Your SlideShare is downloading. ×
Rancang Wang 101
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Rancang Wang 101

8,848
views

Published on

Published in: Spiritual

0 Comments
12 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
8,848
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
12
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Rancang Wang 101 idea-idea Ebook Rancang Hidup Rancang Wang Blog Rancanghidup.blogspot.com [email_address] Haron 013 3696712 Agen/Perunding Hartanah Presentation To Few IPT Students
  • 2. IDEA IDEA IDEA IDEA IDEA BUKAN Bagaimana Nak Buat ….Nx time
  • 3. A: Konsep Asas Kehidupan Islam
  • 4.
    • Merancang Kehidupan & Kewangan Dari Perspektif Kehidupan&Perjuangkan Islam
    • Kenapa perjuangkan Islam dimasukkan?
    • Kerana kehidupan bukan ini saja:
      • Lahir, belajar, kerja saja, kawin saja,besar&didik anak saja, kumpul harta saja, then mati saja.
      • Kalau itu saja, then itu maknanya anda tidak mendalami ayat quran & hadis.
      • Anda hanya laksana separuh dari kehidupan sahaja, jauh dari tujuan hidup ini dari perspektif Islam
  • 5. Overview Kehidupan Lahir,belajar, kerja, kawin, besar&didik anak, kumpul harta, then mati saja Lahir,belajar, kerja, kawin, besar&didik anak, kumpul harta, then mati saja Lahir,belajar, kerja, kawin, besar&didik anak, kumpul harta, then mati saja Sembahyg Puasa Zakat Haji Ala kadar Sedeqah Sembahyg Puasa Zakat Haji Ala kadar Sedeqah Dakwah Politik Islam Aktivis & Bantu Pejuangkan Islam Manusia Biasa Muslim +++ Muslim Biasa Sebahagian Tujuan Hidup Sepenuh Tujuan Hidup RASANYA ANDA DIMANA ??
  • 6. B: Konsep Asas Islam & Rezeki
  • 7. Takwa: Allah Selesaikan
    • Allah berfirman didalam Surah At-Talaq ayat 2-3, ” Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya) ………..”
  • 8. Takwa: Rezeki Datang
    • Allah berfirman didalam Surah At-Talaq ayat 2-3, ” Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), …………, Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak disangka sangka”
  • 9. Istighfar
    • “ mohonlah ampun kepada Tuhan kamu. Sesungguhnya Tuhan itu Maha pengampun. Niscaya akan dikirimkan kepada kamu hujan lebat. Dan akan dibantu Nya kamu dgn hartabenda dan anak turunan dan akan Dia jadikan utk kamu kebun2, dan akan Dia jadikan utk kamu sungai2. Nuh 10-12.
  • 10. Infaq/Sedekah
    • “… dan apa saja yang kamu dermakan maka Allah akan gantikan…”
      • Saba’:39
  • 11. Pembuka Rezeki
    • Sembahyang Dhuha
    • Bertaqwa dan Bertawakal
    • Sedekah membuka rezeki
    • Beribadah kepada Allah dengan sepenuhnya
    • Membina Silaturrahim
    • Berinfaq dijalan Allah
    • Mengeluarkan zakat
    • Melaksanakan haji dengan umrah.
    • Memberi nafkah kepada orang yang sepenuhnya menuntut ilmu syariat@agama
    • Berbuat baik kepada orang orang yang lemah
    • Berdakwah dan berjihad di jalan Allah
    • Berdoa dengan doa doa yang mathur
    USAHA Tetap USAHA
  • 12. Dunia Bagaikan Air Laut
    • Kereta: Kereta kecil ->Gaji Naik -> Kereta Besar -. Gaji Naik ->Kereta Mewah, -> Gaji Naik -> Tambah Kereta
    • Rumah: Rmh kecil -> tambah & Ubahsuai -> ubah suai lagi depan belakang tepi -> beli rmh berkembar -> beli bglow.
    • Setiap rmh akan di ubah suai, tambah hutang lagi
    • Perabut: Dari yg harga beratus ringgit, mungkin akan naik kepada beribu ringgit dan jika mampu kita akan membeli perabut bernilai lima angka. Begitu juga dari perabut kayu getah, kita bertukar kepada perabut kayu jati, rosewood dan sebagainya.
    • Pakaian dan barang kemas: Kita akan membeli dan menambah sebanyak banyak nya.
    Air laut pula, lagi diminum lagi kita haus dan tidak merasa puas Dunia tempat bercucuk tanam untuk dapat imbuhan di akhirat nanti K E H I D U P A N
  • 13. Bilakah kita akan berhenti?
