Pla de l'esport escola segimon comas

493 views

Published on

ESCOLA SEGIMON COMAS
PLA ESPORTIU DE CENTRE

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
493
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pla de l'esport escola segimon comas

 1. 1. ESCOLA SEGIMON COMASPLA ESPORTIU DE CENTRE
 2. 2. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORT 1. DADES DE LESCOLA ............................................................................................ 2 2. INTRODUCCIÓ .......................................................................................................2 3. DEFINICIÓ I CARACTERÍSTIQUES DE LESCOLA ............................................... 4 4. RELACIONS DEL PEC AMB EL PROJECTE ESPORTIU (PES) ............................ 5 5. DIAGNOSI .............................................................................................................. 5 6. OBJECTIUS DEL PROJECTE ESPORTIU ............................................................ 7 7. ORGANITZACIÓ DE LES ACTIVITATS ESPORTIVES .......................................... 7 8. LA COORDINACIÓ ESPORTIVA AL CENTRE ....................................................... 8 9. CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LES ACTIVITATS ESPORTIVES ESCOLARS I EXTRAESCOLARS ........................................................................... 9 10. OFERTA DACTIVITATS REALCIONADES AMB EL PROJECTE EDUCATIU ... 10 11. ACTUACIONS COMPLEMENTÀRIES PER A LADQUISICIÓ DHÀBITS SALUDABLES ....................................................................................................... 12 12. AVALUACIÓ DEL PROJECTE ESPORTIU DE CENTRE ................................... 13 1. DADES DE LESCOLA NOM DEL CENTRE: Escola Segimon Comas CODI: 08027249 ADREÇA: C/ Mestre Quer, 11 POBLACIÓ: Sant Quirze de Besora COMARCA: Osona CODI POSTAL: 08580 TELÈFON: 93 855 03 97 E-mail: ceipsegimoncomas@xtec.cat NOMBRE DUNITATS: 10 -3 unitats Educació Infantil i 7 unitats Educació Primària- NOMBRE DALUMNES. 211 (curs 2011/12) NOMBRE DE PROFESSORS PLANTILLA CURS 2011/12: 16,75 DELEGACIÓ TERRITORIAL: Catalunya Central INSPECTOR: Sr. Josep Roca Carrió 2. INTRODUCCIÓAquest document forma part de les concrecions que desenvolupem com a escola dinsdel Projecte Educatiu de Centre dins lapartat de ladquisició dhàbits saludables queajudin als alumnes a créixer duna manera equilibrada. Lesport és una activitat física
 3. 3. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORTque permet als alumnes assolir un benestar personal a partir de conèixer el propi cos igaudir de la pràctica dactivitats esportives que ajuden a millorar la capacitat derelacionar-se amb els altres, fomenta lesforç personal i la constància.La complementarietat de les activitats escolars amb les extraescolar és un factor clauper lèxit del nostre projecte. Lactivitat física és un hàbit molt saludable però no nhi haprou en fer-la només en horari escolar, hi ha dhaver una continuïtat fora lhorariescolar per tal de potenciar lhàbit i aconseguir, conjuntament amb altres hàbitssaludables, un estil de vida actiu i saludable. El Govern de la Generalitat de Catalunya va creure necessària la impulsió del PlaCatalà de lEsport a lEscola en base a lanàlisi duna sèrie de circumstàncies entre lesquals podem destacar les següents: Índex molt reduït de participació de lalumnat en lesport escolar. Increment dels hàbits sedentaris i dobesitat en la població infantil i juvenil. Demanda social creixent en matèria de salut i benestar. Els centres adherits al pla comptem amb la seva filosofia i intentem aconseguir elsobjectius proposats. El Pla pretén posar a labast de tots els alumnes de primària i secundària lapràctica dactivitats físiques i esportives, aprofitar el gran potencial daquestesactivitats per contribuir a la formació personal i cívica dels nostres infants.Més concretament, podem destacar els objectius següents: Incrementar la participació en activitats físiques i esportives en horari no lectiu delalumnat dels centres educatius de primària i de secundària, amb una incidènciaespecial en el col·lectiu de noies. Aprofitar el gran potencial educatiu i formatiu de les activitats físiques i esportives,cercant la participació per damunt de la competitivitat. Potenciar la funció integradora i de cohesió social de lesport escolar, facilitantlaccés de tots els nens i nenes a la pràctica esportiva escolar, i en especial delsnouvinguts.
