Sea Sparow

431
-1

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
431
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sea Sparow

 1. 1. dr Marinko Aleksić dipl.inž. Sea Sparrow
 2. 2. Sea Sparrow
 3. 3. RIM-7 NSSMS / ESSM Sea Sparrow Missile/Evolved Sea Sparrow Missile Description: The Mk 57 NATO Sea Sparrow Missile System (NSSMS) is deployed on more than 50 U.S. Navy ships and numerous NATO ships as their primary surface-to-air ship self- defense missile system. Modifications to the Sea Sparrow will continue, including the capability modernization program, which reduces manpower requirements; increases system reliability, availability, and survivability; increases firepower; and reduces cost of ownership through the use of Commercial Off-The-Shelf (COTS) parts. Program Status: In-service support of NATO Sea Sparrow systems is continuing, and fleet introduction of the vertical launch Sea Sparrow in three partner navies is complete. One hundred seventy-five retrofits to the 7P configuration were procured in FY 1997. Milestone III/I Engineering and Manufacturing Development (EMD) approval for ESSM was received in November 1994. Ten nations signed a Memorandum of Understanding (MoU) for ESSM in May 1997. A Milestone III decision is expected in FY 1999 and Initial Operational Capability (IOC) is anticipated in FY 2000. ESSM is scheduled to enter service in FY 2001.
 4. 4. Sea Sparrow Missile Taktičko tehničke karakteristike Namena radarski vodjena raketa vazduh-vazduh i brod-vazduh Proizvodjači Raytheon Co. i General Dynamics Pogon raketni motor na čvrsto gorivo Hercules MK-58 Brzina veća od 4 256 km/h Domet oko 55 km Dužina 3.64 m Prečnik 203 mm Raspon krila 1m Bojeva glava fragmentna, mase 40,5 kg, sa blizinskim upaljačem SUV MK 91 Lanser MK 29 Mod 1. Masa pri lansiranju oko 225 kg Sistem vodjenja poluaktivno Raytheon ili pulsno Doplerovim radarom u naoružanju od 1976 Cena po raketi 165 400 dolara
 5. 5. Sea Sparrow Missile
 6. 6. Sea Sparrow Missile Protuzračni raketni sustav Evolved Sea Sparrow i osam okomitih lansera Raytheon MK56. Iako nastao na osnovama sustava Sea Sparrow Raytheonov RIM-162 (RIM-7PTC) Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) u osnovi je potpuno nova raketa daleko većih mogućnosti. ESSM je zapravo potpuno nova raketa nove koncepcije koja je u odnosu na Sea Sparrow zadržala samo isti sustav vo enja kako bi se mogla rabiti na ratnim brodovima bez potrebe zamjene ili modifikacija NSSMS sustava. Razvoj na novoj raketi zapoćeo je 1992. a sastavljanje prvog prototipa 1995. godine. Prva ispitivanja u letu zapoćela su u rujnu 1998. ESSM je postao operativan 2003. godine i dosad je obavljeno nešto više od 30 lansiranja. Najveća izmjena ESSM-a u odnosu na Sea Sparrow je u novoj konfiguraciji krila. Umjesto dva puta po četiri krila delta konfiguracije uporabljena je konfiguracija koja podsjeća na rakete Standard - delta krila za upravljanje smještena su na sam kraj rakete (ugra en je i sustav za vektorizaciju potiska raketnog motora), a na središnji dio postavljena su svojevrsna krila s vrlo dugačkom tetivom. Ta su krila poravnana s krilima za upravljanje letom. Time je postignuta veća kompaktnost rakete uz istodobno poboljšavanje manevarskih sposobnosti. Manji raspon krila omogućio je da se poveća promjer tijela na 254 mm a da raketa i dalje stane u sve lansere sustava NSSMS (prednji dio rakete sa sustavom za navo enje i bojnom glavom zadržao je promjer od 200 mm).
 7. 7. Sea Sparrow Missile
