так; 2) ні; 3) ні; 4) так. 674.1) 3“; 2) 16’ . 675.1) Ні; 2) так; 3)ні. 676.1) 37'; 2) 24^ 3) т ’ ; 4) пК 677.1) 27= = 27 X 27 X 27 X 27 X 27; 2) 539‘ = 539 X 539 х 539 х 539; 3 ) т ‘ = т х т х т х т х т х т ; 1) п} ^ = п х п х п х п х п х п х п х п х х п х п х п х п . 678.10, 100, 1000,10 000, юоооо, 1 000 000, 10 000 000, 100 000 000, 1 000 000 000, 10 000 000 000. 679.1)3 + 3 + 3 < 3 х 3 х 3 ; 2) з X 2 < 3^ 680.1)2’ <3^; 2)2‘ >5^; 3 )Р = 1 » ; 4 )1 “ =1»2; 5)2 3 ‘ < 3 2 ‘ ; 6) 1 2 3'<132'; 7) 2« <134; 8)80<3^. 6 8 1 .1 )1 1 'х 1 “ = 1 1 х 1 = И ; 2) 5^ + 75 = 625 + 25 = 650; 3)12^:6 = 144:6 = 24; 4) 23 X 5^ = 8 X 25 = 200. 6 8 2 .1) 350 - 6" X З = 350 - 36 X З = = 350 - 108 = 242; 2)(3 50 -6 ^)х3 = (3 5 0 -3 6 )х3 = 314х х З = 942; 3) (350 - 6)2 X З = 344^ X З = 118 336 X х 3 = 355008; 4) 350 - (6 X З)'“ = 350 - 18^ = 350 - - 324 = 26. 684.1)12^ = 144; 2)25^ = 625; 3) 100“ = 10 000. 6 8 5 .1)8’ = 8 x 8 x 8 = 64 х 8 = 512; 2) 15’ = 15 X 15 X 15 = 225 X 15 = 3375; 3) 100’ = 1 000 000. w w w .4book.org
    • 686. a 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 a2 1 4 9 16 25 36 49 64 81 100 a* 1 8 27 64 125 216 343 512 729 1000 587.1)10:2)8; 3)7. 688.1)2; 3)5; 3)4. 089.1)3^+6; 2)5^-100. 6 9 0 .1 )2 "-^ = 10; 16-JC = 10; 16- 10 = x; at = 6; 2) 300- X=6^; 300- Ї =216; 300-216 =л:; *=84; 3) 5* + x = 625; 625+л:=625; x = 0; 4) 4 Xjc= 8^ 4XX=64; я=16. 691. 1 )8 x4=32=2^ 2) 2X4X16=8X16= 128=2’; '8)32X2X64=64X64=4096= 2‘ x x2‘ =2‘^ 692.1)9x 9x9x3x 3x3= 3^x3*x x3*x3’ =3®; 2)25x25xl25xl25xl25x25 =5=‘x X5*X5^X5®X5®X5^= = -5 “. 693.1)3'х32=3х9 =27; 2)6^x6^=216x36=7776; 3)5*x5‘*=25x25=625. 694.1)2“x 2‘ =2'»; 2)8»x8^=8‘»; 3)o*Xa®=a“; 4)p’ xp27=p3o 695. Обчислити: 1)2X5‘ +12X6®+12X3*=2X625+ +12X216+ 12X9= 1250+ 2592+ +108= 1250+2700=3950; 2)(2X5^- 2): 2^=(2X625- 2): 8= - (1250- 2); 8= 1248: 8= 156; 3) 15*: (6“+ 3*) = 225 : (216 + 9) = -225:225= 1; 4) (2*X3^) : (2*X3“) = (8x 27) : (4x X9) = (4X9X2X3) : (4X9) = (36X X6):36 =6. 696. Обчислити: 1) б“ - 2^X 6 + 43 = 625 - 4 X 6 + 64 = = 625 + 64 - 24 = 625 + 40 = 665; 2) (5 "- 2 ^ x 6 )+ 43 = 665; 3) (5^ - 2^) X 6 + 4^ = (625 - 4) X 4 + + 64 = 621x6 + 64 = 3726 + 64 = 3800; 4) 5“ - 2= x (6 + 4^) = 625 - 4 X (6 + + 64) = 6 2 5 -4 x 7 0 = 625-280 = 345. 697.1)1 + 82= 1 +6 4 = 65; 2) 6 + S'“= 6 + 64 = 70; 3) 100 + 8^=164. 698.1) (2 + 12)2 = 14^=196; 2) (2 + 5)2 =72 = 49; 3) (2 + 10)2= 122= 144. 699.1) 22 + 122= 4 + 144 = 148; 2) 22 + 52 = 4 + 25 = 29; 3) 22 + 102 = 4 + 100 = 104. 700.1) (З2 + 42)ä = (9 + 16)3 = 252 = = 15 625; 2) (62-52)2 = (216-125)2 = 912= 8281. 701.1)22xx = 6^; 8 XX = 1296; x= 1 6 2 ; 2) 32 + X = 2“; 9 + x = 32; x = 23; 3) 2’ - X = 52; 1 2 8 - x = 125; x = 3. 702.1) 4567 = 4 X 102 + 5 X 102 + 6 X X 10* + 7; 2)30003 = 3x10^ + 0x102 + 0x102 + + 0 x 1 0 + 3. 703.1 )4 x 2 7 x 9 x 6 4 x 3 x l6 = 4x32x X 32X 42x 3‘ X 42 = 4‘+2+2X 3»+2+i = 4 « X x 3 « = (4 x 3 )»= 12*; 704.1) 2^ X X = 62 - 40; 16 XX = 2 1 6 -4 0 ; 1 6 x x = 176; x = 1 7 6 :1 6 ; x = 11; 2) 25 X (2 '- x) = 52; 2 5 x (3 2 - x )= 125|:25; w w w .4book.org
    • 1 X (32 - X ) = 5; 32 - 5 = і ; д: = 27; 3) (5 4 - л “)х 2 » = 6» + 2^ (5 4 - х »)х 8 = 216 + 16; (54 - ж'“) X 8 = 8 X 27 + 8 X 2 1: 2; 54 54 =27 + 2; ■29;л“ = 25; _І § 5 U го а < І пз S І з- >ч Q. .ч: ‘с о < І , = 5, “ -5; 4) 1 Р -х 2 = 1 0 2 -2 2 х 5 ^ 121 -х^ = 1 0 0 -4 x 2 5 ; 1 2 1-л:‘‘ = 0; 121; I , = l l , X j = - l l . 705. Обчислити: 1) 4 X 10^ + 4 X 10* + 4 X 10* + 4 X 10' + + 4 = 4444; 2) 10* + 2х 10* + 7x102 + 3x1 0 ’ + 6 = = 102 736. 7 0 6 . 1 ) ( 2 X 1 0 “ + З X 1 0 “ + 4 X 1 0 * + + 5 X 1 0 * + 6 X 1 0 ‘ + 7 ) + ( 5 X 1 0 * + 9 X X 1 0 “ + 1 0 * + 8 X 10> + 3 ) = 2 3 4 5 6 7 + + 5 0 9 0 1 8 3 - 5 3 2 4 7 5 0 ; 2 )(4 х 10“+ 5x10“ + 7x10*+ 6 x1 0 ' + + 7) + (5 X 10« + 5 X 10“ + 10^ + 3) = = 457 067 + 5 050 103 = 5 507 170. 7 0 7 .(2* + 3^)* - (2* + 3*)=^ = (4 + 9)* - - (8 + 27)2=13*-35'' = 2197-1225 = = 972. Гл + т = 10, 708. „.,„. =58=" 58; п ==З, m = 7.32 + 72 = 9 + 49 , 7 0 9 .1 )2 '». 711.1) (2 5 -х ) 11 = 169:(67-54)-458?229; 1 )6 7 -5 4 = 13; 2)169; 13 = 13; 3)458 :2 2 9 = 2; 4 )1 3 - 2 = 11. (2 5 -х )х 1 1 = 11|: 2 5 - х = 1;д: = 24. 725. 11; 2) 16лг-34 = 405:5-153:3; 1 )4 0 5 :5 = 81; 2 )1 5 3 :3 = 51; 3 )8 1 -5 1 = 30; 16і - 34 = ЗО; 16л: = 64; ж= 64 : 16; х = 4. 712. 15x130 + 4x700=1950 + 2800 = = 4750 (коп.) = 47 грн. 50 коп. 713.5x350 + 6x625 = 1750 + 3750 = = 5500 (коп.) = 55 грн. 350 ^625 ^ 5 6 1750 3750 714.1) Так; 2) ні. 7 1 5 .1) Ні; 2) ні; 3) ні; 4) так. 716.1)6; 2 )5 ;3 ) 10. 717.1) Ні; 2) ні; 3 )так ;4 ) ні. 7 1 8 .1 )2 дм‘' = 200 см^; 2) 2 дм* = 2 X 100 X 100 мм* = 20 000 7 1 9 .1) 650 м* = 650 X 10 X 10 = = 65 000 дм2; 2) 650 = 650 X 100 X 100 = = 6 500 000 cм^ 720.1) їм * =1 0 000 см* = = 1 000 000 мм*; 1 000 000 мм* = 1 м*; 2) 1 км* = 1 000 000 м*; 3) 1 м* = 100 дм*; 1 дм* = (1 : 100) м*; 6дм2 = (6 : 100) м*. 7 2 1 .1) 4 км* = 4 000 000 = = 40 000 000 000 см*. 722.1)20; 2)20. 7 23.5= 10x30 = 300 см*. 724.5 = 9 x 4 = 36см*. а 4 см 11м 6 дм 5 м 4 мм 12 м 6 км Ь 9 см 7м 1 дм 7м 4 мм 5 м 10 км S 36 см* 77 м* 6 дм* 35 м* 16 мм* 60 м* 60 км* Р 26 см 36 м 14 дм 24 м 16 мм 34 м 32 кмсо w w w .4book.org
    • 726. 1 ) 2 5 м * ; 2 ) 1 2 1 cm *; 3 ) 1 0 0 0 0 дм®. 7 2 7 . 1 ) 3 ^ x 8 = 7 2 (C M * ); 2 ) 4 » х 8 = 1 6 x 8 = 1 2 8 ( д м * ) . 7 2 8 .1) Площа збільшиться у 4 рази. 2) Площа зменшиться у 9 разів. 729 . 1) Збільшиться у 2 рази. 2) Зменшиться у 5 разів. 730 . Н а м а л ю н к у 161: S = 16 с м * . На малюнку 162: S = 18 см*. 7 3 1 .1) ЗО X 40 = 1200 квадратів зі стороною 1 мм; або 3 x 4 = 12 квадратів зі стороною 1 см. 2 ) 6 а ; 3 ) а х Ь . 7 3 2 .1) Площа не зміниться; 2) площа збільшиться у 100 разів. 733. S = m X ( т + п). 1 ) 5 = 6 x 8 = 4 8 ( с м * ) ; 2 ) S = 8 0 x 8 4 = 6 7 2 0 ( c M * ) . 7 3 4 . 2 х ( х + 6 х ) = 1 2 6 ; X + 6 х = 6 3 ; ї х = 6 3 ; л = 9 , 6 х = 5 4 ; S = 9 X 5 4 = 4 8 6 ( м * ) . 735. 2 X ( а + 6) = 312; а = х,Ь== Нас; Л + 1 1 х = 1 5 6 ; 1 2 л = 1 5 6 ; ж = 1 5 6 : 1 2 ; х = 1 3 ; S = * x 1 1 х і = і * х 11 = 1 3 * х 1 1 = = 1 6 9 x 1 1 = 1 8 5 9 ( с м * ) . 7 3 6 .18 = 9 X д:; X = 2 см, а = 2 см, Ь = 9 см, а + Ь = 11 см; 5 = 2 х (а + 6); Р = 2 x1 1 = 22 (см). 737.1)Р = 4 а = 6 4 ; а = 6 4 : 4 ; а = 1 6 ; S = а*; 5 = 16* = 256 (см*); 2 ) Р = 1 4 4 = 4 а ; а = 1 4 4 : 4 ; а = 3 6 ; S = a * ; S = 3 6 * = 1 2 9 6 ( с м * ) . 738. Зменшиться у 64 рази. 739. Зменшиться у 10 разів. 740.а * = 3 6 ; а = 6 ; в + 2 = 8 ; 8 * = 6 4 . 6 4 д м * . 7 4 1 .(0 + 4 ) * = 1 9 6 ; ( а + 4 ) * = 1 4 * ; а + 4 = 1 4 ; а = 1 0 ; S = a * = 1 0 0 . 1 0 0 с м * . 742.S ^ a x c + d x ( b - c ) . 743.S „ = S „p = 6 X 2 4 = 1 4 4 CM*; S „ = 1 4 4 = 1 2 * ; “ k. = 1 2 ; P „ = 1 2 x 4 = 4 8 ; P i = 4 8 : 2 = 2 4 ; P ^ = 3 a = 2 4 ; a = 2 4 : 3 ; a = 8 c m . 7 4 6 .1 0 0 X 7 5 = 7 5 0 0 M*. 747.S , = 2 0 X 2 5 = 5 0 0 (C M *); S j = 2 6 0 X 4 0 0 = 1 0 0 0 0 0 ( c m *); S j : S i = 1 0 0 0 0 0 : 5 0 0 = 2 0 0 . 2 0 0 ш т у к . 7 4 8 .6 8 - ( 1 2 + 1 2 : 4 ) = 6 8 - ( 1 2 + 3 ) = = 6 8 - 1 5 = 5 3 ( m *); 5 3 - 1 5 = 3 8 ( m *). 7 4 9 . 1 ) ( 2 5 + 3 5 x ) : 1 5 = 4 ; 2 5 + 3 5 x = 1 5 x 4 ; 3 5 x = 6 0 - 2 5 ; 3 5 x = 3 5 ; x = l ; 2 ) 3 x + 2 x + 1 4 5 = 2 8 2 : 3 + 5 3 x 2 ; 5 x + 1 4 5 = 9 4 + 1 0 6 ; 5 x + 1 4 5 = 2 0 0 ; 5 x = 2 0 0 - 1 4 5 ; 5 x = 5 5 ; x = l l . 750.л: + х + 9 = 3 5 : 2 x = 3 5 - 9 ; 2 x = 2 6 ; X = 1 3 . 1 3 д і в ч а т о к , 2 2 х л о п ч и к а . 75^.x + x - p = m 2 x - p = m-, 2 x = m + p; X = ( m + p ) : 2 . 7 5 3 .1 ) H i ; 2 ) т а к ; 3 ) т а к . 7 5 5 .1 ) H i ; 2 ) т а к ; 3 ) т а к . 75 7 .1 )AB = D C = = D iC ,;AB, D C , A i ß „ £ > , C , ; 2 ) A , ß , C , £ » , . I t O O X ö Q. (Z s I T .5 ‘c o S < c>sГО w w w .4book.org
    • 758. Куб п 4 см 7 см 8 м 2 м 6 м 10 м т 6 см 3 см 10 м 8 м 6 м 2 м Р 5 см 3 см 6 м 4 м 4 м 2м Сума довжин усіх ребер 60 см 52 см 96 м 56 м 64 м 56 м (л + m + р )х 4 759. Ребро куба 4 см 4 м 3 см 5 дм 6 см 10 м Сума довжин усіх ребер куба 48 см 48 м 36 см 60 дм 72 см 120 м Сума площ усіх граней куба 96 см* 96 м^ 54 см* 150 дм* 216см* 600 м* 760.12а. 76 1.5 , = 12л:, S j = 12 X (л: + 5); 5 2 -5 , = 12х + 60-12д: = 60. На 60 см. 7 6 2.5,= 12ж; Sj = 12 X 4л: = 48л:; S j : S, = 4Sx : 12х = 4. У 4 рази. 7 6 3 .6 x 3 + 4 x 3 = 1 8 + 12 = ЗО. ЗО см. 7 6 4 .17 X 4 + 14 X 4 = 68 + 56 = 124. 124 см. 14 D 7 6 5 .S =2 х ( а х Ь ) + 2 х ( с х { . ) + 2 х X ( а X с ) = 2 X (аЬ + Ьс + ас). 2 х(аЬ + Ьс + ас). с. 6Л- 766.а = 8 см , ft = 4 см , с = 18 см; 4(а + Ь + с) = 4 X (8 + 4 + 18) = 4 X X (12 + 18) = 4 X ЗО = 120 (с м ). 7 6 7 .1) 14 X 4 = 56 (с м ); 2) 64 X 4 = 256 (с м ). 768. с X & = 60 м® (м а л ю н о к з № 765). а х fc= 2 0 м®; с = 6 м, тоді 6 = 10 м, а = 2. 4(а + & + с) = 4 X (2 + 10 + 6) = 4 X X 18 = 72 (м ). 769. Малюнок задачі № 765. 2(а + Ь) = 20; 2(6 + с) = 36; 2(а + с) = 32; а + 6 = 10, а + Ь + с = 22. Ь+ с = 18, а + с = 16; 2а + 2Ь + 2с = 44; 770. а = 2с; &= а + 11; а + Ь + с = 64 :4 = 11; 2с + (2 с + 1 1 )+ с = 16; 2с + 2с + с + 11 = 16; 5с = 1 6 -1 1 ; 5с = 5; с = 1 ,а = 2 ,Ь = 1 3 . 2 см, 13 см, 1 см. в, / ! D ,/ 1 1 ✓ / 772. Куб. 6а<* = 216; а^ = 36; а = 6; 6а = 36. 36 см. 773.120 = 144 (см );а = 12; 6а^ = 6 X 144 = 864. 864 см*. 774. л х с + л х а . 775.а = 8 м, 6 = 2 м, а X Ö= 16 м^; (axfc + a x c + fc x c )x 2 = 132; 16 + a x c + ftxc = 66; a x c + b x e = 50; с(а + 6) = 50; с х 1 0 = 50; с = 5; 4 X (а + ft + с) = 4 X (10 + 5) = 60. 60 м^ w w w .4book.org
    • 7 7 6 . = 12 X 8 X 6 = 96 X 6 = 576 ( c m » ); Fj = 2’ = 8 (см^); V ,: = 576 : 8 = 72. Всього 72 кубики. 1) О кубиків, у яких пофарбовано всі грані; 2) 8 кубиків, у яких З грані пофар­ бовано при всіх вершинах; 3) 28 кубиків, у яких 2 грані пофар­ бовано. (4 + 2 -І- 1) X 4 = 28. TtT.ABCD — піраміда. АС = а AB = Ь,ВС = с, DA = її, DB = І,, DC = 1^. a + b+ c = 16, а + 1^+І2 = 20, Ь-нг,-н/,=24, c + l, + l,= 3 2 ; 2а+ 2Ь+ 2 с+ 21^+21^ + 21^ = = 16-і-20-і-24-н32; 2(а + Ь + с + 1^+ 1^+ 1^) = ІО + 52; 2 X (а + Ь + с + її + її + Із) = 92; а -І- 6 -ь с -І- + ^3~ 46 (м). п 7 7 9 . 1 ) Р = ( 5 - 1 - 6 - ь 8 ) х 4 = 1 9 х 4 = = 7 6 (м). 7 8 1 . 1 ) 2 5 0 - (д: -І- 2 ) : 1 5 = 2 4 2 ; ( х - І - 2 ) : 1 5 = 2 5 0 - 2 4 2 ; ( х - І - 2 ) : 1 5 = 8 ; X + 2 = 8 х 1 5 ; X-І-2 = 120; х = 1 1 8 ; 2 ) 1 2 х ( х + 4 0 ) : 4 -і- 1 4 4 = 2 8 2 ; 1 2 х ( х - і - 4 0 ) : 4 = 2 8 2 - 1 4 4 ; 1 2 X ( х - І - 4 0 ) : 4 = 1 3 8 ; 1 2 x ( x - f 4 0 ) = 1 3 8 х 4 | : 4 ; 3 х ( х - ь 4 0 ) = 1 3 8 | : 3 ; х - ь 4 0 = 4 6 ; х = 4 6 - 4 0 ; х = 6. 7 8 2 .6 X 8 -н 6 X 1 0 -І-X = 2 0 2 ; 4 8 -ь 6 0 н - X = 2 0 2 ; X -І-1 0 8 = 2 0 2 ; х = 9 4 . 7 8 3 . 2 х т - Ь 4 х р - і - х = л ; ж = л - 2 т - 4р. 7 8 4 . 1 ) Н і ; 2 ) н і ; 3 ) т а к ; 4 ) н і . 7 8 5 . 1 ) 2 5 ; 2 ) 7 ; 3 ) 1 0 0 . 7 8 6 . 1 ) н і ; 2 ) н і ; 3 ) н і ; 4 ) т а к . 778.12:4 = 3; 3 x 3 x 1 = 9 гфарби. 787. Прямокутний паралелепіпед. л 4 см 7 см 8 см 2 м 6 м 10 м т 6 см 3 см 10 м 8м 6 м 2 м Р 5 см 3 см 6 м 4 м 4 м 2м Об’єм паралелепіпеда 120 см» 63 см» 480 м» 64 м» 144 м» 40 м» Сума площ всіх граней 148 см 102 см 376 м 112м 168 м 88 м 7 8 8 .1) Ні; 2) 2 X 31 X 2 = 124, так; 3) 31 х4 = 124, так. 7 8 9 .1) 72; 2) 100. 79 0.а = 1О,Ь = ЗО,с = 25. F = a x ftx c = 1 0 x 3 0 x 2 5 = 7500 см^. 7 9 1 . V ‘ ‘ ( a + 22) X ( а -І- 8) X ( а -І- 2) = = 2 4 x 1 0 x 4 = 960 см®. 1 )F = 9 6 0 см»; 3 )^ = 3 0 x 1 6 x 1 0 = 4800 (см’ ). 7 9 2 .1) 8 м»; 2) 27 ом»; 3) 1000 дм». 7 9 3 . ^ = (о - 3 )М с м » ). l ) a = 5 ;V = 2 » = 8(cM»); 2) а = 18; F = 15’ = 3375 (ом*). 794. 1) Об’єм куба збільшиться у 8 разів; 2) об’єм куба зменшиться у 27 разів. 795.1)2дм» = 2000 см*; 2) 2 дм’ = 2 000 000 мм^ 7 9 6 . 1 ) 7 7 0 0 0 д м “ ; 2) 77 000 000 смЧ 797.1)1 м’ = 1000 000 см»; 500 000 000 см» = 500 м“; 2 ) 1 к м » = 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 м ’ ; 3)10 0 0 0 д м »= 1 0 м ’ . w w w .4book.org
    • 798. = 2 X 500 X 1 = 1000 cм^ 7 9 9 .1 )1 ^ = 3 x6 x4 = 72 cm’ ; 72 кубика; 2 )V = a x 6 x p см^; бар кубиків. 8 0 1 .1000 = 125x8 х 1; (125 + 8 + 1) X 4 = 134 X 4 = 536. 536 см. ВОЗ.Куб. 802.^^=720 = 1 5 x 2 4 x 2 ; а = 15, Ь = 24, с = 2; S = 2 x ( a x 6 + a x c + b x c ) = 2 x X (15 X 24 + 15 X 2 + 24 X 2) = 2 X + (360 + ЗО + 48) = 2 X (360 + 78) = = 2x438 = 876. 876см^ Об’єм куба 125 м’ 64 км^ 216 мм’ 125 км’ 125 м® 64 см’ Сума довжин усіх ребер 60 м 48 км 72 мм 60 км 60 м 48 см Сума площ усіх граней 150 м^ 96 км^ 216 мм^ 150 км^ 150 96 см^ 804. 1) Ребро збільшиться у 4 рази; 2) ребро зменшиться у 5 разів. 8 0 5 .1) 64 см®; 2) 12’ = 1728 (дм’ ); 3) 20’ = 8000 (м’ ). 806. Більший у 8 разів. 8 0 8 .1) = 2 x 4 x 64 = 8 x 64 = = 512 (см’ ); 512 = 8 х 8 х 8 = 8’ ;о = 8см; 2)1^„р^ = 3 х 1 2 х 6 = 3 6 х 6 = 6’ ; а = 6 см. 810. Ширина паралелепіпеда — а:см, довжина — 2х см, висота — (2х + 10) см. 4 х (х + 2х + 2л: + 10)=160; 5х + 10 = 40; 5х = ЗО; х = 6; 2х = 12; 2д:+ 10 = 22. F = 6 X 12 X 22 = 72 X 22 = 1584 (см’ ). 811.1^„.р„ = 2 x 8 x 3 2 = 1 6 x 3 2 = 512 (см’ ); = 512 = 8’ , а = 8 см. 812. ■^Л.В.С.О, -^ASCD F „.^ „ = 30(CM’ ) = S ^ , , X ^ , ; 30 = ж х6 : 10; ЗО = 6л:: 10; 30х10 = 6х; 300 = 6х; х = ЬО. ^A,B,C,D, =50см^. 814.AßCUA,ßjCiZ)i — прямокутний паралелепіпед, ABCD — квадрат. = 2500 см^. XA 4 , = 2500 х 32 = 80 000 ( с м ’ ); ^^2 = ^„.р.л = 80 000 = 8 0 х 4 0 х л : = К; д: = 80 000 : 3200 = 25 (см). в, / / к . . . 815. V, = 150 X 65 X 70 = 15 X 7 X 65 X X 100 = 682 500 (см’ ); = 250 X 50 X 120 = 25 X 5 X 12 X X 1000 = 25 X 60 X 1000 = 1 500 000 (см’ ); V ^ - V, = 1 500 000 - 682 500 = = 817 500 (cm’ ). На 817 500 см’ . 8 1 6.1 )7 8 x9 6 7 0= 754 260; 49x6500 = 318 500; 78x9670 >49 x6 5 0 0; 2) 209223 '1701 3912 3402 5103 5103 567 369 8834 "631 631 14 2524 '2524 О 209 223: 567 >8 8 3 4 : 631. 817.1)(25 + x ) : 15 = 4 + 136; (2 5 + х ): 15 =140; х + 25 = 140x15; w w w .4book.org
    • 2 ) ж+ 25 = 2100; х = 2 1 00-25; д: = 2075; 5 і + 145 = 2 8 2 :3 + 53x2; 5 х + 145 = 94 + 106; 5л:+ 145 = 200; 5х = 55; л: = 11. 818. У, + ^2= 90 + 110 = 200 (км/год). На 200 км. 819, и, = 140 км/год; S, = 2x140 = 280 (км); = 90 км/год; «2 = 2 x 9 0 = 180 (км). S, - «2 = 280 - 180 = 100 (км). 821 . 2 комбінації. 824. Ні. 82 5 .369, 396, 693, 639, 963, 936. 826. 6 способів. 828.1234, 1243, 1324, 1342, 1423, 1432, 2134, 2143, 2314, 2413, 2341, 2431, ... Всіх варіантів 6 x 4 = 24. 830.6 способами. 831.3! = 6 (способів). 83 2 .1 )6 чисел;2) 6 чисел. 83 3 .4! = 24 (набори букв). 83 6 .4! = 24 (набори). 839.2 х 2 х 1 = 4(числа). 840. 2 способи. 841.10, 11, 12...... 22..... 33........88, ...,96,97, 98, 9 9 .9 0 -9 = 81. 81 число. 842.100, 101, 102 200, 201..... 999; 900 - 252 = 648. 648 чисел. 844,6 відрізків. А, 845.АВ,ЛС, AD. В Р. ВС, CD. 6 ігор. JB А, 8 5 1 .5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 51=120. 120 способів. 852.51= 1 x 2 x 3 x 4 x 5 = 120. 120 чисел. 8 5 4 .1 0 x 1 0 =100. 100 ком бінацій. 855.6. 95 7 .1 ) 1976 2) 2875 3) 1452 524 39898 4) 154 545 39744 2330 573431 321220 252211 8 5 8 .+ х + у = 3678, х - у = 104; 2х = 3782; ■1891; у = 3678 - 1891 = 1787. 8 5 9 .+ л: + у = 180341, х - у = 25; 2х = 180366; х = 90 183; І/= 90 158. 860.1) Периметр квадрата збіль­ шиться у 2 рази. 2) Периметр квадрата зменшиться у З рази. 86 7 .1 )Ні; 2 )так ;3 ) ні. 868.1) Так; 2) ні; 3) так. 8 7 0 .1)^ ; 2) А ; 3 ) | ; 4 ) Ц ; 871. і . 872. і 8 7 3 .1 ) і ; 2) А ; 3) і ; 4) і або А . 4) Ü . 12’ ' 12 8 7 4 .1 ) 2) 3) 9. 20. Н '5 0 1 CU U то Q. < X ТО І т .5 с З < 100’ 100’ 1 0 0 ’ 4) ± . 5) 6) ^ ’ 10’ ’ 10’ ' 10 875 ^ 60 w w w .4book.org