    • Itulah satu persoalan yang susah mahu dijawab. Setiap kali kita seronok berbelanja akan perkara diatas, setiap itulah nafsu kita mahu yang lebih besar, mahal dan baik. Ia bagaikan kita minum air laut. Ia nya masin dan semakin kita minum, kita semakin haus dan kita akan terus minum.
    • Jika kita tidak berhati hati, kita akan tenggelam lemas didalam air laut yang dikatakan dunia ini
  • 14. Maka Jadilah Kita……
      • Lahir, belajar, kerja saja, kawin saja,besar&didik anak saja, kumpul harta saja, then mati saja.
    KEJE KEJE KEJE HARTA X PERNAH CUKUP ANAK ISTERI HUTANG Maa Rab Bukaaa…. Ehh..aku dah mati keee… Tapii..yb mati pengundi untong..keh3
  • 15. Amaran Allah
    • “ Jika bapa2, anak2, saudara2, isteri2, kaum keluarga, harta kekayaan yg diusahakan, perniagaan yg dikhuatiri kerugiannya, rumah tempat tinggal yg disukai lebih dicintai dari Allah dan RasulNya, dan dari BERJIHAD di JalanNya , maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusanNya. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada org yg fasik” (At Taubah ayat 24)
    JAGAAA KAMU JIKA TIDAK PERJUANGKAN ISLAM DOK SIBUK BENDA LAIN Jee…
  • 16. Takut Miskin
    • “ Dan sesungguhnya akan Kami beri kamu percubaan dgn sesuatu ketakutan dankelaparan dan kekurangan dari harta benda dan jiwa2 dan buah2an. Dan berilah khabar yg menyukakan kpd org yg sabar” Albaqarah 155.
  • 17. Rezeki Masuk Melalui Pintu REZEKI Biz Besar Biz Kecil Jual Pen, Buku AisKrim, apa saja etc Yg Penting Kena Buka Pintu Utk Rezeki Masuk
  • 18. Pintu Keluar Mudahkan Rezeki Masuk REZEKI Segala Jenis Biz Rezeki susah masuk jika tiada pintu keluar, Walaupun ada pintu masuk.
    • Dhuha
    • Bertaqwa
    • Bertawakal
    • Sedekah
    • Beribadah
    • Silaturrahim
    • zakat
    • Berdakwah
    • Berjihad
    • etc
  • 19. BIG Picture: Pusingan Rezeki REZEKI Segala Jenis Biz Ada Janji Janji Allah
    • Dhuha
    • Bertaqwa
    • Bertawakal
    • Sedekah
    • Beribadah
    • Silaturrahim
    • zakat
    • Berdakwah
    • Berjihad
    • etc
    Ada Amaran Allah Dunia Boleh Menjadi AirLaut
  • 20. Makan Gaji
    • Soalan: Bagaimana dgn rezeki org makan gaji yg nampak macam konsisten dan tiap tiap bulan masuk?
    Dah hujung bulan nii, gaji dah nak masukkk !!!
  • 21. Assignment Anak Saya di IPT
    • Akademik
    • Tarbiyyah
    • Dakwah
    • Biz…
      • Boleh anda/kita cuba ikut?
  • 22. C: Selayang Pandang Rancang Wang
  • 23. Rancang Wang
    • Financial planning is the application of simple, logical processes to analyse an individual’s current financial situation & then to identify actions to be taken to achieve future goals
    SEKARANG MASA DEPAN
  • 24. Kewangan Kita Berterabur.
    • Tiada yg ajar kita ilmu pengurusan kewangan
    • Mungkin orang lain yang urus kewangan kita
    • Penasihat kewangan kita tidak sesuai
    • Nasihat yang tidak tepat maupun salah
    • Sikap Tamak
    • Ilmu kewangan yang tidak mencukupi
    • Tidak sedar pentingnya pengurusan kewangan
    • Tidak mahu belajar
    • Tiada gol kewangan & Hidup mengikut arus.
    Sikap Hidup X de tujuan X pernah diajar Ibubapa X tegur Seronok Belanja Masa Kecil Semua nak, akan dapat
  • 25. Tujuan merancang
    • Menolong mengatasi inflasi
    • Memastikan pendapatan cukup dimasa yang diperlukan
    • Memberi arah tuju objektif kewangan
    • Membaiki cara hidup sekarang dan akan datang.
    • Memberi ketenangan fikiran.
  • 26. Kenapa Merancang,
    • Mahu mengahwini isteri/suami sholeh
    • Mahu memberi pendidikan islamik pada anak
    • Mahu membeli rumah sederhana & mencukupi
    • Mahu bersara awal dengan selesa
    • Mahu kehidupan yang selesa
    • Mahu tinggalkan cukup wang jika mati
    • Mahu pastikan perjuangan islam terus dibuat.
