RAMON LLULL
Treball realitzat per:
Núria Salord Sans
21/11/2010
Llengua catalana
2on batxillerat
Ramon
Llull
-creador català literari
-canvi de vida: de trobador a missioner
-objectius: convertir els infidels
escriure l...
CANVI DE VIDA: DE TROBADOR A
MISSIONER
Llull va néixer a Palma entre 1232i 1233. Era fill de família noble. Al 1257 es va
...
VIATGES QUE VA FER RAMON LLULL
OBJECTIUS
El gran mèrit de Ramon Llull haver estat el primer gran autor en llengua
catalana i un dels més importants, infl...
PROSA LUL·LIANA
-registre formal i entenedor
fluida i moderna
-sintaxi incorporació de la subordinació
combina elements cu...
LLENGUA I ESTIL
Utilitzà a les seves obres quatre llengües amb una finalitat:
balear -arribar al seu poble
llatí -convènce...
La sintaxi : molt rigorosa i precisa amb una duplicitat de solucions: calcs i
construccions llatines com les subordinades ...
OBRES
Ramon Llull va escriure uns 265 llibres,
sense comptar les obres dels pseudo-Ramon Llull.
Narrativa
llibre d’Evast e...
Didàctica
-filosofia i religiosa
llibre de contemplació
capítols de caràcter filosòfic, científic i autobiogràfic basats e...
BIBLIOGRAFIA / WEBGRAFIA
-Llengua i literatura-1, Vivens Vives
-Llengua i literatura-2, Vicenc Vives
-http://es.wikipedia....
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Núria salord ramon llull

334
-1

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
334
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Núria salord ramon llull