    • 0/0.1) 1ППП» 1ЛЛП’ 4) 1000’ 900 9 1000 10’ 1000’ 1000’ 300 1000’ ^ а б о ! 1000 2 878 1) 2 1 8. 2) і 1 ^• ^ 9 ’ 9 ’ 9 ’ ’ 5 ’ 9 ’ 9 ’ 3) 10 J_ 118_ _ 4 )4 5 45 19’ 19’ 119’ 50’ 55' Я7о ,. 77 17 77 8 7 9 . 1 )^ . T ’ 17 = ,4 15 15 15 ’ 14’ 15’ 5 ’ 119 111 111 111’ 110’ 99 ’ 999 99 M 99 ’ 99’ 9 ■ 880.1) Правильні дроби: 2 m 1458 ^ 6 ’ 155’ 1546‘ 2) Неправильні дроби: -I-, 3 13 o 145 W 144’ 9 ‘ 881 і ^ ^ і 5 ’ 5 ’ 5 ’ 5 ‘ ooo 9 10 11 12 9 ’ 9 ’ 9 ’ 9 ’ 883.1) Правильним: —, — . 7 15 11 27 2) Неправильним: — , 11 lA Ш 1, z I I 9 19 5 - ■^^3’ Ї 5 ’ Ї 0 ’ 2 11 3' менше 1; 2) | , i| , ^ — дробибільш ії; З 11 3) —, — — дроби, які дорівнюють 1. з 11 885.1)Менші від 1: і А , І ; 9 15 9 2) більші за 1: 1^, і , І ; 2 3 8 6 7 1*5 9 3) дорівнюють 1: . І 1Ö у 886.1) Рівність — = 1 є правиль- а ною, якщо а = 10; 2) —= 1, якщо а = 5; 3) - = 1, якщо а = 451; 4) - ^ = 1, якщо а = 15; 15 5) - ^ = 1, якщо а = 63; 63 6) ^ = 1. якщо а = 10. 887.Рівності є правильними: 1) — = 1, якщо ж= 25; X 11 2) — = 1, якщо л: = 11; 3) — = 1, якщо X ■■ X ■56; 4) = 1, якщо X = 100; 5) X 1 1 " 1, якщо X = ■11; 6) X 1 ■ 1, якщ о.X = 1. 888.1) І < 3 . 5 5 ’ 2) і » < 20 21. 20’ 3) 28 21 28’ 4) 25 1; 5) 25 1; 6) 25 25 ■1. 889.1) 4 14 9 9 ' 2) 49> 20 48 20’ 3) 31 ЗО. 31’ 4) М> 41 1; 5) 40< 41 1; 6) 41 41 1. 890 -і- А ± X А 11 М 891 1 і И 1 1 А X А А 17’ 17’ 17’ 17’ 17’ 17’ 17' 892.f<f<f, х = 4. 893.|<|<І . =6. 8 9 4 .| = 2 )1 | ; 3 ) ^ ; 4) i m . 895. 0 1 2 9 9 & 9 1 fi а 9 9 9 w w w .4book.org
    • 896. 1 0 2 і і і1Ü А 11 11 11 11 11 11 897. о А В С D Е X 0 2 6 1 І 6 2 3 (-]. -в 7' , і) 15' , Е 19 6/’ 6J 6 6 8 9 8 .5-А - 5 - Б - 5-в — 20 160' 160’ 160’ RQQ 3 6 4 ^ 3+6 + 4 ^ 1 3 15 15 15 15 1 5 ' 9 0 0 -ä - ОЩ 2 2 5 _5_ X 5 ’ 7 ’1 5 ’ 7 ’ 1 5 ’ 15 ' Qfl9 2 5 7 1 5 5 7 1 ^ 7 2 > g . 7 . 1 5 . 2 ’ 2 ’ 2 ’ 5 ’ 15 15 5 ’ 7 • 904 1) 1 , і ; 2)g, g, ) g, ^ З ’ 7 ’ з qnc і 5 9 ^ _5_ 9 ■ 5 ’ 9 ’П ’ 9 ’ 11’ 11’ ,ч 9 11 11 5 ’ Т ’ Т - 906. Вся вода у чайнику — 1. Катруся відлила —= у, залиши­ лось (1 - у ) . (1 -2 х і/ )х 2 = 1 - у ; 2 - 4 і/ = 1 - у ; 2 - 1 = 4 у -і/ ; 1 - 3 у ; , = | , х = 3. 907.15 = З X ft + 2 X fc; 5А = 15; ft = 3; 3ft = 9; 2ft =6. 908. 6 = 1 | : 6 = | : jc =6 x 6 = 36; д: = 36 — учнів в загоні № 2. В 5-В — 6 учнів, це становить - від 6 36. 912.1) 15^ х 64 - 8400 = 225 х 64 - - 8400 = 14 400 - 8400 = 6000; 2) (36 + 16 X 4 ); 10 - 5 ==(36 + 64): : 10 - 5 = 100 : 10 - 5 = 10 - 5 = 5. 913.1) 144 - (х : 11 -Н21)х 5 = 14; (і: 1 1 + 2 1 )х 5 = 144-14; (х :1 1 + 2 1 )х 5 = 1 3 0 ; х : 11-^21 = 130: 5; х : 11-^21 = 26; x : l l = 5: д:=55. 2) 1 2 0 :(х -1 9 ) = 6; X - 19 = 120: 6; х - 1 9 = 20: л: = 39. 914.(270 X 2 ); 15 = 540 : 15 = 36. 36 грн. 915.21 га = 210 000 м^, а = 250, а х Ь = S; 210 000 = 250 X Ь; &= 840 (м); Р = 2 х (а н -Ь ) = 2 х (2504- 840) = 2 х X 1090 = 2180. 2180 м. 916.1) Ні; 2) ні; 3) ні; 4) так. 917.1) Ні; 2) ні; 3) так; 4) ні. 918.1) Так; 2) ні; 3) так; 4) ні. 920.1) 4:5 = | ; 2) 12:4 = ^ ; 5 4 3 )1 5 :1 2 = Ц ; 4 )7 :7 = |. 921.1) | ; 2) И . 3) 4)і О 1 а) Правильні дроби: -7. 7 4 'о 00 g £ U (Ü а .то 5 S І З" а сс "Е о S < < 7 ’ 4 ' 15 21 б) Неправильні дроби: — , 5 5 9 2 2 .1 ) 5 | ; 2) ? | ; 3) 12І | ; ‘ > - Ш - 9 2 3 .1 ) 8 |; 2) 1 іі| ; 3) i s g ; 4) 2 2 2 І1 ^ ^^^1265- PQ СО w w w .4book.org
    • 925.1) 1 =| ; 2 ) 1 = ||; 3 ) 1 = M ; 5 2 5 4 4 92$.1,1 = ї . 21 1= 111; 4) i = l § . 5) i_ 2 3 6 E . 6) 1 = — ’ 1 3 ’ ^ 2 3 6 9 ’ ^ 1 0 0 9 2 7 . 1 ) 3 = 1 ^ ; 2 ) 2 = | ; 3 ) 3 = | ; n 1 5 c Q 1 8 Q 3 3 4 )3 = - ; 5 )3 = - : 6 )3 = j j - 9 2 8 . 1 ) 5 = | ; 2 ) 5 = ^ ; 3) 5 = | ^ ; A E 2 5 , 4 0 K 1 0 0 4 ) 5 = - ; 5 ) 5 = - ; 6 ) 5 = — . 931.1) 6:5 = | < | , 6 :5 < | ; 2 ) 1 7 : 8 = ^ < ^ , 1 7 : 8 < ^ ; 8 8 1 2 5 ^ 81 8 8 1 . 3 ) 1 2 5 :4 = i ^ > ^ , 1 2 5 : 4 > ^ ; 4 4 4 4 )1 M > 7 8 ’ 12 12 932.1) I < ^; ,49 = = 2 5 : 1 2 < f | ; 3 ) 1 2 5 :1 5 = ^ > | | ; 1 2 5 :1 5 > | | ; . . . J . 9 3 3 .1 ) f = l | ; 2) М = з | ; 3 ) f = 1 0 | ;4 )i| 0 = 3 6 | ; 5 ) ^ = 1 3 j; 6 ) ^ = 33. 9 3 4 .1 ) I f = l i ; 2 ) ^ = 5 | ; 3 ) f = l l | ; 4 ) i | ^ = 2 2 | ; 5 ) ^ = 1 6 І; 6) ^ = 11. 4 4 7 9 3 6 .1 ) I f = 2 ^ ; 2 ) f = n i ; 9 3 7 .1 ) l|= | = 7 :5 ; 2) 4 | = M = 34:7; 3 ) 3 ^ = 1 1 = 3 8 :1 1 ; 4 ) 1 0 | = ^ = 9 4 :9 . 9 3 8 .1 ) l | = ^ = ll: 9 ; 2 ) 5 | = ^ = 4 3 :8 ; 3 ) 7 ^ = 11 = 89:12; 4 ) l l | = i | i = 1 0 4 :9 . 9 3 9 .1 ) б | = ^ ; 2 ) 9 | = y : 3 ) 1 2 f = i | ^ ; 4 ) 5 f = f . 9 4 0 .1 ) 3 l | = i | ^ ; 2 ) 4 І = ^ ; 3 )4 4 f = ^ ; 941 -3. Ä . 12’ 12‘ « 4 = ? - 942.(112 + 109):3 = 221:3 = ^ = 73|. 3 o 943.f =3 f ; f = 5 § ; f = 9|; 125 . 125 23 17 19 125 125’ 7 ’ 3 ’ 2 ■ 19 Найбільший др іб— — . 944 M = iii. l l - g i . 5 “ 5 ’ 4 4’ 2 - ^ 2 ' 625 . 45 17 33 ^ 625 ■ 4 ’ 2 ’ 5 ’ 625‘ 33 Найменший дріб — — . 945. о 1 4 946. I 2 4 2 1 а З la з з 947.1) з і =^ < ^ ;4 4 4 w w w .4book.org
    • 4 ..2 4 1 = ä | ä . ! | l . W . 4 2i - T > f ^ 4 , i « i = i | I > l | 5 . 9 4 9 . . ) | = i f ,2, Ц . і | . 235 13 39 39 222 222’ 3 ) f = 2. 9 5 1 .1 ) i | = | ;2) i o | = y : 3) 2 l| = i f ^ ; 4) 10o| = ^ . 5 5 5 5 9 5 2 .1 ) 2^ = 1 1 ;2) 20^ = -2^2- 13 13’ 13 13 ’ 3 ) 1 9 i f = ^ ; 4 )1 4 5 l| = l f | I ; 953. Для ремонту однієї кімнати тре- « 2 5 оа рулону, для ремонту двох кш- ^ 2 5 ^ 2 5 5 0 , . 2 нат треба 2 16—<17. 17 рулонів вистачить для ремонту двох кімнат. 954. 345 з 345-3 1035 = 207 (л) 5 ” 5 5 треба для поливу З ділянок. 196 л для поливу З ділянок не ви­ стачить. 955.1) | = | : | = 1 ; х : 8 = 1; х = 1 х . 8 ; х = 8; 956.1) ^ = | ;j/ :5 = l;О о І/= 1 X 5; і/= 5; 957. oft-? аЬ= 19 л + 9, об — менше двоцифрове число, л = 1, 19х 1 + 9 = 28; ай = 28. 958. о Ь -? 0& = 11й + 3, ab - більше двоцифрове число. ^ 8 , 11 х 8 + 3 = 88 + 3 = 91; аЬ = 91. 960.2х(х + 8 ) = 7 х 4 + 2; 2л + 16 = 28 + 2; 2л + 16 = ЗО; 21 = 3 0 -1 6 ; 2л: = 14; х = 1. най- 14; 1 4 > 1 2 і м. 4 9 6 1 .Р= 2 х (3 + 4) = Ні, не вистачить. 962. ^ = l:j^ < 2. Так, вистачить. XА 963.1) 100 : (18 + (82 - Юд:): 6) = 5; 18 + (82 - Ю х ): 6 - 100 : 5; 18 + (82 - ІО х ): 6 = 20; (82 - ІОх) ; 6 = 2; 8 2 -1 0 х = 1 2 ; 10ж = 8 2 -1 2 ; 10* = 70; х = 7 . 2) (105 - (25 + бо:) X 4) X 30 = 150; 1 0 5 -(2 5 + 6 ж )х 4 = 150:30; 1 0 5 -(2 5 + 6 x )x 4 = 5; (25 + 6 х )х 4 = 1 0 5 -5 ; (25 + 6ж )х4 = 100; бд: + 25 = 25; 6х = 0; х = 0. 9 6 4 .л+ (ж -3 ) + (х - 6 ) + (л ;-9 ) = 82; 4 х - 9 - 9 = 82; 4а; = 18 + 82; 4х = 100; х = 25; х - 9 = 2 5 - 9 = 16. 16 км. w w w .4book.org
    • 9 7 0 .1) з від 9 — це (9 : 3) X 2 = 6; 2) І від 12 — це (12 : 4) X З = 9; 3) І від 20 — це (20 : 5) X 4 = 16; 4) J від 32 — це (32 : 4) X 7 = 56; 5) 1^ від 80 — це (80 : 20) X 21 = 84; 6) ^ від 49 — це (49 : 7) X 12 = 84. 9 7 1 .1) ^ від б — це 6 : з = 2 см, CD = 2 cm; 2 2) g від 6 — це (6 : 3) X 2 = 4 см, CD = 4 см; О 3) 2 від б — це (6 : 2) X З = 9 см, CD = 9 см; 7 4) g від 6 — це (6 : б) X 7 = 7 см, CD = 7 см. 972.1)(180: 1 0 )х2 = 36, 36’; 2 )(1 8 0 :1 8 )х 5 = 50, 50'; 3) (90 : 9) X 4 = 40; 40’; 4 )(9 0 :9 )х 1 1 = 110, 110’ . 9 7 3 .1) (180 :1 0) X З = 126, 126"; 2) (180 : 18) X 11 = 110,110'; 3) (90 : 9) X 8 = 80, 80': 4 )(9 0 :1 0 )х 1 3 = 1 1 7 , 11Г. 974.(145 : 5) X 4 = 29 X 4 = 116. 116см. 975.(65 :13) X 14 = 5 X 14 = 70; 65 + 70 = 135.135 кг. 976.(45 : 9) X 7 = 35. 35 хвилин. 977.(50 : 5) X 7 = 70. 70 хвилин. 978.(12 : 6 ) х 5 = 10. 10кг. 979.(ЗО : 3) X 2 = 20. 20 днів. 980.1)12x3 = 36; 2) (ЗО X 6 ): 5 = 36; 3) (6 8 x 4 ): 17 = 16; 4 )(2 8 х 7 ):2 = 98; 5) (45 X 5 ): 9 = 25; 6) (1 5 0 x 1 2 ): 25 = 72. 9 8 1 .1 )5 x2 = 10 (см); 2 )(1 5 х 7 ):5 = 21(см) 3) (24 X 3 ): 4 = 18 (см). 9 8 2 .1 )(9 0 х 3 ):2 = 135, 135’; 2 )(9 0 х 9 ):5 = 162, 162'; 3 )(1 8 0 х 2 );9 = 40, 40’ . 9 8 3 .1) (90 X 6 ): 5 = 108, 108'; 2) (9 0 x 1 0 ): 9 = 100, 100'; 3 )(1 8 0 х 8 ):9 = 160, 160'. 984. (20 X 7 ): 5 = 28. 28 прикладів. 985.(24 X 5 ): 4 = ЗО. ЗО учнів. 986.(280 :7 )х З = 120; (1 2 0 :4 )х З = 90; 120 + 90 = 210. 210 кг. 987.(24 : 8) X з = 9 (км) — пройшли туристи за перший день; (9 : 3) X 2 = 6 (км) — пройшли турис­ ти за другий день; 9 + 6 = 15 (км) — пройшли туристи за два дні. 988.(21 : 3) X 2 = 14 (м) — стрічки відрізали; 2 1 - 1 4 = 7 (м ) — стрічки залиши­ лось; 7 :7 = 1 (м) — довжина кожної час­ тини. 989.(ЗО : 5) X з = 18 (кг) — цукерок відсипали; ЗО - 18 = 12 (кг) — цукерок зали­ шилось; 12 : 4 = З (кг) — придбав кожен по­ купець. 990.(30 000 : 3) X 7 = 70 000 (м^) — площа під сливами; 70 000 + ЗО 000 = 100 000 (м^) — площа всього саду. 991.Спочатку було 120 л. Відлили 120 : З = 40 л бензину, за­ лишилось 80 л. і від 80 становить 80 : 5 = 16 л. Долили 16 л до 80 л, стало 16+ 80 = 96 л. 96 < 120. У каністрі виявилось 96 л бензину. 992. Арсеній виграв 400 грн.; Сашко виграв (400 : 5) X 8 = 80 X 8 = 640 (грн.). Сашко виграв більше, ніж Арсеній, на 6 4 0 -4 0 0 = 2 4 0 (грн.). w w w .4book.org
    • 993.1- 70 кг; 2| = |. 11_ (70 X 3 ): 7 = ЗО (кг); I + II — 70 + ЗО = 100 (кг) капусти у двох мішках. 994.За січень Андрійко зекономив 12 грн.; за грудень — (1 2 х З ):4 = 9 (грн.); з а лютий — 12 + З = 15 (грн.). Андрійко зекономив найменше у грудні, 9 грн. 995. 120 булочок з вишнями; з полуницями (120 х 5 ): 6 = 100 бу­ лочок. 120 - 100 = 20. З вишнями на 20 булочок більше. 997.1 — 121 000 к г= 1 2 1 т; II — (1 2 1 x 9 ): 11 = 99 т. 121 - 99 = 22 (т). У першого фермера врожай карто­ плі більший на 22 т. 998.Мама заготовила 121 баночку з полуничним варенням, а кількість баночок з вишневим варенням ста­ новить (121 X 5 ): 11 = 55. Всього мама заготовила 121 -І- 55 = 176 баночок варення. 999. і від 24 становить 4 години; б 1 від 24 становить 2 години; О ^ від 24 становлять 9 годин; 8 2 — від 24 становлять 6 годин. 4-І-2-І-9-Ьб-і-8 = 29(годин), 29>24. Задум не може здійснитися. 1000. За перший день Катруся про­ читала 240 : З = 80 (сторінок); за другий вона прочитала (80 : 4) X З = 60 (сторінок); за третій — (140:7 X 2) +10 = 50 (сто­ рінок); за четвертий — 240 - (80 + 60 -н50) = = 240 - 190 = 50. За четвертий день дівчинка прочи­ тала 50 сторінок. 1001 , у Марка — X книг; у Андрійка — 2х книг, і від 2х становить —. У Андрійка стало — 2 х ~ ^ = ^х. У Марка стало— х + ^ = ^х. У Андрійка та Марка стало книг по­ рівну. 1002. Маса хвоста — 1 кг; маса голови — х кг; маса тулуба — і/кг. х + 1; х + 1 За умовою, х = + ^ , у - 2д: = 2 -І-* -І-1; 2 х - х = 3; х<=3,у = 4. Маса риби 1 -ЬЗ -І- 4 = 8 кг. 1004. Кількість відмінників — х; кількість музикантів — у. За умовою = ^ y 4, х = ^у. х > у. Більше відмінників. 1005. (1600 : 16) X 4 = 100 X 4 = = 400 (грн.). 1006. Площа кімнати Сашка — 40 м^; площа кімнати Оленки — (40 : 5) X 8 = 64 (м“). Більша кімната у Оленки на 24 м*. 1007. (7 2 x 5 ): 3 = 120 днів. 1008. 1)1024-7^x2 = 1024-49x2 = = 1024 - 98 = 926; 2) (1024 - 7^) X 2 = (1024 - 49) х 2 = = 975x2 = 1950. 1009. 1) 385 - (л: -І-124) = 198; 385 - 198 = л:-І-124; 187 = х-І-124; а:-f 124= 187; а: = 63; 2) 18 X (ж-Н 9) = 1854; X -Ь 9 = 1854 :184; х + ^ = 103; 1 = 94. 1010. а = хсм , Ь = 3х см. Р = 2(а + Ь )^ 64 (см). а + ь ^ 3 2 ; х + 3х = 32; 4х = 32; д: = 8, о = 8 см, Ь = З X 8 = 24 см. 1011. Т^„.^ = 4 x 3 x 1 4 4 = 12x144 = = 12* (см*); Р 'о QQ О ЬС X ш U (Z Q. ги X т . 5 'с о < = а* = 1 2 »,а = 12см. w w w .4book.org
    • 1012. i + —= —, чисельник суми до- 5 5 Ö рівнює 4, знаменник суми дорівнює 5. 1013. М = | . 1) Чисельник дорівнює 5; 2) знаменник дорівнює 8. 1014. 1)Н і; 2) ні; 3) так; 4) ні. 1015. Чисельник різниці 5 5 5 дорівнює 3; знаменник різниці до­ рівнює 5. 1016. § - § = -Б-. чисельник різниці 8 8 8 дорівнює 1, знаменник різниці до­ рівнює 8. 1017. 1) Ні; 2) так; 3) ні; 4) ні. iniQ 1^ ^70. O' 53 14 73. 1019. 1) 7 Ї+ 7 Ї- 7 Ї- 2 )^ + 6 9 - Й ’ ’ 97 97 9 7 ’ 49 49 4 9 ’ Відповідь: 1) Щ ; 2) ||; 3) Щ ; ’ 73 73 73’ ’ 59 59 59’ 4) 216 19 ’ 253 253 216 + 19^235. 253 253’ 39 106 39-ьЮб 145 т ^ + - 151 151 240 357 о ) +-. 151 151’ 240-1-357 597 1237 1237 1237 1237 • 4) 5) 6) 597 253’ 151’ 1237’ 1021 1 ) ^ + 1 1 = 2 3 + 1 1 = 3 7 ^ іи^і. ^ 37 + 37 37 37 і. 2. ^ . М = 6 1 . 83 83 83’ 3> 25 27 25 + 27 52. ’ 59 59 59 59’ 4> 26 17 26 + 17 _ 43. ’ 67 67 67 6 7 ’ 116 26 116 + 26 142 т-:г=^+ 157 157 6) ^ + З " 157 44 + 37 157’ 81 123 123 123 123' Відповідь: 1)1; 2) | і; 3 ) Ц ; 4 ) Ц ; 5) 6) 81 157’ 123 1022.1) 1 + | + 1 = 1 і | і і = | ; 5 5 5 5 5 04 2 . 5 , З 2 + 5+ 310 п + п + П “ “ Т Г ~ “ Т Г ’ 31 - Z _ + A + A = I ± 6 ± 5 = l i ’ 23 2323 23 23' Відповідь: 1) | ; 2) 1^; 3) Ц . 1023. 1 ) | + | = ^ = | ; 2) 17 5 17 + 5 22. ’ 27 27 27 27’ 3> 9 5 9 + 5 14 ’ 22 22 22 2 2 ' Відповідь: 1) | ; 2) Щ ; 3) Ц . 1024. 1)1 1 2 ) ^ + М = 4 7 67 3 ) ^ + ^ = 79 79 4 ) ^ + М = ^ 83 83 Відповідь: 2) 27 + М ^ 7 67 4) М + М - ^ 83 8 3 ' 12 11+ 12 . 23 23 21. 35 35 35’ 35 35’ 27 + 3 2 ^59 67 6 7 ’ 67 67’ 27 + 28 55 5 5 ^ ^ , 79 79’ 79 79’ 25 + 35 .60 ад 50 83 8 3 ’ 83 83' 1 ) І 1 + 1 2 > ^ . ’ 35 35 35’ М . з> 2 8 ^ 5 5 . 6 7 ’ 79 79 79’ 25 + 35 60 50 83 83 8 3 ’ 1025. 1) 1 2 + 1 І > ^ : ^ 7 37 37’ ’ 61 61 61’ 61 61' Відповідь: 1) ^ + І | > Ц ; 37 37 37’ 34 ^ 23 ^ 60 б Т ^ б ї ^ « - 1026. 1) 12 + 13 = 1 ^ = М ;іил«. ) 30 + 30 зо зо’ 21 21 34 21 + 34 .55. ’ 55 55 55 55’ 31 11 І 17 11 + 17 _ 28. ^ 56 56 56 56’ w w w .4book.org
    • . 15 17 15+17 32 ’ 48 46 48 48■ B ^ o e , ö b . l ) f ; 2 ) l ; 3 ) f ; 4 ) f . 1027.1) 11 + = ' 49 49 49’ 41 25 41 + 2 5 _ 6 6 _ . ’ 66 66 66 66 ’ 43 11 43 + 11 54 ■ ’ 81 81 81 81’ Відповідь: 1) 2) 3) 1; 4) M 42 49 81’ 1028. = 123 123 17 '^"1 4 3 143' 143 143’ 123+17 140 143 143’ Відповідь: . 140 143' 1 0 2 9 .1 ) = M 9 19 19’ ^ = A + A = 1 I. JL = 11. x = n - 19 19 19 18’ 19 19’ 2) = -£. = ^ + 11. 53 53 53’ 53 53 53’ л: 28 + 14 42. ^ ^ 4 2 53 53 53’ 53 53’ 3) ^ I ^ ■ 8 +13 _ X 29 29 29’ 29 “ 29* — = — • x = 21 29 29’ Відповідь: 1) 17; 2) 42; 3) 21. 1 0 3 0 .1 )- ^ - 1 1 = Аluau. х , з і JL = ± + l l = ^ ^ = M v = 23- 31 31 31 31’ 31 31’ 11 = M _ _ 67 67 67’ 67 67 "6 7 67’ Л 63 ^ _K o . 67 = ^ ’ + ^ = 34 + 27 _ л: ’ 89 89 89’ 89 89’ | i = ^ , x = 61. 89 89 Відповідь: 1) 23; 2) 63; 4) 61. 60 60 60 ^ 1031. 25 Відповідь: год, 60 1032 li+ -L =li± Z =^ 33 33 33 33' Відповідь: — . 33 1034 1) M - 35 = 3 5 -35 ^ 2) 53 14 53-14 39. 69 69 69 69’ 3) 45 1 5 _ 4 5 -1 5 _ 3 0 . 97 97 97 97’ 4) 27 25 _ 2 7 -2 5 _ 2 49 49 49 4 9 ’ Відповідь: 1)0; 2) 3) M . 4) А 69’ 97’ 49 2) 52 39 5 2 -39 13. 73 73 73 73’ 3) 440 337 ^ 440-337 103 ’ 1237 1237 1237 1237’ В ідп овідь:!) А , 2) i f ; 3) ^ 1036.1) ^ -^ =ä:A =^- ’ 1 Ч 7 7 ’ 2) 8 5 _ 8 - 5 3 11 11 11 1 1 ' Відповідь: 1) | ; 2) A . 1 0 3 7 . 1 )i^ - A = i ^ = A . ’ 15 15 15 15’ 2) 34 13 34-13 21. 41 41 41 41’ 3) 58 11 . 58-11 47 ’ 99 99 99 99' Відповідь: 1) А ; 2) | i; 3) <10^0 ^ 2 3 — 5 1 8 4 2 -4 2 = ^ = 4 2 = 2) 20 13 20-13 49 49 49 X . 49’ 3) 4125 ^ 41-25 16. 66 66 66 6 6 ’ 4) 43 7 4 3 -7 36 81 81 81 81' Відповідь: 2) А - з ) i f ; 4) М 81’ 1039. х + Ш : + 112. 159"159 159’ , + 5 6 ^ = ^ . ^ + 9 3 159 1 5 9 ’ 112. 159 159’ w w w .4book.org
    • 112 93 112-93 19 'l5 9 159 19 159 159" Відповідь: 159“ 1040 x + ^ = ^ ,іичи. 42 29 4 2 -2 9 13 43 43 43 43’ 13 Відповідь: — . 43 1041. 1)4; 2) 9; 3) 19; 4) 60. Відповідь: 1) a = 4; 2) b = 9; 3) a 4)0 = 60. 29 29 29’ _ x _ ^ ^ _ 1 3 ^ 1 5 . _ж.^15. ^ 29 29 29 29’ 29 29’ 2^ -£- + ^ = ^ - ^ _ 5 8 -29 _ ^ 79 79 79’ 79 79 1 0 4 2 .1 ) 43 ■ = 19; = 15; 79’ ^ • X = 29- ^ - 7 9 ’ ^ ’ 81 81 81’ 81 81 81 81’ J L - i l V 81 81’ ■23. Відповідь: 1) 15; 2) 29; 3) 23. - ї. = ^ _ І І = А . - ї. = А . 31 31 31 31’ 31 31’ 2 ) ^ + ^ = М . У 5 4 -27 _ ’ 89 89 89’ 89 89 — - — • X = 27- 8 9 - 8 9 ’ ^ 3) _ ^ ^ 5 3 _ 2 7 ^ 96 96 96’ 96 96 96 х = 26. 96 96’ Відповідь: 1) 9; 2) 27; 3) 26. 1044. І 9 - Х = І2 . 33 33 33 Відповідь: Щ . 33 1045 з 1 1 - 3 _ 8 17 17 17 17’ = 9; 27 м . 96’ Q Відповідь: ^ 1 0 4 6 .1 ) м + м 153 53 17 _ 16 + 26 17 53 53 53' 42+17 5 9 6 ■ 53 53 53’ 2) 73 49 19 7 3 -49 19 83 83 83 83 = М _ І £ = А . 83 83 83’ 83 04 24 17 35 7 35 7+ 35 42. ’ 59 59 59 59 59 59 59’ 4 ) М + 93 М 17 ^ 93 93/ 93 = ^ = 1-1. 93 93’ 111 44 151 151 71 26+71 93 93 66 ^155 155+66 221 151 = 1 151 151 70 151 151’ 6 ) 1 1 + ^ + 6 8 72 + 68 + 123 127127 127 127 140 + 123 .^263 254 + 9 „ 9 127 127 127 127' Відповідь: 1 ) 1 ^ ; 2) А ; з ) ||; 1 7 _ (13 + 17) + 14_ ■^37 37 = М = і Х . 37 37’ „V 72 29 17(7 2 -2 9 )-1 7 26. ’ 83 83 83 83 83’ 35 45 17 8 0 -17 63 , 4 ^ 59 59 59 59 59 59' В » « о, М . . 1 ) і Х ; 2 ) | | ; 8 ) і А 1048 1 ) 1 І + -1 -. ^ + А .1U4Ö. 1) 47 + 47> 47 + 47' 1^ 1 5 ^ 47 47’ 47 4 7 ‘ 1П4Ч § І - - 8 - М _ І І . ^ _ А . 43 43’ 43 43’ 43 43’ 43 43' 1 0 5 0 .1 )Щ - м + і і 77 77 - М _ ^ . '77 77■ 51-37 14 77’ 04 7 2 _ И ^ 14. ^ 97 І97 97/ 97 97 97’ ) -3) 107 127' 107 92 І27 ' 127/ 127 127' 26 ^ 66 107-92 15 127 127' Відповідь: 1) Щ ; 2) 3) w w w .4book.org