 4. 4. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORT Contribuir mitjançant la pràctica esportiva a la formació en valors com la tolerància,el respecte als altres i a les regles, la confiança en un mateix, lesforç de superació,lautocrítica, lautonomia, la capacitat de decisió, lautogestió, la cooperació, el treballen equip, entre daltres. Fomentar la pràctica regular dactivitats físiques i esportives i ladquisició dhàbitssaludables que contribueixin a un millor benestar. Formar joves en els valors ciutadans mitjançant la seva participació activa en lagestió de les associacions esportives escolars de nova creació.ibuir a la formació personal i cívica dels nostres infants.3. DEFINICIÓ I CARACTERÍSTIQUES DE LESCOLAL’Escola Segimon Comas és l’escola pública de Sant Quirze de Besora. Junts nens inenes, mestres, famílies i poble oferim un servei adreçat a tots els infants de 3 a 12anys.Estem orgullosos de formar part d’aquesta comunitat educativa perquè som unainstitució rica, viva i amb molta il·lusió per portar endavant els nostres projecteseducatius.Venim d’una llarga trajectòria on tothom ha deixat el seu granet de sorra i ara enspertoca a nosaltres escriure unes pàgines més de la història de la nostra escola.Som allò que volem perquè treballem junts colze a colze per aconseguir un únicprojecte sòlid, real i vinculat al nostre entorn més proper.Volem transmetre als nostres nens i nenes els hàbits i valors que els seran útils perser ciutadans d’una societat que cada vegada demana més d’un mateix.Desitgem fomentar amb el nostre dia a dia la cultura de l’esforç per aconseguir elspropis objectius i els de la col·lectivitat, l’estimació dels uns envers els altres, la lluitaper una societat més preparada emocionalment.La llengua i l’entorn són eixos claus del nostre projecte de centre. Nens i nenes quevaloren la seva llengua, estimen el seu país i la seva cultura esdevindran en un futurproper persones capaces de valorar el món global que ens toca viure i onl’aprenentatge de moltes llengües és un element clau.Sostenibilitat, reutilització i reciclatge són conceptes que tenim presents en eldesplegament del nostre currículum.La implicació de l’escola en projectes TAC (Tecnologies de lAprenentatge i elConeixement) ja fa temps que és una realitat a l’escola i que creix pas a pas perquèvivim en una societat on les tecnologies són una prioritat i un repte que no volemdeixar de banda. Els hàbits saludables i lesport formen part del nostre currículum i elscompartim com a objectius descola amb tota la comunitat educativa.
 5. 5. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORTAtendre la diversitat de cada un de nosaltres és prioritari per portar a terme onespràctiques educatives. Tots tenim les nostres necessitats i hem de ser capaços dediagnosticar-les, definir-les i prendre les actuacions més encertades per avançar.Comptem amb un equip de mestres que desenvolupen la seva tasca d’ensenyar aaprendre dia a dia, un Consell Escolar dinàmic i amb ganes d’assumir el repte devetllar per una escola de qualitat, una AMPA que impulsa noves iniciatives i dónasuport al projecte educatiu, un Ajuntament que s’implica en les millores del procéseducatiu i les infrastructures per portar-lo a terme, uns serveis educatius que reforcenl’actuació del centre i un grup ampli de persones vinculades a l’escola disposades adonar el seu cop de mà.És per aquest motiu que creiem que som rics en potencial humà i per aquest motiupensem que com a escola tenim la sort de poder compartir un temps junts que ensfarà créixer a tots com a persones.4. RELACIONS DEL PEC AMB EL PROJECTE ESPORTIU (PES)El PEC és el projecte que ens defineix com a centre i expressa les nostres intencionseducatives a nivell general. A partir del PEC es despleguen els documents de centreque regulen lescola. El Projecte Esportiu és el document marc que desglossa elsobjectius generals del PEC i planteja les concrecions a portar a terme per la comunitateducativa.Anualment en el Pla Anual de Centre es concreten el objectius a assolir cada cursescolar, les actuacions a portar a terme i es porta a terme una avaluació a partirdindicadors de progrés que ajudin a abastar els objectius formulats en el PLEC.La difusió daquests documents i les fites que volem assolir a la comunitat educativaés un eix clau per assolir èxit amb la participació de tothom i consolidar els objectiusassolits.5. DIAGNOSI El Pla Català de l’Esport Escolar, es va iniciar l’any 2007. Des de linici fins almoment actual hi ha hagut un augment dactivitats i en conseqüència un augment departicipants. Sha ampliat loferta dactivitats on la participació femenina hi té un paperimportant i shan proposat diferents esports que els nens i les nenes es poden trobara nivell municipal.
