Your SlideShare is downloading. ×
16662433 Teknik Main Sambil Belajar
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

16662433 Teknik Main Sambil Belajar

27,528
views

Published on

Published in: Travel, News & Politics

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
27,528
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1,024
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. TEKNIK MAIN sambil belajar DI SEDIAKAN OLEH: MUHAMAD NIZAM SUID AHMAD FIRDAUS
 • 2. TEKNI K Kemahiran guru dalam pengelolaan & pelaksanaan kaedah mengajar dalam sesuatu aktiviti P & P. BERMA IN Bermain adalah satu teknik mengajar yang memberi peluang kepada murid-murid melakukan aktiviti berpura-pura di bawah keadaan terkawal.
 • 3. Teknik main sambil belajar  Teknik main sambil belajar adalah aktiviti yang dijalankan secara spontan yang membawa kepada pembelajaran.  Main merupakan ekspresi kendiri yang kreatif dan perkembangannya paling jelas pada peringkat kanak-kanak. Kanak-kanak akan mencari pengetahuan dengan kaedah permainan
 • 4. Ciri - ciri PENTING a) Antara jenis-jenis permainan dalam pengajaran- pembelajaran ialah manipulatif, fizikal dan permainan bahasa b) Permainan manipulatif termaksuk teka-teki, jadual bernombor, domino, catur dan congak. c) Permainan fizikal dalam pendidikan jasmani di mana daya fizikal digunakan dalam pergerakan, kordinasi, kecekapan, dan kemahiran fizikal. d) Permainan bahasa dimana aktiviti pengajaran- pembelajaran bahasa  mengandungi unsur bermain dengan menggunakan bahan-bahan dan daya kreativiti pelajar untuk mewujudkan suasana belajar yang menyeronokkan dan bermakna e) Kebaikan teknik ini ialah merangsangkan motivasi belajar kesan daripada keseronokkan bermain f) Ia juga mengembangkan daya imaginasi untuk
 • 5. LANGKAH-LANGKAH v Perancangan – penentuan jenis aktiviti/permainan, peraturan permainan/ masa permainan. v Permulaan – penerangan tujuan/peraturan/cara/masa permainan. v Permainan – murid2 bermain/guru mengawas, memerhati & membimbing. v Penilaian – guru menilai hasil permainan. v Perbincangan – guru membimbing murid2 membuat rumusan. v Penutupan – murid2 mencatat rumusan/kutip & simpan alat permainan.
 • 6. CONTOH AKTIVITI q Guru menunjukkan dan menyebut huruf- huruf vokal (a,e,i,o,u) yang berbentuk 3 dimensi bersama kanak-kanak. a e i o u
 • 7. q Kanak-kanak diletakkan dalam 5 kumpulan. q Guru mengagihkan kad perkataan (pisang, betik, tembikai, rambutan dan durian) kepada setiap kumpulan. q Satu kumpulan dikehendaki menyatakan ciri-ciri buah yang diwakili. Contoh : durian-mempunyai duri, isi berwarna kuning, dan berbentuk bulat. Kanak-kanak yang lain diminta untuk meneka buah tersebut.
 • 8. q Kemudian, ahli kumpulan tersebut menunjukkan kad perkataan kepada kelas. Guru dan pelajar bersoal jawab tentang huruf vokal yang terdapat dalam perkataan tersebut. q Langkah 4 dan 5 diulang dengan kumpulan yang lain.
 • 9. KeSiMPuL aN Terdapat banyak pendekatan teknik yang boleh digunakan oleh guru semasa P & P. Guru bebas memilih teknik yang hendak digunakan kerana tiada 1 pendekatan, kaedah dan teknik yang spesifik semasa proses P & P. Pemilihan ini mestilah secara kreatif agar kanak-kanak memperoleh pengalaman yang berguna.