    • 1051. 1) 39 +3 9 3 9 39! jc+ 1 9 - 28 д :+ і9 = 28; "39^ 39’ д;= 2 8 - 19 = 9; x = 9; 27 2 ) І - I I + A 53 53 53’ 53 ■53 53’ 53 3) 25 + 27. л _ 52 53 ’ 53 53’ М _ 1 7 l89 89 M . ^ 89’ 89 89 89 89 89’ 89 89 r 32 . 2 2 ^ ^ . '89 89’ ; х = 36; 4) 70 53 ^ 17 101 101 X 101 101’ 32 л 70 101 101 101’ 101 101 = л: = 38. 101 101’ Відповідь: 1) 9; 2) 52; 3) 36; 1 0 5 2 . і ) ^ + ^ + А = 39^ ^ + - ї - = М . ^ = 41 41 41’ 41 41 41’ 36 32 . 101’ 4)38. 2 ) ^ - б7 67/ 67’ 1і _ - ї - = А . 67 67 67 67’ 67 67 6 7 ’ JL = Ü . v = i i - 67 67 6 7 ’ 67 67’ 41 J L _ ( ^ + i l ’ 85 І85 85/ 17 J L . 85’ 85 85 85 85’ 85 85’ 48 = 11. 85 85’ 65; 111 111 95 I 35 111 111’ 35 I 95___________^ _________________ J5^. I l l 111 111’ 111 111 111’ 60 ; д: = 60. I l l 111’ Відповідь: 1) 18; 2) 11; 3) 65; 4) 60. м Довжина відрізка N B дорівнює від 26 см, тобто 13 26: 13 = 2 (см). Відповідь: N B = 2 см. 1054. M A f = 48CM. _3_ _ ^ ^ 1 0 і _ і 0 ^ 1 6 _ 1 ^ ^ ^ І б ’^ і б ^ і б ’ 16 16 13 16' м N Довжина відрізка CN дорівнює — 16 від 48, це становить (48 ; 1 6 )х6 = 3 х 6 = 18(см). CiV= 18 см. Відповідь: 18 см. 1055. 1) ^ від 6300: (6300 : 45) х 45 X 14 = 140 X 14 = 1960 учнів навча­ ється у І школі; 2) Щ від 6300: (6300 : 45) х 16 = 45 = 140 X 16 = 2240 учнів навчається у II школі; 3) від 6300: (6300 : 45) х 13 = 45 = 140 X 13 = 1820 учнів навчається у III школі; 16+14+13 43 45 4 ) И + І 6 + І 3 . ^ 45 45 45 45 частин дітей навчається у трьох школах; 5) 1960 + 2240 + 1820 = 6020 учнів навчається у трьох школах; 6) 6300 - 6020 = 280 учнів навча­ ється в інших школах. Відповідь: 6020 дітей, 280 дітей. 45 1056. = V4- нів взяла участь в конкурсі «Кенгу­ ру* за три роки; о 2) — від 600 становлять (600:20) X9 = 270 учнів взяли участь у конкурсі за три роки. Відповідь: — , 270. 20’ 1057. І І + М + д ; =8і ; 83 83 83’ 49 + г = М . 83 83’ 83 83’ Відповідь: x = f f . 83 ■ 8 3 ’ w w w .4book.org
    • eJ inPO 1058. 9 1 “ 9 1 ’ ^ 91 9 1 ’ r = ^ - A = I4 - v = I l 91 91 9 1 ’ 9 1 ' Відповідь: 3 4 ^ 56 90 137 "1 3 7 137’ 108 90 18 . 135 77 _ 58 137 137 137’ 137 137 137’ 90 58 _ 32 137 137 137' Відповідь: сума 34 ^ 56 P § I s ПЗ Q. <■ X CO it: s I T >4 a .5 ’c o 3 < s Ш !< 137 137 1П8 18 від числа на —— і більша за різ- 137 137 /135 77 32 =“ « ” І Ї 3 7 - Ї 3 7 І « " Ї 3 7 - ■ ^2 3 6 8 9 12 72 72 ^ 9 8 6 ^ 9 5 ^ .М . 72 72 72 72 72 72’ 1 = 1 = А = М = М . 2 6 12 24 72’ i = J - = - L = M . І = А = А . 3 12 2472’ 8 24 72’ 1 = ^ = _4_=12. 1 ^ ^ 6 12 2472’ 9 72' ^ З 4 12 32 48 96’ і = 3 = ± = 12 ^ 14 = 32. 3 9 12 36 48 96’ І = 2 = А = І 2 = М . і _ = А = -§_. 4 8 16 48 96’ 12 48 96’ ± - А 3 2 + М + А + А + А = ^ 48 96’ 96 96 96 96 96 96‘ Відповідь: 1) і Ц ; 2) . 96 і + і + і + і ' [ І Д Д Д + І ) 6 3 3 ЗІ * 16 3 3 3 ЗІ 6 3 3 3 3 6 3 6 6 6 Відповідь: 1^. 6 1063. 101 101 101 101 101 +... + ^ + 100 = 101 101 1+ 2+ 3 + 4 + 5+ ...+ 98 + 99 + 100 101 101 50 101 Відповідь: 50. 1064. 111+222 + 333+ 444+ 555+ 666 + 9999 +777 + 888+ 999 _ 1110-4 + 555 _ 4440 + 555 ^ 4995 9999 9999 9999' 111 + 999 = 1110 222 + 888= 1110 333 + 777= 1110 444 + 666 = 1110 555 = 555 1065. 1) від 541 становить 541 (541 : 541) X 478 = 478 (км) — від­ стань від Києва до Харкова; 2) Н І від 541- ц е 541 (5 4 1:5 4 1 )х2 8 9 = 289 км; 3) 478 - 289 = 189 (км) — відстань від Києва до Черкас. 189 Відповідь: —— частину від Києва до 541 Львова становить відстань від Києва до Черкас; 2) 189 км — відстань від Києва до Черкас; 3) 478 км — від­ стань від Києва до Харкова. 1066. Потрібно поділити кожну із 7 хлібин на 8 частин і кожній особі дати по 7 цих частин. 1067. = ^ ~ займа­ лась господарством. А 12 1068. 1) 11 120 + 5555 + 21 080 + + 4445 = (11 120 + 21 080) + (555 + + 4445) = 32 200 + 10 000 = 42 200; 2) 8 год 37 хв - 6 год 56 хв = 1 год 41 хв. Відповідь: 1) 42 200; 2) 1 год 41 хв. 1069. 12х + 60 = 15х, де ї год — час, за який другий велосипедист наздо­ жене першого; Зх = 60; X = 20 год. Відповідь: за 20 год. Відповідь: год. w w w .4book.org
    • 1070. 1) (140 - ж) X 15 = 1845; 15 1 4 0 -х = 1 2 3 ; 123 1845 '1 5 ~30 _45 45 О 140-123 = х ; ї =17; 2) 325- ( х -3 4 0 ): 9 = 85; ( І - 340): 9 = 325 - 85; ( X - 340) : 9 = 240; Ж- 340 = 240 X 9; і -3 4 0 = 2160; * = 2160 + 340; х = 2500. Відповідь: 1) 17; 2)2500. 1071, Іринка за 1 год прочитала 60 : 2 = ЗО сторінок, а 540 сторі­ нок — за 540 : ЗО = 18 (год). Олег за 1 год прочитав 60 : З = 20 сторінок, а 540 сторінок — за 540 : 20 = 27 (год). Відповідь: 18 год; 27 год. 1072. 1073, 1 . 1 10 10 74 .1) 2 = | ; 2 ) 2 = | ; 3 ) 2 = ^ ; 4 )2 = М 1075. l ) 5 = ^ ; 2 ) 5 = f ; 3 ) 5 = f ; 4 )5 = § . знаменник — 5, чисельник - 1077 1 - 2 = 8 _ 2 = 6 8 8 8 8 ’ знаменник — 8, чисельник - 1. 6. ^ 47 47 47 4 7 ‘ Відповідь: 1) М ; 2) А ; 3) Ц . 17 15 47 1 0 7 9 . 1) і _ А = ^ _ А = 19. '^ 22 22 22 22’ 2) = = J _. ’ 25 25 25 25’ 2) ] - 1 3 = 15 _ 13 ^_2^. 15 15 15 1 5 ’ 3) 1 - 16 37 37 37 37' 1084.1) з - | = 2+ 2) 5 - ^ = 4 + ‘ - І = 2+ _ 5 ] ^ 4 J 6 _ 5 Ь] 6 6 3) И - | . 1 0 + ( і - | ) . 1 0 = 10 Відповідь: 1) і| ; 2) 3) | і. 1080. 1 - М = М _ ^ = І І . 43 43 43 43 Відповідь: 43 1081.1) 2 - f = f - І Л = і| . 1 )Ш ; 2) так; 3)ні. 1082. з - | = | -| - - | = 2| . 1) Ні; 2) ні; 3) так. 1083.1) 2 - А = 2 2 _ А ^ 1 8 2 ) 4 - 2 = ^ - 2 = 18 ’ 5 55 5 ’ 04 - 6 35 6 29 3 ) 5 - - = - - - = - ; .. , „ 4 90 4 86 10 66 10 56 ^^® “ й = п - и = Т Г = 4 ) f . 9 | ; 5 ) | £ . 5 i , e ) f = , | . Відповідь: 1) 1 ^ ; 2) з | ; 3) 4^; 11 О 7 51 5 І ; 6) в|. 12 ГД3 5 К Л . w w w .4book.org
    • m CO X 'o m 0 bC X <v u fO Q. < X та 1 T a 5 c o S < Ш !< « - S = - ( ‘ -ü )= ’ ^ g -i)= = * Ä = = ^ - Відповідь: 1) 2 І ; 2) 4 |; 3) ю | ; 4) 9 ^; 5) 7 ^ ; 6) 3 ^ « 5 - « - І = - ( - І ) - ( і - І « б - 1087.1) 2 - А . , . ( 1 ї _ А ) . і . 4 , , 0 - | . ! , * ( , - І ) . 9 . ( | - | ) . 9 . Ї = 8 і ; - 5 Ü -^ 4 3 - 1 - = 10 + /19_17 19 19І ї> Р 1 3 ^ ,1 3 . 17 17’ 2 ) 4 - | . 3 * ( і - | = 3+ 5 3 5 5 1й_-2. 15 15 S» 5 - 1 2 . 4 . 6 )1 1 - | = 10 + - f f ) - і ) = 4 + = 10 + /11 10 І п “ п ) = ' 8 _3 = . І8 8/ Відповідь: 1) і Ц ; 2) з | ; 3) 2|; 4) 9Ц ; 5) 4 ^ ; 6) 1о|. 1088.1) з - ^ = 2+ (і - ^ ) = 2 + ^ = 2 | | 1 3 _ А ) = 9 + І І = 9 ІІ - 13 із) 13 13’ 6 ) 8 - | = 7 + - І = . . 1 = 4 Відповідь: 1) 2 І| ; 2) 4 ^; 3) б і ; 4) 9 І| ; 5) 1 0 ^ ; 6) 7|. 1 _1 3 ) = 4 ^ А = 4 ^ . 17/ 17 17 1089.1) 2 -1 1 = 1+ 14 19 = 1 ^ 2 .1 .-1 5 ^ 1 ^ А = і А . 21 21 1 1 ’ 2 ) 3 - і | = 2 + = 2+ А = 2 А . 19 19’ 3 )5 - 1 1 = 4 + Відповідь: 1) 1А ; 2) 2 ^ : 3) 4 ^ . w w w .4book.org
    • 7 7 1090.1) „ 3 - | = 2 . ( . - | ) = 3 . | = 2|, В ід п о в ід ь :!) l | ; 2 ) 2 | ; 3 ) з | . т о ї 1 )1 -1 2 = 3 5 1 2 ^ 2 3 luai. M 35 35 35 35. 35>35> _ q ^ 8 _ „ 8 3 ) 5 - l | = 4 ^ . = = 1+ 3 3 - 1 6 ,^ ^ 1 7 ^ 17 16. 33 33 33 33’ '19 19’ 4) 1 3 - § = 12 + 1 _ ^ 33 Відповідь: 1) >; 2) >; 3) <; 4) =. 2 ) 2 -i =l 4 - | i 3 ) l 2 - | f = l l . ( l - = 1 + I5 = l l 5 . 26 26’ 26 26’ 4) 2 3 -| | = 22 + 1_15 , 22 Відповідь: 1) >; 2) <; 3) <; 4) <. lU aj. ^ ^gj ^g ^g g ^ g‘ Відповідь: — . 1 0 9 4 . 2 - 1 - 1 * Відповідь: 1 U 35' 1095. 3-f| =2+ Відповідь: 2 ^ . 1 - ^ 35 1 - Й 17 = 1 + 35-24 , 11^ 35 35 35 = 2+ A = 2 A 17 17‘ 'J L + A І23 23 15 8 8 = 1 - — = — , ^ всіх фруктів складають мандарини;1096. 1- 7 від 345 становлять (345 : 23) х 7 = 15 х 7 = 105 кг банан завезено у ма- 23 Q газин; — від 345 становлять (345 : 23) х 8 = 15 х 8 = 120 кг апельсин за- 23 везено у магазин. Відповідь: 1) 2) 105 кг; 3) 120 кг; 4) 120 кг. 1 0 9 7 . і ) і - і = і: І = = І = і - = іб ; w w w .4book.org
    • р ч о _ ^ ^ 1 5 . ^ ^ о _ 1 5 . 5 ’ 23 23’ 23 23’ ^ 2 3 " 23, X = 64; о. 7 І . X . 7 = 7 , 7 ,2 4-9 + 2 38 ^^9 ^ 9 = ® = 9 = ® "9 = ^ - 9 = ^ І ^ “ 9) = ^9 = — 9 - = Т = Відповідь: 1) 16; 2) 64; 3) 38. ■jnqo і = _ї_ = 1_ i Z — о. 1098.1) 25 + 25 ’ 25 25 25’ 25 25’ = 2 + І ^ = 2 І І = М . JL = Ü . 23 23 23’ 23 23’ f = f ; x = 38. 4 1 4 + 5 .. 61. 14’14 6 17 + 4 _ 106 17 17 ’ ^ 14 14’ 14 14’ 14 І 14І 14 14 J L - ^ . 14 14’ ^ # = w - — ■ Відповідь: 1)8; 2)61; 3) 106. 1099.1) 2 -f =i+ (i-f) =i+| =if: 2) 2 - І 3) 2 - І = Відповідь: 1) і| ; 2) і| ; 3) і| . Ü • >7 _ „ , 32-19 „ , 13 „1 3 . 16 16 16’ 45 + 23 43 = 5 - | .з 4 - |м . .,,8 6 -6 8 „ , 1 8 „1 8 . - ^ + " ^ 3 - = ^ + 4 3 = ^ 4 3 ’ 3) 4 - И _ ^ = 4 _ ( і 1±52] = 4 - ^ = 2 + ( 2 - ^ ’ 49 49 І 49 / 49 Г 49 , 9 8 -63 ,3 5 „3 5 . 49 49 49’ 43 43 49 49 22 + 34 15 = 6 + 15 15/ = 6 15' ВШ теІдь: 1 ) 2 ^ ; 2 | s g ; 3 ) з Ц ; 4 ) 6 ^ . 1Ю1. 1) з - І Ї - f - 3 - ( 1 2 # ä ) . 3 _ f f i . 2 . , _ ™ , w ( 2 - ? g 47 І 47 47 1 ^ 9 1 -7 0 ^ 1 ^ 2 4 .1 2 4 . 47 47 47’ ™ _ 5 7 35 35 47 = 3+ 1 3 = З И ; 35 35’ Відповідь: ) i f f ; 2) з Ц ; 3)6. 47 35 w w w .4book.org
    • ,55 5 5 ) 55 I 55) I 55 55)3) 4 - _ 110-75 „ 3 5 „3 5 . = 2+ - T 5 — = = = ' » і -Відповідь: 1) 1; 2) 2||; 3) 2||; 4) o f f 1103. 1) З - 21 » - ( і - 4 3 ) 4 - М U 27 27/ _ о 34 = 1+ ^ = 1 ^ : 27 2 7 ’ І І + І1 2 5 2 5 / - і = - - і = - 1 - И 22 2 - ^ , 25/ = 4 + Н = 4 І2 ; 22 2 2 ’ = 2 + і ^ - ^ І 2 5 2 5 / = 2+ ^ = 2 ^ - 2 5 2 5 ’ /39 14_ 2 5 _ / Відповідь: 1) і Щ ; 2) 4 І| ; 3) 2 | | ; 4) 7 ^ . 2 ) 7 - ^ ^ ^ 4 ^ ^ 7 ^ 15 ^715 40 40 40 1 - ^ 27 = 2+ ^ = 2 -^ - 27 27’ 3 ) 5 - 16 11 35 35 67 ^ 43 І120 120 г 27 )=120 120 7 8 10 2) 65^; 3) 4 j j j . « » 5 - з - І п - и І - ’ - г а - ^ ^ ' - п ) = 4 + 120 110 І120 120/ 120 120 = 2+ і і = 2 І І ; 13 13’ - і = - (і - М . 4 ^ А , 4 ± Г 2 6 / 2 6 2 6 Відповідь: 1) 2 ^ ; 2) 4 ^ . ІО Zo - о . ^ = 9 _ М = 1+ 39 39 39 39 1 -1106. 1) з 9 + (з 9 + з9 4 = І = " = + 1 І + ^ = 2 - ^ = ^ - ^ = ^ - І І + І = М . ^ І43 43/“ 43’ 43 43 43 43 43 43’ 43 43 43’ 17 + х = 21;ж = 4; = 1+ ^ = ^ : 39 39’ 1 - І І 89 " 8 ^ 8^9"^89 89’ ЗЛ ( 53 48 X ’ І101 101/ 101 27 . 101 27 1 0 1 -х 27 U01 101/ 101 101’ 101 101 101’ Х “ 1 0 1 -2 7 ;х = 7 4 . Відповідь: 1) 40; 2) 4; 3) 6; 4) 74. 101 101’ w w w .4book.org
    • in P 9 = i i . ^ + 1 8 = 2 - ^ - = = 41’ 41 41 41’ 41 41 41 41’1107.1) ^ + 1 8 = M . i = ' 41 41 41’ 41 ' о ^ і _ / і 9 _ і _ і 8 І £ _ І = 1 _ 1 8 = ^ _ І 2 = 1 І. 4 9 _ ^ ^ ] ^ . ’ І67 67/ 67’ 67 67 67 67 67 67’ 67 67 6 7 ’ JL + 1 8 = M . i = v = l5 - 41 41 41’ 41 41 41’ 41 41’ “ ’ 67 67 67 49-15 67 M . ^ 6 7 ’ 67 M . 6 7 ’ ■34; 1 - ^ 85 _iZ = ^ =M+iZ=51 “ 85’ 85 85 85’ 85 85 85 85’ 85 8 5 ’ ^ “ ^^' 4) 1 - ^ ’ І121 67 54 121 121 21 121 21 1 2 1 -x 21 0 1 q; u (C Q. .TO s s I 3- >, Q. 5 'c o S < bC s !< 121 121’ 121 121' 121 - X = 21; X = 121 - 21; X = 100; Відповідь: 1) 15; 2) 34; 3) 51; 4) 100. 1108. 1) 7^ від 625 дорівнює 25 (625 : 25) X З = 25 X З = 75 (учнів) — отримали червоний диплом; Q 2) — від 625 дорівнює 25 (625 : 25) X 9 = 25 X 9 = 225 (учнів) — отримали синій диплом; 3) 625 - (75 + 225) = 625 - 300 = 325 (учнів) — отримали зелений диплом; „ І І З ^ 9 _ , 1 2 _1 3 ^ І25 25) 25 25‘ 13 Відповідь: 1) всіх учнів отрима- 25 ли зелений диплом; 2) 75 учнів отри­ мали червоний диплом; 3) 225 учнів отримали синій диплом; 4) 325 уч­ нів отримали зелений диплом. 1109. x - . f + | f = 3, Х = = 3 - ^ = 1 . 3 - 63 ,75 71 71 71 - W ) = = 1-н 142 138 , 71 Відповідь: 1 71 _4_ 71 1110. х - 4 = 9, х = ^ . 9 = ^ ; 36 4 4 £ _ 3 6 , 4 х - х ■4 “ 4 ’ 4 М . 4 ’ 3х = 3 6 ;х = 1 2 . Відповідь: 12. 1111. x + f = 30; = 30; 4 4 4 121' 121 121’ ^ = 30; 5 х :4 - 4 ЗО; 5х = 3 0 х4 ; 5х = 120; х = 1 2 0 :5 ;х = 24. Відповідь: 24. i i i2 - - I - M -ä - ( I 4 4 36-І-12-Н9+ 4 „ 61 -З 72 = = 2 . U - f l = 2-1- 72 61 72 72/ = 2 + іі= 2 І 1 72 72 Відповідь: 2— , 72 3 )1 2 -4 | = 1 і | - 4 | = 7 | ;* = 5.7.4; Відповідь: 1) 16, 31; 2) 3,10; 3) 5, 7, 4; 4)4, 6, 1. 1114. з, 3-1, з-(і»1), - ( 1 4 4 з- '‘ ■ ( 5 * ї + 5 * 5 * ' ї И ^ И w w w .4book.org
    • Ваповідь: 2|. 1115. 1) 1 го д -4 5 хв = 1 х в -| х в = іх в ; 2 ) 2 м - 8 дм = 2 м - А м = | 0 ^ _ ^ ^ ^ ^ ^ . 3 ) 3 д о б и - 1 0 г о д = 3 - І 2 = 2 + ( і - | | | = 2 | | ( г о д ). Відповідь:!) іх в ; 2) і| м ; 3) 2||(год). ^ , 2 5 , 5 2 ■ ї м, Ь = 1 - - = ~ м, с = 1 - - = - м.1116. а р = в + Ь+ с = 1+ у + —= 1+ у = 1+1 = 2 (м). Відповідь: 2 м. 1117. 1) 35 X 166 - 66 X 35 = 35 X (166 - 66) = 35 X 100 = 3500; 2) (18 X 49 - 16 X 4 9 ): 14 - 7 = 49 X (18 - 1 6 ); 14 - 7 = 49 X 2 : 14 - 7 = 98 : : 1 4 - 7 = 7 - 7 = 0. Відповідь: 1) 3500; 2)0. 1118. бд:. 6х - X = 80; 6л - 1 X І = 80; = 80; х = 80 : 5; х = 16; 6х = 96. Відповідь: 16; 96. ZAOB = 88‘; Z N O B = 54'; ZA O N = 88" - 54' = 34‘; ZA O N = 34‘ . Z B O N = 2 7 " ; ZN O A = 1 0 8 ’ ; ZAOB = ZA O N + Z N O B = 1 0 8 " + 2 7 ' = 1 3 5 ' . О в Відповідь: 1)34'; 2) 135". 1120. І — II — ж+ 3; III — 2 і + З - 6 = 2д: - 3. X + (і + 3) + (2х - 3) = 36; 4д: + З - З = 36; 4х = 36; д: = 9; ж+ З = 12; 2jc- 3 = 15. Відповідь: 9, 12, 15. 1119. 1) ^ _ і t о ю о Z ф U 05 О. X S І з- 5 с о з < 1121. 5 І + б | = ( 5 + і ) + ( б + | = ( 5 + 6 ) + VI 7/ 7 7 СІ 5-7 + 1 36 ^2 6-7 + 2 44 ^ 1 2 _ 3 6 ^ 44 _ 80 _ , , З 5y = ^ j — = ^ ; 6 - = ^ — = — ; 5 - + 6 - - — + - у - - - ^ - 1 1 у . Відповідь: 1і| . 1122. і | . з | = - І = (1 + 3) + і + з 5 5 Відповідь: 4-|. 5 1123. 1) Ні; 2) ні; 3) так; 4) ні. 1124 15З 1 0 4 - 1 63 3 9 ^ 63- 39 24 g 4 4 4 4 4 4 4 4 ’ Відповідь: 6. in ео w w w .4book.org
    • Відповідь: З—. 1126. = 1) Ні; 2) ні; 3) на; 4) так. « 2 7 . - 7 л ^ 9 з „ ^ 6 „ 6 = ^ - '‘ ^ ї з - ї з = ^ ^ їз = ^ їз - 25 25 t 0 1 ф U го о. пз S І з- >ч Q. 5 'с о з < < ш !< = ■ > = § * 4 - ® " “ * ( U . A ) = „ . l | = u a 29 29’ В ідповідь:!) 1 1 ^ : 2) Іо Ц : 3) 1 4 І| ; 4) 1 6 ^ ; 5) 11; 6) 14. 1128. 1) 3| + 14| = (3+14) + (| + | ) = 17 + | = 17|; 13 13/ ■ Ч - 3 )2 | + б 1 . ( 2 * в ) * ( | * і ) . 8 * | . 8 і ; « " І Відповідь: 1) 17|; 2) 1 3 ^ ; 3) в | ; 4) 12А . 1129. з А + 4 А = (з + 4) + 2 ) З І | ^ 1 і И = (3 + 1 1 ). А + ± ) = 7+ -^ = 7 А . .21 21/ 21 2 1 ’ 13 14 19 19/ 3) 6 ^ ^ 1 0 ^ = (6 + 10) + 4) 25^^ і| = (25 + 4) + 2 + 8 9 9 = 29 + ^ = 29 + ^ ^ = 29 + 1+ і = 3 0 І; У у у у 6) n f l 22І| = (11 + 22) + 1 13 гч Й * Я ) - - І = - -; 3)17; 4) Зо|; Е 1130. 1) з| + 5| = (3 + 5) + (| + | ) = 8 + | = 8 | ; 13 + 10 _______ 10 „Л О ^ ^ = 33 + 1+ - = 3 4 ^ . Відповідь: 1) 7А ; 2) 1 5 ^ ; 3) 17; 4) Зо|; б) 1 6 ^ ; 6) 34||. w w w .4book.org
    • 20 В ід п о в ід ь : 1) 8 ^; 2) 1і|^; 3) 12. 1131. 1) і ф і | =п і| =12І > 12;13 13 3) б| +8 | =14 +| =15>14; Відповідь: 1) >; 2) <; 3) >; 4) >. 1 1 3 2 . 1 ) 7 А + 5 І І = 12І| =13>12; 3) 9 ^ +3 ^ =12 +^ =12+1=13. Відповідь: 1) >; 2) <; 3) =. 2 ) 5 І . 4 И . 9 . а . 1 0 < 1 0 І , Відповідь: І2 г ^ . ІО 1134. 1) 2| +і і = з|; 3<3|<4; 3 ) 1 і| +2 І =13|: 13<13|<14; 5 5 5 о Відповідь: 1) З і 4; 2) 8 і 9; 3) 13 і 14; 4) 17 і 18, 1135. 16 З ü _ A L ß + J L = 6 ^ - 29 291 29 29’ » і о А - з И - =(9-3) + - а ) = в . А = . А , Відповідь: 1) 2 ^ ; 2) 4 ^ ; 3) 6 ^ 1136. 1) 1 з | -4 | =(іЗ +|)-(4 +|)^ =(10- 2)+ 14 11 П _ - 9 І13 13/ 11 11’ - Я + 8 - 8 ® - ® ^ ї з - ® ї з - ; 4) і М ; 5) б А ; 6) 8 А , 5+ =(13-4) + =(6-5) + ( 3 _ 2 о + і = о і . 7 7І 7 7 ’ ^ _ 1 7 . І б ^ І І б . 22 2 2 / 22 2 2 ’ 8 + 1+ ,о . . J 2 6 14 = Ї 5 - Ї 5 / = 4 + І2 = 4 і 2; 15 15’ w w w .4book.org