 6. 6. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORT Equipaments esportius i recursos materials: l’escola no disposa de cap instal·laciópròpia dins del recinte escolar, conseqüentment s’ha de fer servir les instal·lacions queens proporciona el municipi. El municipi ens cedeix el pavelló situat a uns 80 mts. aproximadament de l’escola iel material que s’utilitza per realitzar part de les activitats extraescolars és el que es faservir a les hores d’educació física de primària i secundària. No totes les activitats es realitzen en el mateix poble, els alumnes que practiquennatació, s’han de desplaçar a un altre municipi, ja que no es disposa de piscinacoberta. Recursos humans: l’AMPA i la mestra d’educació física creuen convenient que,les persones que portaran a terme la tasca de monitoratge, han de tenir elsconeixements necessaris per poder realitzar amb èxits les activitats proposades iassolir els objectius. Per aquest motiu, les monitores que realitzen les activitats demultiesports són estudiants de CAFE, per tant estudien les diferents disciplines delsesports i així les poden aplicar a nivell escolar. Les i els monitors de natació sóntècnics esportius, la monitora de patinatge fa molts anys que exerceix i pot oferir alsalumnes una gran varietat d’exercicis. La monitora de hip hop és alumna de CAFE ifora de l’horari escolar, practica el hip hop per poder transmetre els seusconeixements als alumnes d’extraescolar. Recursos econòmics: l’AMPA disposa de la subvenció del Pla Català de l’Esportper poder oferir les activitats extraescolars més econòmiques. Anàlisi de l’oferta actual: cada any es proposa ampliar l’oferta esportiva per donarals nens i nenes l’oportunitat d’escollir la millor activitat que s’ajusta amb ells i elles. Tenint present que a nivell municipal està molt arrelat el futbol, l’escola ha intentatpotenciar altres esports com: la natació, el patinatge i el hip hop, aquests a nivell mésespecífic i pels nens i nenes que volen conèixer un ventall més ampli d’esports, tenenl’oportunitat de fer-ho a multiesports. A l’inici de curs també es va proposar l’activitatde bàsquet i hoquei, però no es va poder dur a terme ja que la demanda era mínima.
 7. 7. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORT A més de les activitats extraescolar de lescola, la mestra deducació físicatransmet la informació de totes les activitats puntuals que es duen a terme a nivellcomarcal, com pot ser el cros escolar, lart del cos, jornades esportives de bàsquet,duatlons , etc. Qui pot i li agrada realitzar activitat física és un bon moment per fer-ho.Aquestes es realitzen generalment en caps de setmana.6. OBJECTIUS DEL PROJECTE ESPORTIU Reconèixer la pràctica regular d’esport i d’activitat física com una forma vàlida demillora de la salut individual i col·lectiva. Participar i gaudir dels diferents esports i activitats físiques, tot cercant la participacióper damunt de la competitivitat. Practicar diferents activitats físiques i esportives, tant recreatives com en l’àmbit de lacompetició, mostrant capacitat d’esforç, solidaritat, responsabilitat, col·laboració itolerància pel grup, els companys/es, els adversaris o altres participants. Conèixer i acceptar les normes dels jocs i esports així com també respectar elmaterial, les instal·lacions i el medi natural. Afermar els hàbits de cura i salut corporal a l’escola. Incrementar el nombre d’ofertes.7. ORGANITZACIÓ DE LES ACTIVITATS ESPORTIVES Les activitats físiques en horari escolar les organitza la mestra d’educació físicad’acord amb el currículum. Distribueix els diferents continguts a treballar durant tot elcurs. Segons el contingut es plantegen dues o tres unitats didàctiques per dur a termei aconseguir els objectius proposats. La sessió d’activitat física té l’estructura següent: 1. Breu presentació de les activitats a treballar en aquellasessió. 2. Breu tasca d’activació per a activar el to muscular
 8. 8. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORT3. Una part principal on es procurarà aprofundir en els objectius d’aquella sessió i queesdevindrà la part que ocuparà més temps. 4. Una activitat més calmada de tornada a la calma que servirà per adisminuir el to muscular i donar per acabada la sessió. Aquesta estructura de les sessions s’adequa als criteris presents a la resolucióVCP/3989/2010 publicades al DOGC el 10 de desembre per la qual es dóna publicitata les directrius per al desenvolupament de l’esport escolar fora de l’horari escolar,daquesta manera es dóna continuïtat a lorganització de lescola fora del centreescolar. Les activitats físiques en horari extraescolar les organitza la SEE de l’AMPAconjuntament amb la mestra d’educació física i amb laprovació del Consell Escolar. Ainici de curs, s’organitza una reunió per proposar activitats esportives que es podriendur a la pràctica al llarg del curs. Quan els/les alumnes s’han incorporat al centre se’lsinforma de totes les activitats extraescolars que poden fer. Segons la demanda departicipació, les activitats es duen a terme o no, donant l’oportunitat de canviard’activitat.8. LA COORDINACIÓ ESPORTIVA AL CENTRE A l’escola la figura del coordinador del PCEE rau en el mestre d’educació física.Les tasques i responsabilitats que porta a terme, algunes conjuntament amb el suportde lAMPA, són les següents: Redactar i actualitzar el projecte Esportiu de Centre escolar. Incloure PES en el projecte educatiu i en la programació general anual del centre. Sensibilitzar a la comunitat educativa per la pràctica regular dactivitat física. Assistir a les reunions del consell esportiu i a les del Pla Català de lEsport a lescola. Elaborar i distribuir temporalment loferta dactivitats esportives del centre. Coordinar lús dels equipaments esportius escolars dins i fora de lhorari lectiu.
