VERTICALVILLAGEGEOFFREY LONDON STUDIOSEMESTER ONE 20122013958east perth
objectives-	 abundanceofnaturallight-	 reduceeast/westlight     →   controllableeast/westlight-	 largebalconies-	 maximise...
influencesI.M. PEIRICHARD ROGERSKENZO TANGE
WinfluencesGORDON BUNSHAFT - S.O.M.MITCHELL / GIURGOLAJOHN PORTMAN
comparisionsnorth oneHASSELLSone central parkJEAN NOUVEL   proposed floor plans
40m² apartmentfloor plan    1:50-	 nogimmicksfloorplan-	 structuredoesnotintrudeintohabitableareas-	 abundanceofnaturallig...
40m² apartment
40m² apartmentsectional perspective
40m² apartmentsectional perspective
40m² apartmentfloor plan    1:50bedroomliving + dining
70m² apartmentfloor plan    1:50-	 nogimmicksfloorplan-	 structuredoesnotintrudeintohabitableareas-	 generoustwoseparatebe...
70m² apartmentbalcony perspective
70m² apartmentliving room master bedroombedroom 1
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
north elevation   1:200
east elevation   1:200
south elevation   1:200
west elevation - bennett street     1:200
SECTIONAL PERSPECTIVE  AA           1:100
W
W
W
Winternal lighting
the building is made up of a series of portal i beam frames. stackedeast to west.the appartments are able to be modular co...
bennett street perspective - looking south
elevated perspective looking north
elevated perspective looking west
promoting village concept
resident’s entryperspective looking up from main foyer entryentry ramp looking back to Bennett Street
open balconiesperspective from 70m blacony across to neighboursnorth perspective of top floors of west apartment clusteras...
6th floor roof deckperspective looking up from main foyer entryentry ramp looking back to Bennett Street
perspective from 70m blacony across to neighbourscafe box sectional perspectiveactivating bennett streetview from apartmen...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

5th year north perth studio

171 views

Published on

5th year first semester Masters of Architecture studio

Published in: Travel, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
171
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

5th year north perth studio

  1. 1. VERTICALVILLAGEGEOFFREY LONDON STUDIOSEMESTER ONE 20122013958east perth
  2. 2. objectives- abundanceofnaturallight- reduceeast/westlight → controllableeast/westlight- largebalconies- maximisenaturalventilation- modularapartmenttypes- nogimmicksfloorplans- cleanstructure=easycirculation+simpleefficientlayoutforservices- createasenseofcommunityamongsttheresidents- multiple+largeuniquecommunityspaces = ↑ qualityoflifewith ↓ area
  3. 3. influencesI.M. PEIRICHARD ROGERSKENZO TANGE
  4. 4. WinfluencesGORDON BUNSHAFT - S.O.M.MITCHELL / GIURGOLAJOHN PORTMAN
  5. 5. comparisionsnorth oneHASSELLSone central parkJEAN NOUVEL proposed floor plans
  6. 6. 40m² apartmentfloor plan 1:50- nogimmicksfloorplan- structuredoesnotintrudeintohabitableareas- abundanceofnaturallight- controllableeast/westlight- largebalcony- slidingglazingsystemtofullymaximisebalconyflow- controllablenaturalventilationsystem- nowastedcorridorspace- integratedkitchen+entertainmentunit- sharedverticalriserwithneighbouringapartment- highlevelofacousticprivacy- adaptableenergyefficientLEDlightingsystems- pelmetswithintergrateddropcurtains
  7. 7. 40m² apartment
  8. 8. 40m² apartmentsectional perspective
  9. 9. 40m² apartmentsectional perspective
  10. 10. 40m² apartmentfloor plan 1:50bedroomliving + dining
  11. 11. 70m² apartmentfloor plan 1:50- nogimmicksfloorplan- structuredoesnotintrudeintohabitableareas- generoustwoseparatebedrooms- ensuiteformasterbedroom- combinedlaundry+bathroom- abundanceofnaturallight- controllableeast/westlight- largebalcony- slidingglazingsystemtofullymaximisebalconyflow- controllablenaturalventilationsystem- reducedamountofcorridorspace- integratedkitchen+entertainmentunit- sharedverticalriserwithneighbouringapartment- serviceareassharecommonwallwithneighbour- highlevelofacousticprivacy- adaptableenergyefficientLEDlightingsystems- pelmetswithintergrateddropcurtains
  12. 12. 70m² apartmentbalcony perspective
  13. 13. 70m² apartmentliving room master bedroombedroom 1
  14. 14. W
  15. 15. W
  16. 16. W
  17. 17. W
  18. 18. W
  19. 19. W
  20. 20. W
  21. 21. W
  22. 22. W
  23. 23. W
  24. 24. W
  25. 25. W
  26. 26. W
  27. 27. W
  28. 28. W
  29. 29. W
  30. 30. W
  31. 31. W
  32. 32. W
  33. 33. north elevation 1:200
  34. 34. east elevation 1:200
  35. 35. south elevation 1:200
  36. 36. west elevation - bennett street 1:200
  37. 37. SECTIONAL PERSPECTIVE AA 1:100
  38. 38. W
  39. 39. W
  40. 40. W
  41. 41. Winternal lighting
  42. 42. the building is made up of a series of portal i beam frames. stackedeast to west.the appartments are able to be modular concrete items that sit within therigid steel grid.to prevent the structure from impeding into the apartments, some of thecolumns sit on the outside to create an ‘exo-structure’.to further stiffen the structure, the beams are attached to the concrete lifeand stair cores and the area between them is cross braced.the aim was to create an efficient, fast to construct and cost effectivestructure that not only would give the building its own unique aesthetic butalso allow the money saved to be put into higher quality apartments andresidentual facilities.structural systems
  43. 43. bennett street perspective - looking south
  44. 44. elevated perspective looking north
  45. 45. elevated perspective looking west
  46. 46. promoting village concept
  47. 47. resident’s entryperspective looking up from main foyer entryentry ramp looking back to Bennett Street
  48. 48. open balconiesperspective from 70m blacony across to neighboursnorth perspective of top floors of west apartment clusteras the building predominantly faces north / south it was desirable to create an almost 180°field of view as the building also has excellent views to the east and west. the oversizedbalconies not only act as a large entertaining area for the residents, but also acts as ashading device to reduce solar gains into the apartments. further more, by not enclosingthe sides of the balconies and protruding them outwards the residents can enjoy almost180° vistas and also interact with residents in apartments, above, below and to either sides.the balconies are also a key part of the buildings ‘exo-structure’ which helps elimi-nate structural beams and columns protruding into the apartments themselves.
  49. 49. 6th floor roof deckperspective looking up from main foyer entryentry ramp looking back to Bennett Street
  50. 50. perspective from 70m blacony across to neighbourscafe box sectional perspectiveactivating bennett streetview from apartment entry gatecafe plan 1:100OUT DOOR SEATINGOUT DOOR SEATINGFRONT COUNTERCOLD STOREDELIVERIESSTAFF W.C.PREP AREAAPARTMENT ENTRY

×