    • CSJ C B CO ( 1 + - (8 + И ) 12J } 12 / 4 ) 1 0 Відповідь: 1 ) 9 І ; 2 ) і Ц ; 3 ) а Щ ; 4 ) 1^ . = - ^ = 4 - = ( 4 - 4 ) + 1 6 _ ^ 11 н і 2 | 1 3 | - И | . - І '‘ * 1 3 , e f - 4 f = ( 4 ) 2 5 | - 4 | . ( 2 4 * = ( 5 - 4 ) + І 2 _ § 7 7 І _ і ^2 о X 0) о го D . < ■ X S S X з- > ч Q . . 5 ' с о з < S ! < ! < > 1 - = 2 0 ^ | . 2 0 | ; 8 + ^ | = ( 1 7 - 8 ) + 1 2 _ А 1 5 1 5 2 4 1 2 І 1 3 l a j = 9 + — = 9 — • 1 5 1 5 ’ ___________ В ідповідь: 1 ) 2 ) 2 | : 3 ) і | ; 4 ) 2 о | ; 5 ) 9 ^ ; 6 ) 1 ^ . 1138. 1 ) 7 | - | < 7 : 2 ) 7 ^ - б ^ < 1 ; = 1+ І 2 = 1 1 2 1 3 1 3 5 + ( з 4 ) 91 91} 9/ В ідповідь: 1 ) < ; 2 ) < ; 3 ) > . = ( 7 - 5 ) + 1 5 1 5 І = 2 + — = 2 — • 1 5 1 5 ’ 2 ^ = 2 - ^ - 1 5 1 5 ’ 2 ^ 5 ^ - 4 ^ = ^ 1 7 1 7 4 + 3 ) 9 І - з А . ( 8 * ( і 4 В ідповідь: 1 ) = ; 2 ) > ; 3 ) < . = ( 4 - 4 ) + = ( 8 - 3 ) + М _ 1 £ 1 7 17 1 8 _ _ 9 ^ Л І її/ ff 1140. і о ї - 8 | . В ідповідь: 2 ^ . - 1- І , =(10- 8)+ 7 _ 2 9 9 = - 1 = 4 лл,л . . 2 7 7 1 6 - 5 + 2 7 7 8 2 7 7 8 2 - 7 7 5 , 5 5 5 5 5 5 “ 5 " 5 " В ідповідь: 1. U A -) , , 3 6 5 _ 1 1 7 + 3 6 5 8 0 6 5 1 5 „ 1 Чі. 1І 7 7 7 1143. Л ( | ) ; В ( і і ) . С(2); С ( 2 | ) , ї ( з і . 1144. А І і В ) ї >h w w w .4book.org
    • 4 ї _ о 6 M _ - L =Z5. 2 3 ’ 2 3 2 3 2 3 ’ 2 3 2 3 2 3 2 3 ’ 2 3 2 3 ’ ^ о ч о А + і = 3 — • М + ^ = £ 2 . ^ = І 2 _ М = М . ^ = v = 2 6 ^ ^ ^ 2 9 2 9 2 9 ’ 2 9 2 9 2 9 ’ 2 9 2 9 2 9 2 9 ’ 2 9 2 9 ’ В і д п о в і д ь : 1 ) 4 3 ; 2 ) 2 1 ; 3 ) 2 6 . Л4Л0 1^ £ . _ Z - q Z . £ . _ Z — + £1 — ^ . v = 4 i - 1148. 1) 9- 9- 39’ 9 9- 9 . 9- 9+ 9 . 9- 9 .^ « . » 4 - Й - 4 ’ 5 1 5 - 4 а: 1 5 1 5 4 1 5 + 7 7 1 л: _ 6 7 . 7 1 6 7 . ■ ’ 1 5 1 5 1 5 ’ 1 5 1 5 1 5 ’1 5 „ „ 1 8 _ ^ ^ _ , 1 5 1 9 - 3 + 1 8 X 1 9 - 4 + 1 5 . 7 5 , ^ _ 9 1 1 9 1 9 “ 1 9 ’ 1 9 1 9 1 9 ’ ^ = М ; х = 1 6 . 1 9 1 9 ’ В ідповідь: 1) 41; 2 ) 4; 3 ) 1 6 . _ _ _ _ ^ = ’ 1 9 " 1 9 1 9 ’ 1 9 1 9 1 9 ’ Л.Ч 7 , 5 ^ , 7 „ 1 2 . ^ ^ Ї З = ^ Ї З ^ ^ Ї З = ® Ї З = , 7 ^ . 2 1 _ , ^ 7 З , „ ^ 1 0 _ т , 1 0 . Відповідь: 1 ) б і | : 2 ) 1 2 ^ ; 3 ) 2 5 J | ; 4 ) 2 з Ц . 115 0 .1) 2 ) + 8 - = 3 + 5 + 8 + - + - + - = 1 6 + - - 1 6 + 2 - - 1 8 - . 2 7 2 7 2 7 . 2 5 . | ї = 2 5 . і і 2 . 2 в 1 2 , 1151 2 — + '5— - 7 — - 4 — + Ч— - 7 — ■1 1 3 1 . 2 — + 5 ^ ^ - 7 ^ ^ , 4 j ^ + 3 ^ ^ - 7 ^ ^ , і А + 6 ^ = 7 + | | = 7 + 1 + А = 8 А ; 1 7 1 7 1 7 1 7 1 7 з А ^ З ^ = 6 + | | = 6 + 1 + ^ = 7 + ^ = 7 ^ ; 1 7 1 7 1 7 1 7 1 7 1 7 , 9 ^„15 , 3 ^ , 5 . . 6 ^ „ 7 . , 9 ^„16 ® Ї 7 + ^ Ї 7 = ^ 1 7 ^ ^ 1 7 = ' ‘ Ї 7 ^ ^ Ї 7 = ^ Ї 7 ^ ® Ї 7 - 1153. 5 § + 4 - І Відповідь: 2 4 ^ дм. 8 w w w .4book.org
    • 1154. 2A +2^ +2^ +6^ +6^ +6^ =(2+2+2+6+6+6)+ Відповідь: 2 6 ^ CM. 1155. 4^ = 4 16 + 4^ + 7 + (7 - і | ] = 4- (4 + 7+ 7+ | - Н ) = 4. 2 + 7+ 7 + (2 + ^ і з ' 7 71) 7 7/ 1 7j 7 . ' - f , = 4 1 6 + 4 ^ = 64 + ^ = 64 + 3 + | = 67|. 7 7 7 7 Відповідь: 67усм . 1 1 5 6 . 4 { і з | + ( і з | - і | ) * ( і г | - 4 | ^ 1 0 Ї ) ) . 4 . ( і з | * 8 Ї » 8 | + 1 0 Ї 1)= = 4 = 4 1 3 + 8 +8 +1 0 + 2 + 7 + 7 7 19 9 9 9JJ 39 + 2^ = 164 + ^ = 164 + 2 + | = 16б|. Відповідь: 166| см. ^ ^ 5 7 . 7 g g ( 3 g g + 2 g g | 7 g ^ ( S + g g ) ^ g g " ( і + 1 І _ 5 _ 4 9 = і + М _ 4 9 ^ , , 4 5 ^ 45 83/ 83 83 83 83 83’ = 6 + Відповідь: 1 ^ . 83 ,13 1158. l l ^ + 22|| = ( l l + 22) + 13 21 21/ ч ч л . 3 2 0 0 ^ 1 , ^ 1 1 о л И = 33 + - = 33 + 1+ - = 3 4 - ; - М - М = ( 53 + 1+ - м - < = = (53-21) + '3 7 _ 1 7 ,21 21/ Q9 J. —до . - + ^ 21 21/ - 3 5 t | I . 3 5 * l + A = 3 8 A , ( ® ä * ( l* | l) ) - ( 3 2 * | f ) - 3 3 - 3 2 t f - f = l +i f =l| f ; 3 4 + l l ) = ( 3 5 - 3 4 ) . ( f - l l ) . u l f = l l f . - і 1158. Відповідь: більше иа 1 ^ ; менше на 1 ^ . Z 1162. ZMOJV — розгорнутий; A M O K = ANOL-, ZKOL = 8 8 ^ ° . Z M O N = 180’: Z M O K = ZNOL; 2ZM OK = | і8 0 ° - 8 8 ^ “|= 9 1 ^ ° = . M o * = i g S : 2 . a a - = Ä = « » . . Відповідь: 4 5 ^ . 18 1648° 18 w w w .4book.org
    • ^ > » . = f : 2 = f | = 8 A = 8 i км/год; ^ > „ ,.= llf- 8 | = з | км/год. 1163. + В і^ л о в г д ь : Ш В И Д К ІС Т Ь к а т е р а 8 -^ к м / г о д ; ш в и д к і с т ь т е ч і ї 3 -^ к м / г о д . о о 1164, -І|* 2 А .7 . S a n o U O t: 1 І | ; 2 ^ . 11Є5. 4| -з | .і. В ідповідь: з | і 4 | . 6 О 1166. а =1о|; ft= 7|; Р = 2 (а + Ь) = 2 ь • « 1 - І ) - ч . = 2 1 Р 2 5U (Ö О . Відповідь: 36^ м. 6 ■ '2 5 25 25’ 3 0 -2 2 І| = 29 + 1 -(2 2 + 1|) = (2 9 -2 2 ) + (і- | | ) = 7 + § = 7 | | (г р н .)- = шилось у Тетянки. відповідь: 7 ^ грн. 1168. ^ грн.становить (100 : 20) X 7 = 5 X 7 = 35 (коп.). У Тараса 5 грн., у Андрія 4 грн. 35 коп., морозиво коштує 4 грн. 55 коп. Відповідь: Тарасові вистачить на 1 порцію морозива, Андрію не ви­ стачить, Андрій позичив у Тараса 20 коп. 1169. 1) 4 X 17 X 50 = (4 X 50) х 70 = = 200x70 = 14000; 2) 25 X 123 X 4 = (25 X 4) X 123 = 100 X X 123 = 12 300; 3) 357 X 125 X 8 = (125 х 8) х 357 = = 1000x357 = 357 000. 1170. За планом за ЗО днів — 240 костюмів; за планом за 1 день — 8 костюмів. Ш или за 1 день 10 костюмів, тоді за 240 : 10 = 24 (днів) фабрика вико­ нала план. Відповідь: 24 дні. 1171. 1)3» + 5л: = 2*; 27 + 5л = 32; 5л: = 3 2 -2 7 ; 5д: = 5 : * = 1; 2) 225-4д: = 5»; 2 2 5 -4 1 = 125; 4ж = 2 2 5 - 125; 4л: = 100; л:= 1 0 0 :4 ; л: = 25. Відповідь: 1) 1; 2) 25. X з- > ч CL 5 ‘ с о з < ьс ш in е е CQ w w w .4book.org
    • p ' о ca О z s fO а .та ro s X T >4 CL 5 CI o 3 < es G 0 r o 1172. 2 x 3 x 3 - 1 8 . Відповідь: 18 чисел. 1173. 1 ) 5 M M = ~ CM = 0 , 5 cm ; Q 2 ) 8 MM = — CM = 0 , 8 cm; 3 ) 9 MM = ^ CM = 0 , 9 cm; 4 ) 2 MM = 0 ,2 CM. Відповідь: 1 ) 0 , 5 см; 2 ) 0 , 8 cm; 3 ) 0 , 9 cm; 4 ) 0 ,2 CM. 1176. 1 ) 1 ; 2 ) 2 ; 3 ) 3 ; 4 ) 4 . 1179. 1 ) 1 , 4 ; 2 ) 2 , 7 ; 3 ) 7 4 , 0 0 1 ; 4 ) 1 0 1 ,0 0 7 ; 5 ) 1 ,1 2 ; 6 ) 1 2 ,1 2 5 ; 7 ) 2 5 , 0 3 5 ; 8 ) 4 5 , 0 0 3 . Відповідь: 1 ) 1 ,4 ; 2 ) 2 , 7 ; 3 ) 7 4 ,0 0 1 ; 4 ) 1 0 1 ,0 0 7 ; 5 ) 1 ,1 2 ; 6 ) 1 2 ,1 2 5 ; 7 ) 2 5 , 0 3 5 ; 8 ) 4 5 , 0 0 3 . 1180. Відповідь: 1 ) 1 2 ,0 8 ; 2 ) 5 5 ,0 7 ; 3 ) 8 5 , 0 8 9 ; 4 ) 5 ,0 5 5 . 1181. В ід п о в ід ь :!) 2 ^ ; 2 ) 1 2 5 ^ ; 3) -2-. 4) A . 5) 12— ; Ч о ’ Ч о ’ ^ 1 0 0 ’ 6) 25 36 100’ 1 0 0 0 ’ 1000' 1 1 8 2 . Відповідь: 1) 4 ^ ; 2) 34^^; 3) ^ ; 4) 185,342 100 1000' 1 1 8 3 . Відповідь: 1) 8,3; 2) 12,5; 3)0,5; 4) 12,34; 5) 145,14; 6) 125,19; 7) 0,12; 8) 0,03. 1 1 8 4 . Відповідь: 1) 0,008; 2) 20,04; 3)13,05; 4) 145,02. 1 1 8 5 . Відповідь: 1) - ^ =0,33; 4) - ^ =0.056; 5) 6 ) 1000 5 100 =0,567; =0,008; 1 0 0 =0,05. 1000 188 , 88 118 6 . Відповідь:!) ^ = 1 ^ = 1,88; 2 > І = 2 ,5 ; 3 ) І Щ = 1 .5 6 7 ; 4) ^ = 1,326; 5 ) ^ = 12,548; 6 ) i f f 5 = 1 5 4 . 8 5 . 1 1 8 7 . Відповідь: 1) 1 1 ^ =11,65; 2) Є ^ =6,9; 3 ) 2 ^ =2,546; 4) 1^ =1.269; 5) 2 6 ^ =26,548 548 1000 6) 35^^ =35,69. 1000' 3 5 1188. Відповідь: 1) г р н .; 2 ) 0 , 0 6 г р н . ; 3 ) 1 2 ,3 5 г р н .; 4 ) 1 ,2 3 г р н . 1189. Відповідь: 1 ) 0 , 5 8 г р н . ; 2 ) 0 , 0 2 г р н . ; 3 ) 5 6 , 5 5 г р н . ; 4 ) 1 ,7 5 г р н . 1190. Відповідь: 1 ) 1 0 г р н . 3 4 к о п . ; 2 ) 1 2 г р н . З к о п . ; 3 ) 5 2 к о п . ; 4 ) 1 2 6 г р н . 5 к о п . 1191. Відповідь: 5 ^ = 5 ,7 м ; 2 ) 1 5 , 5 8 м ; 3 ) 5 , 0 0 2 м ; 4 ) 1 2 ,4 3 2 м . 1192. Відповідь: 1 ) 3 , 1 7 5 к м ; 2 ) 4 5 , 0 4 7 к м ; 3 ) 1 5 ,0 0 2 к м . 1193. Відповідь: 1 ) 1 2 м 5 5 с м ; 2 ) 2 м 6 с м ; 3 ) 2 5 с м ; 4 ) 8 с м . 1195. 1 ) 1 5 , 5 < 1 6 , 5 ; 2 ) 1 2 ,4 < 1 2 , 5 ; 3 ) 4 5 , 8 > 4 5 ,5 9 ; 4 ) 0 , 4 < 0 , 6 ; 5 ) 4 ,2 < 4 , 3 ; 6 ) 1 4 ,5 < 1 5 , 5 ; 7 ) 4 3 ,0 4 < 4 3 , 1 ; 8 ) 1 ,2 3 < 1 ,3 6 4 ; 9 ) 1 ,4 < 1 , 5 2 ; 1 0 ) 4 , 5 6 8 < 4 , 5 6 9 ; 1 1 ) 7 8 , 4 5 < 7 8 , 4 5 8 ; 1 2 ) 2 ,2 5 > 2 ,2 4 3 . Відповідь: 1 ) 1 < ; 2 ) < ; 3 ) > ; 4 ) < ; 5 ) < ; 6 ) < ; 7 ) < ; 7 ) < ; 8 ) < ; 9 ) < ; 1 0 ) < ; 11) < ; 12)>. 1196. Відповідь: 1 ) 7 8 ,5 < 7 9 ,5 ; 2 ) 2 2 , 3 < 2 2 ,7 ; 3 ) 7 8 ,3 < 7 8 ,8 9 ; 4 ) 0 , 3 < 0 , 8 ; 5 ) 2 5 , 0 3 < 2 5 , 3 ; 6 ) 2 3 ,5 6 9 > 2 3 , 5 6 8 . 1198. Відповідь: 1 5 ,9 5 ; 1 5 ,9 ; 1 5 ,6 ; 1 5 , 5 ; 1 5 , 4 5 ; 1 5 ,4 ; 1 5 , 3 5 ; 1 5 ,2 . 1199. Відповідь: 1 ) 0 , 0 5 м^; 2 ) 0 , 0 0 1 5 м ^ ; 3 ) 0 , 0 5 1 2 м ^ w w w .4book.org
    • “1200. 90 X 40 = 3600 дм* = 36 м*. В ід п о в ід ь : 36 1201. Відповідь: 1) 0,04 < 0,06; 2)402.0022 < 40,003; 3) 104,05 < 105,05; 4)40,04 > 40,01; 5) 1,003 <1,03; 6) 1,05 >1,005; 7)4,0502 <4,0503; 8) 60,4007 >60,04007; 9) 120,058 > 120,051; 10) 78,05 < 78,58; 11) 2,205 <2,253; 12) 20,12 <25,012. 1203. 1)6,2 <6,21 <6,3; 6.2 <6,24 <6,3; 6.2 <6,28 <6,3; 6.2 <6,27 <6,3; 6.2 <6,29 <6,3; 2) 9,2 <9,23 <9,3; 9.2 <9,25 <9,3; 9.2 <9,26 <9,3; 9.2 <9,27 <9,3; 9.2 <9,28 <9,3; 3)5,8 <5,81 <5,9; 5.8 <5,83 <5,9; 5.8 <5,84 <5,9; 5.8 <5,85 <5,9; 5.8 <5,852 <5,9; 4)0,4 <0,401 <0,5; 0,4 <0,407 <0,5; 0,4 <0,409 <0,5; 0,4 <0,42 <0,5; 0,4 <0,47 <0,5. Відповідь: 1) 6,21; 6,24; 6,28; 6,27; 6,29; 2)9,23; 9,25; 9,26; 9,27; 9,28; 3) 5,81; 5,83; 5,84; 5,85; 5,852; 4) 0,401; 0,407; 0,409; 0,42; 0,47. 1205. 1)3 <3,5 <4; 2) 12 <12,45 <13; 3) 125 < 125,254 < 126; 4) 125 < 125,012 < 126. Відповідь: ! ) З і 4; 2) 12 і 13; 3) 125 і 126; 4) 125 і 126. 1206. 1)3,41 <3,43 <5,25; 3.41 <3,47 <5,25; 3.41 <3,9 <5,25; 3.41 <4,2 <5,25; 3.41 <5,13 <5,25; 2) 15,25 <16,31 <20,35; 1 5 .2 5 < 1 6 , 3 1 7 8 < 2 0 , 3 5 ; 1 5 .2 5 < 1 8 , 0 1 2 < 2 0 , 3 5 ; 1 5 .2 5 < 1 9 ,0 1 1 < 2 0 , 3 5 ; 1 5 .2 5 < 2 0 , 2 1 9 7 < 2 0 , 3 5 ; 3 ) 1 , 5 9 < 3 , 4 5 < 9 , 4 3 ; 1 .5 9 < 4 , 0 1 9 < 9 , 4 3 ; 1 .5 9 < 5 , 0 0 2 < 9 , 4 3 ; 1 .5 9 < 7 , 9 0 1 < 9 , 4 3 ; 1 .5 9 < 8 , 1 4 2 7 < 9 , 4 3 ; 4 ) 2 ,1 8 < 2 , 1 8 1 < 2 , 1 9 ; 2 . 1 8 < 2 , 0 9 1 < 2 , 1 9 ; 2 . 1 8 < 2 , 0 8 7 < 2 , 1 9 ; 2 , 1 8 < 2 , 0 1 7 < 2 , 1 9 ; 2 . 1 8 < 2 , 0 8 9 < 2 , 1 9 . 1208. Відповідь: 1 ) 1 ,9 9 ; 2 ) 2 ,9 ; 3 ) 3 , 9 9 9 : 4 ) 0 , 9 9 9 9 . 1209. Відповідь: 1 ) 2 , 0 1 ; 2 ) 4 ,0 0 1 . 1210. Відповідь: 1 ) 2 , З , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 ; 2 ) 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 ; 3 ) 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 4 ) 1 , 2 , 3 ; 5 ) 6 , 7 , 8 , 9 ; 6 ) 0 , 1 . 1211. Відповідь: 6,778; 6 ,7 8 8 ; 6 ,7 8 7 6 , 8 7 7 ; 6 , 8 8 7 ; 6 ,8 7 8 . Відповідь: 8 6 , 1 2 3 ; 8 6 ,1 3 2 8 6 , 2 1 3 ; 8 6 , 2 3 1 ; 8 6 , 3 1 2 ; 8 6 ,3 2 1 . Відповідь: 6. 1 2 1 5 .5 ,7 7 6 ; 5 ,7 6 7 ; 5,766; 5,677; 5 ,67 6; 5,667. Відповідь: 6. 1216. Відповідь: 1 ) 5 0 ,4 0 7 ; 2 ) 5 0 ,0 4 7 . 1 2 2 0 . Відповідь: 2 , З , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 1 0 , 1 1 , 1 2 , 1 3 . ’ 1 7 1 7 1 7 ’ 1 7 1 7 1 7 ’ ^ ^ 8 9 _ 7 5 ^ U . ^ ^ 1 4 . 1 = 1 4 1 7 1 7 1 7 1 7 ’ 1 7 1 7 ’ Відповідь: 1 ) 4 7 ; 2 ) 1 4 . 1222. 1 ) ^ в ід 7 1 4 с т а н о в и т ь ( 7 1 4 : 1 7 ) х 5 = 4 2 х 5 = 2 1 0 ; о 2 ) ^ в ід 2 1 0 с т а н о в и т ь ( 2 1 0 : 5 ) х З = 4 2 x 3 = 1 2 6 ; w w w .4book.org
    • 3 ) 2 1 0 + 1 2 6 = 3 3 6 ( к г ) — я б л у к п р о ­ д а л и з а 2 д н і. Відповідь: 3 3 6 к г . m z . v = x ^ (X - l O f = 8 0 0 0 ; х - 1 0 = 2 0 ; X = ЗО ( с м ) ; ^ = 2 7 0 0 0 Відповідь: 2 7 0 0 0 с м ’ а б о 2 7 дм ® . 1 2 2 4 . Відповідь: 1 ) Н і ; 2 ) н і; 3 ) т а к ; 4 ) н і. 1 2 2 5 . Відповідь: 1 ) т а к ; 2 ) н і; 3 ) н і. 1 2 2 6 . Відповідь: 1 ) н і; 2 ) н і; 3 ) н і; 4 ) т а к . 1 2 2 7 . Відповідь: 1 ) т а к ; 2 ) н і; 3 ) н і. 12 2 8 . Відповідь: 1 ) 1 ,3 5 ; 2 ) 5 ,2 5 ; 3 ) 7 ,8 7 ; 4 ) 5 ,4 ; 5 ) 7 8 ,2 ; 6 ) 5 6 , 8 7 . 12 3 0 . 1 ) ^ 1 3 , 4 5 2 ) 4 7 ,2 6 2 ,4 2 5 ,4 1 1 5 ,8 7 5 2 ,6 7 3 ) ^ 1 4 7 , 7 8 4 ) 2 6 5 2 ,1 9 2 ,4 5 2 1 4 5 ,4 5 1 5 0 ,2 3 4 7 9 7 , 6 4 Відповідь: 1 ) 1 5 ,8 7 ; 2 ) 5 2 ,6 7 ; 3 ) 1 5 0 , 2 3 ; 4 ) 4 7 9 7 , 6 4 . 1 2 3 1 . 1 ) . 2 , 9 2 ) .^ 5 ,3 3 ) 1 9 ,1 4 + 3 ,7 2 , 8 1 5 ,2 5 8 ,1 3 4 ,3 9 7 ) ■ ^ 4 8 ,1 9 ■ ^ 1 2 ,1 2 5 ■ ^ 1 3 ,1 4 5 7 3 ,6 4 2 7 ,2 7 3 2 5 ,2 7 1 4 5 ,1 5 4 8 ) ^ 2 5 . 1 4 5 6 9 ) 2 ,1 2 0 5 1 2 5 ,5 4 8 1 2 ,1 2 5 6 3 ,1 0 4 5 2 7 0 ,7 0 2 3 7 , 2 7 1 2 5 ,2 2 5 ) 5 ,2 5 6 4 1 1 ) 5 4 ,5 8 1 2 ) 2 0 ,8 6 2 ,1 4 9 8 1 3 ,0 5 2 3 ,0 9 7 , 4 0 6 2 6 7 ,6 3 4 3 ,9 5 ) ^ 1 0 , 0 0 8 1 4 ) ^ 1 , 0 2 5 1 5 ) 1 0 5 ,0 0 4 1 ,0 0 5 3 ,1 0 5 1 2 0 ,5 0 8 1 1 ,0 1 3 4 ,1 3 2 2 5 ,5 1 2 1 6 ) 2 ,1 0 0 6 1 7 ) 1 2 ,0 0 0 5 ■ ^ 1 2 ,0 0 5 6 3 , 0 0 4 5 18) 1 4 ,1 0 6 2 5 0 ,2 0 0 4 2 ,1 0 0 7 5 2 ,3 0 1 1 1 5 ,0 0 5 Відповідь: 1 ) 6 , 6 ; 2 ) 8 , 1 ; 3 ) 3 4 ,3 9 ; 4 ) 7 3 ,6 4 ; 5 ) 2 7 , 2 7 3 ; 6 ) 2 5 , 2 7 ; 7 ) 2 7 0 , 7 0 2 ; 8 ) 3 7 , 2 7 1 2 ; 9 ) 5 ,2 2 5 ; 1 0 ) 5 ,2 2 5 ; 1 1 ) 6 7 , 6 3 ; 1 2 ) 4 3 , 9 5 ; 1 3 ) 1 1 ,0 1 3 ; 1 4 ) 4 , 1 3 ; 1 5 ) 2 2 5 , 5 1 2 ; 1 6 ) 1 4 , 1 0 6 2 ; 1 7 ) 1 5 , 0 0 5 ; 1 8 ) 5 2 ,3 0 1 1 . 1 2 3 2 . 1 ) ^ 1 , 8 2 ) ^ 1 5 , 1 6 3 ) ^ 1 2 , 8 7 2 ,5 4 ,3 5 4 ,3 6 6 9 ,5 2 12,11 2 4 ,9 8 4 ) 1 5 .4 5 6 5 ) 1 4 ,4 5 8 6 ) 1 5 6 ,4 7 8 1 1 ,2 5 6 2 3 ,4 7 8 ■ *'5 6 9 ,1 2 3 2 6 ,7 1 2 3 7 , 9 3 6 7 2 5 ,6 0 1 7 ) 2 3 ,1 4 5 8 8 ) 3 ,1 0 8 5 9 ) 4 ,5 8 0 9 1 1 ,1 1 5 4 " ^ 4 ,7 0 8 9 1 ,9 8 7 6 3 4 ,2 6 1 2 7 , 8 1 7 4 6 , 5 6 8 5 Відповідь: 1 ) 4 , 3 ; 2 ) 6 9 , 5 2 ; 3 ) 2 4 ,9 8 ; 4 ) 2 6 , 7 1 2 ; 5 ) 3 7 , 9 3 6 ; 6 ) 7 2 5 ,6 0 1 ; 7 ) 3 4 , 2 6 1 2 ; 8 ) 7 , 8 1 7 4 ; 9 ) 6 , 5 6 8 5 . 12 3 3 . 1 ) 2 , 3 1 + ( 1 7 , 6 5 + 8 ,6 9 ) = ( 8 ,6 9 + + 2 , 3 1 ) + 1 7 ,6 5 = 1 1 + 1 7 ,6 5 = 2 8 ,6 5 ; 2 ) 0 ,3 8 7 + (1 2 ,6 1 3 + 9 ,1 4 2 ) = ( 1 2 ,6 1 3 + + 0 ,3 8 7 ) + 9 ,1 4 2 = 1 3 + 9 ,1 4 2 = 2 2 ,1 4 2 ; 3 ) ( 1 5 , 3 0 2 + 7 , 2 7 9 ) + 1 ,4 1 9 = 2 4 ; 1 5 ,3 0 2 2 2 ,5 8 1 7 ,2 7 9 1 ,4 1 9 2 2 ,5 8 1 2 4 ,0 0 0 4 ) ( 2 8 , 2 4 3 + 2 7 , 1 0 7 ) + 2 , 7 7 = 5 8 ,1 2 . 2 8 ,2 4 3 5 5 ,3 5 ■ ^ 2 7 ,1 0 7 2 ,7 7 5 5 ,3 5 0 5 8 ,1 2 Відповідь: 1 ) 2 8 , 6 5 ; 2 ) 2 2 , 1 4 2 ; 3 ) 2 4 ; 3 ) 5 8 , 1 2 . 12 3 4 . 1 )(7 ,8 9 1 + 3 ,9 )+ (1 6 , 0 1 + 2 ,1 0 9 ) = - 2 9 , 9 1 ; 7 ,8 9 1 1 6 ,0 1 1 1 ,7 9 1 ■ ^ 3 ,9 2 ,1 0 9 1 8 ,1 1 9 1 1 ,7 9 1 1 8 ,1 1 9 2 9 ,9 1 0 2 ) 1 4 ,5 3 7 + ( 2 , 1 4 3 + 5 , 9 ) = 2 2 ,5 8 . 2 ,1 4 3 1 4 ,5 3 7 5 ,9 8 , 0 4 3 8 , 0 4 3 2 2 ,5 8 0 Відповідь: 1 ) 2 9 , 9 1 ; 2 ) 2 2 ,5 8 . 1 2 3 5 . 1 ) х - 2 , 5 = 1 ,8 ; х = 1 ,8 + 2 ,5 ; х = 4 ,3 ; 2 ) X - 7 ,3 = 1 5 ,9 ; х = 1 5 , 9 + 7 ,3 ; х = 2 3 ,2 ; w w w .4book.org
    • 3) 4) 5) 6 ) * - 8 5 , 7 5 = 3 8 , 9 6 ; д: = 8 5 , 7 5 + 3 8 , 9 6 ; 8 5 , 7 5 * = 1 2 4 , 7 1 ; ■ ^ 3 8 ,9 6 1 2 4 ,7 1 * - 3 2 , 5 = 1 0 5 ,8 4 ; * = 1 0 5 ,8 4 + 3 2 ,5 ; 1 0 5 ,8 4 * = 1 3 8 ,3 4 ; 3 2 ,5 1 3 8 ,3 4 * - 1 2 ,7 = 2 3 4 , 6 9 ; * = 2 3 4 , 6 9 + 1 2 ,7 ; 2 3 4 , 6 9 ж = 2 4 7 , 3 9 ; 1 2 ,7 2 4 7 , 3 9 * - 1 2 3 ,5 6 = 3 4 ,2 3 ; * - 1 2 3 , 5 6 + 3 4 ,2 3 ; 1 2 3 ,5 6 * = 1 5 7 ,7 9 . 3 4 , 2 3 1 5 7 ,7 9 Відповідь: 1 ) 4 , 3 ; 2 ) 2 3 , 2 ; 3 ) 1 2 4 ,7 1 ; 4 ) 1 3 8 , 3 4 ; 5 ) 2 4 7 , 3 9 ; 6 ) 1 5 7 ,7 9 . 1236. 1 ) ж - 3 , 6 = 2 ,9 ; * = 2 , 9 + 3 ,6 ; 3 ,6 * = 6 ,5 ; ^ 2 , 9 6 ,5 2 ) * - 7 5 , 8 = 2 3 ,9 ; * = 7 5 , 8 + 2 3 ,9 ; 7 5 ,8 * = 9 9 ,7 ; ■ ^ 2 3 ,9 9 9 ,7 3 ) * - 3 6 , 5 9 = 7 8 ,9 1 ; * = 7 8 ,9 1 + 3 6 , 5 9 ; 7 8 ,9 1 * = 1 1 5 ,5 ; ■ ^ 3 6 ,5 9 1 1 5 ,5 0 4 ) * - 1 3 , 5 0 6 = 3 0 4 , 2 3 4 ; * = 3 0 4 ,2 3 4 + 1 3 ,5 0 6 ; 3 0 4 , 2 3 4 * = 3 1 7 , 7 4 . 1 3 ,5 0 6 3 1 7 , 7 4 0 Відповідь: 1 ) 6 , 5 ; 2 ) 9 9 , 7 ; 3 ) 1 1 5 ,5 ; 4 ) 3 1 7 , 7 4 . 1237. 8 5 ,6 9 1 1 1 ,9 9 ■ ^ 2 6 ,3 8 5 ,6 9 1 1 1 ,9 9 1 9 7 ,6 8 Відповідь: 1 9 7 ,6 8 т . 1238. а = 9 , 5 6 с м ; Ь = 9 ,5 6 + 3 ,3 = 1 2 ,8 6 ( с м ) ; Р = 2 х ( а + Ь) = 2 х ( 9 , 5 6 + 1 2 , 8 6 ) = = 4 4 ,8 4 ( с м ) . 1 2 ,8 6 2 2 ,4 2 9 ,5 6 2 2 2 ,4 2 ь 4 4 ,8 4 Відповідь: 4 4 , 8 4 с м . 1239. 5 - А — 5 6 ,8 9 к г ; 5 - Б — 6 8 , 9 5 5 к г . Р а з о м — ( 5 6 , 8 9 + 6 8 , 9 5 5 ) к г . 5 6 ,8 9 6 8 ,9 5 5 ■ ^ 1 2 ,0 6 5 ■ ^ 5 6 ,8 9 6 8 ,9 5 5 1 2 5 ,8 4 5 Відповідь: 1 2 5 ,8 4 5 к г . 1240. , 1 2 , 5 8 2 ,5 6 9 1 5 ,1 4 9 Відповідь: 1 5 ,1 4 9 . 1241. л : - 4 5 , 0 2 = 0 , 0 0 9 ; * = 4 5 , 0 2 + 0 ,0 0 9 ; 4 5 ,0 2 * = 4 5 , 0 2 9 . ^ 0 ,0 0 9 4 5 ,0 2 9 Відповідь: 4 5 , 0 2 9 . 1243. 1 ) 2 3 ,9 5 2 ) 4 8 ,8 6 3 ) 2 5 8 ,9 8 2 ,3 2 3 ,5 1 4 ,2 5 2 1 ,6 3 4 5 ,3 5 2 5 4 ,7 3 Відповідь: 1 ) 2 1 , 6 3 ; 2 ) 4 5 , 3 6 ; 3 ) 2 5 4 , 7 3 . 1244. 1 ) 9 ,3 2 ) 2 9 ,1 4 3 ) 9 5 ,3 5 3 ,7 1 5 ,5 5 3 8 ,2 9 5 ,6 1 3 ,5 9 5 7 ,0 6 4 ) . 1 5 ,1 4 8 5 ) 2 2 ,1 0 5 6 ) 1 4 5 ,1 5 4 1 2 ,1 2 5 '1 4 , 3 4 5 " 1 2 5 ,5 4 8 3 ,0 2 3 7 ,7 6 0 1 9 ,6 0 6 7 ) . 3 5 ,1 4 5 6 8 ) 8 ,1 2 0 5 9 ) 5 ,2 5 6 4 1 1 ,1 2 5 6 4 ,1 0 4 5 2 ,1 4 9 8 2 4 , 0 2 0 0 4 , 0 1 6 0 3 ,1 0 6 6 1 0 ) 3 ,0 8 1 1 ) 8 9 ,1 6 1 2 ) 3 3 ,8 7 1 ,5 1 5 4 ,3 6 1 2 ,1 1 1 ,5 7 3 4 ,8 0 2 1 ,7 6 w w w .4book.org
