L'organització política de les societats

9,935 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
9,935
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6,968
Actions
Shares
0
Downloads
102
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

L'organització política de les societats

 1. 1. L’ORGANITZACIÓPOLÍTICA DE LES SOCIETATS
 2. 2. La POLITICA és la Ciència i art de governar lEstat, dorganitzar i administrar les societats. És el procés de presa de decisions en els grups humans. Els mètodes per guanyar i conservar el suport de les persones per a realitzar una acció en grup. a paraula prové del grec polis, ue significa ciutat; la política és, timològicament, tot allò que té aeure amb la ciutadania i les seves reocupacions, especialment ladeologia dels grups.
 3. 3. Anomenem Estat a unaorganització política queexerceix sobre les personesque viuen en un determinatterritori un poderd’organització o de govern.
 4. 4. ELEMENTS D’UN ESTAT
 5. 5. El territori
 6. 6. La població
 7. 7. El poder
 8. 8. El concepte PODER enpolítica va molt lligat a AUTORITAT. La societat cedim part de la nostra sobirania als governants (és el que s’anomena "contracte social").
 9. 9. Els governants poden tenir autoritat de tres tipus:•Tradicional: Saccepta per hàbit, per exemple a lamonarquia, un càrrec hereditari•Carismàtica: Un líder succita amb la sevapersonalitat laprovació del poble, que el segueix,com passa amb determinats polítics, gurús orevolucionaris•Legal-racional: Lautoritat està basada en elconcepte de legitimitat, sancionada per una llei(com els sistemes electorals actuals)
 10. 10. “La República de Montenegro és un estat independent amb plenalegitimitat d’acord amb el dret internacional dins les seves fronteresactuals” ha declarat el president del Parlament montenegrí, RankoKrivokapic, davant la cambra legislativa. El país, 3 de juny de 2006
 11. 11. L’ESTAT HA CANVIAT AL LLARG DE LA HISTÒRIA.
 12. 12. COM VA NEIXER L’ESTAT?
 13. 13. PREHISTÒRIA
 14. 14. • La família i la comunitat estableixen les lleis, les normes i els valors socials i morals.• La major part de les tasques són compartides.• No hi ha diferències de riquesa, la propietat de la terra és col.lectiva.• Les normes del grup afecten tots els membres de la mateixa manera.
 15. 15. ESTAT ANTIC •Per damunt de tothom, l’Estat imposa les seves lleis i la religió transmet creences i valors. * Hi ha una divisió del treball.* Hi ha grans diferències de riquesa i la societat s’estructura en grups jerarquitzats. * La llei no és igual per a tothom.
 16. 16. ESTAT ANTIC: TEOCRATICEn l’Estat autoritari i teocràtic, elfaraó, el rei o la reina, exerceix elpoder en representació de lesdivinitats, amb el suport i enbenefici d’una minoria social d’altsfuncionaris i sacerdots osacerdotesses. El poble és subdit, és a dir, subordinat al poder, i no pot participar en el govern de la comunitat.
 17. 17. ESTAT ANTIC: DEMOCRÀTICA Atenes i a altres ciutats estat de la Grècia antiga, totsels ciutadans són considerats iguals davant la llei igaudeixen d’àmplies llibertats polítiques.El nombre de ciutadans és reduït respecte al total de lapoblació.
 18. 18. L’ESTAT FEUDAL.Els drets i deures de les persones, en la societat feudal, sorgeixen de tres fonts diferents:• Les relacions de vassallatge.• Els usos i costums.• L’autoritat de les monarquies neixents i les institucions que van creant amb les quals aniran imposant el seu poder a tot el regne per damunt de la
 19. 19. L’ESTAT ABSOLUTISTA. El sistema absolutista liquida totes les institucions representatives: els càrrecs municipals deixen ser elegits i són ocupats per les famílies nobles, com a concessió del rei. Les corts ja no són convocades i, si se les convoca, és només per
 20. 20. L’ESTAT BURGÈSSorgeix de la Revolució Francesa el 1789 i es basa en els principis de la llibertat individual, la igualtat de tots els ciutadans davant la llei i la sobirania de la nació.
