Újmédia az oktatásban
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Újmédia az oktatásban

on

 • 211 views

Prezentáció

Prezentáció

Statistics

Views

Total Views
211
Views on SlideShare
211
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Újmédia az oktatásban Újmédia az oktatásban Presentation Transcript

 • Készítette: Magda Máté Szak: rekreáció és egészségfejlesztés ÚJMÉDIA AZ OKTATÁSBAN ÉS ALKALMAZÁSAI
 • Története  A web 2.0 fogalmat Tim O’Really-nek, ám Dale Daugherty és Craig Line említették egy közös előadásukban .  Tim O’Really inkább üzleti forradalmat látott benne.  Tim Barners – Lee, a mai internet atyja megkérdőjelezte, hogy a web2-es alkalmazások az ember számára vajon hoztak – e tényleges újdonságot, mivel sokuk a web kezdete óta létezik.
 • Web 2.0 fogalma  A web 2.0 mindazon második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek a közösségre, és/vagy a tartalommegosztásra épülnek.  A felhasználók maguk készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit.  Ezen új-generációs portálok egyaránt a felhasználók kommunikációjátkapcsolatrendszerét veszik célba. View slide
 • Dr. Forgó Sándor véleménye  „Az Új Média a hálózati multimédiás, interaktív (egyéni és közösségi cselekvési formákon alapuló) online megoldásokon túlmenően a mobiltelefonos (celluláris) és a digitális műsorszórás révén létrejött interaktív televíziózási megoldásokat is magába foglalja. ”  „ a mobil (celluláris, handy) kommunikációs eszközök (készség) adta új pedagógia és módszertani lehetőségek, melyek már nemcsak a formális, hanem az informális és non-formális tanulás gazdagításához is hozzájárulnak.” View slide
 • Az újmédia az oktatásban  Az internet napjainkra nem csupán az oktatás tárgya, hanem már az oktatás színterévé is vált.  Amikor elektronikus tanulási terekről beszélünk nem elég csupán arra gondolni, hogy milyen tantermi szemléltető eszközöket (projektor, interaktív tábla, táblagép, szavazórendszerek) alkalmazzunk a tanórákon.
 •  Azzal is számolhatunk, hogy az interneten már meglévő tartalmakat és a webkettes (blogok, közösségi tartalommegosztók, könyvjelzők,) szolgáltatásokat is felhasználhatunk az oktatómunkánk során.  A számítógépes felhőben működő szolgáltatásokat egy egyszerű internetes böngésző révén oktatási célra is igénybe tudjuk venni.
 •  A digitalizáció – amely kezdetben a helyhez kötött (lokális) médiumokkal történő tartalomfeldolgozást és kommunikációt forradalmasított – napjainkra a hálózati kommunikációs formák merőben új részterületeit alakította ki: a webkettőn alapuló társas-közösségi (szociális) szerveződési és tanulási formákat és tanulóközpontú webes környezeteket (elearning2.0).  Az új televíziózási technológiák – a gazdag médiatartalom és az interaktivitás révén pedig a számítógép és a televíziózás adta együttes élmény kombinációját nyújtják a néző számára.
 • Web 2.0 alkalmazások  Picasa – képmegosztó szolgáltatás - Képek feltöltésére, megosztására használható alkalmazás. Egyes témakörök kapcsán, adott felületen összegyűjthetjük a különféle helyekről származó képeket, melyek bemutatása elősegíti a téma feldolgozását.
 •  Google Docs – Google Dokumentumok - Szöveges dokumentumok, táblázatok létrehozására, közzétételére alkalmas. Előnye, hogy közösen, akár egyszerre is szerkeszthetőek, formázhatóak a dokumentumok, majd ezeket tárolhatjuk, és az adott személyek bármikor hozzáférhetnek, kiegészíthetik, alakíthatják azt. Egy-egy témakör közös feldolgozására kiválóan alkalmas, és az összefoglalás keretében könnyen áttekinthetővé teszi a taglalt tartalmakat. A pedagógus szemszögéből is hasznos, mivel könnyen követhető, hogy ki hogyan, milyen aktivitással vett részt a közös tudáskonstruálásban.
 •  Google Maps – térképszolgáltatás - A már sokak által ismert és használt Google Maps ingyenes online térképszolgáltatás, mely segítséget jelenthet különféle órák keretében térképek, valamint az adott területről származó régi, és aktuális képek megtekintésében. Az alkalmazás szabadon mozgatható és nagyítható térképeket tartalmaz, így akár útvonaltervet is készíthetünk tanulmányi kirándulásokhoz.
 •  Del.icio.us – Social bookmark - Könnyen használható szolgáltatás a létrehozott könyvjelzőink rendezésére. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a mások által használt könyvjelzőket is megtekintsük, így egyes témakörökben könnyen felfedezhetünk új tartalmakat.
 • Online oktató felület  Skrlb – interaktív tábla - több 100 tanuló nézheti és hallgathatja egyszerre az előadást. Az oktató engedélyével szólhat hozzá az előadáshoz, jelentkezhet és kérdezhet , illetve szerkeszthet a táblára.
 • Prezentáció készítés  Sliderocket - Rengeteg grafikai megoldást kínál, a sablonokból, színekből, effektekből kiválasztva. Online prezentáció szerkesztő
 • A fejlődés iránya web 3.0  A web 3.0 kifejezést John Markoff használta először a New York Times hasábjain 2006ban. Olyan internetes alkalmazások harmadik nemzedékét értette ez alatt, amik „értelmesnek”, illetve „intelligensnek” nevezhetők, például: jelentéstani keresés, mikro-formátumok, természetes nyelvi jelentéstartalmú keresés, adat-bányászat, keresési és egyéb ügynökök (botok), stb.  Lényeg: az internet egyre személyesebbé, használhatóbbá tétele.
 •  Lényeges elemei: - tartalom - kereskedelem - közösség - kontextus - személyre szabottság - mélységi keresés  Ezek kombinációjaként alakul majd ki (előbbutóbb) a web 3.0!
 • Hivatkozások:  http://prezi.com/a4rppgamcghl/web-123/  http://www.tferi.hu/web-2-0  http://forgos.ektf.hu/2011/08/16/152/  http://forgos.ektf.hu/hu/  http://www.sulinet.hu/etwinning/kepzes/web 2.html