    • 13) 56,456 14) 104,450 25,256 92,478 31,200 11,972 15) 789,400 16) 29,1400 569,123 11,1154 220,277 18,0246 17) 8,1085 18) 7,5809 0,7080 2,9800 7,4005 4,6009 m H ■5 Ш 0 n: 1 <u u (0 a Відповідь: 1) 5,6; 2) 13,59; 3) 57,06 4) 3,023; 5) 7,76; 6) 19,606; 7) 24,02 8)4,016; 9)3,1066; 10)1,57; 11)34,8 12) 21,76; 13) 31,2; 14) 11,972; 15)220,227; 16)18,0246; 17)7,4005; 18)4,6009. 1245. 1) _7,8 2) 24,200 3) 1,000 6,9 0,867 0,999 4) 7) 0,9 129,00 5) 9,72 23,333 3,000 6) 0,007 fO sc I 3" a 5 ' c o S < 0,001 425,000 2,647 119,28 2,993 422,353 8,10 8) 0,0200 9) 83,000 5,46 0,0156 82,877 2,64 0,0044 0,123 Відповідь: 1)0,9; 2) 23,333; 3)0,001; 4) 119,28; 5) 2,993; 6) 422,353; 7) 2,64; 8) 0,0044; 9) 0,123. 1246. 1)* +4,5 = 9,8; x = 9,8 -4 ,5 ; 1 = 5,3; 2) 1 + 5,2 = 18,9; л= 18,9-5,2; x=13,7; 3) ЛГ+ 85,75 = 96,96; 96,96 x = ll,2 ; 85,75 11,21 4) x + 65,3 = 115,89; 115,89-65,30; 115,89 ж= 50,59; 65,30 50,59 5) x + 10,4 = 456,73; д; = 456,73- 10,40; 456,73 л = 446,33; 10,40 М 446,33 6 ) Л Г + 1 2 3 ,6 = 1 5 6 ,0 3 ; * = 1 5 6 , 0 3 - 1 2 3 , 6 0 ; 1 5 6 .0 6 1 = 3 2 , 4 3 . 1 2 3 ,6 0 3 2 ,4 3 Відповідь: 1 ) 5 ,3 ; 2 ) 1 3 ,7 ; 3 ) 1 1 ,2 1 ; 4 ) 5 0 , 5 9 ; 5 ) 4 4 6 , 3 3 ; 6 ) 3 2 ,4 3 . 1247. 1 )д : + 8 ,8 = 9 ,9 ; х = 9 , 9 - 8 , 8 ; д: = 1 ,1 ; 2 ) х + 4 5 ,3 = 8 7 , 7 ; х = 8 7 , 7 - 4 5 , 3 ; 1 = 4 2 , 4 ; 3 ) х + 2 5 , 4 5 = 8 3 , 8 9 ; х = 8 3 , 8 9 - 2 5 , 4 5 ; х = 5 8 ,4 4 ; 4 ) х + 1 0 3 ,7 = 1 0 9 ,5 8 ; х = 1 0 9 , 5 8 - 1 0 3 ,7 0 ; 1 0 9 ,5 8 х = 5 ,8 8 . 1 0 3 ,7 0 5 ,8 8 Відповідь: 1 ) 1 ,1 ; 2 ) 4 2 , 4 ; 3 ) 5 8 ,4 4 ; 4 ) 5 , 8 8 . 1248. 1 2 5 , 6 - х = 6 ,8 ; х = 1 2 5 , 6 - 6 , 8 ; 1 2 5 .6 х = 1 1 8 ,8 . 6 ,8 1 1 8 ,8 Відповідь: 1 1 8 ,8 . 1249. 45,1546 ■2,0156 43,1390 Відповідь: 43,139. 1250. 29,80 5,45 24,35 Відповідь: 24,35 м. 162,00 0,25 1251. .1,56 0,06 1,62 (м); 161,75 (см)= 1,6175 м. Відповідь: 1,62 м; 1,6175 м. 1252. 15,60 ''25,33 125,56 ' 40,93 40,93 84,63 Відповідь: 84,63. w w w .4book.org
    • 1254. 2 8 , 7 0 2 8 ,7 0 5 ,3 8 3 4 ,0 8 3 4 , 0 8 6 2 ,7 8 В ідповідь: 6 2 ,7 8 . 1255.1) 5 ,1 9 2 ) 0 ,3 8 + 7 ,8 1 + 1 2 ,6 3 3 ,5 8 9 ,6 4 1 6 ,5 3 2 2 ,6 5 3 ) 1 5 ,1 0 9 4 ) 1 0 0 ,3 0 8 + 1 7 ,0 8 1 ■ ^ 1 2 0 ,6 0 3 2 3 ,5 0 8 2 2 0 , 9 1 1 5 5 ,6 9 8 5 ) 1 0 5 ,0 9 0 6 ) 1 0 ,3 4 8 + 1 1 4 7 , 0 0 1 + 1 2 5 ,3 0 0 2 , 8 7 9 1 0 1 9 ,7 8 9 1 2 5 4 , 9 7 0 1 1 5 5 ,4 3 7 В ідт ваь: 1 ) 1 6 ,5 8 ; 2 ) 2 2 ,6 5 ; 3 ) 5 5 ,6 9 8 ; 4 )2 2 0 ,9 1 1 ; 5 ) 1 2 5 4 ,9 7 ; 6 ) 1 1 5 5 ,4 3 7 . 1256. 1 ) 8 ,9 1 2 ) 4 5 ,3 7 + 3 ,9 2 + 2 2 , 4 5 3 6 ,0 2 8 5 ,0 9 4 8 , 8 5 1 5 2 ,9 1 3 ) 8 0 0 ,9 0 1 4 ) 4 0 5 ,3 0 3 + 3 0 3 , 0 9 2 + 2 2 0 , 0 4 5 3 6 0 , 0 0 7 8 0 5 ,1 0 2 1 4 6 4 ,0 0 0 1 4 3 0 ,4 5 0 Відповідь: 1 ) 4 8 ,8 5 ; 2 ) 1 5 2 ,9 1 ; 3 ) 1 4 6 4 ; 4 ) 1 4 3 0 , 4 5 . 1257. 1 ) 1 5 , 1 9 - 1 0 , 1 1 - 4 , 5 6 = 1 5 , 1 9 - - ( 1 0 , 1 1 + 4 , 5 6 ) = 1 5 , 1 9 - 1 4 , 6 7 = 0 ,5 2 ; _ 1 5 , 1 9 1 4 ,6 7 0 ,5 2 2 ) 1 8 0 ,3 - 1 5 2 ,6 - 1 9 ,4 = 1 8 0 ,3 - - ( 1 5 2 , 6 + 1 9 ,4 ) = 8 ,3 ; 1 5 2 ,6 1 8 0 ,3 1 9 ,4 1 7 2 ,0 1 7 2 ,0 8ТЗ 3 ) 1 0 5 ,1 2 9 - 1 0 0 ,0 8 1 - 2 , 4 0 8 = “ 1 0 5 ,1 2 9 - (1 0 0 ,0 8 1 + 2 , 4 0 8 ) = 2 ,6 4 ; ^ 1 0 0 , 0 8 1 1 0 5 ,1 2 9 2 ,4 0 8 1 0 2 ,4 8 9 1 0 2 ,4 8 9 2 , 6 4 0 4 ) 7 0 5 ,3 0 8 - 5 2 0 , 7 2 3 - 1 0 0 ,5 8 5 = - 7 0 5 ,3 0 8 - ( 5 2 0 ,7 2 3 + 1 0 0 ,5 8 5 ) = 8 4 ; 5 2 0 ,7 2 3 7 0 5 ,3 0 8 1 0 0 ,5 8 5 6 2 1 ,3 0 8 621,308 84,000 5 ) 2 5 6 9 ,9 - 2 5 , 1 0 5 6 - 2 1 1 2 , 7 9 4 4 = = 2 5 6 9 , 9 - (2 5 , 1 0 5 6 + 2 1 1 2 , 7 9 4 4 ) = = 4 3 2 ; 2 5 ,1 0 5 6 2 5 6 9 ,9 ■ ^ 2 1 1 2 ,7 9 4 4 2 1 3 7 ,9 2 1 3 7 , 9 0 0 0 4 3 2 ,0 Відповідь: 1 ) 0 , 5 2 ; 2 ) 8 , 3 ; 3 ) 2 ,6 4 ; 4 ) 8 4 ; 5 ) 4 3 2 . 1258. 1 ) 1 5 8 ,9 7 - 1 1 3 ,5 5 - 1 0 ,0 3 = = 1 5 8 ,9 7 - ( 1 1 3 , 5 5 + 1 0 , 0 3 ) = 3 5 ,3 9 ; 1 1 3 ,5 5 1 5 8 ,9 7 1 0 ,0 3 1 2 3 ,5 8 1 2 3 ,5 8 3 5 ,3 9 2 ) 4 0 5 ,4 5 - 2 0 2 ,6 5 - 1 5 ,0 8 = 4 0 5 ,4 5 - - ( 2 0 2 , 6 5 + 1 5 , 0 8 ) = 1 8 7 ,7 2 ; 2 0 2 .6 5 4 0 5 ,4 5 1 5 ,0 8 2 1 7 ,7 3 2 1 7 ,7 3 1 8 7 ,7 2 3 ) 1 2 5 6 , 8 0 3 - 1 0 2 1 ,0 3 2 - 2 3 5 ,7 7 1 = = 1 2 5 6 ,8 0 3 - (1 0 2 1 ,0 3 2 + 2 3 5 ,7 7 1 ) = = 0 ; 1 0 2 1 ,0 3 2 1 2 5 6 ,8 0 3 2 3 5 ,7 7 1 1 2 5 6 ,8 0 3 1 2 5 6 ,8 0 3 5 4 ) 5 2 5 5 ,3 3 6 - 2 3 6 5 ,0 7 7 - 2 1 2 5 ,1 1 9 = = 5 2 5 5 ,3 3 6 - ( 2 3 6 5 ,0 7 7 + 2 1 2 5 ,1 1 9 ) = = 7 6 5 ,1 4 . 2 3 6 5 ,0 7 7 5 2 5 5 ,3 3 6 ■ ^ 2 1 2 5 ,1 1 9 4 4 9 0 ,1 9 6 4 4 9 0 ,1 9 6 7 6 5 ,1 4 0 Відповідь: 1 ) 3 5 , 3 9 ; 2 ) 1 8 7 ,8 2 ; 3 ) 0 ; 4 ) 7 6 5 , 1 4 . 1259. 1 ) 2 ,3 1 + 1 7 ,6 5 - 8 , 6 9 = 1 1 ,2 7 ; 1 7 .6 5 1 9 ,9 6 2 ,3 1 8 ,6 9 1 9 ,9 6 1 1 ,2 7 2 ) 0 ,3 8 7 + (1 2 , 6 1 3 - 9 , 1 4 2 ) = ( 0 , 3 8 7 + + 1 2 , 6 1 3 ) - 9 , 1 4 2 = 3 ,8 5 8 ; 1 2 ,6 1 3 1 3 ,0 0 0 0 , 3 8 7 9 ,1 4 2 1 3 ,0 0 0 3 ,8 5 8 3 ) 7 ,8 9 1 + 3 ,9 - ( 1 6 , 0 1 - 2 , 1 0 9 ) = = ( 7 , 8 9 1 + 2 , 1 0 9 ) + 3 ,9 ? + ( - 1 6 , 0 1 ) = 1 0 + 3 ,9 - 1 6 ,0 1 = = 1 3 , 9 - 1 6 , 0 1 . 4 ) 1 4 ,5 3 7 - ( 2 , 1 4 5 + 5 , 3 9 2 ) = 7; 2 ,1 4 5 1 4 ,5 3 7 ■ ^ 5 ,3 9 2 7 ,5 3 7 7 ,5 3 7 7 ,0 0 0 5 ) 1 5 ,3 0 2 + 7 , 8 7 9 - 1 ,3 2 1 = 2 1 ,8 6 ; w w w .4book.org
    • 7 ,8 7 9 1 5 ,3 0 2 '1 , 3 2 1 ^ 6 ,5 5 8 2 8 ,2 4 3 2 5 ,5 3 2 7 ,1 7 6 ,5 5 8 2 1 ,8 6 0 6 ) 2 8 ,2 4 3 + 2 7 , 1 7 - 2 ,7 1 3 = 5 2 ,7 . 2 8 ,2 4 3 2 ,7 1 3 2 5 ,5 3 0 5 2 ,7 0 В ідповідь: 1 ) 1 1 ,2 7 ; 2 ) 3 ,8 5 8 ; 3 ) ? ; 4 ) 7 ; 5 ) 2 1 , 8 6 ; 6 ) 5 2 , 7 . 1260. 1 ) 1 2 , 5 1 - ( 1 9 , 8 5 - 8 , 7 9 ) = 1 ,4 5 ; 1 9 ,8 5 1 2 ,5 1 8 ,7 9 1 1 ,0 6 1 1 ,0 6 1 ,4 5 2 ) 0 ,9 7 4 + ( 2 0 , 2 5 8 - 7 , 2 3 2 ) = 1 4 ; 2 0 ,2 5 8 0 ,9 7 4 7 ,2 3 2 ■ ^ 1 3 ,0 2 6 1 3 ,0 2 6 1 4 ,0 0 0 3 ) 3 ,7 8 9 + 7 ,8 + 2 3 ,0 2 - 4 ,1 0 9 = = ( 3 ,7 8 9 + 7 ,8 + 2 3 , 0 2 ) - 4 ,1 0 9 = 3 0 ,5 ; 3 ,7 8 9 3 4 ,6 0 9 + 7 , 8 0 0 4 ,1 0 9 2 3 ,0 2 0 3 0 ,5 0 0 3 4 ,6 0 9 4 ) 1 9 ,8 0 7 - ( 4 , 1 6 5 + 7 , 6 0 2 ) = 8 , 0 4 ; 4 , 1 6 5 1 9 ,8 0 7 ■ ^ 7 ,6 0 2 1 1 ,7 6 7 1 1 ,7 6 7 8 , 0 4 0 В ідповідь: 1 ) 1 ,4 5 ; 2 ) 1 4 ; 3 ) 3 0 ,5 ; 4 ) 8 , 0 4 . 1261. 1 ) ( л + 5 , 5 ) - 7 , 9 = 1 2 ,3 5 ; х = 1 2 , 3 5 + 7 , 9 - 5 , 5 ; д: =■ 1 2 ,3 5 + 2 ,4 ; х = 1 4 ,7 5 ; 2 ) ( л : - 1 3 , 7 8 ) + 2 7 , 6 = 1 0 5 ,5 6 ; д : - 1 0 5 , 5 6 - 2 7 , 6 + 1 3 ,7 8 ; 1 0 5 ,5 6 7 7 ,9 6 2 7 , 6 0 1 3 ,7 8 7 7 ,9 6 9 1 ,7 4 д: = 9 1 ,7 4 ; 3 ) 1 5 , 4 5 + ( х - 9 6 , 3 7 ) = 1 0 2 ,3 ; л - 9 6 , 3 7 + 1 5 , 4 5 = 1 0 2 ,3 ; х = 1 0 2 , 3 + 9 6 , 3 7 - 1 5 ,4 5 ; , 1 0 2 ,3 0 1 9 8 ,6 7 + 9 6 ,3 7 1 5 ,4 5 1 9 8 ,6 7 1 8 3 ,2 2 х = 1 8 3 ,2 2 ; 4 ) 1 5 0 ,7 0 5 - (л : + 1 0 , 0 9 ) = 1 0 0 ,3 0 5 ; 1 5 0 ,7 0 5 - X - 1 0 ,0 9 = 1 0 0 ,3 0 5 ; 1 5 0 ,7 0 5 1 0 ,0 9 0 1 4 0 .6 1 5 1 4 0 , 6 1 5 - * = 1 0 0 ,3 0 5 ; л = 1 4 0 , 6 1 5 - 1 0 0 ,3 0 5 ; 1 4 0 .6 1 5 1 0 0 ,3 0 5 4 0 ,3 1 0 х = 4 0 , 3 1 ; 5 ) ( а : - 1 0 5 , 0 1 ) - 0 , 9 9 = 1 9 9 ; X - 1 0 5 ,0 1 = 1 9 9 + 0 , 9 9 ; X - 1 0 5 ,0 1 = 1 9 9 ,9 9 ; х = 1 0 5 , 0 1 + 1 9 9 ,9 9 ; 1 0 5 ,0 1 1 9 9 ,9 9 3 0 5 ,0 0 х = 3 0 5 ; 6 ) ( х - 5 0 , 4 7 ) - 1 0 7 ,3 = 5 8 ,6 3 ; X - 5 0 , 4 7 = 5 8 , 6 3 + 1 0 7 ,3 ; 5 8 ,6 3 1 0 7 ,3 0 1 6 5 .9 3 X - 5 0 ,4 7 = 1 6 5 ,9 3 ; х = 1 6 5 , 9 3 + 5 0 , 4 7 ; 1 6 5 .9 3 5 0 ,4 7 2 1 6 ,4 0 х = 2 1 6 ,4 . Відповідь: 1 ) 1 4 ,7 5 ; 2 ) 9 1 ,7 4 ; 3 ) 1 8 3 ,2 2 ; 4 ) 4 0 , 3 1 ; 5 ) 3 0 5 ; 6 ) 2 1 6 , 4 . 1262. 1 ) ( х + 3 , 8 ) - 5 ,4 = 7 2 ,8 5 ; х + 3 ,8 = 7 2 , 8 5 + 5 ,4 ; 7 2 ,8 5 5 ,4 7 8 .2 5 х + 3 ,8 = 7 8 ,2 5 ; х = 7 8 , 2 5 - 3 , 8 ; 7 8 .2 5 3 ,8 0 7 4 ,4 5 X = 7 4 ,4 5 ; 2 ) ( х - 2 3 , 5 8 ) + 3 7 , 6 = 1 5 0 ,7 8 ; X - 2 3 , 5 8 = 1 5 0 , 7 8 - 3 7 , 6 ; X - 2 3 , 5 8 = 1 1 3 ,1 8 ; 1 5 0 ,7 8 3 7 ,6 0 113,18 w w w .4book.org
    • x = 113,18+ 23,58; 113,18 23,58 136,76 л= 136,76; 3) 10,36+ ( jc -56,051) = 120,309; X - 56,051 = 120,309 - 10,36; 120,309 10,360 109.949 X - 56,051 = 109,949; 1 = 109,949 + 56,051; 109.949 56,051 166,000 x= 166; 4) 35,56-( x + 12,07) = 18,49; x + 12,07 = 35,56- 18,49; 35,56 18,49 17,07 ЛГ+ 12,07 = 17,07; x= 17,07-12,07; x = 5. Відповідь: 1) 74,45; 2) 136,76; 3) 166; 4)5. 1263. Відповідь: 1) сума збільшить­ ся на 10,35; 2) сума збільшиться на 13,97. 1264. Відповідь: 1) збільшиться на 9,2; 2) збільшиться на 7,62. 1265. 102,30 155,78 117,360 15,06 117,36 13,258 117,36 38,42 104,102 Відповідь: менша на 38,42 і більша на 104,102. 1267. І — 6,8; II — 2,6; III — 9,1; IV — 7,8; F — 4,1; _7,8 7,8 _9,1 6,8 3,7 "^і.З 2,3 4,2 4,1 ~9Д 6,8 2,6 (6,8 + 2,6) + 9,1 + 7,8 +4,1 = 9,4 + + 16,9 + 4,1 = 13,5 + 16,9 =30,4. Відповідь: 30,4 м. 1268. Відповідь: 11,1 см. 1269. .2,324 8,214 5,890 2,324 8,214 10,538 Відповідь: 10,538 т. 1270. 12,35 8,57 3,78 3,78 8,57 4,79 Відповідь: на 4,79 м. 1271. Маса гондоли — 0,23 т; маса оболонки — 0,56 т; маса пальни­ ка — 0,07 т. Маса кулі: 0,23 +0,56 +0,07 =0,79 +0,07 =0,86. Відповідь: 0,86 т. 1272. 1)102,35-(25,65-2,3)-(10,3- - 2,6) = 102,35 - 23,35 - 7,7 = 79 - -7 ,7 = 71,3; 25,65 10,3 102,35 2,30 2,6 23,35 23,35 7,7 2) (100,305 - 79,00 56,25) - (20,05 + 3,003)-4,506 = 16,496; .00,305 56,250 100,305 20,050 3,003 44.055 23,053 44.055 21,002 '23,053 4,506 21,002 16,496 Відповідь: 1) 71,3; 2) 16,496. 1273. 1)3,78 + 12,921-11,01 = 5,691; 2) 7,17 - 5,92 + 12,008 = 13,258. Відповідь: 1) + -; 2) - +. ]275. В 0 п овідь:1 ) 72,10 2) 99,705 “^lO.Sg 64,864 34,84182,69 1276. Відповідь: (XX 2 + 15): 2 - х = 7,5. 1278. 600 + 20 + 25 + 7 + 20 + 7 = = 600 + (20 + 20) + (25 + 14) = 600 + + 40 + 39 = 679 (г) = 0,679 кг. Відповідь: 0,679 кг. 1280. 1)0,03 <0,09; 2) 204,05 < 205,05; 3)42,03 >40,3. Відповідь: 1) <; 2) <; 3) >. л о м 7 _ _ 7 . X 7 _ 5 2 . 1281.1) 9-9 =55,д-9 =-9-: w w w .4book.org
    • д: 59. — = — + X - 5 0 - 9 9 9 9 ’ 9 9 ’ ^ 1 5 1 5 1 5 ’ 1 5 1 5 1 5 ’ ^ = 1 2 9 _ М . ^ 1 0 9 - 5 2 5 7 . 1 5 1 5 1 5 ’ 1 5 1 5 1 5 ’ — = — ; д: = 5 7 : 1 5 1 5 ’ 31 5 — + — — 9 — ' — — 9 — - 5 — ' ^ Ї 9 ^ 1 9 “ ® 1 9 ’ 1 9 “ ® 1 9 ^ 9 ’ „ 1 5 . 1 8 я ^ і л . 1 5 г; 1 8 _ ® Ї 9 - ^ Ї 9 = ® ^ ' ^ Ї 9 " ^ " Ї 9 - , . 3 4 1 8 _ „ _ ^ 1 6 _ „ 1 6 . = ( 8 - 5 ) + - - - - 3 + ^ - 3 . - £ . = я і ^ - ^ 5 7 + 1 6 . _ _ _ 1 9 ’ 1 9 1 9 ’ 1 9 1 9 ’ 1 9 ” 1 9 ’ ____ . 73 1 9 ж = 7 3 . Відповідь: 1 ) 5 9 ; 2 ) 5 7 ; 3 ) 7 3 . 1283. .+ 2А , і ^ =8А , . + з А = 8 А ; . = в А _ з ± ; х = Ь. Відповідь: 5 . 1284. Відповідь: 1 ) 3 ; 2 ) 4 ; 3 ) 2 ; 4 ) 7 ; 5 ) 5 ; 6 ) 8 . 1286. Відповідь: п р а в о р у ч . 1287. Відповідь: 1 ) н а 1 ; 2 ) н а 2 ; 3 ) н а 3 ; 4 ) н а 4 . 1288. Л і в о р у ч . 1289. Відповідь: 1 ) н а 1 ; 2 ) н а 2 ; 3 ) н а 3 ; 4 ) н а 5 . 1291. Відповідь: 1 ) 1 ,2 ; 2 ) 2 ,4 ; 3 ) 3 ,2 ; 4 ) 2 1 , 0 4 ; 5 ) 0 , 1 6 ; 6 ) 2 4 ,5 . 1292. 1 ) 4 , 7 8 x 5 = 2 3 ,9 ; ^ 4 , 7 8 е*в 2 3 ,9 0 2 ) 2 8 , 0 3 x 6 = 1 6 8 , 1 8 . 2 8 ,0 3 6 1 6 8 ,1 8 Відповідь: 1 ) 2 3 , 9 ; 2 ) 1 6 8 ,1 8 . 1293. 1 ) ^ 8 , 9 2 ) 3 ,7 5 3 ) 0 ,0 7 5 6 1 2 2 4 5 3 ,4 7 5 0 3 7 5 3 0 0 1 5 0 45,00 1,800 4) 10,45 5) 137,64 6) 25,85 4 2 3 5 9 8 2 0 9 0 '4 1 8 0 6 8 8 2 0 2 0 6 8 0 4 1 2 9 2 2 3 2 6 5 4 3 8 , 9 0 4 8 1 7 , 4 0 2 5 3 3 ,3 0 7 ) 9 ,3 8 ) 8 7 4 ,4 5 ,6 5 9 ) 0 , 0 6 5 2 3 3 6 1 6 9 5 3 9 0 1 1 3 0 1 9 5 1 0 ) 1 2 ,3 5 4 2 1 2 9 ,9 5 1 1 ) 2 ,3 4 0 1 2 5 ,6 8 4 5 2 4 7 0 4 9 4 0 5 1 8 ,7 0 1 2 ) 1 2 ,3 8 5 5 6 6 2 8 4 0 5 0 2 7 2 5 6 5 5 ,6 0 1 3 ) 1 5 4 ,3 6 5 2 3 7 4 3 1 0 6 1 9 2 5 6 9 3 ,5 6 0 1 4 ) ^ 1 3 5 , 6 1 8 5 5 4 6 3 0 9 5 3 0 8 7 3 0 3 5 5 0 ,3 9 5 1 5 ) 6 5 2 ,3 8 5 4 5 6 7 8 0 9 0 " 6 7 8 0 9 0 3 2 6 1 9 2 5 2 6 0 9 5 4 0 7 4 5 8 ,9 9 0 2 9 3 5 7 ,3 2 5 Відповідь: 1 ) 5 3 , 4 ; 2 ) 4 5 ; 3 ) 1 .8 ; 4 ) 4 3 8 , 9 ; 5 ) 4 8 1 7 , 4 ; 6 ) 2 5 3 3 , 3 ; 7 ) 7 4 ,4 ; 8 ) 1 2 9 ,9 5 ; 9 ) 2 ,3 4 ; 1 0 ) 5 1 8 ,7 ; 1 1 ) 5 6 5 5 ,6 ; 1 2 ) 6 9 3 , 5 6 ; 1 3 ) 3 5 5 0 ,3 9 5 ; 1 4 ) 7 4 5 8 ,9 9 ; 1 5 ) 2 9 3 5 7 ,3 2 5 . 1294. 1 ) ^ 7 , 3 2 ) ^ 4 , 3 5 3 ) 0 ,0 3 6 8 1 6 6 8 2 6 1 0 2 8 8 4 3 5 2 1 6 6 9 , 6 0 2 ,4 4 8 4 ) 1 5 ,2 5 5 ) 2 5 6 ,6 7 6 ) ^ 2 8 , 9 5 8 9 2 6 0 5 5 2 3 1 6 0 2 5 7 6 ,5 5 5 6 6 5 9 1 5 0 1 2 8 3 3 5 7 6 2 5 1 5 4 0 0 2 8 5 4 , 0 0 7 ) 7 ,3 8 ) 1 6 6 8 3 ,5 5 2 5 ,4 6 2 5 6 5 ,7 1 2 7 3 0 " 5 0 9 2 6 3 6 ,5 0 w w w .4book.org
    • В ід п о в ід ь : 1) 58,4; 2) 69,6; 3) 2,448; 4) 854; 5) 16683,55; 6) 2576,55; 7) 65,7; 8) 636,5. 1296. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) так. 1297.1) ^6,3 2) ^4,15 8,5 315 504 53,55 1 ,6 2490 415 6,640 3) 1,025 4) ^ 6,8 8200 6150 23,25 5) 2,56 7,3 ^ 5,4 6975 ^ 1024 16275 1280 6,9700 169,725 13,824 6) 32,96 7) ^10,36 7,9 85,2 29664 2072 23072 + 5180 260,384 8288 882,672 8) ^122,361 9) ^302,16 4,7 2,915 856527 151080 489444 30216 575,0967 271944 60432 880,79640 Відповідь: 1) 53,55; 2) 6,64; 3) 6,97 4)169,725; 5) 13,824; 6) 260,384; 7) 882,672; 8) 575,0967; 9) 880,7964 1298.1) ^2,8 2) ^5,25 3,5 4,7 140 3675 84 2100 9,80 24,675 3) ^25,15 4) 20,53 4,8 4,8 20120 16424 10060 8212 120,720 98,544 5) 23,78 6) 255,789 98,3 7134 h 19024 21402 6 ,8 2046312 1534734 1739,3652 2337,574 Відповідь: 1) 9,8; 2) 24,675; 3) 120,72; 4) 98,544; 5) 2337,574; 6)1739,3652. 1299. 1) ^0,3 2) 0,8 7,5 ""2,5 4) 0,04 11,6 24 + 4 + 2 1 2,25 5) 0,05 ^12,5 25 + 1 0 5 40 16 2,00 6 ) . 3) 1,7 0 ,2 0,34 0,464 0,08 '^24,5 40 + 32 16 1,9600,625 Відповідь: 1) 2,25; 2) 2; 3) 0,34; 4)0,464; 5)0,625; 6)1,96. 1300.1) ^0,8 2) ^0,7 2.5 н 4 0 16 2,00 2,4 28 14 3) ^36,3 0,06 2,178 4) ^102,3 5) 0,04 1,68 0,045 6) 0 ,6 4,092 0,0270 0,706 105,03 2118 + 3530 706 74,15118 Відповідь: 1) 2; 2) 1,68; 3) 2,178; 4)4,092; 5)0,027; 6)74,15118. 1301. Відповідь: 1)так; 2)так; 3)так; 4) ні; 5) ні; 6)ні. 1303. Відповідь: 1)так; 2) так; 3) ні; 4) так; 5) так; 6) так. 1305. а 0,04 0,12 4,25 5,02 10,1 100,02 142,02 1000а 40 120 4250 5020 10100 100020 142020 0,001а 0,00004 0,00012 0,00425 0,00502 0,0101 0,10002 0,14202 w w w .4book.org
    • 1306. а 0,03 0,6 2,43 4,07 10,005 100,001 125,03 100а 3 60 243 407 1000,5 10000,1 12503 0,001а 0,0003 0,006 0,0243 0,0407 0,10005 1,00002 1,2503 ' s § 5u fU Q. ( 2 S s X T > 4 Q. 5 ‘c o 3 < Ш 1307. В ідп овідь:!) на 100; 2) на 1000; 3) на 10. 1308. Відповідь: 1) на ОД; 2) на 0,01; 3) на 0,001. 1308. 1)я:5= 15,8; а: = 15,8x5; ^ 1 5 , 8 5 2 ) 3 ) 4 ) 79,0 х = 79; х : 8 = 120,83; д: = 120,83x8; 120,83 ^ 8 966,64 л: = 966,64; ж: 125 = 1025,803; а: = 125x1025,803; 1025,803 125 5129015 + 2051606 1025803 6 ) 128225,375 л: = 128225,375; д:: 1,2= 12,58; х= 12,58x1,2; 12,58 1 ,2 2516 1258 15,096 д: = 15,096; д:: 1,03 = 1,0258; 1,0258x1,03; 1,0258 ^ 1,03 30774 10258 с о 1,056574 д: = 1,056574. Відповідь: 1) 79; 2) 966,64; 3)128225,375; 4) 15,096; 5) 1048,65684; 6) 1,056574. 1310. 1 )л :3 = 25,7; х = 25,7x3; 25,7 ^ З 77,1 х = 77,1; 2) л : 3 = 125,59; л:= 125,59x3; 125,59 З 3 ) 376,77 1 = 376,77; д:: 11,3 = 102,508; д:= 102,508x11,3; 102,508 ^ 11,3 307524 + 102508 102508 4 ) 1158,3404 д:= 1158,3404; ж: 1,33 =1,008; д:= 1,008x1,33; 1,008 ^ 1,33 3024 + 3024 1008 1,34064 ж= 1,34064. Відповідь: 1) 77,1; 2) 376,77; 3) 1158,3404; 4)1,34064. 1311. ^4,65 8 37,20 Відповідь: 37,2 см. 1312. „32,15 123 9645 + 6430 3215 3954,45 Відповідь: 3954,45 кг. w w w .4book.org