  • 27. Aspek Apa?
    • Berkahwin
    • Membeli Kereta
    • Membeli Rumah
    • Pelaburan
    • Perlindungan Diri dan Keluarga
    • Pendidikan Anak2
    • Persaraan
    • Perjuangan Dakwah
  • 28. Faktor Asas Rancang Wang
    • Mengenali tahap risiko diri
    • Faktor umur
  • 29. Tahap Risiko Diri
    • Conservative
    • Moderate
    • Aggressive
    Faktor Umur: Lagi Awal Mula Boleh Lagi Aggressive Tahap Risiko Diri Byk Menentukan Jenis Pelaburan Yg Di Ambil
  • 30. Melebihi 10thn Dari Persaraan 20% Money Market 20% 20% Low 20% 20% 20% Med 80% 60% 40% High Aggressive Moderate Conser- vative InvestmentRisk
  • 31. Faktor Umur
    • Foundation years: 20 – mid 30s
    • Acquisition years: 30s- mid 40s
    • Accumulation years: Late 40s – mid 50s
    • Reaping & Reward years: Late 50s - retirement
  • 32. Keperluan Memahami Amanah Saham Growth Fund Growth&Income Fund Income Fund Capital Preservation Money Market, Fixed Deposit Risiko Pulangan Setiap Satu ada Makna, Risiko & Pulangan Sendiri
  • 33. Langkah2 Rancang Wang
    • Melihat siapa dan dimana anda
    • Mengira Nilai bersih harta anda
    • Menyediakan aliran tunai anda.
    • Mengenali keperluan kewangan anda
    • Mengenal pasti kesanggupan risiko anda
    • Mengenal pasti tindakan dan lakukan
    • Melindung pelaburan anda melalui takaful
    • Menulis Wasiat
    • Menyusun maklumat pelaburan
    • Memantau dan melihat kembali pelaburan dengan berkala.
    PERLU SESI 2-4 jam
  • 34. D: Beberapa Tips
  • 35. Rule 72
    • Utk mengetahui berapa lama wang anda akan berganda berdasarkan keuntungan yg diberi, bahagikan 72 dengan peratus keuntungan itu
    • Contoh, keuntungan 6% maka 72/6= 12 tahun.
    • Maknanya jika anda melabur Rm10,000 , wang anda menjadi Rm20,000 dlm 12 tahun
    • Utk tahu berapa peratus keuntungan bagi wang kita berganda dlm masa tertentu, bahagikan 72/jumlah tahun. Contohnya 72/6=12, ie nak duit berganda dlm 6 tahun perlukan 12%
  • 36. Simpan Dulu Baru Belanja
    • Yg makan gaji, saya cadangkan guna "Save First then Spend". maksudnya simpan dulu baru belanja bukan belanja dulu baru cuba simpan.
    • Buat potongan gaji ke tabung haji walaupun Rm50 sebulan. Atau simpan didalam akaun yang susah nak ambik keluar.
    • Susah maksudnya mungkin kena memandu jauh, kena isi borang banyak, kena tunggu baru dua minggu baru dapat.
    • Tanpa anda sedari simpanan anda akan meningkat.
    Buat Potongan Gaji Amanah Saham Tabung Haji Takaful
  • 37. Makan Dulu B4 Gi Shopping
    • Anda mungkin perasan apabila anda pergi membeli belah, sekurang kurangnya RM20 akan digunakan untuk makan disana. Jumlah RM20 itu mungkin akan lebih lagi jika anda pergi bersama anak yang ramai terutama anak anak kecil.
    • Satu cara untuk mengurangkan perbelanjaan itu ataupun berjimat ialah pastikan sebelum anda keluar rumah, anda makan dan minum dahulu. Dalam kata lain, anda keluar untuk membeli belah dengan perut yang berisi dan sengaja diisi. Begitu juga anak anak anda terutama yang kecil, pastikan mereka telah minum dan makan ala kadarnya.
    • Jika anda perhatikan nanti, anda akan dapat berjimat sedikit wang pada setiap kali anda membeli belah. Maka jangan keluar membeli belah dengan perut yang kosong.
    Penuhkan Perut Baru Gi Shopping Jangan Gi Shopping Dgn Perut Kosong
  • 38. Pilih Pasangan Low Maintenance
    • PEREMPUAN
    • Beg Tangan
    • Baju Jenis Mahal
    • Makeupnya
    • Gila shopping
    • Gila Window Shopping
    • handphone
    • LELAKI
    • Handphone…sanggup bhutang
    • Rokok brapa batang sehari
    • Audio sys kereta
    • Sport rim
    • Baju seluar kasut jenama
    • Sentiasa Ngeluh x de duit
    • Tlebih style? Sederhana?