 8. 8. Sea Sparrow Missile I dužina rakete povećana je na 3,7 metara, ali još uvijek stane u lanser Mk 29. U veće tijelo ugra en je veći i snažniji raketni motor na kruto gorivo kojim je domet povećan na solidnih 30 kilometara. Povećana je i masa rakete u trenutku lansiranja na 295 kilograma, ali je zadržana bojna glava mase 39 kilograma koja je optimizirana za uništavanje brzih ciljeva koji lete na vrlo malim visinama (protubrodski vo eni projektili). ESSM je od samog početka razvoja prilago ena za vertiklano lansiranje. Zbog potrebe da se zadrži kompatibilnost s NSSMS-om sustav vo enja je ostao 85 posto isti kao i kod rakete inačice RIM-7P. Unatoč tome dodan mu je suvremeni digitalni atuopilot te dvosmjerni datalink za prijenos podataka na raketu i s nje. Zadržana je mogućnost vo enja radarima koji rade u I/J (8 do 20 GHz) frekvencijskom rasponu i dodana mogućnost vo enja za radare koji rade u E/F (2 do 4 GHz) frekvencijskom rasponu. Nova digitalna tehnologija omogućuje lansiranje bez prethodnog zagrijavanja tako da je vrijeme reagiranja smanjeno na ono za koje brodski sustavi otkriju objekt u zraku i prepoznaju ga kao prijetnju te ga označe kao cilj.
 9. 9. Sea Sparrow Missile Raketa Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) jeste raketa malog dometa namenjena za samoodbranu površinskih brodova. Brodovi naoružani ovom raketom dobijaju mogućnost kvalitetne odbrane od napada iz vazduha protivbrodskim raketama i avionima. Udruženi rad na razvoju rakete omogućiće zemljama članicama NATO da imaju unificiranu PVO broda, uz izbegavanje nepotrebnih troškova na razvoju sopstvenih sistema. Sama raketa predstavlja usavršenu verziju rakete RIM-7 sa novim raketnim motorom, udruženim sa novom kontrolom krilaca, novom bojevom glavom i unapredjenim sistemom vodjenja. Brža, i sa unapredjenim „tovarom“ i dometom, ESSM će biti sposobna da obori protivbrodske rakete i naredne generacije. Biće sposobniji da napadne i uništi nisko uočljive rakete, a moći će i da se vrši korekcija leta rakete putem radara i data linka. Jedan od ciljeva prilikom razvoja nove rakete bio je taj da se ispaljuje iz već postojećih lansirnih sistema. Na brodovima opremljenim sistemom Aegis, raketa će se lansirati iz vertikalnog lansera Mk 41, zahtevajući sistem kontrole vektorisanja potiska rakete. Kod brodova koji nisu u sistemu Aegis (nosači aviona, amfibijski desantni brodovi i ostali površinski brodovi) ispaljivaće se iz ostalih lansera.
 10. 10. Sea Sparrow Missile Najveća izmjena ESSM-a u odnosu na Sea Sparrow je u novoj konfiguraciji krila. Umjesto dva puta po četiri krila delta konfiguracije upotrebljena je konfiguracija koja podseća na rakete Standard - delta krila za upravljanje smještena su na sam kraj rakete (ugra en je i sistem za vektorisanje potiska raketnog motora), a na središnji deo postavljena su krila sa dugačkom tetivom. Ta su krila poravnata s krilima za upravljanje letom. Time je postignuta veća kompaktnost rakete uz istovremeno poboljšanje manevarskih sposobnosti. Manji raspon krila omogućio je da se poveća prečnik tela na 254 mm a da raketa i dalje stane u sve lansere NSSMS (prednji dio rakete sa sistemom za navo enje i bojnom glavom zadržao je prečnik od 200 mm). Dužina rakete povećana je na 3,7 m, ali još uvek može da stane u lanser Mk 29. U veće telo ugra en je veći i snažniji raketni motor na čvrsto gorivo kojim je domet povećan na 30 km. Masa rakete u trenutku lansiranja iznosi 295 kilograma, s tim da je zadržana bojna glava mase 39 kg koja je namenjena za uništavanje brzih ciljeva koji lete na vrlo malim visinama (protivbrodske rakete).
 11. 11. Sea Sparrow Missile ESSM je od samog početka razvoja prilago ena za lansiranje iz vertiklanih lansera. Prednoast lansiranja iz vertikalnih lansera ogleda se najviše u tome što nema zabranjenih sektora za lansiranje. Zbog potrebe da se zadrži kompatibilnost s NSSMS-om sistem vo enja je ostao skoro isti kao kod RIM- 7P. Dodat mu je savremeni digitalni autopilot, te dvosmerni datalink za prenos podataka na raketu i nazad. Zadržana je mogućnost vo enja radarima koji rade u I/J (8 do 20 GHz) frekvencijskom opsegu i dodata mogućnost vo enja za radare koji rade u E/F (2 do 4 GHz) frekvencijskom opsegu. Nova digitalna tehnologija omogućuje lansiranje bez prethodnog zagrevanja tako da je vrijeme reagovanja smanjeno na ono za koje brodski sistemi otkriju objekt i prepoznaju ga kao pretnju, i samim tim ga označe kao validan cilj.

×