    • 1313. X 19,4 8,22 398 + 398 1552 159,468 Відповідь: 159,468 дм*. 1314. 12,23 7,02 2446 8561 85,8546 . Відповідь: 85,8546 м^. 1315. 0,17x10= 1,7. Відповідь: 1,7 кг. 1316. Відповідь: 1) 830 км; 2) 8,3 км; 3) 232,4 км; 4) 290,5 км; 5) 58,1 км. 1317. ^12,3 36,9 З 12,3 36,9 49,2 Відповідь: 49,2 л. 1318. 1) ^350 2) 160 3) 0 ,2 " " 0 , 5 4) 70,0 80 5) .. 45 0,8 0,25 64,0 225 90 11,25 7) v°>37 8) ^0,18 70 0,7 Ж О 49,0 6) 0,53 2 0 0 37 810 106,00 9 ) ^ 0 , 1 5 600 259 1 1 1 h 1 8 144 90,00 13,69 145,80 Відповідь: 1) 70; 2) 80; 3) 49; 4) 64; 5) 11,25; 6) 106; 7) 13,69; 8) 145,8; 9) 90. 1319. Відповідь: 1) 15; 2) 24; 3) 200; 4)270; 5)123; 6)1,76. 1320. 45 ^ 0 , 8 36,0 Відповідь: 36 хв. 1321. ^0,65 3,90 Відповідь: 3,9 м. 1322.1)^0,125 2) ^12,1254 25,412,5 625 + 250 125 485016 + 606270 242508 3) 1,5625 307,98516 874,25 1,254 349700 437125 174850 87425 1096,30950 5) ^2045,31 6) 28,4 5,2801 ^4,019 818124 КІ636248 409062 475209 + 52801 211204 58086,804 21,2207219 Відповідь: 1) 1,5625; 2) 307,98516; 3) 1096,3095; 4) 107366,993; 5) 58086,804; 6) 21,2207219. Найменший — 1,5625. 1324. ^78,3 ^12,58 ^125,487 0,3 23,49 1,25 6290 + 2516 1258 15,7250 1256,58 0,4 0,02 2,50974 ^ 0 , 3 0 ,2 0,06 502,632 Відповідь: 0,06; 23,49; 502,632. 2,50974; 15,725; 1325. ^125,6 1,45 12,48 0,9 1,35 0,02 X ' Р ' о CQ 0 1 S о . .«5 S S І т а 5 с о з < ш < 113,04 98714,25 725 + 435 145 1,9575 0,4 0,2496 0,03 0,6 2961,4275 0,24 Відповідь: 2961,4275; 113,04; 1,9575; 0,2496; 0,24. 1326. 1) 1,22 = 1 2 X 1,2 = 1,44; 2)1,42=1,96 = 1,4x1,4; е«в w w w .4book.org
    • 3 ) 0 ,2 4 ^ ■= 0 , 0 5 7 6 = 0 ,2 4 x 0 ,2 4 ; 4 ) 0 ,1 5 ^ = 0 , 1 5 X 0 , 1 5 = 0 , 0 2 2 5 . Відповідь: 1 ) 1 ,4 4 ; 2 ) 1 ,9 6 ; 3 ) 0 , 0 5 7 6 ; 4 ) 0 , 0 2 2 5 . 1327. 1 ) ( 4 , 8 + 3 , 5 ) X 1 5 =8 , 3 X 1 5 = = 1 2 4 ,5 ; 8 ,3 1 5 1 8 , 5 x 5 6 = 1 0 3 6 ; +4 1 5 8 3 1 2 4 ,5 2 ) ( 1 5 , 8 + 2 , 7 ) x 5 6 = ^ 1 8 , 5 5 6 1110 9 2 5 1 0 3 6 ,0 3 ) ( 1 4 , 8 5 + 1 3 3 , 5 6 ) x 3 6 = 5 3 4 2 ,7 6 ; , 1 3 3 ,5 6 „ 1 4 8 , 4 1 1 4 ,8 5 3 6 1 4 8 ,4 1 8 9 0 4 6 4 4 5 2 3 5 3 4 2 ,7 6 4 ) (2 5 6 , 4 5 6 - 1 2 , 0 5 ) x 2 6 = 6 3 5 4 ,5 5 6 ; 2 5 6 ,4 5 6 1 2 ,0 5 2 4 4 ,4 0 6 ' 2 6 2 4 4 , 4 0 6 1 4 6 6 4 3 6 4 8 8 8 1 2 6 3 5 4 ,5 5 6 5 ) (1 0 5 ,8 0 3 - 9 5 , 0 7 ) x 1 0 3 = 1 1 0 5 ,4 9 9 ; 1 0 5 ,8 0 3 ■ 9 5 ,0 7 0 1 0 ,7 3 3 ^ 1 0 3 1 0 ,7 3 3 , 3 2 1 9 9 1 0 7 3 3 1 1 0 5 ,4 9 9 6 ) (1 1 4 0 , 0 5 - 1 3 , 0 6 ) X 5 8 = 6 5 3 6 5 ,4 2 . 1 1 2 6 ,9 9 ^ 5 8 1 1 4 0 ,0 5 1 3 ,0 6 1 1 2 6 ,9 9 9 0 1 5 9 2 5 6 3 4 9 5 6 5 3 6 5 ,4 2 В ідповідь: 1 ) 1 2 4 ,5 ; 2 ) 1 0 3 6 ; 3 ) 5 3 4 2 , 7 6 ; 4 ) 6 3 5 4 ,5 5 6 ; 5 ) 1 1 0 5 , 4 9 9 ; 6 ) 6 5 3 6 5 , 4 2 . 1328. 1 ) ( 4 0 , 1 8 - X 1 , 5 - 8 0 , 5 2 ; 1 3 , 5 ) x l , 5 = 5 3 , 6 8 x 5 3 ,6 8 ^ 1 .5 2 6 8 4 0 5 3 6 8 8 0 ,5 2 0 2 ) (1 0 5 , 3 8 + 1 2 , 7 ) X 5 ,6 6 = 1 1 8 ,0 8 x x 5 ,6 6 = 6 6 8 , 3 3 2 8 ; 1 1 8 ,0 8 ^ 5 ,6 6 7 0 8 4 8 + 7 0 8 4 8 5 9 0 4 0 3 ) 6 6 8 ,3 3 2 8 ( 1 , 4 8 5 + 1 3 0 , 5 6 ) X 3 , 1 6 = 1 3 2 ,0 4 5= 4 1 7 , 2 6 2 2 ; 1 3 0 ,5 6 0 1 ,4 8 5 1 3 2 ,0 4 5 3 ,1 6 7 9 2 2 7 0 + 1 3 2 0 4 5 3 9 6 1 3 5 4 1 7 ,2 6 2 2 0 4 ) (2 5 6 , 4 5 6 - 1 2 , 0 5 ) x 2 6 = 6 3 5 4 ,5 5 6 ; 2 5 6 ,4 5 6 1 2 ,0 5 0 2 4 4 ,4 0 6 2 4 4 , 4 0 6 ^ 2 6 1 4 6 6 4 3 6 '4 8 8 8 1 2 6 3 5 4 ,5 5 6 В ідповідь: 1 ) 8 0 , 5 2 ; 2 ) 6 6 8 ,3 3 2 8 ; 3 ) 4 1 7 , 2 6 2 2 ; 4 ) 6 3 5 4 , 5 5 6 . 1330. 1 ) 2 ,5 8 X 1 2 ,5 6 + 0 , 5 x 0 , 0 2 = = 3 2 , 4 1 4 8 ; 1 2 ,5 6 2 ,5 8 1 0 0 4 8 + 6 2 8 0 2 5 1 2 3 2 ,4 0 4 8 0 , 5 x 0 , 0 2 = 0 , 0 1 0 ; 3 2 ,4 0 4 8 0,01 3 2 ,4 1 4 8 2 ) 1 2 2 ,0 8 X1 ,0 6 + 1 2 , 5 x 0 , 2 = 1 2 9 ,4 0 4 8 + + 2 , 5 0 = 1 3 1 , 9 0 4 8 . 1 2 2 ,0 8 1 ,0 6 7 3 2 4 8 1 2 2 0 8 1 2 9 ,4 0 4 8 Відповідь: 1 ) 3 2 , 4 1 4 8 ; 2 ) 1 3 1 ,9 0 4 8 . 1332. l ) 2 0 2 , 3 x ( 0 , 5 6 + 3 , 4 6 ) - ( 1 2 5 , 8 - - 1 2 , 3 5 ) x 0 , 0 5 5 = 2 0 2 ,3 x 4 ,0 2 - - 1 0 3 ,4 5 X 0 , 0 5 5 = 8 0 7 ,5 5 6 2 5 . w w w .4book.org
    • 2 0 2 3 1 0 3 ,4 5 ' 4 ,0 2 0 . 0 5 5 8 1 3 , 2 4 6 0 0 5 ,6 8 9 7 5 " 4 0 4 6 . 5 1 7 2 5 8 0 7 ,5 5 6 2 5 8 0 9 2 5 1 7 2 5 8 1 3 ,2 4 6 5 ,6 8 9 7 5 В ід п о в ід ь : 1 ) 8 0 7 , 5 5 6 2 5 . 1333. 1 ) ( 0 , з “( 2 4 , 3 - 1 8 , 8 ) + 0 , 5 ' і 7 , 4 - - 9 , 8 + 1 , 4 ) ’ о ,1 = 0 ,1 9 5 ; 1 ) _ 2 4 , 3 2 ) ^ 0 , 3 3 ) ^ 1 7 , 4 1 8 ,8 5 ,5 5 ,5 1 5 1 ,6 5 0 ,5 8 ,7 0 4 ) 1 ,6 5 5 ) 1 0 ,3 5 6 ) 0 ,5 5 7 ) 1,95 8 ,7 9 ,8 0 1 ,4 0 ^ 0 ,1 1 0 ,3 5 0 ,5 5 1 ,9 5 0 ,1 9 5 2 ) 0 , 5 4 1 3 , 4 + 1 5 ,4 ) - 0 , 4 а З , 1 - ( 1 8 , 6 - t 1 ) - 1 3 , 2 ) 0 , 5 = 6 ,5 ; 1 3 .4 2 ) 2 8 , 8 3 ) ^ 1 3 ,1 ^ 1 5 , 4 0 ,5 0 ,4 2 8 ,8 1 4 ,4 0 5 ,2 4 1 4 ,4 5 ,2 5 ) 1 8 ,6 6 ) 1 3 ,2 ^ 5 , 4 7 ) 0 ,5 9 ,2 2 ,7 9 ,2 5 ,4 2 ,7 0 6 ,5 3 ) 0 ,8 (1 9 ,4 + 2 3 , 8 ) - 1 4 , 0 6 + + 0 , 3 ^ 9 . 0 1 - 1 3 , 3 1 ) = 2 2 ,2 1 ; 1 ) . 1 9 , 4 2 ) ^ 4 3 , 2 3 ) 3 4 ,5 6 2 3 ,8 0 ,8 1 4 ,0 6 4 3 ,2 3 4 ,5 6 2 0 ,5 0 4) 1 9 ,0 1 5 ) ^ 5 , 7 6 ) 2 0 ,5 0 1 3 ,3 1 0 ,3 1 ,7 1 5 ,7 0 1 ,7 1 2 2 ,2 1 Відповідь: 1 ) 0 , 1 9 5 ; 2 ) 6 , 5 ; 3 ) 2 2 ,2 1 . 1334. 1) 0,5*(258,3-180,5)+0,05’ 7,41- -(10,8+2,4) 0,1 = 37,9505; 1 ) 2 5 8 ,3 2 ) 7 7 ,8 3 ) 7 ,4 1 1 8 0 ,5 ^ 0 ,5 ^ 0 , 0 5 7 7 ,8 3 8 , 9 0 0 , 3 7 0 5 4 ) 3 8 , 9 0 0 0 5 ) 1 0 ,8 6 ) 1 3 ,2 0 , 3 7 0 5 2 ,4 0 ,1 39,2705 13,2 1,32 7) 3 9 ,2 7 0 5 1 ,3 2 0 0 3 7 ,9 5 0 5 2 ) 0 ,6 ( 1 3 0 , 4 - 1 0 5 , 4 ) - 0 , 4 ■ 1 0 0 - - ( 1 0 8 , 6 з І l 0 3 , 9 2 ) ’ 0 , 9 = 3 7 , 9 5 0 5 . 1 ) 1 3 0 ,4 2 ) 2 5 1 0 5 ,4 ^ 0 , 6 2 5 ,0 1 5 ,0 3 ) 0 , 4 x 1 0 0 = 4 0 ; Відповідь: 1 ) 3 7 , 9 5 0 5 . 1335. 1 ) (х + 4 , 8 ) : 8 + 1 2 ,5 = 2 5 ,9 ; ( л + 4 , 8 ) : 8 = 2 5 , 9 - 1 2 , 5 ; (д: + 4 , 8 ) ; 8 = 1 3 ,4 ; ж + 4 , 8 = 1 3 , 4 x 8 ; д: + 4 ,8 = 1 0 7 ,2 ; л : = 1 0 7 , 2 - 4 , 8 ; х = 1 0 2 ,4 ; 2 ) ( і - 1 4 , 9 ) : 9 + 1 ,2 5 = 3 6 , 7 ; ( х - 1 4 , 9 ) : 9 = 3 6 , 7 - 1 , 2 5 ; ( і - 1 4 , 9 ) : 9 = 3 5 ,4 5 ; д : - 1 4 ,9 = 3 5 , 4 5 x 9 ; X - 1 4 ,9 = 3 1 9 , 0 5 ; х = 3 1 9 , 0 5 + 1 4 ,9 ; х = 3 3 3 ,9 5 ; 3 5 ,4 5 3 1 9 ,0 5 9 1 4 ,9 0 3 1 9 ,0 5 3 3 3 ,9 5 3 ) ( х + 1 3 , 9 ) : 1 2 , 5 - 1 4 , 2 5 6 = 2 5 0 ,9 ; ( ж + 1 , 3 9 ) : 1 2 ,5 = 2 6 5 , 1 5 6 ; 1 + 1 3 ,9 = 2 6 5 , 1 5 6 x 1 2 , 5 ; 1 + 1 3 ,9 = 3 3 1 4 , 4 5 ; д: = 3 3 0 0 , 5 5 ; 2 5 0 ,9 0 0 1 4 ,2 5 6 2 6 5 ,1 5 6 4 ) {х - 1 0 3 , 9 5 ) : 4 8 ,0 5 х 0 ,0 1 2 = 3 ,0 0 9 ; ( ж - 1 0 3 , 9 5 ) : 4 8 , 0 5 = 2 ,9 9 7 ; * - 1 0 3 , 9 5 = 2 , 9 9 7 x 4 8 , 0 5 ; я - 1 0 3 ,9 5 = 1 4 4 , 0 0 5 8 5 ; 1 4 4 ,0 0 5 8 5 ■ ^ 1 0 3 ,9 5 0 0 0 2 4 7 ,9 5 5 8 5 * = 2 4 7 , 9 5 5 8 5 . Відповідь: 1 ) 1 0 2 ,4 ; 2 ) 3 3 3 , 9 5 ; 3 ) 3 3 0 0 , 5 5 ; 4 ) 2 4 7 ,9 5 5 8 5 . І ' о 0Q 0 1 S (Z Q. < ■ X S І т . 5 с З < ш PQ w w w .4book.org
    • ■12,17X5,65 =68,7605(м^. I Р ' о (Q 0 1 ш U го а го І т а 5 с З < 1337. D S " ^12,17 5,65 6085 + 7302 6085 68,7605 Р = 2(а + Ь) = (12,17 + 5,65) х 2 = 35,64 (м). 12,17 ^17,82 5,65 2 17,82 35,64 2) S = 10,07 X 3,03 = 30,5121 (м^); 10,07 ^ 3,03 ^ 3021 3021 30,5121 Р = 2 X (10,07 + 3,03) = 2 X 13,1 = = 26,2(м). 10,07 ^ 3,03 13,10 3) S = 0,7 X 0,3 = 0,21 (м=); Р = 2х(0,7 + 0,3) = 2(м): 4)5 = 9,3x0,6 = 5,58 (м^); Р = 2 X (9,3 + 0,6) = 2x9,9 = 19,8 (м). Відповідь: 1) 68,7605 і 35,64; 2) 30,5121 і 26,2; 3) 0,21 і 2; 4) 5,58 і 19,8. 1338. „27,8 ^31,3 3,6 1668 834 3,6 112,68 "100,08 1878 12,60 939 100,08 112,68 Відповідь: 12,6 км. 1339. 83,5 ■7,8 83,5 ''75,7 м 159,2 ^ 4,5 75,7 159,2 , 7960 6368 716,40 Відповідь: 716,4 км. 1340. = 13,54 X 9,02 = 122,1308 (c m 2 ); ^35^ 9,02 2708 12186 122,1308 S „ = 5,76 X 5,76 = 33,1776 (см*); 122,1308 ■33,1176 88,9532 ^5,76 5,76 3456 + 4032 2880 33,1776 Відповідь: відрізняється на 88,9532 см ^ . 1342. X - 3,2 = 4x6,8; х= 3,2+ 27,2; д: = 30,4. 6,8 4 27,2 Відповідь: число 30,4. 1343. ( і + 4,2) = 3x9,7; д; + 4,2 = 29,1; д: = 29,1-4,2; х = 24,9. 9,7 29,1 Відповідь: 24,9. 1344. 0,4 + 0,35 = 0,75; 1 -0 ,7 5 = 1,00-0,75 = 0,25. 0,25 від 600 становлять 600 х 0,25 = = 150. Відповідь: 150. 1345. 0,25 + 0,4 = 0,65; 1 -0 ,6 5 = 0,35. 0,35 від 360 становлять 360x0,35 = = 126 (км) — проїхали затретій день. Відповідь: 126 км. 1346. 0,25 180 2 0 0 25 45,00 Відповідь: 54". 1 3 4 7 .^ 0 ,4 , 0,1x90 = 9; 45 + 9 = 54. .0,5 180 150 72,0 75,0 Відповідь: більший другий кут. 1348. Відповідь: а х Ь < 1. 1350. 35 - 1,5 X (104 - 1428 : 14) = = 35-1,5х(104-102) = 35 -1,5х2 = = 3 5 - 3 = 32. Відповідь: 35 - 1,5 х (104 - 1428:14). w w w .4book.org
    • 1351. В ідповідь: 1 ) ( 2 0 - 1 9 , 5 ) + ( 1 9 - - 1 8 , 5 ) + ... + ( 2 - 1 , 5 ) + (1 - 0 , 5 ) = = 0 ,5 + 0 , 5 + 0 ,5 + . . . + 0 ,5 + 0 ,5 = 20 = 0 ,5 2 0 = 1 0 ; 2 ) (3 0 , 2 - 2 9 , 2 ) + ( 2 8 , 2 - 2 7 , 2 ) + ... + + ( 4 , 2 - 3 , 2 ) + ( 2 , 2 - 1 , 2 ) = 1 x 1 5 = 1 5 . 1352.28 X 2 , 2 5 + 3 2 X 1 ,3 5 = 6 3 + + 4 3 ,2 = 1 0 6 ,2 . 2 ,2 5 1 ,3 5 ^ 2 8 ^ 3 2 ^ 1 8 0 0 2 7 0 4 5 0 4 0 5 6 3 , 0 0 4 3 ,2 0 Відповідь: 1 0 6 ,2 . _ р , 3 3 _ „ 3 3 . 3 5 - 1 7 1 3 5 4 ,. ) з - І . 2 * ( і - | | ) . 2 * В ід п о в ід ь :!) г Ц ; 2 ) 4 | | ; 3 ) 1 і | . 1355. 1 ) ( х - 2 0 3 , 0 0 2 ) - 0 , 0 7 = 1 8 7 ,0 3 6 ; X - 2 0 3 , 0 0 2 = 1 8 7 ,0 3 6 + 0 , 0 7 ; J C - 2 0 3 , 0 0 2 = 1 8 7 ,1 0 6 ; д: = 1 8 7 , 1 0 6 + 2 0 3 , 0 0 2 ; л: = 3 9 0 , 1 0 8 ; 2 0 3 , 0 0 2 1 8 7 ,1 0 6 3 9 0 ,1 0 8 2 ) (JC - 3 2 , 3 3 ) + 1 9 8 ,0 0 5 = 8 9 7 , 0 3 ; X - 3 2 , 3 3 = 8 9 7 , 0 3 - 1 9 8 ,0 0 5 ; 8 9 7 , 0 3 0 1 9 8 ,0 0 5 6 9 9 .0 2 5 і - 3 2 , 3 3 = 6 9 9 , 0 2 5 ; з; = 6 9 9 , 0 2 5 + 3 2 , 3 3 ; 6 9 9 .0 2 5 3 2 ,3 3 0 7 3 1 ,3 5 5 jc = 7 3 1 ,3 5 5 . В ідповідь: 1 ) 3 9 0 , 1 0 8 ; 2 ) 7 3 1 ,3 5 5 . 1356. V, = х х у x z ; К 2= 8 х д г х ( у : 4 ) х 6 х г = ( 8 х 6 ; 4 ) х х х х у х г = (4 8 : 4 ) x a : x i / x z = 1 2 x x x x y x z . Відповідь: о б ’ є м з б і л ь ш и т ь с я у 1 2 р а з ів . 1357. 4 1 = 1 x 2 x 3 x 4 = 6 x 4 = 2 4 . Відповідь: 2 4 с п о с о б и . 1360. Відповідь: 1 ) л і в о р у ч ; 2 ) л і в о ­ р у ч ; 3 ) л і в о р у ч ; 5 ) л і в о р у ч . 1362. Відповідь: 1 ) п р а в о р у ч ; 2 ) п р а ­ в о р у ч ; 3 ) п р а в о р у ч ; 4 ) п р а в о р у ч . 1363. Відповідь: 1 ) н а 1 ; 2 ) н а 2 ; 3 ) н а 3 ; 4 ) н а 5 . 1367. 1 ) 1 ,7 5 ; 1 ,4 = 1 7 ,5 : 1 4 = 1 ,2 5 ; 1 7 ,5 ' 1 4 7 3 5 2 8 7 0 7 0 1 4 1 ,2 5 О 2 ) 3 , 7 6 : 0 , 4 = 3 7 , 6 : 4 = 9 ,4 ; 3 ) 2 , 5 9 : 3 , 7 = 2 5 , 9 : 3 7 = 0 ,7 ; 2 5 ,9 " 2 5 9 3 7 0 ,7 4 ) 2 , 4 9 6 : 0 ,2 4 = 2 4 9 , 6 : 2 4 = 1 0 ,4 ; _ 2 4 9 , 6 2 ^ 2 4 1 0 ,4 9 6 ’ 9 6 0 5 ) 7 , 3 8 : 4 , 5 = 7 3 ,8 4 5 4 5 1 ,6 4 2 8 8 2 7 0 1 8 0 1 8 0 0 6 ) 2 2 ,5 : 1 2 ,5 2 2 5 1 2 5 1 2 5 1 ,8 1 0 0 0 1 0 0 0 w w w .4book.org
    • 7 )7 ,5 6 :0 ,6 = 7 5 ,6 :6 = 12,6; 75,6 6 6 12,6 15 '12 36 36 О 8) 6,944 : 3,2 = 69,44 : 32 = 2,17; 69,44 "64 54 32 224 224 32 2,17 9) 14,976 : 0,72 = 1497,6 : 72 = 20,8; 1497,6 '144 576 576 72 20,8 10)0,161 : 0,7 = 1,61 : 7 = 0,23; 1,61 "14 2 1 2 1 0,23 11) 0,0456 : 3,8 = 0,456 : 38 = 0,012; 0,456 38 38 0,012 _76 76 О 12)168,392:5,6 = 1683,92:56 =30,07; 1683,92 '168 392 392 56 30,07 О 13) 0,468 : 0,09 = 46,8 : 9 = 5,2; 46,8 "45 18 18 9 5,2 14) 0,182 ; 1,3 = 1,82 : 13 = 0,14; 1,82 13 52 52 13 0,14 О 15) 24,576 : 4,8 = 245,76 : 48 = 5,12. 245,76 240 48 5,12 _57 48 96 96 О Відповідь: 1) 1,25; 2) 9,4; 3) 0,7; 4)10,4; 5) 1,64; 6) 1,8; 7) 12,6; 8) 2,17; 9) 20,8; 10) 0,23; 11) 0,012; 12)30,07; 13)5,2; 14)0,14; 15)5,12. 1368. 1) 29,88 : 8,3 = 298,8:83 = 3,6; 298,8 "249 498 498 83 3,6 О 2)60: 1,25 = 6000: 125 = 48; 6000 500 125 48 1000 "1000 3)8,4:0,07 = 840:7 = 120; 4) 9,246 : 0,23 = 924,6 : 23 = 40,2; 924,6 ■92 46 46 23 40,2 О 5) 0,00261 : 0,03 = 0,261 : З = 0,87; 6) 131,67 : 5,7 = 1316,7 : 57 = 23,1; 1316,7 "114 176 171 57 57 57 23,1 w w w .4book.org
    • 7) 16,51 : 1,27 = 1651 : 127 = 13; 1651 "127 ^ 3 8 1 381 127 13 8) 0,824 : 0,8 - 8,24 ; 8 = 1,03; 9) 189,54 : 0,78 = 18 954 : 78 = 243. 78 243 18954 156 335 312 234 234 О Відповідь: 1) 3,6; 2) 48; 3) 120; 4) 40,2; 5) 0,87; 6) 23,1; 7) 13; 8) 1,03; 9) 243. 1369. 1) 15,2 : 1,9 = 152 ; 19 = 8 ; 1,9 8 15,2 152 5 2)1,76:0,11 = 176:11 = 16; 3)1,17:0,09= 1 17:9 = 13; 4) 0,2623 : 0,0061 = 2623 : 61 = 43; 1374. 2623 244 183 183 61 43 5) 0,0168 : 0,0012 = 168 : 12 = 14; 168 12 12 14 48 48 0 6)68,4 : 5,7 = 684 : 57 = 12. 684 57 57 12 114 114 0 Відповідь: 1) 8; 2) 16; 3) 13; 4) 43; 5) 14; 6)12. 1370. Відповідь: 1)так; 2)так; 3)так; 4) ні; 5) ні; 6) ні. 1372. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) так; 4) так; 5) ні; 6) ні. а 15,21 2,36 456,25 0,26 10,65 15,36 154,45 а : 10 1,521 0,236 45,625 0,026 1,065 1,536 15,445 а : 0,1 152,1 23,6 4562,5 2,6 106,5 153,6 1544,5 1375. а 325,258 25,215 2,403 0,07 12,006 302,027 а : 100 3,25258 0,25215 0,02403 0,0007 0,12006 3,02027 а : 0,01 32525,8 2521,5 240,3 7 1200,6 30202,7 1378. 1 ) 5 х л =2 ,4 5 ; л: = 2 , 4 5 : 5 ; х = 0,49; 2 ) 8 х д : = 1 6 , 8 ; д : = 1 6 , 8 : 8 ; д: = 2 ,1 ; 3 ) 3 X 1 = 0 , 0 3 ; ї = 0 , 0 3 : 3 ; 1 = 0,01; 4 ) 6 х х = 6 0 ,6 0 ; 1 = 6 0 , 6 0 : 6 ; д: = 1 0 ,1 ; 5 ) 1 2 х х = 3 6 0 , 3 6 ; д: = 360,36 : 12; л: = 30,03; 6) 11хл: = 121,11; ж= 121,11 : 11; ж= 11,01. Відповідь: 1) 0,49; 2) 2,1; 3) 0,01; 4) 10,1; 5) 30,03; 6)11,01. 1379. l) 5 x x = 10,5; х = 10,5:5; * = 2 ,1 ; 2 ) 2 х ж = 2 0 , 1 2 ; х = 2 0 , 1 2 : 2 ; ж= 10,06; w w w .4book.org
    • •er o a P S 3) 6 хл:= 12,66; x = 1 2 , 6 6 : 6 ; x = 2, l l . Відповідь: 1) 2,1; 2) 10,06; 3) 2,11. 1380. 162,5 : 2,6 = 1625 : 26 = 62,5. 1625 '156 26 62,5 ' o EQ 0 1 sfü Q . < ■ X 5 s X T . 5 ' c o 3 < 65 52 130 130 0 Відповідь: 62,5 км/год. 1383. 64,8:32,4 = 2. Відповідь: у 2 рази. 1384. l ) 0,2 x * = 70; X = 70 : 0,2 = 700 : 2; X = 350; 2) 0 ,5 х х = 80; 1 = 80:0,5; 1 = 800:5; ж= 160; 3) 0,7 X ж=56; л: = 56:0,7; л: = 560 : 7; л: = 80; 4) 0,8хж =72;ж = 720:8; л: = 90; 5) 0,25 х х = 450; х = 450: 0,25; л: = 45 000 : 25; 1 = 1800; 45000 25 25 1800 200 "200 6 ) О д:х 0,53 = 159; л:= 15 900: 53; x = 300. 15900 159 53 300 О Відповідь: 1) 350; 2) 160; 3) 80; 4) 90; 5) 1800; 6) 300. 1386. 0,8 XX = 36; х = 360 :8 ; х = 45. Відповідь: за 45 хв. 1387. 0,6 х х = 3,9; х = 3 ,9 :0 ,6 ;х = 3 9 :6 ;х = 6,5. 1388. 1) 0,8 : 0,5 = 8 : 5 = 1,6; 2)3,51 : 2,7 = 35,1 : 27 = 1,3; 351 '27 27 1,3 81 '81 О 3) 14,335 : 0,61 = 1433,5 : 61 = 23,5; 1433,5 "122 61 23,5 213 183 305 305 О 4)0,096:0,12 = 9,6: 12 = 0,8; 12 0,8 9,6 96 5)0,126 : 0,9 = 1,26 : 9 = 0,14; 1,26 9 9 0,14 36 36 0 6) 42,105 : 3,5 = 421,05 : 35 = 12,03. 421,05 "35 38 12,03 71 "70 105 '105 О Відповідь: 1) 1,6; 2) 1,3; 3) 23,5; 4) 0,8; 5) 0,14; 6) 12,03. Найбіль­ ше — 23,5. 1389. 1)0,72:0,06 = 7 2:6 = 12; 2)0,7:0,35= 70:35 = 2; 3)2,8:0,07 = 280:7 = 40; 4)1,08:0,8= 10,8:8 = 1,35. 10,8 8 24 40 40 8 1,35 w w w .4book.org
    • 1392. 1 ) 0 . ^ 0 8 : 0 ,1 4 + 1 ,0 8 = 3 0 ,8 ; 1 4 + 1 ,0 8 = 2 ,2 + 1 ,0 8 = 3 ,2 8 ; 2 ) ( 3 , 2 + 4 , 7 5 ) : 1 ,5 = 7 ,9 5 : 1 ,5 = : 7 9 ,5 : 1 5 = 5 ,3 ; 7 9 ,5 7 5 1 5 5 ,3 4 5 4 5 О 3 ) 7 ,2 2 4 : 0 ,3 0 1 ~ 1 8 ,6 = 7 2 2 4 : 3 0 1 - - 1 8 ,6 = 2 4 - 1 8 ,6 = 5 ,4 ; 7 2 2 4 '6 0 2 1 2 0 4 " 1 2 0 4 О ЗОЇ 2 4 2 4 ,0 1 8 ,6 5 ,4 4 ) 1 9 ,5 6 : ( 3 , 0 5 + 4 , 9 5 ) = 1 9 ,5 6 : 8 = = 1 9 5 , 6 : 8 0 ; 1 9 5 ,6 1 6 0 8 0 2 ,4 4 5 3 5 6 ' 3 2 0 3 6 0 3 2 0 4 0 0 4 0 0 О 5 ) 1 2 0 - 7 2 : 0 ,6 = 1 2 0 - 7 2 0 : 6 = 1 2 0 - -1 2 0 = 0; 6 ) 1 ,5 1 2 : (8 , 6 2 - 8 , 2 ) = 1 ,5 1 2 : 0 , 4 2 = - 1 5 1 , 2 : 4 2 = 3 , 6 . 1 5 1 ,2 1 2 6 4 2 3 ,6 2 5 2 “ 2 5 2 Відповідь: 1) 3 , 2 8 ; 2 ) 5 ,3 ; 3 ) 5 ,4 ; 4 ) 2 , 4 4 5 5 ) 0 ; 6 ) 3 , 6 . 1393. 1 )( 2 1 , 2 5 4 4 ! о , 9 + 1 , 0 2 'з , 2 ) : 5 , 6 = = 4 ,8 ; 1 ) 2 1 2 ,5 4 4 ' 1 8 2 3 ,6 1 6 2) „ 1,02 ' 3 ,2 3 2 ' 2 7 5 5 5 4 2 0 4 3 0 6 3 ,2 6 4 1 4 " 9 5 4 5 4 О 13 ГД35КЛ. 3 ) ^ 2 3 , 6 1 6 4 ) * 3 ,2 6 4 2 6 ,8 8 0 2 6 ,8 8 2 2 4 ~ І 4 8 4 4 8 Ö 5,6 4 ,8 2) 4,36:(3,15 + 2,3)+(0,792-0,78) 350 = 5; 1) 3,15 2) 4360 545 2 .3 3 ) 5 ,4 5 0 ,7 9 2 4 ) 0 ,7 8 4 3 6 0 4 3 6 0 Ö 0 ,8 3 5 0 “^ 0,012 5 ) ^ 0 , 8 4 ,2 0,012 5 ,07 0 0 3 5 0 4 ,2 0 0 3 ) ( 3 , 9 1 ’: 2 , 3 ' 5 , 4 - 4 , 0 3 ) ‘ 2 ,4 = 1 2 ,3 6 ; 1) 3 ) 3 ,9 1 2 3 2 ,3 2 ) 1 ,7 1 ,7 ^ 5 , 4 1 6 1 1 6 1 0 + Є « 8 5 9 ,1 8 9 ,1 8 4 ) 4 ,0 3 5 ,1 5 ^ 5 1 5 ^ 2 , 4 2 0 6 0 1 0 3 0 1 2 ,3 6 0 4 ) 6 , 9 3 : ( 0 , 0 2 8 + 0 ,3 6 4 , 2 ) - 3 , 5 = 1; 1 ) 0 ,3 6 2 ) 1 ,5 1 2 3 ) 4 ,2 + 7 2 1 4 4 1 ,5 1 2 6 ,9 3 6 1 6 0 ,0 2 8 1 ,5 4 0 1 ,5 4 4 ) 4 ,5 4 .5 3 .5 7 7 0 '7 7 0 1,0 О 5 ) ( 1 3 0 , 2 - 3 0 , 8 ) : 2 , 8 - 2 1 , 8 4 = 1 3 ,6 6 ; 1 ) 1 3 0 ,2 2 ) 9 9 ,4 3 0 ,8 8 4 2 .8 3 ) 3 5 ,5 9 9 ,4 1 5 4 '1 5 4 3 5 ,5 0 2 1 ,8 4 1 3 ,6 6 6) 3,712:(7- 3,8)+1,3 (2,74+0,66) = 5,58; w w w .4book.org
