Iran Abarkuh, Casa ghetii

838 views

Published on

YOU CAN WATCH THIS PRESENTATION IN MUSIC HERE:
http://www.authorstream.com/Presentation/michaelasanda-1125987-iran-abarkuh-casa-ghetii/

The yakhchal or ice house in Iran dates back to before 400BC, when engineers had already mastered the art of storing ice in the desert.

Published in: Travel
2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
838
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Iran Abarkuh, Casa ghetii

 1. 1. IRAN
 2. 2. ABARKUH
 3. 3. Abarkuh este un mic orăşel, situat la o altitudine de 1509 metri, la graniţa dintre provinciile Yazd şi Fars, pe vechiul drum regal care ducea de la Shiraz la Yazd via Persepolis
 4. 4. Abarkuh a devenit un loc de pelerinaj datoriră chiparosului de 4500 de ani despre care legendele spun că ar fi fost plantat de însuşi Zarathushtra . Un alt lucru demn de interes la Abarkuh este o casă a gheţii (yakhchal)
 5. 6. Casele gheţii (yakhchal), erau clădiri pentru depozitarea gheţii pe tot parcursul anului, folosite în Persia cu mult înainte de inventarea răcitoarelor sau frigiderelor.
 6. 7. Cel mai adesea era vorba de încăperi subterane, construite manual, clădite în apropierea surselor de gh e aţă, ca de exemplu lacurile cu apă dulce care iarna îngheţau.
 7. 8. În timpul iernii gh e aţa şi zăpada erau duse în aceste case ale gheţii şi împachetate pentru izolare, de obicei cu paie sau rumeguş, rămânând îngheţate multe luni la rând, uneori până la iarna următoare.
 8. 9. În lunile călduroase de vară Casele gheţii erau unica sursă de gh e aţă necesară pentru depozitarea alimentelor perisabile sau pentru prepararea băuturilor răcoritoare, a îngheţatei şi a şerbetului, sau a neasemuitei specialităţi numite faloodeh
 9. 11. În secolul IV î.Hr. inginerii persani au găsit metoda de a păstra pe timpul verii, în deşert, gh e aţa adusă din munţi.
 10. 12. O inscripţie de la 1700 î.Hr. găsită în nordul Iranului menţionează construirea unei case a gheţii „cum n-a construit încă nici un rege”
 11. 15. Spaţiul subteran al unui yakhchal era adesea de peste 5000 m³ având la bază pereţi groşi de cca 2 metri
 12. 16. Pereţii erau facuţi dintr-un mortar special numit sārooj , rău conducător de căldură şi impermeabil, compus din nisip, lut, albuşuri de ou, var, păr de capră şi cenuşă, în proporţii bine stabilite.
 13. 18. Cuvântul yakhchal înseamnă şi congelator (frigider) în Iranul de azi
 14. 20. Fond muzical: G oogoosh - Hamumak murcheh dareh Fotografii: Sanda Foişoreanu Nicoleta Leu Prezentare : Sanda Foişoreanu Iran

×