 9. 9. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORT Vetllar pel bon estat de les instal·lacions i el material, així com per la seguretat delsparticipants. Difondre les activitats esportives del projecte esportiu i implicar a la comunitat escolar(alumnat, famílies, ...) Distribuir els recursos econòmics destinats al pressupost del centre entre lesactivitats relacionades amb el PES. Elaborar linforma memòria de PCEE.9. CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LES ACTIVITATS ESPORTIVESESCOLARS I EXTRAESCOLARS La Secció Esportiva de lAMPA acorda, segons la resolució VCP/3989/2010publicades al DOGC el 10 de desembre per la qual es dóna publicitat a les directriusper al desenvolupament de l’esport escolar fora de l’horari escolar:Les sessions de treball seguiran sempre una mateixa estructura: . Breu presentació de les activitats a treballar en aquella sessió . Breu tasca d’activació per a activar el to muscular . Una part principal on es procurarà aprofundir en els objectius d’aquellasessió. . Una activitat més calmada de tornada a la calma.Es procurarà també que les activitats siguin el més variades possible, de manera quedins duna mateixa unitat didàctica o joc esportiu les activitats siguin ben diverses.Lobjectiu que es pretén aconseguir és que els alumnes sadonin de lampli ventall depossibilitats que permet lactivitat física dins dun mateix esport o joc esportiu.Els monitors/es i les mestres deducació física a les escoles procuraran transmetre elmissatge de la importància de lactivitat física constant i regular per a aconseguir unaforma física saludable.Sintenta des de la SEE que totes les activitats extraescolars que soferta siguin elmàxim de motivadores pels nostres alumnes.
 10. 10. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORTSerà també molt important, aprofitar lactivitat física i lesport per donar valors percréixer com a persones i com a ciutadans del món. I aquests valors que hauríem detreballar entre tots els mestres i monitors dextraescolars relacionats o no amblactivitat física són els següents: Respecte i companyarisme vers els monitors, mestres i companys i companyes ambqui compartim lespai esportiu i educatiu, i també vers els nostres possibles adversarisen una competició. Foment de lauto superació i de l’esforç personal per a assolir els objectius personalsque cadascú es marca. Foment del treball cooperatiu i en equip per assolir l’èxit col·lectiu i fomentar aixítambé l’esperit de grup. Respecte vers el material i les instal·lacions on es realitzen les activitats físiques. Fomentar l’hàbit de la higiene personal d’una manera global, incloent-hi els hàbitalimentaris, la correcta indumentària per a la pràctica esportiva, la importància de lahidratació i la higiene diària i sobretot desprès de realitzar activitat física. Valorar l’entorn que ens ofereix lescola per fer activitat física.10. OFERTA DACTIVITATS REALCIONADES AMB EL PROJECTE EDUCATIU Al llarg de tot el curs i dins de lhorari lectiu, es realitzen diferents activitatsesportives, tals com: Les sessions deducació física. Activitats dins del projecte interdisciplinari del centre Activitats puntuals per celebracions: el dia sense paper, castanyada, festa final decurs, ... Sortides a peu per lentorn. Organització dactivitats físiques i esportives dirigides durant les hores desbarjo.