    • 1 )7 -3 ,8 = 3,2; 2) 3,712 '32 3,2 1,16 51 "32 192 192 3) ^2,74 4) 1,3 5) 0,66 3,40 3,4 39 4,42 О 1,16 *'4,42 5,58 Відповідь: 1) 4,8; 2) 5; 3) 12,36; 4) 1; 5) 13,66; 6) 5,58. 1395. 1) 10л:+ 1,5х(2,3-1,7)=13,45; 10х + 1,5 X 0,6 = 13,45; 10х + 0,9 = 13,45; 10х= 13,45-0,9; 10*= 12,55; х= 12,55 :10; х= 1,255; 1,5 ^0.6 13,45 0,9 2) 0,90 12,55 ЮОд: - 0,87 X (19,3 + 3,7) = 0; 100л:-0 ,8 7 x 2 3 = 0; Ю О х -20,01 = 0; 100* = 20,01; л = 20,01 : 100; * = 0 , 2 0 0 1 . ^ 0 , 8 7 ^ 23 261 174 20,01 Відповідь: 1) 1,255; 2) 0,2001. 1396. 1) 4,5 х (10*+ 5,5) = 10*+ 5,5 = 90: 4,5; 10*+ 5,5 = 900; 45; 10*+ 5,5 = 20; 10* = 20-5,5; 10*= 14,5; * = 14,5 : 10; * = 1,45; 2) 10: (18-100*) = 2,5; (18- 100*) X 2,5= 10; (18- 100*) X 25 = 100; 1 8 - 100* = 100: 25; 1 8 - 100* = 4; 90; 100* = 14; * = 0,14. Відповідь: 1) 1,45; 2)0,14. 1398. 7,2 : 2,4 X 1,6 = З X 1,6 = 4,8. Відповідь: 4,8 км. 1399. S i =8,5 X (8,5-2,5) = 8,5x6 = = 51,0; S2= (8 ,5 -l,7 )x (6 - 1,2) = 6,8х4,8 = = 32,64; 6,8 " " 4 ,8 544 272 32,64 Si : Sj = 51 : 32,64 = 5100 : 3264. 5100 '3264 18360 "16320 20400 19584 _8160 6528 16320 16320 3264 1,5625 О Відповідь: у 1,5625 разів. 1400. 4*+ 14*= 19*; 19* = 925,3; * = 925,3: 19; * = 48,7; 5* = 243,5. 925,3 76 19 48,7 165 "152 133 133 О Відповідь: 48,7 грн.; 243,5 грн. 1401. Зошит — * грн.; блокнот — З* гри.; ручка — 6* грн. Всього — 10* грн. 10* = 42,5; * = 42,5 : 10; * = 4,25 грн.; w w w .4book.org
    • Зх = 12,75 грн.; 6х = 25,50 грн. В ід п о в ід ь : 4,25 грн.; 12,75 грн.; 25,5 грн. 1402. 3,12; 3 = 1,07(м); 3,12 + 1,07 = 4,28 (м). Відповідь: 4,28 м. 1403. 0.4Х = 60; * = 60:0,4 = 600:4 = 150; * = 150(км). В ід п о в ід ь : 150 км. 1405. 60 = 1,2 X д; = 1,2 X 0,4 X І/; 60 = 0,48 X у; J, = 60 : 0,48: у = 6000 : 48; у ~ 1 2 Ь '. 6000 48 12548 ■96 240 240 Відповідь: 125". 1407. Карамель коштує х грн. за 1кг. Малина коштує ( і + 1,3) грн. за 1кг. 6 x x - 4 ,7 x ( x + l,3); бж-4,7д: + 4,7х1,3; 6 -4 ,7 = 1,3; 1,3 х -4 ,7 х 1 ,3 | : 1,3; X - 4,7 (грн.); ж+ 1,3 = 4,7 + 1.3 = 6 (грн.). Відповідь: 6 грн. 1408. Вся відстань х км. 0,4х 0,35х 0,25і За першу годину — 0,4jc; за другу годину — 0,35л; за третю годину — 0,25х. 0,40 0.25 0,15 3000 'ЗО О 0,15 200 0.25 + ЗО = ОА х ; 0,4л: - 0,25х = ЗО; 0,15х - ЗО; * “ 30:0,15; * - 200(км). Відповідь: 2 0 0 К М . 1409.0 ,7 х -6 = х : 2; 2 х (0 ,7 х -6 ) = х; 2 х 0 ,7 х - 12 = х; 1 ,4 х -х = 12; 0,4х = 12; х= 12: 0,4 = 120: 4; х = 30. Відповідь: ЗО км. 14 10 . 1)(13,9 + 259,1)х0,85-10х = = 1 0 0 1 ; 232,05-1 0 х = 100,1; 259,1 273 232,05 ' 100,1 273,0 , 1365 131,95 2184 13,9 0,85 232,05 10х = 232,05-100,1; 10х= 131,95; х = 13,195; 2) ЗX (567,1 - 10,01)х 10,01 + ІОООх= = 51670; 567,10 10,01 556,09 556,09 5566,4609 ^ 10,01 З 55609 16699,3827, 55609 5566,4609 16699,3827 + ІОООх = 51 670; ІОООх = 51 670 - 16699,3827; х = 34970,6173:1000; х = 34,9706173. 51670,0000 16699,3827 34970,6173 Відповідь: 1) 13,195; 2) 34,9706173. 1411. 1) 0,2; 0,4; 1,2; 4,8; ... 0 ,2 х 2 = 0,4; 0 ,4 x 3 = 1,2; 1,2x4 = 4,8=>4,8х5 = 24; 2 4x6 = 144. 2) 2; 4,5; 9,5; 19,5; 39,5; ... 4 .5 -2 = 2,5; 2 ,5х2 = 5; 4,5+ 5 = 9,5; 9 .5 -4 ,5 = 5; 5 x 2 = 10; 9.5 + 10= 19,5; 1 9.5-9,5 = 10; 1 0 x 2 = 20; 19.5 + 20 = 39,5; 39.5-19,5 = 20; 20 х 2 = 40; 39.5 + 40 = 79,5; Р 0 1 S S. .<0 X S X з- > ч а. 5 ‘ с І < ш РО w w w .4book.org
    • X p g I u ro a < X TO S X T >4 Q. c 3 < UJ 79,5-39,5 = 40; 40x2 = 80; 79,5 + 80= 159,5. 2; 4,5; 9,5; 19,5; 39,5; 79,5; 159,5; ... Відповідь: 1) 24;144; 2) 79,5; 159,5. 1413, 64,8:12 = 5,4. a= 12;f. = 5,4; P = 2 X (a + b) = 2 X (12 + 5,4) = 2 x X 17,4 = 34,8. Відповідь: 34,8 м. 1414. 4л: + 538 = 2378; 4x = 2378 - 538; 4x = 1840; д:= 1840:4; 1840 16 л: = 460. 2378 538 460 1840 24 '24 Відповідь: 460 грн. 1415. 6,85-3,2-6,854,7+1,5’ 4,15 = 13,3; 1) ^5,85 2) 3,2 ^6,85 3) 1,7 4,15 ^ 1,5 ^ 1170 4795 , 2075 1755 685 415 18,720 11,645 6,225 4) 18,720 5) 11,645 7,075 ■^6,225 7,075 13,300 Відповідь: 13,3. 1416. 1)(х+9,18): 9+102,52 =250,93; (х + 9,18): 9 = 250,93 - 102,52; 250,93 102,52 148,41 (д: + 9,18): 9= 148,41; х + 9,18 = 148,41x9; 148,41 9 е а 1335,69 х= 1335,69-9,18; х= 1326,51; 2) (X - 25,92): 7 + 11,205 = 306,7; (д:-25,92): 7 = 295,495; X - 25,92 = 295,495x7; д: = 25,92+ 2068,465; л = 2094,385. Відповідь: 1) 1326,51; 2) 2094,385. 1425. Відповідь: 1) 3; 2) 2; 3) 506; 4)4056. 1426. Відповідь: 1 ) 2 0 ; 2 ) 1 4 0 ; 3 ) 5 1 0 4 ) 4 5 9 0 . 1427. Відповідь: 1 ) 2 0 0 ; 2 ) 1 0 0 ; 3 ) 6 0 0 4 ) 1 0 0 . 1428. Відповідь: 1 ) 1 4 2 ,2 ; 2 ) 2 ,6 3 ) 5 0 ,5 ; 4 ) 0 ,2 . Відповідь: 1 ) 0 , 3 6 ; 2 ) 2 ,0 1 3 ) 0 , 9 9 ; 4 ) 1 2 ,6 0 . 1430. Відповідь: 1 ) 2 ,3 т и с . к м ; 1 ,4 т и с . к м ; 0 , 8 т и с . к м ; 1 ,1 т и с . к м ; 2 ) 2 ,2 8 т и с . к м ; 1 ,3 6 т и с . к м ; 0 , 8 6 т и с . к м ; 1 ,1 3 т и с . к м . 1431. 1 ) 2 0 6 1 » 2 0 6 0 м ; 1 5 4 5 = 1 5 4 0 м ; 1 8 1 6 = 1 8 2 0 м ; 2 ) 2 0 6 1 = 2 1 0 0 м ; 1 5 4 5 = 1 5 0 0 м ; 1 8 1 6 = 1 8 0 0 м . Відповідь: 1 ) 2 0 6 0 м , 1 5 4 0 м , 1 8 2 0 м ; 2 ) 2 1 0 0 м ; 1 5 0 0 м ; 1 8 0 0 м . 1432. 1 ) 2 3 4 с м =2 , 3 4 м =2 ,3 м ; а ) 2 ,3 4 м = 2 , 3 м ; б ) 2 , 3 4 м = 2 м ; 2 ) 2 5 6 с м = 2 , 5 6 м ; а ) 2 , 5 6 м = 2 , 6 м ; б ) 2 , 5 6 м = 3 м ; 3 ) 9 8 7 с м = 9 , 8 7 м ; а ) 9 ,8 7 м = 9 ,9 м ; б ) 9 ,8 7 м = 1 0 м ; 4 ) 6 7 8 9 с м = 6 7 , 8 9 м ; а ) 6 7 , 8 9 м = 6 7 , 9 м ; б ) 6 7 ,8 9 м = 6 8 м . Відповідь: 1 ) а ) 2 ,3 м , б ) 2 м ; 2 ) а ) 2 ,6 м , б ) З м ; 3 ) а ) 9 ,9 м , б ) 1 0 м ; 4 ) а ) 6 7 ,9 м , б ) 6 8 м . 1433. 1 ) 1 5 4 8 к г = 1 т 5 4 8 к г = 1 , 5 4 8 т ; 2 ) 1 7 8 9 5 к г = 1 7 т 8 9 5 к г = 1 7 ,8 9 5 т . 1 ) а ) 1 , 5 4 8 т = 1 , 5 5 т ; б ) 1 , 5 4 8 т = 1 , 5 т ; в ) 1 ,5 4 8 т = 1 т ; 2 ) а ) 1 7 ,8 9 5 т = 1 7 ,8 9 т ; б ) 1 7 ,8 9 5 т = 1 7 ,9 т ; в ) 1 7 ,8 9 5 т = 1 8 т . Відповідь: 1 ) а ) 1 , 5 5 т , б ) 1 , 5 т , в ) 1 т ; 2 ) а ) 1 7 ,8 9 т , б ) 1 7 ,9 т , в ) 1 8 т . 1435. 1 ) 7 8 9 4 , 2 5 4 8 6 = 8 0 0 0 ; 2 ) 7 8 9 4 ,2 5 4 8 6 = 7 9 0 0 ; 3 ) 7 8 9 4 ,2 5 4 8 6 = 7 8 9 0 ; 4 ) 7 8 9 4 ,2 5 4 8 6 = 7 8 9 4 ; 5 ) 7 8 9 4 ,2 5 4 8 6 = 7 8 9 4 ,2 ; w w w .4book.org
    • 6 ) 7 8 9 4 , 2 5 4 8 6 = 7 8 9 4 ,2 5 ; 7 ) 7 8 9 4 , 2 5 4 8 6 = 7 8 9 4 ,2 5 5 ; 8 ) 7 8 9 4 , 2 5 4 8 6 = 7 8 9 4 ,2 5 4 9 . Відповідь: 1 ) 8 0 0 0 ; 2 ) 7 9 0 0 ; 3 ) 7 8 9 0 ; 4 ) 7 8 9 4 ; 5 ) 7 8 9 4 , 2 ; 6 ) 7 8 9 4 ,2 5 ; 7 ) 7 8 9 4 , 2 5 5 ; 8 ) 7 8 9 4 ,2 5 4 9 . 1436. Відповідь: 9 9 , 9 9 . 1437. Відповідь: 100,001. 1438. 1 4 , 3 5 8 + 1 5 ,7 5 6 + 1 6 ,9 5 4 + + 1 0 ,8 5 = 5 7 , 9 1 8 ; 1 4 ,3 5 8 1 5 ,7 5 6 1 6 ,9 5 4 1 0 ,8 5 5 7 ,9 1 8 1 ) 5 7 , 9 1 8 = 5 7 ,9 ; 2 ) 5 7 , 9 1 8 = 5 8 ; 3 ) 5 7 , 9 1 8 = 6 0 ; 4 ) 5 7 , 9 1 8 = 5 7 , 9 2 . Відповідь: 1 ) 5 7 , 9 ; 2 ) 5 8 ; 3 ) 6 0 ; 4 ) 5 7 , 9 2 . 1439. 1 ) = 1 7 X 3 6 = 6 1 2 (м ^ ) = = 6 ,1 2 а ; 3 6 "" 1 7 2 5 2 за 2 ) S „ , 6 1 2 = 2 9 х 2 4 = 6 9 6 ( м 2 ) = 6 , 9 6 а . 2 9 2 4 1 1 6 5 8 6 9 6 1 ) а ) 6 ,1 2 а = 6 ,1 а ; б ) 6 ,1 2 а = 6 а ; в ) 6 ,1 2 а = 1 0 а ; 2 ) а ) 6 ,9 6 а = 7 ,0 а ; б ) 6 , 9 6 а = 7 а ; в ) 6 , 9 6 а = 1 0 а . Відповідь: 1 ) а ) 6 ,1 а ; б ) 6 а ; в ) 1 0 а ; 2 ) а ) 7 ,0 а ; б ) 7 а ; а ) 1 0 а . 1440. 5 0 ,0 8 4 ,6 9 4 5 , 3 9 2 8 4 ,5 6 " 2 8 0 ,4 7 1 1 ,4 5 ' 4 1 6 '1 6 _ 7 1 1 , 4 0 4 5 ,3 9 666,01 1) 666,01 = 666,0; 2 ) 6 6 6 , 0 1 = 6 7 0 . Відповідь: 1 ) 6 6 6 ; 2 ) 6 7 0 . 1441. 1 4 ,7 0 9 9 ,2 5 5 ,4 5 9 X 1 4 ,7 0 9 9 ,2 5 7 3 5 4 5 + 2 9 4 1 8 1 3 2 3 8 1 1 3 6 ,0 5 8 2 5 1 3 6 , 0 5 8 2 5 5 ,4 5 9 0 0 1 3 0 ,5 9 9 2 5 1 4 , 7 0 9 - 9 , 2 5 = 5 , 4 5 9 ; 1 4 , 7 0 9 x 9 , 2 5 = 1 3 6 , 0 5 8 2 5 ; 1 3 6 ,0 5 8 2 5 - 5 , 4 5 9 = 1 3 0 ,5 9 9 2 5 . 1 ) 1 3 0 , 5 9 9 2 5 = 1 0 0 ; 2 ) 1 3 0 , 5 9 9 2 5 = 1 3 0 ,6 0 . Відповідь: 1 ) 1 0 0 ; 2 ) 1 3 0 ,6 0 . 1442. 2 0 ,1 8 4 : 2 , 3 2 = 2 0 1 8 4 : 2 3 2 = = 8 . 7 ; 2 0 ,1 8 4 1 8 5 6 2 ,3 2 8 ,7 1 6 2 4 " 1 6 2 4 О 7 , 0 8 x 1 , 9 = 1 3 ,4 5 2 ; 7,08 1 ,9 6 7 3 2 7 0 8 1 3 ,4 5 2 1 3 , 4 5 2 - 8 , 7 = 4 , 7 5 2 . 1 3 ,4 5 2 8 ,7 4 ,7 5 2 1 ) 4 , 7 5 2 = 4 , 7 5 ; 2 ) 4 , 7 5 2 = 4 , 7 ; 3 ) 4 , 7 5 2 = 5 . Відповідь: 1 ) 4 , 7 5 ; 2 ) 4 ,7 ; 3 ) 5 . 1443. 2 3 , 7 6 X 1 0 3 ,4 6 = 2 4 5 8 ,2 0 9 6 ; 1 0 3 ,4 6 ^ 2 3 ,7 6 1 Р 2 § І U О . 2 S І З" а 5 ' с о з < 6 2 0 7 6 7 2 4 2 2 3 1 0 3 8 2 0 6 9 2 2 4 5 8 ,2 0 9 6 w w w .4book.org
    • 9,135:8,7 = 91 ,35:78 = 1,05: 91,35 "87 435 435 8,7 1,05 О 2458,2096 - 1,05 = 2457,1596; _2458,2096 1,05 2457,1596 1)2457,1596 = 2500; 2) 2457,1596 =2460; 3)2457,1596 =2457,2; 4)2457,1596 = 2457,16. Відповідь: 1) 2500; 2) 2460; 3) 2457,2; 4) 2457,16. 1447. Маса бідона — х кг. Маса молока, яка заповняє весь бі­ дон — 2у кг. _ х + 2у = 35, ~ х + у = П ,7 5 ; [/ = 3 5 - 1 7 , 7 5 = 1 7 ,2 5 = > = > д: = 1 7 ,7 5 - 1 7 ,2 5 = 0 , 5 ; ж = 0 ,5 к г . Відповідь: 0 , 5 к г . 1451. 1 ) 0 ,2 ^ X 3^ X 1 ,2 5 = 0 ,0 4 х 9 х X 1,25 = 0,36x1,25 = 0,45; 0,36 '' 1,25 180 + 72 36 0,4500 2)1,3^x42x15 = 1,3x1,3x4x4x15 = = 1,69x16x15 = 1,69x240 = 405,6. 1,69 ^ 24 676 338 40,56 Відповідь: 1) 0,45; 2) 405,6. 1452. 1) 4 X (2 х - 3) + 12 = 96; 4 х (2 х -3 ) = 84; 2г - З = 84 : 4; 2 х - 3 = 21; 2х = 21 +3; 2х = 24; л: = 24:2; х= 12; 2 ) (дг + 3 , 5 ) х 8 - 7 , 2 = 2 6 ,4 ; (д: + 3 , 5 ) х 8 = 3 3 , 6 ; ї + 3 ,5 = 3 3 , 6 : 8 ; х + 3 ,5 = 4 ,2 ; д: = 4 , 2 - 3 , 5 ; а: = 0,7. Відповідь: 1) 12; 3)0,7. 1453. ^ від 39 195 становить 1 5 39 195: 15 = 2613 (т). 39195 15 ЗО 2613 91 “ 90 19 15 _45 45 — від 39 195 становить 13 39 195 : 13 = 3015; 39195 '39 19 13 65 65 13 3015 2613+ 3015 = 5628 (т); 2613 ■ ^ 3 0 1 5 5628 39 195 - 5628 = 33 567 (т) цегли. 39195 5628 33567 Відповідь: 33 567 т. 1454. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) ні; 4) так; 5) ні. 1455. Відповідь: 1) ні; 2) так; 3) ні; 4) ні; 5) ні. 1456. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) ні; 4) ні; 5) так. 1457. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) ні; 4) так; 5) ні. 1458. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) ні; 4) ні; 5) так. U 5 9 . В ідп овідь: 1) 5 %; 2) 13 %; 3) 48 %; 4) 69 %; 5) 123 %; 6) 456 %. w w w .4book.org
    • 1460.-B'öraoeiöb: 1) 2 %; 2) 21 %; 3) 37 %; 4) 81 %; 5) 137 %; 6) 795 %. Відповідь: 1) 0,06; 2) 0,27; 3) 0,56; 4) 0,92; 5) 1,45; 6) 3,71. 1462. Відповідь: 1) 0,11; 2) 0,34; 3) 0,62; 4) 0,78; 5) 1,39; 6) 4,29. 1463. sS в ,І І со % ^ V 3 100 8 10 14 100 13 20 72 100 110 100 ÜЯо 0,03 0,8 0,14 0,65 0,72 ІД 1S •3 g д о 3% 80% 14% 65% 72% 110% 1464. 200 : 100 = 2. Відповідь: 2. 1465. 1 % -З с т о р ., 2 5 % - х ; д: = 25 X З = 75 (стор.). Відповідь: 75. 1466.1) 5 % від 60 становить 60: 100x5 = 0,6x5 = 3; 2) 15 % від ЗО становить ЗО: 100x15 = 0,3x15 = 4,5; 3) 60 % від 45 становить 45 ; 100 X 60 = 0,45 х 60 = 27; 4) 25 % від 40 становить 40: 100x25 = 0,4x25 = 10; 5) 75 % від 150 становить 150: 100x75= 1,5x75 = 112,5; 1.5 375 75 112,5 6) ЗО % від 90 становить 90 : 100 X ЗО = 0,9 х ЗО = 27. Відповідь: 1) 3; 2) 4,%; 3) 27; 4) 10; 5) 112,5; 6) 27. 1467. 1) 2 % від 40 становить 40: 100x2 = 0,4x2 = 0,8; 2) 20 % від 20 становить 20: 100x20 = 0,2x20 = 4; 3) 40 % від 32 становить 32 : 100 X 40 = 0,32 х 40 = 12,8; 4) 45 % від 90 становить 90 : 100 X 45 = 0,9 X 45 = 40,5; 5) 65 % від 120 становить 120:100x65 = 1,2x65 = 78; 65 ^ , 2 130 65 78,0 6) 35 % від 350 становить 350 : 100 X 35 = 3,5 х 35 = 122,5. Відповідь: 1) 0,8; 2) 4; 3) 12,8; 4) 40,5; 5) 78; 6)122,5. 1468. 1)4% від 6,4 становить 6.4 : 100 X 4 = 0,064 х 4 = 0,256; 2) 15 % від 5,4 становить 5.4 : 100 X 15 = 0,054 х 15 = 0,81; ^0,054 15 + 270 54 0 , 8 1 0 3 ) ЗО % в ід 1 ,2 с т а н о в и т ь 1 ,2 : 1 0 0 x 3 0 = 0 , 0 1 2 x 3 0 = 0 ,3 6 ; 4 ) 2 5 % в ід 4 , 4 с т а н о в и т ь 4 . 4 : 1 0 0 х 2 5 = 0 , 0 4 4 х 2 5 = 1 ; 5 ) 7 5 % в ід 3 ,4 с т а н о в и т ь 3 .4 : 1 0 0 X 7 5 = 0 , 0 3 4 х 7 5 = 2 ,5 5 ; ^ 0 , 0 3 4 7 5 1 7 0 ■ ^ 2 3 8 2 ,5 5 0 6 ) 9 0 % в ід 0 , 9 с т а н о в и т ь 0 ,9 : 1 0 0 x 9 0 = 0 , 0 0 9 x 9 0 = 0 ,8 1 . Відповідь: 1 ) 0 ,2 5 6 ; 2 ) 0 , 8 1 ; 3 ) 0 ,3 6 ; 4 ) 1 ; 5 ) 2 , 5 5 ; 6 ) 0 ,8 1 . 1 4 6 9 . 4 8 , 7 % в ід 4 6 4 с т а н о в и т ь 4 6 4 :1 0 0 х 4 8 ,7 = 4 ,6 4 X4 8 ,7 = 2 2 5 ,9 6 8 . 4 ,6 4 ^ 4 8 , 7 3 2 4 8 + 3 7 1 2 1 8 5 6 2 2 5 ,9 6 8 Відповідь: 2 2 5 , 6 8 к м . 1 4 7 0 . 2 8 % в ід 2 5 к м с т а н о в и т ь 2 5 : 1 0 0 x 2 8 = 0 , 2 5 x 2 8 = 7 . w w w .4book.org
    • ^0,25 28 200 ■^50 7,00 Відповідь: 7. 1471. 4 % від 1136 становить 1136: 100x4 = 11,36x4 = 45,44. 45,44 річок у Черкаській області. 47 % від 1136 становить 1136: 100x47= 11,36x47 = 533,92. 534 річок у Київській області. 11,36 ^ 47 7952 4544 533,92 Відповідь: 534, 45. 1472. 14,4 % від 40 400 становить 40 400 : 100 х 14,4 = 404 х 14,5 = = 581 7,6 га. Відповідь: 5817,6 га. 1473. 1) 300 : 100 X 6,25 = З х 6,25 = = 18,75 (л.); 2) 1000 : 100 X 6,25 = 10 х 6,25 = = 62,5(л.); 3)16: 100х6,25 = 0,16х6,25 = 1(л). Відповідь: 1) 18,75; 2) 62,5; 3) 1. 1474. 1)25:100x21 =0,25x21 = 5,25; 0,25 ^ 21 25 ■^50 5,25 2)160: х 1’^ 21 100x21 = 1,6 X 2,1 = 33,6; + 32 33,6 3)350: 100x21 ^3,5 21 =3,5x21 = 73,5. 35 70 73,5 Відповідь: 1) 5,25 л; 2) 33,6 л; 3) 73,5 л. 1475. 1) 400 : 100 х 16 = 4 X 16 = 64; 2) 500 : 100 X 16 = 15 X 16 = 240; 15 ^ 6 + 90 15 240 3)12: 100x16 = 0,12 ^ 16 0,12х 16 = 1,92. 72 ■^12 1,92 Відповідь: 1) 64 кг; 2) 240 кг; 3) 1,92 т. 1476. 1) 150 : 100 X 36 = 1.5 х 36 = = 54 г золота; 150 - 54 = 96 г срібла; 36 ^1,5 180 36 54,0 2) 1 кг= 1000 г; 1000 : 100 X 36 = 10 X 36 = 360 г зо­ лота; 1000 - 360 = 640 г срібла; 3) 3,5 кг = 3500 г; 3500 : 100 X 36 = 35 X 36 = 1260 г зо­ лота = 1,26 кг; ""Зб 210 105 1260 3500- 1260 = 2240 г срібла = 2,24 кг. Відповідь: 1)54гі96г;2)360гі640 г;3) 1,26 кг і 2,24 кг. 1477. 1) 140 : 100 X 42 = 1,4 х 42 = = 58,8 гміді; 140 - 58,8 = 81,2 голо­ ва; 42 ^1,4 168 42 58,8 2) 10 : 100 X 42 = 0,1 х 42 = 4,2 кг міді; 10 - 4,2 = 5,8 кг олова; 3) 5,6 кг = 5600 г; 5600 : 100 х 42 = = 56 X 42 = 2352 г = 2,352 кг міді; w w w .4book.org
    • 56 ^42 Т Ї 2 ■^224 "2352 5,6 - 2,352 = 3,248 кг олова. Відповідь: 1) 58,8 г і 81,2 г; 2) 4,2 кг і 5,8 кг; 3) 2,352 кг і 3,248 кг. 1478. 34 т 36 = 70 учнів у 5-А і 5-Б класах. 70 : 100 X 10 = 0,7 X 10 = 7 учнів — відмінники. Відповідь: 7. 1479. 60 - 44 = 16 учнів — хлопчи­ ки; 25 % від 16 становить 16 : 4 = 4 учнів — співають у хорі і грають на скрипці. Відповідь: 4. 1480. 1) 16-ь 34 = 50; 50 % від 16 становить 16:2 = 8; 2) 25 -І- 65 = 90; 90 % від 24 стано­ вить 24:100x90 =0,24x90 =21,60 = 21,6. Відповідь: 1)8; 2)21,6. 1481. 1 )5 6 -4 4 = 12; 12 % від 12 становить 12:100x 12 = 0,12x 12 = 1,44; 2) 125 - 65 = 60; 60 % від 36 становить 36:100x60 =0,36x60 =21,60 =21.6. Biönoeiöb.-1)1,44; 2) 21,6. 1482. 1) 10 % від 16 становить 0,1 х 16 = 1,6; 16 % від 16 становить 16: 100x16 = 2,56; 2,56 >1,6; 1,6 <2,56; 2) 25 % від 24 становить 24 : 4 = 6; 24 % від 25 становить 0,24x25 = 6,00 = 6; 6 = 6. Відповідь: 1) <; 2) =. 1483.1) 5 % від 200 становить 0,05x200= 10,0 0 = 10; 50 % від 20 становить 2 0 :2 = 10; 1 0 = 10; 2) 25 % від 1,6 становить 1,6: 4 = 0,4; 200 % від 0,25 становить 0,25x2 = 0,5; 0,5 >0,4. Відповідь: 1 ) = ; 2) <. 1484. 1)1,6-1-8,4 = 10; 12 % від 10 становить 0 , 1 2 х 1 0 = 1 ,2 ; 34 % від 10 становить 0 ,3 4 x 1 0 = 3,4; 1,24-3,4 = 4,6; 2 )3 ,6 4 -4 = 7,6; 50 % від 7,6 становить 7,6 ; 2 = 3,8; 1 2 ,4 -4 ,6 = 7,8; 60 % від 7,8 становить 0 ,6 x 7 ,8 = 4,68; 7,8 ^0,6 4,68 3 ,8 -Ь4,68 = 8,48. Відповідь: 1)4,6; 2)8,48. 1485. 1)12,5-1-35,5 = 48; 40 % від 48 становить 0,4x48 = 19,2; 40 % від 38 становить 0,4x38= 15,2; 19,2-15,2 = 4; 2)36,4 4- 33,6= 70; 120 % від 70 становить 1,2x70 = 84,0 = 84; 106-56 = 50; 120 % від 50 становить 1,2x50 = 60,6 = 60; 84 - 50 = 24. Відповідь: 1) 4; 2) 24. 1486. 5 % від 100 становить 0,05 х 100 = 5; 8 % від 100 становить 0,08x100 = 8; 12 % від 100 становить 0,12x100= 12; К = 5 х 8 х 1 2 = (5х12)х8 = 60х8 = = 480 (смЗ). Відповідь: 480 см^. 1487. 25 % від 40 становить 4 0 :4 = 10; 40 % від 40 становить 0,4x40= 16,0; Si = 40см^; $2 = 10 см^; Sj = 16 см^; S = 2(5, 4-Sj 4-S3)=2 х(40 4-10 4-16) = = 2х66 = 132(см^). Відповідь: 132 см^. 1489. 20% від 80 становить 80:5= 16; S, = 16; S, = а"; 16 = а = 4 см; Sj = 80 - 16 = 64; Sj = 6^; = 64; w w w .4book.org