 21. 21. Anomenem Règims polítics a la manera de regir, de governar. A laforma de govern i també al conjunt dels seus elements
 22. 22. ELS RÈGIMS POLÍTICS• En l’actualitat distingim entre règims democràtics i règims autoritaris o dictadures.• Quines diferencies hi ha entre ells?
 23. 23. Quin és l’origen del poder?Democràcia DictaduraEl poder correspon als El poder correspon a ciutadans: Principi una persona, que de Sobirania l’ha obtingut per la popular. força o per herència. .
 24. 24. Com s’exerceix el poder?DemocràciaEl Parlament i el Govern, Dictadura els representants dels quals han estat elegits El dictador exerceix el pels ciutadans. poder sense sotmetre’sTots els governants estan a cap norma concreta. sotmesos a la No existeix Constitució. Constitució.
 25. 25. Qui controla el poder?DemocràciaEl Parlament, els Tribunals de Justícia i el poble controlen Dictadura el poder. No existeixen controls a l’accióEls partits de l’oposició del dictador, que pot actuar controlen l’acció del Govern i impunement. fan públics els aspectes en El parlament està format per els que creen que no actuen persones afins i elegides pel correctament. dictador.Tribunal Constitucional. També és ell mateix qui controla i nomena els jutgesEleccions i magistrats.
 26. 26. Index de democràcia
 27. 27. També podem establir la diferència entre dos sistemes polítics: MONARQUIA I REPÚBLICA
 28. 28. Monarquia: El càrrec de cap del’Estat ocupat per unmonarca (rei, tsar o emperador) amb caràcter hereditari i vitalici.
 29. 29. Les Monarquies ConstitucionalsEn el segle XIX van sorgir les monarquiesconstitucionals o parlamentàries, en lesquals el rei s’ha de sotmetre a la Constitució
 30. 30. La RepúblicaEn el sistema republicà el cap d’Estat opresident és elegit i les seves funcions no podenconvertir-se en hereditàries. També es donenels casos de repúbliques dictatorials, on el capd’estat no és elegit democràticament.
 31. 31. L’ORGANITZACIÓ DEL TERRITORI Els estats també es poden classificar segons la forma que adopten en la seva organització interna. És a dir,en funció de la manera com es distribueix el poder en el territori.
 32. 32. Tots els Estats organitzen el seu territori d’alguna manera per tal de facilitar-ne l’administració.Els estats poden ser, segons l’organització territorial:1. Centralista o unitari França2. Descentralitzat Espanya.3. Federat Alemanya
 33. 33. Estat centralista o unitari Quan els municipis, regions, etc. Tenen poc poder diem que l’Estat és centralista (com és el cas de França, o Portugal). Gairebé tot el poder s’exerceix des de la capital.
 34. 34. Quan l’Estat centralista cedeix una partimportant del seu poder a les seves regions, creant autonomies, es parla d’un Estat descentralitzat com és el cas d’Espanya.
 35. 35. L’Estat FederatEls estats es poden unir per formar un Estat federat com els Estats Units d’Amèrica o Alemanya.
 36. 36. ORGANITZACIÓ TERRITORIAL DELS ESTATSHi ha moltes institucions per organtizar un estat territorialment, però les més properes a nosaltres són:• La comunitat autònoma.• La província.• El consell insular• El municipi
 37. 37. La Comunitat AutònomaÉs una regió que ha rebut algunes competències de l’estat per fer lleis pròpies. Són pròpies d’estats descentralitzats.
 38. 38. Els municipisSón les unitats administratives bàsiques i més petites territorialment.
 39. 39. La provinciaEl conjunt de municipis forma, segons el país una província, una regió o un departament.
 40. 40. Els consells insularsQuan es va crear la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per tal de garantir l’autogovern de cada illa, es varen crear els consells insulars.
