Your SlideShare is downloading. ×
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Catalina bagur  la historiografia
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Catalina bagur la historiografia

674

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
674
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. La historiografiaLa historiografia Segle XIII i XIVSegle XIII i XIV
 • 2. Historiografia dels segles XIII-XIVHistoriografia dels segles XIII-XIV  és el registre escrit de la Història.és el registre escrit de la Història.  A mitjan el segle XII al costat de lesA mitjan el segle XII al costat de les cròniques llatines de caràcter erudit icròniques llatines de caràcter erudit i monacal, apareixen unes cròniques demonacal, apareixen unes cròniques de tipus popular per ser recitades itipus popular per ser recitades i memoritzades.memoritzades.  Anomenades les “quatre grans cròniques”.Anomenades les “quatre grans cròniques”.  Maduresa definitiva.Maduresa definitiva.  Amb un sentiment patriòtic i nacionalista.Amb un sentiment patriòtic i nacionalista.
 • 3. Crònica de Jaume I o Llibre delsCrònica de Jaume I o Llibre dels fets.fets.  És la primera.És la primera.  La conquesta de Mallorca l’impulsa a laLa conquesta de Mallorca l’impulsa a la redacció.redacció.  Manuscrit més antic conservat és deManuscrit més antic conservat és de 1343.1343.  Jaume I mor el 1276.Jaume I mor el 1276.
 • 4. Característiques del Llibre dels fetsCaracterístiques del Llibre dels fets  Trets humans.Trets humans.  Sentiment religiós.Sentiment religiós.  Amor del rei als seus regnes.Amor del rei als seus regnes.  Esperit militar i heroic.Esperit militar i heroic.  Llenguatge popular i improvisat.Llenguatge popular i improvisat.
 • 5. EstructuraEstructura  Estructurada per 289 capítols.Estructurada per 289 capítols.  Es divideix en 4 parts:Es divideix en 4 parts: - Entre 1208 i 1228.- Entre 1208 i 1228. - De 1229 a 1240.- De 1229 a 1240. - De 1240 a 1265.- De 1240 a 1265. - De 1265 a 1276.- De 1265 a 1276.
 • 6. Llengua i estilLlengua i estil  El rei sempre apareix com un heroi.El rei sempre apareix com un heroi.  Mostra els petits fets de la seva vida.Mostra els petits fets de la seva vida.  Racons més íntims de la sevaRacons més íntims de la seva personalitat.personalitat.  Llenguatge viu i popular (refranys, dites iLlenguatge viu i popular (refranys, dites i expressions col·loquials, primera personaexpressions col·loquials, primera persona del plural.del plural.  Llengua pròpia per part dels personatges.Llengua pròpia per part dels personatges.
 • 7. Crònica de Bernat Desclot o LlibreCrònica de Bernat Desclot o Llibre del rei en Pere e dels seusdel rei en Pere e dels seus antecessors passats.antecessors passats.  1288.1288.  Narra fets històrics succeïts des del regnat deNarra fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran.Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran.  Procura desaparèixer darrera la narració.Procura desaparèixer darrera la narració.  ““Desclot” fa referència a “d’Es Clot”, personatgeDesclot” fa referència a “d’Es Clot”, personatge de Rosselló.de Rosselló.
 • 8. Crònica de Bernat DesclotCrònica de Bernat Desclot  168 unitats narratives, i apareix dividida168 unitats narratives, i apareix dividida en tres sectors:en tres sectors: - Del capítol 1 al capítol 10.- Del capítol 1 al capítol 10. - Del capítol 11 al capítol 73. - Del capítol 74 al capítol 168.- Del capítol 74 al capítol 168.
 • 9. Crònica de Ramon MuntanerCrònica de Ramon Muntaner  Escrita a Xirivella entre el 1325 i el 1328.Escrita a Xirivella entre el 1325 i el 1328.  La més llarga.La més llarga.  Caràcter de “mirall de prínceps” i deCaràcter de “mirall de prínceps” i de “mirall de ciutadans”.“mirall de ciutadans”.
 • 10. Ramon MuntanerRamon Muntaner  Neix a Peralada (1265).Neix a Peralada (1265).  Fill d’una família normal.Fill d’una família normal.  1285 Peralada va ser destruïda pels almogàvers1285 Peralada va ser destruïda pels almogàvers i va haver d’emigrar.i va haver d’emigrar.  Va agafar part de la conquesta de MenorcaVa agafar part de la conquesta de Menorca quan tenia 20 anys.quan tenia 20 anys.  Lluita contra els francesos a la guerra de Sicília.Lluita contra els francesos a la guerra de Sicília.  1325, a València, va començar a redactar la1325, a València, va començar a redactar la Crònica, que acabà tres anys després.Crònica, que acabà tres anys després.  1336, Muntaner mor a Eivissa.1336, Muntaner mor a Eivissa.
 • 11. CrònicaCrònica  Relació personal amb tots els reis.Relació personal amb tots els reis.  Textos historiogràfics per als regnats deTextos historiogràfics per als regnats de Jaume I i Pere el Gran.Jaume I i Pere el Gran.  Escrita per ser llegida en veu altaEscrita per ser llegida en veu alta..  Els seus "oients" els sol anomenarEls seus "oients" els sol anomenar "senyors"."senyors". UtilitzantUtilitzant lala interrogació.interrogació.  Elements de la comunitat catalano-Elements de la comunitat catalano- aragonesa són: la sang, el destí comú i laaragonesa són: la sang, el destí comú i la llengua catalana.llengua catalana.
 • 12. Crònica de Pere el CerimoniósCrònica de Pere el Cerimoniós  És la quarta.És la quarta.  S’ha conservat en dues redaccions:S’ha conservat en dues redaccions: La primera es va acabar a finals deLa primera es va acabar a finals de 1382/1383.1382/1383. La segona va ser datada cap a 1385.La segona va ser datada cap a 1385.  La narració cobreix el període des delLa narració cobreix el període des del 1319 al 1369.1319 al 1369.
 • 13. Pere el CerimoniósPere el Cerimoniós  Abarca tot el seu regnat i el del seu pareAbarca tot el seu regnat i el del seu pare (Alfons el Benigne)(Alfons el Benigne)  Va escriure la Crònica a causa del desigVa escriure la Crònica a causa del desig de justificar la seva política.de justificar la seva política.
 • 14. Característiques de la CrònicaCaracterístiques de la Crònica  Escrita en forma autobiogràfica.Escrita en forma autobiogràfica.  Són records personals del rei.Són records personals del rei.  La intriga, la política, la sang freda i laLa intriga, la política, la sang freda i la crueltat.crueltat.
 • 15. FiFi – Catalina Bagur BagurCatalina Bagur Bagur – 02- 11-2010.02- 11-2010.

×