Gurindam dua belas

2,098 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,098
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
49
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Gurindam dua belas

  1. 1. GURINDAM DUA BELAS Raja Ali HajiPasal I Bersungguh-sungguh engkau memeliharakan tangan,Barang siapa tiada memegang agama, daripada segala berat dan ringan.sekali-kali tiada boleh dibilangkan nama. Apabila perut terlalu penuh,Barang siapa mengenal yang empat, keluarlah fiil yang tiada senonoh.maka ia itulah orang marifat. Anggota tengah hendaklah ingat,Barang siapa mengenal Allah, di situlah banyak orang yang hilang semangat.suruh dan tegahnya tiada ia menyalah. Hendaklah peliharakan kaki,Barang siapa mengenal diri, daripada berjalan yang membawa rugi.maka telah mengenal akan Tuhan yang bachri.Barang siapa mengenal dunia,tahulah ia barang yang teperdaya. Pasal IVBarang siapa mengenal akhirat, Hati kerajaan di dalam tubuh,tahulah ia dunia mudarat. jikalau zalim segala anggota pun rubuh. Apabila dengki sudah bertanah,Pasal II datanglah daripadanya beberapa anak panah.Barang siapa mengenal yang tersebut, Mengumpat dan memuji hendaklah pikir,tahulah ia makna takut. di situlah banyak orang yang tergelincir.Barang siapa meninggalkan sembahyang, Pekerjaan marah jangan dibela,seperti rumah tiada bertiang. nanti hilang akal di kepala.Barang siapa meninggalkan puasa, Jika sedikitpun berbuat bohong,tidaklah mendapat dua termasa. boleh diumpamakan mulutnya itu pekong.Barang siapa meninggalkan zakat, Tanda orang yang amat celaka,tiadalah hartanya beroleh berkat. aib dirinya tiada ia sangka.Barang siapa meninggalkan haji, Bakhil jangan diberi singgah,tiadalah ia menyempurnakan janji. itulah perampok yang amat gagah. Barang siapa yang sudah besar,Pasal III janganlah kelakuannya membuat kasar.Apabila terpelihara mata, Barang siapa perkataan kotor,sedikitlah cita-cita. mulutnya itu umpama ketor.Apabila terpelihara kuping, Di mana tahu salah diri,khabar yang jahat tiadalah damping. jika tidak orang lain yang berperi.Apabila terpelihara lidah,niscaya dapat daripadanya faedah.
  2. 2. Pasal V Apabila kita kurang siasat, itulah tanda pekerjaan hendak sesat.Jika hendak mengenal orang berbangsa,lihat kepada budi dan bahasa. Apabila anak tidak dilatih, jika besar bapanya letih.Jika hendak mengenal orang yang berbahagia,sangat memeliharakan yang sia-sia. Apabila banyak mencela orang, itulah tanda dirinya kurang.Jika hendak mengenal orang mulia,lihatlah kepada kelakuan dia. Apabila orang yang banyak tidur, sia-sia sahajalah umur.Jika hendak mengenal orang yang berilmu,bertanya dan belajar tiadalah jemu. Apabila mendengar akan khabar, menerimanya itu hendaklah sabar.Jika hendak mengenal orang yang berakal,di dalam dunia mengambil bekal. Apabila mendengar akan aduan, membicarakannya itu hendaklah cemburuan.Jika hendak mengenal orang yang baikperangai, Apabila perkataan yang lemah-lembut,lihat pada ketika bercampur dengan orang lekaslah segala orang mengikut.ramai. Apabila perkataan yang amat kasar, lekaslah orang sekalian gusar.Pasal VI Apabila pekerjaan yang amat benar,Cahari olehmu akan sahabat, tidak boleh orang berbuat onar.yang boleh dijadikan obat.Cahari