 41. 41. ELS FONAMENTS DE LA DEMOCRÀCIA
 42. 42. Tots els Estats democràticsbasen la seva organització en:• L’existència d’una Constitució.• Sobirania Nacional• Sufragi Universal• La divisió de poders.• Drets Individuals• Igualtat davant la llei.La participació dels ciutadans en la política.
 43. 43. La participació ciutadana
 44. 44. Les institucionsdemocràtiques.
 45. 45. LADIVISIÓ DEPODERS
 46. 46. ORGANISMES INTERNACIONALS: LA ONUAcabada la segona guerra mundial, es va crear la Organització de les Nacions Unides per tal de:• Mantenir la pau i la seguretat internacionals.• Garantir la cooperació entre els diferents països.• El text fundacional va ser aprovat a la Conferència de San Francisco 1945
 47. 47. Institucions de l’ONUAssemblea General: on tots els estats membres deliberen i voten. Les seves decisions orienten la política i les tasques de l’organització.
 48. 48. Consell de seguretat: És el veritable govern de l’ONU.Té la responsabilitat de mantenir la pau I seguretat internacionals.Format per cinc països permanents amb dret de vet (EU,Russia,R Unit, França i Xina ), més deu escollits per l’Assamblea per dos anys.Pot decidir sancions econòmiques o accions militars contra estats que incompleixin els seus acords, a través dels cascos blaus.
 49. 49. Secretaria General: Desenvolupa la tascaquotidiana de l’organització. ElSecretari General és elegit per l’Assamblea per cinc anys.Ban Ki-moon
 50. 50. Tribunal Internacional de Justícia•Té la seu a LAHAIA(PB).•Jutja els litigis entreels membres de l’ONU•Format per 15magistrats elegits perl’Assambles I el Consell
 51. 51. La declaració Universal dels Drets HumansL’any 1948 l’ONU va proclamar aquesta declaració, on es recullen els drets considerats bàsics.1. Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i s’han de comportar fraternalment els uns amb els altres.2. Tothom té els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena (…).3. Tota persona té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat.El document es va crear com un seguit dobjectius que els governants mundials havien de seguir. Com a llei internacional, és una arma utilitzada sovint per pressionar els governs dels països que no compleixen algun dels seus articles, ja que es tracta dun document dobligat compliment per a tots els estats membres de la ONU. Per tal de vigilar-ne el compliment lany 2006 es va crear en el si de les Nacions Unides un organisme especial anomenat Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.
 52. 52. Agències i programes de l’ONU s’encarreguen d’aspectes específics.
 53. 53. FAO: Organització del’ONU per al’Agricultura il’Alimentació. El seuobjectiu és erradicar lafam al món.
 54. 54. UNESCO:Organització per al’Educació, laCiència i laCultura.
 55. 55. ACNUR: AlsComissionat per alsRefugiats.
 56. 56. OMS: OrganitzacióMundial de laSalut.
 57. 57. OrganitzacióInternacional delTreball: Fomenta lajusticia social I els dretshumans I laborals. Fons Internacional de les Nacions Unides per la Infància
 58. 58. Más de 300 famosos de todo el mundoejercen como Embajadores de BuenaVoluntad para la ONUMADRID.- Shakira, David Beckham, Claudia Schifer, ImanolArias, Samuel Etoo, Jessica Lange, Pau Gasol, Ronaldo,Rohaldinho, Angelina Jolie, Joan Manuel Serrat, Ronaldinho,Fernando Alonso... y más de 300 famosos han fichado como Embajadores de uena Voluntad por varias agencias de la ONU, que utilizan su imagen para sensibiliza la sociedad y recaudar fondos. odos ellos se comprometen de forma altruista a difundir los valores de la organización ue representan, a la que ceden su imagen y su tiempo. La ONU aprovecha su enerosidad, sabedora de que su popularidad es el mejor imán para atraer la mirada e la gente hacia las necesidades de los pobres, anto en sus países de origen como en sus visitas proyectos sobre el terreno y a programas de emergencia.

×