Your SlideShare is downloading. ×
Mechtronic Solutions - Overview
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Mechtronic Solutions - Overview

1,097

Published on

Welcome to MSI! We are an ISO-9001:2008 Engineering and Manufacturing services company in Albuquerque, NM.

Welcome to MSI! We are an ISO-9001:2008 Engineering and Manufacturing services company in Albuquerque, NM.

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,097
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. 3801 Academy Parkway N Ne Albuquerque, NM 87109 www.m-s-i.com 505.821.4740 Mechtronic Solutions, Inc. Partnering in the Art of Innovation Confidential Property of MSI
  • 2. Confidential Property of MSI Bridging the Gap Customer has MSI partners with customer to Product Concept efficiently deliver robust Product MSI combines engineering and manufacturing to support the customer’s objectives
  • 3. Confidential Property of MSI Core Competencies and Products • Design and Prototyping ▫ Creative Engineering Team ▫ Finite Element Analysis for early design validation ▫ Fast Prototype & Production with in-house assets (CNC mills, welding, etc.) • Automated Industrial Systems ▫ Material Handling and Transfer Systems ▫ Chemical Processing Equipment • Particulate and “Whole Air” Sampling Systems ▫ Airborne systems (carried by manned and UAV systems) ▫ Ground-based systems (autonomous) • Radiation Detection Systems ▫ Remote, stand-alone, autonomous systems ▫ Integrate rad detection into other systems MSI excels at turning concepts into turnkey solutions
  • 4. Confidential Property of MSI ISO Quality System Registered to ISO 9001:2008 Scope covers engineering and manufacturing
  • 5. Confidential Property of MSI NRC Licensed • MSI licensed to “transfer, receive, posses and use” radioactive materials o License #RD459-00 o Safety Officer: Joel Turner o Secure material management system
  • 6. Confidential Property of MSI Our customers and partners include: • Advanced Steel Recovery • Cabot Superior MicroPowders • NTS • Lawrence Livermore National Labs • Los Alamos National Laboratory • Pacific Northwest National Labs • Polar HealthFirst • Qynergy • Sandia National Laboratories • Boeing • USAF • Vibrant NDT
  • 7. Confidential Property of MSI Product Development Approach
  • 8. Confidential Property of MSI MSI’s Project Flow
  • 9. Confidential Property of MSI MSI’s Engineering Team Mechanical Hardware Engineering Materials Systems Electrical Science Engineering Engineering Chemical Engineering Software
  • 10. Confidential Property of MSI Design and Analysis Design Pro REENIGNE ELECTRONICS WORKBENCH Analysis CFD - SolidWorks Flow and FEA - CosmosWorks •Thermal Refinement • Stress • Vibration • Deflection • Fluid Flow Fabrication
  • 11. Confidential Property of MSI Prototyping and Manufacturing Inspection CNC Mills and Lathes and Testing System Integration Design & Layout Fab and Assembly
  • 12. Confidential Property of MSI Examples of MSI Products/Projects: Hand-Held Radiation Detector Particulate Sampler Ultrasonic NDT System Scrap Steel Loader Whole-Air Collection System Particle Collector
  • 13. Confidential Property of MSI Example: Particulate Samplers - Airborne • ARCS (Airborne Radiological Debris Collection System) ▫ Challenge: create improved particle sampler for future Nuclear Treaty Monitoring efforts ▫ MSI Solution: Designed/prototyped new system Compact size and weight for UAV flight test Local and remote control (Iridium network) Various communication systems (Iridium network, GPS) Radiation detector (customer supplied) integrated into design
  • 14. Confidential Property of MSI Example: Particulate Samplers - Airborne • Harvester ▫ Challenge: Need reliable, large-volume particulate sampler for Nuclear Treaty Monitoring ▫ MSI Solution: Scale up ARCS technology Leverage MSI know-how for fast startup Currently being manufactured at MSI Uses radiation detection system designed by MSI
  • 15. Confidential Property of MSI Example: Particulate Samplers - Airborne • AARE ▫ Challenge: replace existing filter exchange system for Nuclear Treaty Monitoring effort ▫ MSI Solution: improved design within constraints Improved filter exchanger design Maintained Center of Gravity within +- 0.5 in Stayed within volume and mass limits
  • 16. Confidential Property of MSI Example: Whole Air Samplers – Ground based • GWACS (Ground-based whole-air sampler) ▫ Challenge: design robust whole-air sampler for long- term remote service ▫ MSI Solution: turnkey system capable of autonomous operation for extended periods
