… so i soroll:
Una
experiència de
sensibilització
a l’Escola
Rosella
Lina Espel
Cesca Rodríguez-Arias
Presentació de l’Escola Rosella
El projecte:
Origen
El bloc de So i Soroll
Objectius
Filosofia del confort acústic
...
So i escola
Curs 2008/2009 Curs 2009/2010 Curs 2010/2011 Curs 2011/2012 Curs 2012/2013 Curs 2013/2014
Anys enr er e i, a
m...
Conclusions:
 El soroll és un contaminant invisible i malauradament sovint ens
adaptem a conviure amb ell.
 La vida acce...
INFORMACIÓ
SENSIBILITZACIÓ
ACTIVISME
•Conèixer la dimensió
del problema és
imprescindible.
•Identificar el grau de
toleràn...
Sensibilització vers el soroll - Shhh so i soroll una experiència de sensibilització a l'Escola
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Sensibilització vers el soroll - Shhh so i soroll una experiència de sensibilització a l'Escola

256 views
108 views

Published on

Published in: Environment
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
256
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sensibilització vers el soroll - Shhh so i soroll una experiència de sensibilització a l'Escola

  1. 1. … so i soroll: Una experiència de sensibilització a l’Escola Rosella Lina Espel Cesca Rodríguez-Arias
  2. 2. Presentació de l’Escola Rosella El projecte: Origen El bloc de So i Soroll Objectius Filosofia del confort acústic So i escola Conclusions
  3. 3. So i escola Curs 2008/2009 Curs 2009/2010 Curs 2010/2011 Curs 2011/2012 Curs 2012/2013 Curs 2013/2014 Anys enr er e i, a mida que l’ escola s’anava ampliant, el soroll al menjador també va començar a ser un greu problema. Es va començar a plantejar la necessitat d’ un aïllament acústic Pr i mer es actuacions amb alumnes de 4t a partir d’ una notícia: “Avui és el dia mundial sense soroll” Des de la ràdio de l’ escola es graven amb els alumnes vàries músiques per millorar les entrades de matí i t ar da. Als passadissos es col·loquen f ot os d’ al umnes demanant si l enci L’ escol a par t i ci pa en el pr ogr ama d’ Escol es Ver des. Inclou el tractament de la contaminació acústica comun del s seus obj ect i us. Ales aules de 4t es treballa a fons el tema del soroll, a partir del currículum de medi. Sorgeix la idea d’ adquirir un indicador acústic que ens ajudi a ser més consci ent s del s sor ol l s que gener em. S’ el abor en pi ns a l es cl asses per r ecapt ar di ner s i poder -l o compr ar No es pot materialitzar l’ adquisició de l’ aparell inicialment previst i es demana la creació d’ un prototipus més econòmic i didàctic per a l ’ escol a: l ’ Edwar d’s Ear Creació del bl oc: Shhh… so i sor ol l Els alumnes de 4t realitzen un treball de camp per identificar els punts vermells de l’ escola on es genera més sor ol l . Les concl usi ons del seu t r ebal l l es pr esent en al s companys d’escol a amb exposi ci ons or al s en pet i t gr up. Presenten també la maleta del confort acústic És una act i vi t at d’aprenent at ge- servei . TV3 s’interessa pel tema, grava a l’escola i en fa difusió en el pr ogr ama ESPAI TERRA Es demanen indicadors de soroll per a totes les aules de primària i al l l ar g del cur s es van i nst al .l ant . Apar t i r de l ’ Edwar d’s Ear es detecta que el soroll que fan les potes de taules i cadires és mol t el evat . A la reunió de delegats es planteja la necessitat de posar-hi “sabates” S’i ni ci a l a r ecer ca d’aquest s t aps. Cel ebr emel Di a Mundi al Sense Sor ol l : - una act i vi t at de mi ms (al umnes de l ’ i nst i t ut ) - -xerrada a 4t a càrrec de l ’ Eva Mi l l et , per i odi st a . L’AMPAes f a càrrec de l a despesa dels taps i es programa una activitat d’apadrinament per a col·locar-l os (al umnes gr ans aj udant al s pet i t s). S’ut i l i t za el sonòmetre per limitar el volum de la música del pat i al l l ar g de l a f est a de Car naval . Es gestiona l’intercanvi d’informació amb escol es i nt er essades en el nost r e pr oj ect e. La comissió d’Escola Verda inicia l’ elaboració d’ un DOCUMENT MARCD’ ACTUACI ONS L’ajuntament fa l’aïllament acústic del menj ador Activitat per als mestres amb GAES:
  4. 4. Conclusions:  El soroll és un contaminant invisible i malauradament sovint ens adaptem a conviure amb ell.  La vida accelerada que portem genera soroll i els infants són un col·lectiu especialment perjudicat i vulnerable.  És responsabilitat dels adults portar a terme les actuacions que siguin necessàries per combatre aquest problema.  Cal una major implicació i suport informatiu i tècnic en els centres educatius per part de les institucions :  normatives de so clares ,  diagnosis acústiques i  adequació dels espais de risc per tal de millorar el seu nivell d’aïllament acústic (menjador, gimnàs, taules…).
  5. 5. INFORMACIÓ SENSIBILITZACIÓ ACTIVISME •Conèixer la dimensió del problema és imprescindible. •Identificar el grau de tolerància acústica que tenim i ser conscients de la repercussió que té el soroll en la salut de les persones i altres animals. •Donar a conèixer la contaminació acústica. •Actuar protegint-nos i fomentant bones pràctiques. •Reivindicar la normativa corresponent. Per combatre el soroll cal:

×