 1. 1. RAMON LLULL Treball realitzat per: Núria Salord Sans 21/11/2010 Llengua catalana 2on batxillerat
 2. 2. Ramon Llull -creador català literari -canvi de vida: de trobador a missioner -objectius: convertir els infidels escriure llibres per difondre la fe cristiana crear escoles per formar missioners registre formal i entenedor Cc. prosa fluida i moderna lul·liana sintaxi incorporació de la subordinació combina elements cultes i populars ric i abundant lèxic conté llatinismes conté paraules inventades i utilitzades només per ell narrativa –llibre d’Evast e blanquerna, Fèlix o llibre de obra les meravelles didàctica –filosofia i religiosa –llibre de contemplació -política i social –llibre de l’ordre de cavalleria prosa lírica –tema religiós -afany de predicar la fe religiosa -llibre d’Amenic e Amat
 3. 3. CANVI DE VIDA: DE TROBADOR A MISSIONER Llull va néixer a Palma entre 1232i 1233. Era fill de família noble. Al 1257 es va casar i va tenir dos fills. Abans de casar-se, va ingressar a la cort del rei Jaume en qualitat de patge. Els reis es van adonar de la seva intel·ligència i va començar a ascendir a la cort fins a ser majordom de palau. Durant aquets anys, Llull va portar una vida llicenciosa i alegre. Va Gaudir de tota mena de luxes amb una gran ostentació. Durant aquest període Llull compon cançons d'amor picaresques i divertides, en occità, aptes per ser cantades pels trobadors. 1263 Canvi radical arran d’una sèrie de cinc visions de Crist crucificat va vendre les propietats i el patrimoni per avançar l’herència a la seva dona i als seus fills, i els va abandonar perquè havia sentit la crida de Déu i es volia dedicar a la predicació.
 4. 4. VIATGES QUE VA FER RAMON LLULL
 5. 5. OBJECTIUS El gran mèrit de Ramon Llull haver estat el primer gran autor en llengua catalana i un dels més importants, influents i controvertits de tota la literatura medieval en català. L'objectiu principal va ser la creació d'un sistema filosòfic d'abast universal capaç d'explicar i justificar d'una manera racional i objectiva els principis i misteris de la fe cristiana. La literatura : mitjà per aconseguir els seus objectius missionals OBJECTIUS -convertir els infidels -escriure llibres per difondre la fe cristiana -crear escoles per formar missioners Per a dur-ho a terme, Llull desplega un nombre impressionant d’obres (se’n conserven unes 250), en la redacció empra sovint quatre expressions lingüístiques: català, àrab, llatí i provençal. Majoria en català i llatí.
 6. 6. PROSA LUL·LIANA -registre formal i entenedor fluida i moderna -sintaxi incorporació de la subordinació combina elements cultes i populars ric i abundant -lèxic conté llatinismes conté paraules inventades i utilitzades només per ell La literatura lul·liana depenia sempre del seu sistema filosòfic, l'Art, i de la vocació missional de totes les seves obres, combinant trets propis de la seva metodologia.
 7. 7. LLENGUA I ESTIL Utilitzà a les seves obres quatre llengües amb una finalitat: balear -arribar al seu poble llatí -convèncer als intel·lectuals àrab -arribar als infidels provençal (joventut) -fer poesia trobadoresca. Creà un model de llengua culta i unificat i elevà la prosa balear a la perfecció i a la modernitat. Una prosa segura, flexible i matisada, apta per expressar el pensament, la intel·ligència i el sentiment. El vocabulari utilitzat és aproximadament de 7.000 mots distribuïts en aquests percentatges: Mots populars hereditaris del balear ......... 52% Mots derivats dins el balear ................. 20% Llatinismes .................................. 18% Mots usats només per Ramon Llull ............. 7% Provençalismes ............................... 1% Onomàstica (noms bíblics, geogràfics, etc.)... 2%
 8. 8. La sintaxi : molt rigorosa i precisa amb una duplicitat de solucions: calcs i construccions llatines com les subordinades adjectives, i per altra banda, formes que reflecteixen el llenguatge popular. Tot amb un esperit fidel a la llengua que li permeté fixar per sempre el català literari amb tota la seva plenitud i perfecció, a la vegada estableix el model lingüístic que després seguirà la Cancelleria. Dos aspectes dins l'estil lul·lià: -la retòrica lògica adreçada a la intel·ligència i que se centra en els enunciats -la retòrica literària adreçada a la imaginació, que se centra en la bellesa de les paraules. Constants en l'estil de R. Llull són els locus amoenus, els exemples, les metàfores, els proverbis, les antítesis i els personatges simbòlics.
 9. 9. OBRES Ramon Llull va escriure uns 265 llibres, sense comptar les obres dels pseudo-Ramon Llull. Narrativa llibre d’Evast e blanquerna, Novel·la idealista que va tenir una enorme influència en la narrativa de l’edat mitjana i en els escriptors posteriors. L'obra descriu la vida medieval. Seguint la seva vocació religiosa, el protagonista prova d'arribar a Déu a través d'un viatge vital que, a desgrat d'ell mateix, el durà a ser monjo, abat, bisbe i Papa. Finalment esdevindrà ermità. Fèlix o llibre de les meravelles Obra doctrinal que combina la narració i el diàleg entre mestre i deixeble. Al llarg de l'obra, el protagonista, Fèlix, viatja pel món descobrint la distància entre l'ordre diví de la creació i l'actitud que en realitat tenen els homes. Alhora, però, coneix ermitans i filòsofs que el fan entrar en contacte amb totes les branques del saber del segle XIII, des de Déu i l'infern fins a la natura. El setè apartat d'El llibre de meravelles l'ocupa El llibre de les bèsties.
 10. 10. Didàctica -filosofia i religiosa llibre de contemplació capítols de caràcter filosòfic, científic i autobiogràfic basats en l'experiència vital de l'autor. Finalitat: lliurar-se a la contemplació de Déu i de la seva obra, lloar-lo i aconseguir-ne la glòria i la benedicció. -política i social llibre de l’ordre de cavalleria Peça didàctica dels primers anys de la seva producció. Llull parla de les característiques dels bons cavallers, que han de tenir com a principals objectius desenvolupar l'honor cristià i la noblesa d'esperit, cosa que s'aconsegueix amb una observança estricta de la pietat. A vegades el text és combatiu i agressiu, ja que recomana convertir els fidels amb l'espasa a la mà alhora que se'ls predica la veritat de Crist. Posa lírica Llibre d’Amenic e Amat Peça formada per 350 aforismes de temàtica religiosa, amb un fort component poètic, que expressen l'experiència mística que sent l'Amic, pseudònim de l'ànima del cristià, envers l'Amat, que és Déu. Sempre emparellarà la mística amb la raó.
 11. 11. BIBLIOGRAFIA / WEBGRAFIA -Llengua i literatura-1, Vivens Vives -Llengua i literatura-2, Vicenc Vives -http://es.wikipedia.org/wiki/Ramon_Llull -http://www.epdlp.com/escritor.php?id=1948 -http://www.lluisvives.com/bib_autor/ramonllull/literatura.jsp -http://www.scribd.com/doc/11563435/39-Tema-39-Ramon-Llull-i-el- naixement-de-la-prosa
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×