olehmu akan guru, Pasal VIIIyang boleh tahukan tiap seteru. Barang siapa khianat akan dirinya,Cahari olehmu akan isteri, apalagi kepada lainnya.yang boleh menyerahkan diri. Kepada dirinya ia aniaya,Cahari olehmu akan kawan, orang itu jangan engkau percaya.pilih segala orang yang setiawan. Lidah yang suka membenarkan dirinya,Cahari olehmu akan abdi, daripada yang lain dapat kesalahannya.yang ada baik sedikit budi. Daripada memuji diri hendaklah sabar, biar pada orang datangnya khabar.Pasal VII Orang yang suka menampakkan jasa, setengah daripadanya syirik mengaku kuasa.Apabila banyak berkata-kata,di situlah jalan masuk dusta. Kejahatan diri sembunyikan, kebaikan diri diamkan.Apabila banyak berlebih-lebihan suka,itulah tanda hampirkan duka. Keaiban orang jangan dibuka, keaiban diri hendaklah sangka.
  3. 3. Pasal IX Hendaklah berjasa, kepada yang sebangsa.Tahu pekerjaan tak baik tetapi dikerjakan,bukannya manusia yaitulah syaitan. Hendaklah jadi kepala, buang perangai yang cela.Kejahatan seorang perempuan tua,itulah iblis punya penggawa. Hendaklah memegang amanat, buanglah khianat.Kepada segala hamba-hamba raja,di situlah syaitan tempatnya manja. Hendak marah, dahulukan hujjah.Kebanyakan orang yang muda-muda,di situlah syaitan tempat bergoda. Hendak dimulai, jangan melalui.Perkumpulan laki-laki dengan perempuan,di situlah syaitan punya jamuan. Hendak ramai, murahkan perangai.Adapun orang tua yang hemat,syaitan tak suka membuat sahabat. Pasal XIIJika orang muda kuat berguru,dengan syaitan jadi berseteru. Raja mufakat dengan menteri, seperti kebun berpagarkan duri.Pasal X Betul hati kepada raja,Dengan bapa jangan durhaka, tanda jadi sebarang kerja.supaya Allah tidak murka. Hukum adil atas rakyat,Dengan ibu hendaklah hormat, tanda raja beroleh inayat.supaya badan dapat selamat. Kasihkan orang yang berilmu,Dengan anak janganlah lalai, tanda rahmat atas dirimu.supaya boleh naik ke tengah balai. Hormat akan orang yang pandai,Dengan isteri dan gundik janganlah alpa, tanda mengenal kasa dan cindai.supaya kemaluan jangan menerpa. Ingatkan dirinya mati,Dengan kawan hendaklah adil, itulah asal berbuat bakti.supaya tangannya jadi kafill. Akhirat itu terlalu nyata, kepada hati yang tidak buta.
  4. 4. Keterangan : Bakhil ; kikir atau pelit Balai : rumah tempat menanti raja (di antara kediaman raja-raja) Bachri : hal mengenai lautan (luas) Berperi : berkata-kata Cindai : kain sutra yang berbunga-bunga Damping : dekat, karib, atau akrab Fi’il : tingkah laku, perbuatan Hujjah : tanda, bukti, atau alasan Inayat : pertolongan atau bantuan Kafill : majikan atau orang yang menanggung kerja Kasa : kain putih yang halus Ketor : tempat ludah (ketika makan sirih), peludahan Ma’rifat : tingkat penyerahan diri kepada Tuhan yang setahap demi setahap sampai pada tingkat keyakinan yang kuat Menyalah : melakukan kesalahan Mudarat : sesuatu yang tidak menguntungkan atau tidak berguna Pekong : (pekung) penyakit kulit yang berbau busuk Penggawa : kepala pasukan, kepala desa Perangai : sifat batin manusia yang mempengaruhi segenap pikiran dan perbuatan Senonoh : perkataan, perbuatan, atau penampilan yang tidak patut (tidak sopan) Tegah : menghentikan Teperdaya : tertipu Termasa : tamasya

×