SituacióSituació
sociolingüísticasociolingüística
de la llenguade la llengua
 Més de set milions de persones parlenMés de set milions de persones parlen
català i més de deu l’entenen.català i més de...
 Els coneixements acadèmics (llegir iEls coneixements acadèmics (llegir i
escriure) encara són baixosescriure) encara són...
 Andorra: el català sempre ha estat laAndorra: el català sempre ha estat la
llengua de l’Administració.llengua de l’Admin...
Administració de Justícia:Administració de Justícia:
 Ha estat molt resistent a acceptarHa estat molt resistent a accepta...
Sistema educatiu:Sistema educatiu:
 És el principal factor d’extensió delÉs el principal factor d’extensió del
coneixemen...
Relacions interpersonals:Relacions interpersonals:
 A bona part del territori no s’ha trencat laA bona part del territori...
Creació cultural:Creació cultural:
 Té una vitalitat considerable però estàTé una vitalitat considerable però està
molt l...
Docència universitària:Docència universitària:
 És àmpliament present als centres deÉs àmpliament present als centres de
...
Recerca:Recerca:
 És força present en congressos iÉs força present en congressos i
trobades científiques que es fan entro...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Silvia coll situació sociolingüística de la llengua

544

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
544
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Silvia coll situació sociolingüística de la llengua

 1. 1. SituacióSituació sociolingüísticasociolingüística de la llenguade la llengua
 2. 2.  Més de set milions de persones parlenMés de set milions de persones parlen català i més de deu l’entenen.català i més de deu l’entenen.  La distribució del coneixement del catalàLa distribució del coneixement del català és desigual als diferents territorisés desigual als diferents territoris  sobretot està condicionat per:sobretot està condicionat per:  La situació legal del territoriLa situació legal del territori  La proporció de població nascuda fora delLa proporció de població nascuda fora del territori però resident en aquest.territori però resident en aquest.
 3. 3.  Els coneixements acadèmics (llegir iEls coneixements acadèmics (llegir i escriure) encara són baixosescriure) encara són baixos Població jove: superiors als de la mitjana.Població jove: superiors als de la mitjana. Immigrants: inferiors als de la poblacióImmigrants: inferiors als de la població autòctona.autòctona.  Representen una proporció molt considerable sobreRepresenten una proporció molt considerable sobre el total.el total.  La llengua que parlen fora de l’àmbit familiar és laLa llengua que parlen fora de l’àmbit familiar és la oficial de l’Estat.oficial de l’Estat.  Molts aprenen el català a través del sistemaMolts aprenen el català a través del sistema escolar.escolar.  La integració en català dels immigrantsLa integració en català dels immigrants és bàsica per assolir la normalitat delés bàsica per assolir la normalitat del català.català.
 4. 4.  Andorra: el català sempre ha estat laAndorra: el català sempre ha estat la llengua de l’Administració.llengua de l’Administració.  Catalunya: l’ús de la llengua catalana enCatalunya: l’ús de la llengua catalana en les administracions ha estat reintroduïdales administracions ha estat reintroduïda plenament.plenament.  Illes Balears: ha estat reintroduit deIlles Balears: ha estat reintroduit de manera menys general.manera menys general.  Valencia: el català s’hi ha incorporat enValencia: el català s’hi ha incorporat en menys mesura.menys mesura.  La Franja i l’Alguer: l’ús en aquestsLa Franja i l’Alguer: l’ús en aquests àmbits és molt esporàdic.àmbits és molt esporàdic.  Catalunya Nord: completament absent.Catalunya Nord: completament absent.
 5. 5. Administració de Justícia:Administració de Justícia:  Ha estat molt resistent a acceptarHa estat molt resistent a acceptar l’oficialitat del català.l’oficialitat del català.  El coneixement d’aquesta llengua perEl coneixement d’aquesta llengua per part de jutges i magisteris és un mèrit ipart de jutges i magisteris és un mèrit i no un requisit per exercir en els territorisno un requisit per exercir en els territoris de parla catalana.de parla catalana. L’ús del català és precari.L’ús del català és precari.
 6. 6. Sistema educatiu:Sistema educatiu:  És el principal factor d’extensió delÉs el principal factor d’extensió del coneixement del català.coneixement del català. És la llengua principal de l’ensenyamentÉs la llengua principal de l’ensenyament a Catalunya i Balears.a Catalunya i Balears. Té una presència considerable aTé una presència considerable a Andorra i al País Valencià.Andorra i al País Valencià. Als altres territoris la seva presència ésAls altres territoris la seva presència és més aïllada.més aïllada.
 7. 7. Relacions interpersonals:Relacions interpersonals:  A bona part del territori no s’ha trencat laA bona part del territori no s’ha trencat la posició de subordinació a les llengüesposició de subordinació a les llengües estatals ni s’han capgirat les normes d’úsestatals ni s’han capgirat les normes d’ús negatives per al català.negatives per al català.  Els comportament lingüístics encaraEls comportament lingüístics encara presenten deficiències que dificultenpresenten deficiències que dificulten l’extensió de l’ús social del català entre lal’extensió de l’ús social del català entre la població nouvinguda.població nouvinguda.
 8. 8. Creació cultural:Creació cultural:  Té una vitalitat considerable però estàTé una vitalitat considerable però està molt lluny de ser majoritària en elmolt lluny de ser majoritària en el consum.consum.  Una causa és l’escassesa de canals deUna causa és l’escassesa de canals de promoció massiva.promoció massiva.
 9. 9. Docència universitària:Docència universitària:  És àmpliament present als centres deÉs àmpliament present als centres de Catalunya, les Illes Balears i Andorra.Catalunya, les Illes Balears i Andorra.  A la resta de territoris, presenta unaA la resta de territoris, presenta una situació més precària.situació més precària.
 10. 10. Recerca:Recerca:  És força present en congressos iÉs força present en congressos i trobades científiques que es fan entrobades científiques que es fan en territoris de parla catalana.territoris de parla catalana.  Quan es tracta de la llengua usada enQuan es tracta de la llengua usada en les publicacions en disminueix l’ús:les publicacions en disminueix l’ús: Pressió internacional a favor de l’ús dePressió internacional a favor de l’ús de l’anglès.l’anglès. Sistemes espanyols de foment de laSistemes espanyols de foment de la recerca i de promoció acadèmica querecerca i de promoció acadèmica que afavoreixen l’ús del castellà.afavoreixen l’ús del castellà.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×