  • 17. Confidential Property of MSI Example: Whole Air Samplers – Airborne • WASP (Whole-Air Sampling Pod) ▫ Challenge: design large-scale, airborne (UAV) whole- air sampler for Nuclear Treaty Monitoring ▫ MSI Solution: Design and produce technology demonstrator that fits on UAV Below weight limit and within power budget Local and remote control (Iridium network with GPS) Designed, fabricated, assembled and tested by MSI From “clean sheet” to Technology Demonstrator In 9 months
  • 18. Confidential Property of MSI Example: Radiation Detectors • DGRS (Directional Gamma Radiation Sensor) ▫ Challenge: Need system to “guide” platforms to best sampling location ▫ MSI Solution: Designed detector array for real-time simultaneous analysis of: Counts (for direction) Energy (for species)
  • 19. Confidential Property of MSI Example: Radiation Detectors • Firefly ▫ Challenge: Need compact detector with ultra-low power consumption ▫ MSI Solution: Designed and produced units that run on small battery for extended periods MSI-designed power management system = low power usage Custom circuit boards for signal processing and power management MSI managed process from concept to product Fully documented manufacturing process available for customer Development Prototyping Fixturing Calibration Production
  • 20. Confidential Property of MSI Example: Turnkey non-destructive test system • Vibrant ▫ Challenge: design/fab streamlined system for rapid part testing and segregation ▫ MSI Solution: worked with Vibrant to create simple system package and integrate with pick/place unit for part segregation Compact and portable unit design Simple user interface Pick and place system leverages COTS to reduce costs and simplify MRO
  • 21. Confidential Property of MSI Example: Industrial Automation • FASTek – Scrap Steel Loader ▫ Challenge: Reduce time and effort to load scrap steel into container (baseline 3 hrs, 2 people, 1 forklift) ▫ MSI Solution: Patented design achieved 10x increase in productivity 9 months from concept to product Cycle time reduced to 15 min Improved safety and quality Eliminated damage to containers Real-time data logging and reporting Data accessible by web or cell phone #1 thru #15 delivered and operating #16 thru #21 in production 55’ L x 9’ W x 15’H 95,000 lbs
  • 22. Confidential Property of MSI Example: Industrial Automation • FASTek - MOBILE ▫ Challenge: Create mobile FASTek system to service small scrap yards, add radiation detection system ▫ MSI Solution: Delivered mobile unit that can accommodate a variety of environments and hazards Same capabilities and capacity as “fixed” unit Mountable to standard diesel trucks for simple and fast relocation Hydraulic leveling feet for uneven surfaces Radiation detectors added to catch “dirty” scrap before loaded into container
  • 23. Confidential Property of MSI www.advancedsteel.com/video/fastek.html
  • 24. Confidential Property of MSI Example: Industrial Automation • Chemical Processing- Spray Pyrolysis Unit ▫ Challenge: Automate operation and improve equipment design for chemical processing unit ▫ MSI Solution: Streamlined design for faster maintenance and repair, fully automated system Automated system: Increased productivity by >2x Improved product quality, data reliability Improved safety, reduced likelihood of incident New design: Reduced clean/maintenance time by 25% Improve uptime and reliability Reduced time to train new operators
  • 25. Confidential Property of MSI NQA-1 Program MSI working towards NQA-1: • Leveraging MSI’s certified ISO-9001 program to build NQA-1 program • Participating in OSHA/SHARPS safety program
  • 26. Confidential Property of MSI Contract Vehicles • GSA Schedule #GS23F0018R ▫ Professional Engineering Services (PES) • Standard Fixed Price and T&M* • Contract Purchase Agreement • P-Card *CPFF compliant accounting system
  • 27. Confidential Property of MSI Awards • Sandia Strategic Supplier • New Mexico Flying 40* – 2004 through 2008 *NM companies with highest year over year revenue growth • Maxie Anderson Small Business – 2006 • C. Paul Robinson Award – 2005 • Sandia Labs Meritorious Achievement – 2004
  • 28. Confidential Property of MSI Why partner with MSI? • MSI adds engineering and manufacturing perspective to the entire product development life cycle • MSI provides full-service engineering and prototyping capabilities for rapid product development • MSI’s goal is to create long-term relationships with customers based on performance and trust

×