Activitat física i salut

1,580 views
1,364 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,580
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17
Actions
Shares
0
Downloads
31
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Activitat física i salut

 1. 1. DESEMBRE 2011
 2. 2. Índex Introducció Què entenem per salut? Factors que determinen la salut. Què entenem per activitat física? Beneficis de l’activitat física sobre la salut. Recomanacions d’activitat física. Hàbits saludables en relació amb l’activitat física. Conclusió. Bibliografia.
 3. 3. Introducció Nombrosos estudis recents confirmen que la inactivitat física és causa de malaltia i que s’estableix una relació directa entre l’activitat física o condició física i la mortalitat.
 4. 4. Per tant... Podem dir què l’activitat física és salut?
 5. 5. Què entenem per salut? La OMS (Organització Mundial de la Salut) defineix el concepte de salut com l’estat complet de benestar físic, mental i social, i no només l’absència de malaltia.
 6. 6. Factors que determinen la salut Sòcio- Fixes Serveis Estil de vida Ambientals econòmicsGenètica Sanitat Dieta Educació Entorn Raça o Serveis Activitat Treball Vivenda ètnia socials física Pobresa Qualitat dels Sexe centres de treball Educació Lleure Salaris i Edat pensions Qualitat Transports Drogues de l’aire Tabac Exclusió Qualitat dels social aliments Alcohol Qualitat Conducta de l’aigua sexual
 7. 7. Què entenem per activitat física? “Entenem per activitat física qualsevol moviment corporal produït pels músculs esquelètics i que doni com a resultat una despesa denergia afegida a la despesa denergia basal, es a dir, en situació de repòs. Això inclou, per tant, diversos tipus dactivitat” L’activitat física inclou l’exercici,però també altres activitats quecomporten moviment corporal i esrealitzen en moments de lleure, detreball, tasques domèstiques iesport.
 8. 8. Nivells d’activitat física Nivell d’activitat física baix: persones amb hàbits de vida sedentaris i que no realitzen cap mena d’activitat física durant el seu temps de lleure. Nivell d’activitat física mitjà: persones amb activitat laboral activa (agricultors, ….). No requereixen programes d’activitat física addicionals però se’n poden beneficiar.
 9. 9. Nivells d’activitat física Nivell d’activitat física saludable: persones amb hàbits de vida actius i que, a més, realitzen una mitjana de 3 hores a la setmana i un mínim de 20 minuts d’activitat física durant el seu temps de lleure. Nivell d’activitat física alt: persones que mantenen l’activitat dels esportistes en actiu, entrenant una mitjana de 5-6 hores setmanals.
 10. 10. Beneficis de l’activitat física sobrela salut  Risc de mort sobtada.  Risc de malaltia coronaria.  Risc d’hipertensió arterial.  Colesterol i triglicèrids.  Risc de diabetes.  Risc d’alguns tipus de càncer (colon, mama).
 11. 11. Beneficis de l’activitat física sobrela salut  Permet controlar millor el pes.  Prevé el risc de caigudes.  Presenta beneficis psicològics (equilibri psicològic, disminueix estats d’estrés i ansietat…).  Augmenta la densitat òssia.  Augmenta la qualitat de la són.
 12. 12. Recomanacions (OMS)  Un mínim de 60 minuts diaris enJOVES (5 – 17 ANYS) activitats físiques d’intensitat moderada o vigorosa.  L’activitat física per un temps superior a 60 minuts diaris reportarà un major benefici per a la salut.  L’activitat física hauria de ser majoritàriament aeròbica.  Caldria incorporar, com a mínim 3 vegades per setmana, activitats vigoroses que reforcin, en particular, músculs i ossos.