    • 'о ш 0 1 <и U а. та S І 2Г >ч Q. .5 ’с о з < < 6 = 8 см; Рі = 4а = 16 (см); ^2 = 4 0 ^ 4 x 8 = 32 (см). Відповідь: 16 см, 32 см. 1490, 20 % від 350 становить 350 : 5 = 70(г). Свинець — х г Олово — (х + 70) г Разом — 350 г д: + (х + 70) = 350; 2*+ 70 = 350; 2д: = 280; х= 140. Свинцю 140 г, олова 210 г. Відповідь: 210 г, 140 г. 1491. З год = 180 хв 15 % від 180 становить 0,15x180 = 27; 180 ^0,15 900 180 27,00 45 % від 180 становить 0,45x180 = 81; 0,45 180 «Т еп м 360 45 81,00 180 - (81 + 27) = 180 - 108 = 72. Відповідь: 27 хв, 81 хв, 72 хв. 1492. зо % від 300 становить 0,3 X 300 = 90,0 = 90 (стор.) — в І день; 300 - 90 = 210 (стор.) — залиши­ лось; 40 % від 210 становить 0,4 X 210 = 84,0 = 84 (стор.) — в II день; 90 + 8 4 = 174; 300 - 174 = 126 (стор.) — в III день. Відповідь: 126 сторінок. 1493. 1000 : 50 = 20 (грн .) — ціна іг ­ рашки без націнок; 7 % від 20 становить 0,07 X 20 = 1,40 = 1,4 (грн.); 20 + 1,4 = 21,4 (грн .) — оптова ціна іграш ки. Відповідь: 21,4 грн. 1494. Розчин солі — це вода і сіль. 10 % від 200 г становить 2 0 0 : 10 = 20. Розчин — 200 г Сіль — 20 г Вода — (200 - 20 = 180 г) Нехай треба долити х г води. Новий розчин — (200 + х ) г Вода — (180 + л:) г Сіль — 20 г Сіль — це 4 % від (200 + д:) — стано­ вить 0,04 X (200 + х ); 20 = 0,04 X (200 + д:); 200 + л = 20 : 0,04 = 500; 200 + д: = 500; л: = 300. Треба долити 300 г води. Відповідь: 300 г. 1495. 25 % від 36 становить 36 : 4 = 9. Олесі 9 років. Відповідь: 9. 1496. 72 % від 175 становить 0,72 X 175 = 126 (см). 175 0,72 350 1225 126,00 Відповідь: 126. 1497. 70 % від 20 становить 0,7x20 = 14,0 = 14. 2 0 -1 4 = 6. Відповідь: 14; 6. 1498. Відповідь: 1) 27; 2) 14; 3) 25. 1499. 100000 100000-99 999 = 1. 99999 00001 Відповідь: 1. 1500. Рдлвс= 11+ 11-И 6 =38 (см). R Відповідь: 38 см. ^5Q‘ . x , x + 1 2 , х + 12 + 12, Х + 1 2 + 12 + 16; Х , Х + 12, д; + 24, X + ЗО; х + ( х + 12) + ( х + 24) + ( х + ЗО) = 162; 4х + 66 = 162; w w w .4book.org
    • 4^ = 96; д:= 96:4; * = 24. Числа: 24, 36, 48, 54. Відповідь: 24, 36, 48, 54. 1502. 1 %-число 4; ' 1 2 % -4 1 2 = 48. В ід п о в ід ь : 1) ні; 2) ні; 3) так; 4) ні. 1503 1 % -число 3; ■100%- З 100 =300. В ід п о в ід ь : 1) ні; 2) ні; 3) так; 4) ні. 1504. 10 %- число 50; 1% -0,5. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) так; 4) ні. 1506. 1) 5% -25 ; 2) 10% -40; 1 % -5 . 1% -4. Відповідь: 1) 5; 2) 4. 1507.1) 1% -3; 2) 1% -5; 16% -48. 16% -80. Відповідь: 1) 48; 2) 80. 1508.1) 100% -X, 100^ ^ . 2 0 % -10; 20 10’ 100 : 20 = X : 10; 5 = 10; 50. 1 % від 50 становить 0,5; 100 % від 50 становить 50. Відповідь: 1) 0,5; 2) 50; 3) 50. 1509. 1) 100% -х, 25% -75; 100 : 25 = д:: 75; 4 = д:: 75; * = 7 5 x 4 = 300; * = 300; 1) 1 % — 3; 2) 100 % — 300. Відповідь: 1) 3; 2) 300; 3) 300. 1510. 1) 100% -х, 4% -12 ; 100:4 = * : 12; 25 = * : 12; * = 25x12 = 300, * = 300. 2) 1 0 0 % -*, 9% -72; 9 % = 0,09; * = 72 : 0,09 = 7200 : 9 = 800. * = 800. 3) 100% -*, 13% -65; 13% =0,13; * = 65 : 0,13 = 6500 : 13 = 500. * = 500. 4) 100% -*, 35% -140; 35% =0,35; * = 140 : 0,35 = 14 000 : 35 = 400. * = 400. Відповідь: 1) 300; 2) 800; 3) 500; 4)400. 1511. 1) 100%-*, 3% -18; З % = 0,03; * = 18 : 0,03 = 1800 : З = 600, * = 600. 2) 100% -*, 1 1 % -3 3 ; 11 % = 0,11; * = 33:0,11= 3300:11, * = 300. 3) 100% -*, 17% -68; 17% =0,17; * = 68 :0,17 = 400, * = 400. 4) 100% -*, 2 3 % -1 3 8 ; 23 % = 0,23; * = 138:0,23 = 13 800:23, * = 600. Відповідь: 1) 600; 2) 300; 3) 400; 4) 400. 1512. 3 5 % - 7 , 1 00% -*; 35 % = 0,35; *= 7:0,35 = 700:35 = 20, * = 20. Відповідь: 20. 1513. 2 0 - 8 0 % , *-100% ; 80 % = 0,8; * = 20 : 0,8 = 200 : 8 = 25, * = 25. Відповідь: 25. X р 'о CQ 0 1 ф U fU Q. та ьс S X т >ч Q. о з < ьл a n CO w w w .4book.org
    • то н 'Ö CQ 0 1 Q) U го О. < X X т CL ч: 'с о з < ш CQ 1514. 4 -1 2 ,5 % , х - 1 0 0 % ; 12,5 % =0,125; X = 4 : 0,125 = 4000 : 125 = 32, х = 3 2 . Відповідь: 32. 1515. 27 000-18% , л:-100%; 18 % =0,18; х = 27 000 : 0,18 = 2 700 000 : 18, х= 150 000. Відповідь: 150 000 км^. 1516. 12% -2 4 кг, 100% -д:кг; 1 2 % =0,12; а: = 24: 0,12 = 2400: 12, X = 200 кг. Відповідь: 200 кг. 1517. 1 5 % - б к г , 100%-ж кг; 15% =0,15; д: = 6: 0,15 = 600: 15 = 40, д: = 40 кг. Відповідь: 40 кг. 1518. 5% -9 0 0 грн., 100 %-д: грн.; 5 % = 0,05; X = 900 : 0,05 = 90 000:5, JC= 18 000 грн. Відповідь: 18 000 грн. 1519. 4 4 ,5 7 % -9 8 1 к м , 100%-лгкм; 44,57% =0,4457; І = 981 : 0,4457 = 2201,032, ж= 2201, 032 км. Відповідь: 2201,032 км. 1520. 8 0 % - 7 2 , 100 % -х ; 80 % = 0,8; д: = 72 : 0,8 = 720 : 8 = 90. Відповідь: 90. 1521. 12% -ЗО г, 100 % -х г; 1 2 % =0,12; х = ЗО : 0,12 = 3000 : 12 = 250, х= 250г. Відповідь: 250 г. 1522. 15% -2 4 г, 100 % -х г; 15 % =0,15; х = 24: 0,15 = 2400: 15 = 160, X = 160 г. Відповідь: 160 г. 1523.1) 16% -64 кгцукру, 100 % -х кг; 16 % =0,16; X = 64 : 0,16 = 6400 : 16 = 400 (кг) буряків треба взяти. 2) 16% - 4 ц цукру, 100 % -х ц; 16 % =0,16; х = 4: 0,16 = 400: 16 = 25. 25 ц буряків треба взяти, щоб отри­ мати 4 ц цукру. 3) 16%- 1 т цукру, 100 % -х т; 16% =0,16; X = 1 : 0,16 = 100 : 16 = 6,25 (т) бу­ ряків треба взяти, щоб отримати 1 т цукру. Відповідь: 1)400 кг; 2) 4 ц; 3) 6,25 т. 1524. 6,25 % -1 кг сиру, 100 %- X л молока; 6,25 % = 0,0625% X = 1 : 0,0625 = 10 000 : 625 = 16, X = 16 л молока. 2) 6,25% -2,5 кг сиру, 100 %- X л м о л о к а ; X = 2,5 : 0,0625 = 25 000 : 625 = = 400 (л) молока. 3) 6,25% -1 2 кг сиру, 100 %- X л молока; X = 12 : 0,0625 = 120 000 : 625 = = 192 (л) молока. Відповідь: 1) 16 л молока; 2) 400 л; 3)192л. 1525. 1)21%=0,21;8 ,4 :0,21 = 840: 21 = 40 (л) молока; 2) 105 : 0,21 = 10 500 : 21 = 500 (л) молока; 3) 73,5 : 0,21 = 7350 : 21 = 350 (л) молока. Відповідь: 1) 40 л; 2) 500 л; 4) 350 л. 1526. 24,3 : 0,09 = 2430 : 9 = 270. Відповідь: 270 г йоду. 1527. 42% =0,42 w w w .4book.org
    • 1) 84 : 0,42 = 8400 : 42 = 200 г спла­ ву; 200 - 84 = 116 г срібла; 2) 210 : 0,42 = 21 000 : 42 = 500 г сплаву; 500 - 210 = 290 г срібла; 21000 '2 1 0 42 500 3) 336 : 0,42 = 33 600 : 42 = 800 г сплаву; 800 - 336 = 464 г срібла. 33600 '336 42 800 О Відповідь: 1) 200 і 116; 2) 500 і 290; 3) 800 і 464. 1528. 65% -0 ,6 5 1) 130 ; 0,65 = 13 000 : 65 = 200 г сплаву; 200 - 130 = 70 голова; 2) 455 ; 0,65 = 45 500 : 65 = 700 г сплаву; 700 - 455 = 245 г олова; 3) 780 : 0,65 = 78 000 : 65 = 1200 г сплаву; 1200 - 780 = 420 г олова. Відповідь: 1) 200 і 70; 2) 700 і 245; 3)1200 і 420. 1529. 2 % - З , 100 % -х; 2 % = 0,02; д: = З : 0,02 = 300 : 2 = = 150 — кількість місць у залі; 84 % від 150 становить 150x0,84 = 126,00. ^15 ""84 + 60 120 126,00 126 людей прийшло в кіно. Відповідь: 126. 1530. 10 0% - 8 6 % = 14%; 14 % — 7 кг сушеної; 7 : 0,14 = 700 : 14 = 50 кг ромаш­ ки треба взяти, щоб отримати 7 кг сушеної. Відповідь: 50 кг. 1532. З х З = 9хв 9 -2 0 % , д :-1 0 0 %: 20 % = 0,2; 1 = 9: 0,2; 9 0 :2 = 45; д: = 45 хв становить показ фільму. 15 год -І- 45 хв = 15 год 45 хв. Відповідь: 15 год 45 хв. 1533. 5 -6 2 ,5 % , х - 1 0 0 %; 62,5 = 0,625; л: = 5 : 0,625 = 5000 : 625; і: = 8 см. Ширина 5 см, довжина 8 см. Р = 2 X (5 -Ь8)= 2 X 13 = 26 (см). Відповідь: 26 см. 1534. 7-43,75% , х -1 0 0 % ; 43,75% =0,4375; х = 7 : 0,4375 = 70 000 : 4375 = 16; X = 16 см — сторона більшого ква­ драта; Р = 4 X 16 = 64 (см). Відповідь: 64 см. 1535. 8-12,5% , х - 100%; 12,5% =0,125; ж= 8 : 0,125 = 8000 :125 = 64; 64 см — сторона більшого квадрата. Р = 4 X 64 = 256 (см) — периметр квадрата; S = 64 х 64 = 4096 (cm“*). Відповідь: 256 см, 4096 см^. 1536. 6-24% , ж- 100%; 24 % = 0,24; х = 6:0,24 = 600: 24 = 25; 600 24 48 25 120 120 0 X та I- '5 ш 0 1 ш Q. .«З (Ü І т ч: 'с з < 6 см — довжина однієї сторони; 25 см — довжина другої сторони. 6 -1 6 % , л - 1 0 0 %; X = 6 : 0,16 = 600 : 16 = 37,5 см — довжина третьої сторони. Р = 6-І-25-1-37,5 = 68,5. Відповідь: 68,5 см. 1537. Периметр трикутника х см. 12% -3,6см , 10 0 %-л о м ; 1 2 % = 0,12; х = 3,6 : 0,12 = 360 : 12 = ЗО (см). Периметр — ЗО см. PS w w w .4book.org
    • Одна сторона 3,6 см. Довжина другої сторони становить 3,6: 0 ,3 - 3 6 :3 = 12 (см). ЗО - 3,6 - 12 = (ЗО - 12) - 3,6 = 18 - - 3,6 = 14,4 (см) — довжина третьої сторони. Відповідь: 14,4 см. 1538. 4 см — 80 % ширини; 4 : 0,8 = 40 : 8 = 5 (см) — ширина. Висота — 4 см. 4 см — 40 % довжини; 4 : 0,4 = 40 : 4 = 10 (см) — довжина. Сума площ усіх граней паралелепі­ педа становить 2 х ( 4 х 5 + 4 х 1 0 + +5х10) = 2х(20 +40 + 50) = 2х110 = = 220(см2). Відповідь: 220 см“'. 1539. 27-337,5%, д :-10 0%; 337,5 % = 3,375; л = 27 : 3,375 = 27 000 : 3375 = 8 . Vj = 27 см»; Fj = 8 см», а = 2 см, Р = 4а = 8 (см). Відповідь: 8 см. 1540. 65x120= 7800 г 65 ^12 120 65 780 35% -7800 г, 100% -л:г; 35 % = 0,35; X = 7800 : 0,35 = 780 000 : 35 = = 22285,714 г; X = 22,285714 кг. Відповідь: « 22,3 кг. 1541. ^384 — помідорів замови- 4 ли 4 магазини. 1536 (кг) 100% - 4% =96% . 96%-1536 кг, 100% -х к г; 96 % = 0,96; і = 1536:;0,96 = 153 д: = 1600. 1536 96 96 16 576 576 0 1600 кг помідор треба зібрати. Відповідь: 1600 кг. 1543. Сплаву — жг, цинк — 0 ,5х г, мідь — 0,4х г, алюміній — 0,1л: г. 0,4д:-0,1д: = 600; 0,3х =■600; д: = 600 : 0,3 - 6000 : З = 2000 г. Сплаву — 2000 г, цинк — 1000 г, мідь — 800 г, алюміній — 200 г. Відповідь: 1000 г, 800 г, 200 г. 1544. 5 % від 40 кг становить 0,05 X 40 = 2,00 = 2 (кг). В 40 кг морської води 2 кг солі. Додали X кг прісної води. Новий розчин (х -г 40) кг, солі — 2 кг. 2 % від (40 + д:) становить 0,02 X (40 + д:) кг солі. 0,02 X (40 + ж) = 2; 2х(40 + л:) = 200: 40 + д: = 100; х = 60 кг. Відповідь: 60 кг прісної води треба додати. 1545. 10 - 31,25% , х - 1 0 0 % ; JC= 10:0,3125 = 100 000:3125 = 32. Мамі 32 роки. Відповідь: 32 роки. 1546. 10 : 2,5 = 100 : 25 = 4 роки На­ талочці. Відповідь: 4 роки. 1547. 135 : 0,75 = 13 500 : 75 = 180 (см) — зріст тата. Відповідь: 180 см. 1549. 1) 5 дм» = 5000 см’ ; 2) 5 дм» = 5 000 000 мм». Відповідь: 1) 500 см»; 2) 5 000 000 мм». 1550. l)150':2 = 75‘;ZOAC =ZßOC = = 75‘; 2)150‘ :5 = 30"; 3) 150': 12 = 12,5 w w w .4book.org
    • = 35 км/год; = 70 км/год. Ч е р е з X г о д а в т о м о б і л ь н а з д о ж е н е м о т о ц и к л і с т а , п р и ц ь о м у м о т о ц и ­ к л і с т р у х а в с я (л: + 3 ) г о д и н и . М о т о ц и к л і с т п р о їд е 3 5 ( х + 3 ) к м , а в т о м о б і л ь — 7 0 л: к м . 3 5 X (JC + 3 ) = 7 0 X х ; 35л: + 35 X З = 70х; 70л: - 35л: = 35 х 3; 35х = 35х3; х = З (год). А втом обіль наздожене м отоцикліс­ та через З години, на відстані 70 X З = 210 км від міста. Відповідь: З години, 210 км. 1552. Відповідь: 1) ні; 2) так; 3) ні; 4) ні. 1553. Відповідь: 1) ні; 2) ні; 3) так. 1 5 4 4 . 1 ) ^ = 5; 2) M ± I 8 = f =15; 23-н25_48_о.,. лч 3+6 +6 _ 1^_Є^ З ” з ~ 4 +7+10 21 5) -----з = - ^ - 7 , а 9+8 +7 24 о Відповідь: 1) 5; 2) 15; 3) 24; 4) 5; 5) 7; 6) 8 . 1555. Відповідь: 1) так; 2) так; 3) ні. 1556.1)^ ^ 1^ =^ =45; 2J 160+187 ^347 20 +36 +4 _ 60 __20. З З 16 +18 +8 _42_^^ З З Відповідь: 1) 45; 2) 173,5; 3) 20; 4)14. 1557. і ) М ^ = | = з; Z Z 1,6 +1,8_ 3 ^ _ 2 2 ’ ’ 3 ,1 - н 6 ,9 - н 5 1 0 - і - 5 _ 1 5 _ ^ ’ з 3 3 ’ 4 ,2 4 -3 ,2 -1 -1 ,6 9 о З------------ = 3 = ^ ’ 1 ,9 -1 -1 ,8 4 -2 ,3 6 ,, З------------ = 3 = " - Відповідь: 1 ) 3 ; 2 ) 1 ,7 ; 3 ) 4 ; 4 ) 5 ; 5 ) 3 ; 6) 2. і + і З І + І 8 1558. 1) і і = ± _ 4 = 4 = 2 ^ 2 2 2 2 І +2І і +і і ^ - t i l - 5____ 5 _ ^ ^ ^ З ^ 2 2 2 2 ’ ’ , 3 ^ „ 4 1 0 ^ 1 8 2 8 3 ) V ! i = T ^ . X = l = 2; 2 2 2 2 ’ 4) 8 ~"^8 _ 8 8_^ 2 2 2 2 ’ Відповідь: 1 ) 1 ; 2 ) 1 ,5 ; 3 ) 2 ; 4 ) 4 . 1561. 3 ± |± І = М = 6;Л(6). 3 , М ^ = | = 4; 2) 5 N М(3) л к 0 1 2 3 4 5 6 7 1562. = 1 = 2 ;С (2 ),с = Ö . 4 С В ^ О 1 1,5 2 2,5 З 4 5 6 1 5 6 3 . М ± | 3 ± 4 = М = 4. Відповідь: 4 кг. •j564 8 -ь6-н12 _ 36 _ g 4 4 Відповідь: 9 разів. 1565. 3 ± |± 5 = 1 | = 4. Відповідь: 4 б. .|5gg 18000 +12000-1-11000+15000. 56 000 =14000. Відповідь: 14 000 грн. w w w .4book.org
    • 1567. 30 +36 +45 ^ 111 3 3 Відповідь: 37 грибів. = 37. 1 5 6 8 . 60 +66 +56 +70 252 =63. Відповідь: 63 км/год. 1 5 6 9 . 5^ 20 + 2 0 + 15 + 10 2 (х в ). І t 'О {П о ьс X ш U то а 03 X т .5 'с о з < UJ Відповідь: 12 хв. ■jjyQ 10 +9+8 +10 +9 5 Відповідь: 9,2 б. 1571. ^ ^ =8Д; д: + 7 ,4 = 2 x 8 , 1 ; л + 7 ,4 = 1 6 ,2 ; д : = 1 6 , 2 - 7 , 4 ; 1 = 8,8. Відповідь: 8,8. 1572 £ ± і М =із,з; х + 1 5 , 5 = 1 3 , 3 x 2 ; х + 1 5 ,5 = 2 6 ,6 ; д : = 2 6 , 6 - 1 5 , 5 ; 1 = 11,1. Відповідь: 11,1. 1573. ^ =4,6; д: + 5 = 4 ,6 X 2 ; ж + 5 = 9 ,2 ; х = 9 , 2 - 5 ; х = 4 , 2 . Відповідь: 4 , 2 км/год. =^ =9,2. «З 1574. х + 4,1 =4,5; ж+ 4,7 = 4,5х 2; х + 4,7 = 9; х = 9 -4 ,7 ; х = 4,3. Відповідь: 4,3 км. 1575. 22.1+23,2+21,9^ 6М ^ 22,6. Відповідь: 22,6 грн. 1576. І поле — 7200 : 200 = 36 ц/га; II поле — 7460: 200 =3 7 ^ =3 7 ^ =37,3 ц/га; 7460 “ 60 "І46 “140 200 37 ПІ п о л е - 7380 :200 =Зб|^ =36-'^ =-36,9 ц/га; 738jrf '60 2Q0 36 138 “120 18 I V поле — ,16 7560:200 =3 7 ^ =3 7 ^ =37,8 ц/га. 7560 '60 20jEf 37 156 '140 16 36 +37,3 +36,9 +37,8 148 4 = — 73,336 , 36,9 37,3 37,8 74,7 73,3 74,7 148,0 Відповідь: 36 ц/га, 37,3 ц/га, 36,' ц/га, 37,8 ц/га, 37 ц/га. ^577 З 50 +4 10 +11-200 8 150 +40 +200 390 390 32 ~ y ö 64 60 56 40 40 8 8 =48,75. 48,75 Відповідь: 48,75 грн. 1578. а +1,8 +4,2 З а + 6 = 3x2,4; а + 6 = 7,2; а = 7 , 2 - 6 ; а = 1,2. Відповідь: 1,2. =2,4; w w w .4book.org
    • ^579 125^ ft + 108 t 236 2 3 3 * 2 3 6 т-?) = 2 0 4 х 4; 469 К ) = 816; fc = 816 469; Ь = 347. _816 469 В ід п о в ід ь : 347. 1580.1 x + l , 5 x 2 2,5x = 3 5 x 2 ; 2,5x = 70; = 204; - = 35; 1581.1-х; II — x + 0,4x= l,4x. 40% -0 ,4 . jc+l,4x „„ - ^ =36, 1 XX + 1,4л: = 72; 2,4xx = 72; x = 72:2,4; x = 30; 1,4* = 1 ,4 x 3 0 -4 2 . 720 "72 30 0 Відповідь: 30; 42. 1582. Виграш — 2 б.; поразка — О б.; нічия — 16. 5-2 +1 0 +2 1 1 2 _ , ^ 8 Відповідь: 1,5 б. 1583. 29 +32 +36 +35 +31 5 61+36+65 97+65 165 х = 7 0 :2,5; 1585. 1 - 2 ,5 х; І І - 1 ,5 х ; III- х = 28; х +1,5х +2,,5х ß 1,5х =■1,5x28 = 42. 3 =®’ 700 25 ^2,8 І Х Х + 1,5хх + 2 ,5 х х = 3х6; 50 28 1.5 5х= 18; 200 140 х = 18 : 5; 200 28 х = 3,6. Ö 42,0 1,5х = 1,5хЗ,6 = 5,4; Відповідь: 28; 42. 2,5х = 2,5хЗ,6 = 9. = 33. 33 не ділиться па 5. Відповідь: не можна розмістити д і­ тей порівну в 5 однакових автобу­ сах. 1584. І - л :; II — (.г+4,4). X + X + 4,4 р „ ^ =5.6; 2л-+ 4,4 = 2x5,6; 2д: + 4,4= 11,2; 2д:= 11,2-4,4; 2л: = 6,8; х = 3,4; х + 4,4 = 3,4+ 4,4 = 7,8. Відповідь: 3,4; 7,8. 1,5 2,5 ^3,6 '^3,6 45 90 150 75 5,40 9,00 Відповідь: 3,6; 5,4; 9. 1586. II - 1,4х; III — 1,2х; І — х. х + 1,2х + 1,4х З -1 5 ; 3,6x = 3 x l5 ;3 ,6 x = 45; х = 45 :3,6; дг= 12,5; 450 '36 36 12,5 90 72 180 180 О 1,4х= 1,4x12,5 = 17,5; ^12,5 1.4 500 125 17,50 w w w .4book.org
    • l , 2 x = 1 ,2 x 1 2 ,5 = 15. ^12,5 1,2 250 125 15,00 1587. Числа a,, a^, a^, a,, b^, b^, b^, b „ b,. a , + a , + a, + a. 4 a, + + “з + “ 4= 4 X 3,46; b. + by + b,, + b, + b:^+ bf ncx1__ 2 3 4__ 5 0 _ Q op. 6 + b^ + bg = 6 x 8,32. Середнє арифметичне усіх десяти чисел дорівнює: (а, +а, +а, +а,)+ф, +Ь,+Ь,+Ь,+Ь,+Ь,) 10 . 4-3,46+6-8,32 13,84+49,92 63,76 10 10 = 6,376; 10 3,46 8,32 4 6 13,84 49,92 Середнє арифметичне усіх десяти чисел дорівнює 6,376. Відповідь: 6,376. 18 1^^ 17 1588. 25 18 25 18 ^ 4 25 25І 19 17 18 18 25 18 ^2 +2 4 .. 4 2 4 Відповідь: 1. 1589. Нехай середнє арифметич­ не 15 натуральних чисел дорівнює числу 6,7. Тоді 6,7 X 15 — натуральне число, але це неможливо, 15 х 6,7 = 100,5. х^^ 6,7 105 90 100,5 Доведено, що середнє арифметичне 15 натуральних чисел не може до­ рівнювати 6,7. 1595. (22-18,5)+ (21-17,5)+ (20 - - 16,5) + (19 - 15,5) + (18 - 14,5) = = 3,5 + 3,5 + 3,5 + 3,5 + 3,5 = 3,5 х X 5 = 17,5. Відповідь: 17,5. 1596. 5 см; 0,4 дм = 4 см; 0,06 м = 6 см; ЗО мм = З см. Відповідь: 0,06 м; 5 см; 0,4 дм; ЗО мм. 1597. а = 5,2 км. Р = 4о = 4x5,2 = 20,8(км); S = = 5,2 X 5,2 = 27,04 (км^). ^5,2 5,2 104 260 27,04 Відповідь: 20,8 км; 27,04 км^ w w w .4book.org