    Hadis Rasulullah: carilah pasangan berdasarkan ugamanya dahulu. Sebab kekayaan, kedudukan dan kecantikan diletakkan di tempat kedua.
    • Adakah bakal pasangan anda itu ’high maintenance’. Apa itu high maintenance?
    SIKAP dlm Berbelanja
  • 39. Nasihat Azizi Ali
    • Tumpukan pada yang utama
    • Enjoy apa yang ada
    • Ubahsuai rumah cara berpatutan
    • Elak aksesori kereta
    • Beli 1 level kebawah dari kemampuan hari ini
    • Hati hati dengan kredit kad
    • Beli yang berkualiti
    • Jangan kejar fashion
    • Kurangkan dan pendekkan panggilan talipon
    • Pergi shoping dengan perut penuh
    • Guna toiletries dan makeup yang murah
    • Guna peralatan exercise yang rendah harga
    • Elakkan TV mail order
    • Guna on-line banking.
        • Sedutan dari buku beliau.
  • 40. Beli Kereta Umur 1-2 Tahun
    • Kereta baru rugi 20%.. Kereta 40ribu,rugi kat 10 ribu..ditahun pertama
    • Hutang Kereta Biar 5-7 thn Bukan 9 thn
    • Bayar Tinggi Sikit bayar Tapi Kita Tak Belanja duit Tempat Lain
    • 9thn, bayar rendah tapi kita rugi longterm & duit yg lebih dibelanjakan lain
    Adalah lebih nyaman jika kita mempunyai duit didalam poket Dari kita memandu kereta mewah atau mahal tetapi dengan kurang duit dipoket. (atau phone canggih kredit tak ada !!!!!)
  • 41. Loan Kereta RM35k@3% Bertukar Kereta Tahun Ke3 atau ke5 Ambil 9 thn, risiko bila nak jual, mungkin kena top up utk bayar loan bank Beza Cuma RM100 sebulan antara 7&9 thn tapi @5 thn, beza dah bayar 6ribu 17700 (-17700) 25000 (-10000) 9450 412 9thn 11500 (-23500) 21650 (-13250) 7350 505 7thn 0 15000 (-20000) 5250 671 5thn Baki @ 5 thn Baki@ 3 thn # Untung BankRM Bulanan RM Jangka-masa
  • 42. Tanda2 Masalah Kewangan
    • Kredit kad anda mula mempunyai baki yang tidak berbayar
    • Mula membayar kredit kad dengan kadar minima sehingga beberapa bulan.
    • Mula tidak bayar bil bulanan mengikut masanya
    • Menggunakan kredit kat untuk ‘pendahuluan tunai’@cash advances
    • Memaksimakan penggunaan kad kredit
    • Memerlukan konsolidasi pinjaman
    • Menggunakan kredit kad untuk perbelanjaan harian seperti makanan dan petrol
    • Meminjam dari kawan dan keluarga
    Mana Aku Nak Cari Duit niii !!!
  • 43. Tanda2 Masalah Kewangan 2
    • Tidak menyimpan/melabur walau sedikit secara berkala.
    • Sekiranya anda tidak dapat menguruskan wang anda dengan baik.
    • Mempunyai masalah dgn pembayaran hutang piutang.
    • Jika anda membuat pengeluaran tunai dari kad kredit utk menampung perbelanjaan atau membuat bayaran kad kredit lain. (gali lubang tutup lubang)
    • Tidak mempunyai simpanan atau insurans untuk menampung keperluan kecemasan.
    • Jika anda sering mendapat panggilan daripada pemiutang
    • Jika anda telah diberi notis untuk tindakan undang-undang.
      • Sekiranya ada tanda tanda ini, anda perlu duduk
      • bersama kalkulator dan mula mengira semula perbelanjaan
      • dan mencuba untuk membetulkan keadaan.
    Surat Bank bang ! Yanggg, bank call tadi
  • 44. Disiplin Dlm Rancang Wang
    • Save first then spend
    • Forced saving
    • Delayed gratification
    • Belanja berkira
    • Pantau perbelanjaan bulanan
    • Percaya rezeki melimpah
    • Simpanan: Min 10%
    • Start awal
    Tanpa Disiplin Rancang Wang Tak Kemana
  • 45. Ebook Rancang Hidup Rancang Wang
    • Terdapat 101 idea kehidupan dan kewangan.
    • Harga Rm10/15.
    • Email [email_address] utk mendapatkannya.
    • Sms email anda ke 013-3696712
    • Lawati www.rancanghidup.blogspot.com
    • Semoga presentation ini menjadi amal jariah saya kepada pendengar.
  • 46. TERIMA KASIH Semoga Kebaikan Allah Balas Dgn Kebaikan