 13. 13. PLA D’ACTIVITAT FÍSICA, ESPORT I SALUT (Generalitat de Catalunya)
 14. 14. Recomanacions (OMS) Un mínim de 150 minuts setmanals d’activitat aeròbica d’intensitat ADULTS (18- 64 ANYS) moderada, o 75 minuts d’activitat aeròbica vigorosa. L’activitat aeròbica es realitzarà en sessions de 10 minuts de durada com a mínim. Per obtenir majors beneficis, augmentar fins a 300 minuts d’activitat moderada, o fins a 150 minuts d’activitat intensa. Dues o més vegades per setmana, realitzar activitats d’enfortiment dels grans grups musculars.
 15. 15. PLA D’ACTIVITAT FÍSICA, ESPORT I SALUT (Generalitat de Catalunya)
 16. 16. Recomanacions (OMS) 150 minuts setmanals d’activitat ADULTS MAJORS aeròbica moderada o 75 minuts (A PARTIR DE 65 ANYS) d’activitat vigorosa; en sessions de 10 minuts com a mínim. Per obtenir majors beneficis arribin fins a 300 minuts d’activitat moderada, o 150 d’activitat vogorosa. Els adults amb mobilitat reduïda realitzin activitats per millorar l’equilibri i evitar caigudes 3 o més dies a la setmana. Dues o més vegades per setmana, realitzar activitats d’enfortiment dels grans grups musculars.
 17. 17. PLA D’ACTIVITAT FÍSICA, ESPORT I SALUT (Generalitat de Catalunya)
 18. 18. ACTIVITAT FÍSICA MODERADA VIGOROSARequereix un esforç moderat, Requereix una quantitat d’esforç i que accelera de forma provoca una respiració ràpida i unperceptible el ritme cardíac. augment sustancial de la freqüència cardíaca.• Caminar a pas ràpid. • Footing.• Ballar, Jardineria. • Desplaçaments ràpids amb• Tascas domèstiques. bicicleta.• Participació activa a jocs i • Aerobic.esports amb nins. • Esports i jocs competitius.• Desplaçament de càrreguesmoderades (< 20 kg). •Desplaçaments de càrregues pesades (> 20 kg).
 19. 19. Hàbits saludables en relació ambl’activitat física Existeixen diversos hàbits que s’han de tenir en compte a l’hora de realitzar activitat física per a que aquesta sigui saludable. Hem de conèixer quin és el nostre estat de salut, per tant, serà important realitzar diverses proves (prova d’esforç, etc.) i seguir un control per part d’un professional de la salut. Conèixer les normes de funcionament i seguretat de les instal·lacions i el material esportiu. Utilitzar una indumentaria adequada: roba, sabates… Seguir una dieta equilibrada per garantir les necessitats de l’organisme.
 20. 20. PLA D’ACTIVITAT FÍSICA, ESPORT I SALUT (Generalitat de Catalunya)
 21. 21. Conclusió Com hem vist, l’activitat física és un element molt important del manteniment de la salut, no només a nivell físic, sino també mental i social. Per tant, cal que integrem l’activitat física com un hàbit en el nostre estil de vida, de manera que hem d’evitar un estil de vida sedentari. Finalment, cal dir que en cas de patir algunes patologies cal que la nostra activitat física estigui controlada per personal qualificat.
 22. 22. Bibliografia Marquez, Sara; Rodriguez, Javier; De Abajo, Serafín. “Sedentarisme i salut:efectes beneficiosos de l’activitat física.” Apunts, 1r trimestre 2006. Generalitat de Catalunya. Pla d’activitat física, esport i salut. Estrategia mundial sobre régimen alimentario, actividad física y salud (OMS).
 23. 23. Bibliografia Gustavo, Martín. “Explicació d’un model integrador sobre la relació de causalitat entre l’activitat física, la salut i el risc de mort prematura.” Apunts, 3r trimestre 2006. Dr. Ferran A. Rodriguez, Dr. José A. Sancha de Prada, Dra. Carme Valls-Llobet. “Exercici físic i salut.” Editorial Pòrtic, S.A. Barcelona 1997 Heyward. “Evaluación de la aptitud física y prescripción del ejercicio”. Editorial Panamericana. Madrid 2006.

×