 11. 11. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORT En horari extraescolar, es realitzen les activitats següents, aquestes sóncontínues. Activitats curs 2011-2012:Educació infantil: p3, p4 i p5Dilluns de 5:00 a 6:00h piscinaDimecres de 5:00 a 6:00h multiesportsDivendres de 5:00 a 6:00h iniciació al patinatgeEducació Primària (de 1r a 6è)Dimecres de 5:00 a 6:00h multiesports 1r i 2nDimecres de 6:00 a 7:00h multiesports 3r a 6èDijous de 5:00 a 6.00h hip hop 1r grupDijous de 6:00 a 7:00h hip hop 2n grupDijous de 6:00 a 8:00h piscinaDivendres de 5:00 a 6:00h iniciació al patinatgeDivendres de 6:00 a 7:00h patinatge artístic A part de les propostes contínues, aquest any hi ha hagut força participació en lescurses de cros escolar organitzades pel consell i amb lajut de les diferents ampasdels pobles participants. Aquesta activitat consta de 8 curses que es duen a termeentre els mesos doctubre i abril, es considera una activitat discontínua. Al municipi, amb la col·laboració de lajuntament, es va realitzar la cursa de SantSilvestre pels nens i nenes dinfantil i primària. Activitat puntual que va aconseguirmolta participació. Els/les alumnes interessats a participar en esdeveniments esportius daltresmunicipis han pogut realitzar un nombre important dactivitats, ja que les informacions
 12. 12. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORTrebudes per part del consell o altres escoles i entitats shan transmès al llarg de tot alcurs per part de mestra deducació física i al taulell informatiu de lescola.11. ACTUACIONS COMPLEMENTÀRIES PER A LADQUISICIÓ DHÀBITSSALUDABLES Lactivitat física per si, és un hàbit saludable però no podem deixar de banda altreshàbits que ajuden a portar un estil de vida més saludable. Lescola forma part delprojecte de la fruita, fomenta lhàbit de menjar fruita cada setmana. Altres estratègiesper difondre hàbits i estils de vida saludables podrien ser:a. Assegurar que lalimentació que ofereix lescola en els menjadors escolars, siguiequilibrada, variada i que cobreixi les necessitats energètiques diàries de lalumnatb. Desenvolupar en el període del menjador altres hàbits saludables associats: higienebucal havent dinat, respecte del temps de digestió, promoció de leducació nutricional.c. Oferir a les famílies educació nutricional per aconseguir que els hàbits saludablesdalimentació continuïn a casad. Penjar als diferents espais del centre educatiu panells informatius sobre comadquirir hàbits posturals correctes: com asseures en les cadires de laula, comasseures davant de lordinador a la sala dinformàtica, etc.e. Penjar al centre, pòsters amb una informació molt visual sobre temes relacionatsamb la salut i lactivitat física.f. Recomanar la utilització del transport a peu, amb bicicleta o en patins per aldesplaçament de lalumnat a lescola o institut per al foment dun estil de vida actiu.g. Afegir en un lloc proper a la farmaciola del centre, un protocol de primers auxilisamb indicacions clares per dur a terme les primeres actuacions enfront duna lesió(per exemple, laplicació de gel després duna contusió o una torcedura) mentre arribalatenció sanitària corresponent.
 13. 13. ESCOLA SEGIMON COMAS PLA CATALÀ ESCOLAR DE LESPORTh. Tenir a la disposició del centre a més, una farmaciola mòbil per atendre lesions quepoden produir-se sobretot practicant activitat física, sense necessitat que elprofessorat o el tècnic esportiu abandoni lespai de pràctica.I. Vetllar per un ús adequat de les motxilles escolars informant a lalumnat del pesrecomanat, com portar-la, col·locació de taquilles al centre, etc.j. Redactar articles curts amb consells pràctics sobre temes relacionats amb la salut:com desdejunar de forma correcta, com hidratar-se abans, durant i després delexercici, com carregar pesos, com carregar les motxilles, com dur a terme lestasques domèstiques de forma saludable, etc. Aquest material pot ser utilitzat a leshores de guàrdia, quan hi ha una guàrdia imprevista i el professor que falta no deixatasca.k. Centralitzar les mesures exposades anteriorment i moltes altres al web, el blog, etc.del centre escolar amb enllaços a altres pàgines on trobar més consells per portar unavida sana i saludable. 12. AVALUACIÓ DEL PROJECTE ESPORTIU DE CENTREA partir dindicadors davaluació que anirem concretant a cada Pla Anual i incidiran enel control del seu desenvolupament i en les propostes de millora- Sant Quirze de Besora, 30 de juny de 2012

×