Iran Natanz 1 platan

1,290 views

Published on

YOU CAN WATCH THIS PRESENTATION IN MUSIC HERE:
http://www.authorstream.com/Presentation/michaelasanda-1125595-natanz1-platan/

Please see also
http://www.slideshare.net/michaelasanda/natanz-2
http://www.slideshare.net/michaelasanda/natanz-3

Platanul, (Platanus Orientalis) a fost din cele mai vechi timpuri unul dintre cei mai importanţi copaci din Persia. Cunoscut sub denumirea de Chenar, asemeni chiparosului este arbore sacru.

Published in: Travel, Business
3 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Thank you Mirka for adding Natanz to your favourites, thank you.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • From earliest days, Platanus Orientalis has been an important tree in Persian gardens, which are built around water and shade. There it is known as the chenar. A Plane tree is the main theme in the aria Ombra mai fu composed by George Frideric Handel, in which the main character, Xerxes I of Persia, admires the shade of a plane tree.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • YOU CAN WATCH THIS PRESENTATION IN MUSIC HERE:
  http://www.authorstream.com/Presentation/michaelasanda-1125595-natanz1-platan/
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
1,290
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
35
Comments
3
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Iran Natanz 1 platan

 1. 1. Situat în provincia Isfahan în vecinătatea instalaţiilor nucleare iraniene, la o altitudine de 1600 de metri, la poalele Munţilor Vulturilor (Kuh-e Karkas) orăşelul cu 40000 de locuitori este cunoscut pentru perele sale şi pentru moscheea din secolul XIV
 2. 2. Locuitorii spun că după ce a fost învins de Alexandru Macedon, Darius III, ultimul rege achemenid, a fost ucis în munţii Karkas de către satrapul Bessus Localitatea are o vechime de peste 3000 de ani iar casele sunt construite din cărămizi uscate la soare (chirpici) care din cauza climei uscate se pietrifică
 3. 3. Platanul, (Platanus Orientalis) a fost din cele mai vechi timpuri unul dintre cei mai importanţi copaci din Persia. Cunoscut sub denumirea de Chenar, asemeni chiparosului este arbore sacru.
 4. 4. Platanul şi chiparosul, reprezintă longevitatea şi sunt simbolurile ideale pentru Amertat (imortalitate)
 5. 5. Încă din cele mai vechi timpuri el era plantat în Grădina Persană (Paradis) fiind un arbore cunoscut pentru umbra sa (dus de arabi în Spania, ibericii îi spun plátano de sombra)
 6. 6. De asemenea platanii sunt plantaţi lângă moschei sau mormintele sfinţilor islamici spunându-se că frunza lui seamănă cu Hamsa (palma deschisă a Fatimei) simbolul loialităţii şi toleranţei în lumea musulmană
 7. 7. Platanul este important şi în religia lui Zoroastru, fiind una dintre esenţele de lemn din care se poate confecţiona Barsamul (simbolul puterii şi unităţii) Mithra, Zeul Soarelui ţine în mână un Barsam ( Tagh-e Bostan, investitura regelui Ardashir II (379-383)
 8. 8. Aria lui Xerxes (Largo de Haendel) Ombra mai fu este un cântec de dragoste a lui Xerxes pentru un platan căruia se spune că i-ar fi scris o odă, spre uluirea grecilor! (Dar cam tot pe atunci sub alt faimos platan Hippocrates preda medicina)
 9. 9. Fond muzical: Händel – Xerxes Ombra mai fu - Marilyn Horne Fotografii: Sanda Foişoreanu Nicoleta Leu Prezentare: Sanda Foişoreanu Iran

×