Hinduism

11,827 views
11,550 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,827
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
715
Actions
Shares
0
Downloads
79
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • De flesta av de stora religionerna har en grundare alltså en som startat religionen. Kristendomen har Jesus, Islam har Muhammed, Judendomen har Abraham och Moses, Buddhismen har Buddha.
 • Brahma – Brahma är enligt de gamla skrifterna skaparens gud. Han har skapat människorna, djuren och växterna. Han gör så att livet får själ.
  Vishnu – överguden.Vishnu har många miljoner dyrkare och många betraktar honom som den främsta guden, och andra betraktar honom som den enda. Vishnu är den gode och vänlige guden. Han är världsalltet och världssjälen.Vishnu är gift med lyckans gudinna, Laksmi. De som dyrkar honom har ett lodrätt tecken i pannan.Shiva – skaparen och förgöraren. Shiva är en stor gud som är mycket populär. Han är fruktbarhetens, dödens, och förintelsens gud. Shiva är gift med den största gudinnan i Indien, Pavati, bergsgudinnan. Hon har många gestalter bl.a. Uma – ljuset, Durga - den svårtillgängliga, men hon är mest känd som dödsgudinnan Kali - den svarta.På vissa bilder av Shiva trampar han på en dvärg som symbolisera människans okunnighet.De hinduer som dyrkar Shiva har vågräta streck i pannan.
 • En hindu tror på själavandring. Det är karman som bestämmer vad man föds om till i nästa liv. Med karma menas de goda och de onda handlingar en människa har utfört under sitt liv. Har man en dålig karma kan man återfödas som ett djur och har man en bra karma återföds man till någonting bättre än i sitt föregående liv.

  Målet och meningen med livet är att befria atman, människans själ, från återfödelse och uppgå i Brahman, världssjälen. Denna befrielse kallas moksha. Moksha beskrivs som en gudomlig och underbar värld, där det bara finns ro, harmoni och fullständig lycka.

  Moksha är frigörelsen från återfödelsen. Moksha är att finna gud (jämförbart med nirvana inom buddhismen.
 • Moksha är frigörelsen från återfödelsen. Moksha är att finna gud (jämförbart med nirvana inom buddhismen.
 • De kastlösa är utstötta från samhället och står allra längst ner på den sociala skalan. Om man dricker vatten från samma brunn som en kastlös blir man oren anses det. Om en kastlös skugga faller på en icke kastlös måste denne tvätta sig.

  Vilken kast en människa delas in i beror på vilken kast föräldrarna tillhör. Om föräldrarna tillhör ett kast så gör deras barn också det. Den kast man tillhör ska man hålla sig till.
  Kastväsendet kan jämföras med en trappa där kasterna är sorterade med de högsta kasten högst upp och de lägsta längst ner. Man kysser fötterna på den som är ovanför, och trampar på den som finns under en själv.
  Sedan 1947 har tron på kaster blivit förbjudet, det används fortfarande, men inte offentligt.
 • I stort sett varenda by i Indien, stor som liten, har ett eget tempel. Varje tempel är tillägnat en speciell gud. Templen varierar mycket i storlek och utseende.
  Templen är inte byggda för att hinduerna ska ha möjligheten att be någonstans, för det kan man lika gärna göra hemma.

  Templen är byggda som bostäder åt gudarna.Tempelprästerna sköter om gudabilden, som finns i templet, som en levande härskare. De väcker guden och ger honom/henne mat.
 • Den hinduistiska bönen eller gudstjänsten kallas för Puja. Be kan man göra både i hemmen och i templen. Puja är en sed som hinduerna gör varje morgon. De går upp tidigt och tvättar och putsar upp gudabilderna samtidigt som dom eldar rökelser. Sen ber dom böner och offrar växter och frukt. Bönen sker tre gånger om dagen.
 • Kon är ett heligt djur inom hinduismen. Den är en symbol för moderlighet och ömhet. Kon strövar fritt omkring i städerna i Indien. Lägger sig en ko i vägen och stoppar upp trafiken är det ingen som försöker jaga bort den. Det finns inte en tanke på att kunna slakta en ko. Inte ens om den är gammal och sjuk. Det skulle heller inte tjäna någonting till om man slaktade kor i Indien. Ingen skulle köpa köttet! Kon är inte bara helig, de flesta är nyttiga också. Den ger mjölk, gödsel och föder dragoxar som arbetar i alla väder. Och om man torkar kornas spillning kan man använda det som bränsle och elda med.
 • Ganges är en helig flod som rinner genom Indien. För en hindu är floden Ganga Ma, Moder Ganges, som gudarna skänkt till människorna. Ungefär 50 000 människor badar i floden varje dag. Ett bad i Ganges är inte som vilket bad som helst utan det värdesätts mycket högt. Hinduer anser att ett bad i Ganges tvättar bort dålig karma från föregående liv. En hindu går ned i floden på morgonen när solen är på väg upp. Väl nere i floden doppar han sig upprepade gånger och dricker av det renande och livgivande vattnet. Sedan för de samman händerna och bugar mot den uppgående solen, medan de läser böner. Vissa hinduer har sparat i årtal och rest i veckor för att få uppleva detta bad.
 • Varanasi är en helig stad inom hinduismen, genom staden rinner Ganges. I Varanasi finns omkring 1500 tempel och den kallas ibland Kashi (ljusets stad). En hindus högsta önskan är att dö i staden, kremeras och låtas bli strödd över Ganges. Man tror att precis som askan blandas med Ganges, så blandas själen med Brahman. Hindun tror att Varanasi är mötesplatsen mellan himmel och jord. Att dö här är därför att bli fri från återfödelsens cykel.
 • Detta är en glad högtid som firas till minne av Krishna som hittade på en massa bus i sin ungdom. Holi firas flitigast av barn och ungdomar som springer runt och kastar färgpulver och stänker vatten på varandra. Kvinnorna har rätt att under denna tid att på ett skämtsamt sätt smiska till de män hon träffar. Under denna högtid är alla hinduer, oavsett rang och klass, jämlika.
 • Raksha Bandhan betyder "att knyta skydd". Hinduerna knyter silkestrådar men utsmyckning runt vänner och släktingars handleder. Detta betyder ungefär att man ger varandra skydd.
 • Detta är en ljushögtid och en nyårsfest och även den viktigaste hinduiska högtiden. Bland annat firas den för att ljuset segrar över mörkret och Ramas och Sitas återkomst till Indien
 • Hinduism

  1. 1. HINDUISM
  2. 2. Hinduismen ser väldigt olika ut för olika ut för olika människor, eftersom den till stor det skapas av utövaren.
  3. 3. Hinduismen har ingen speciell grundare eller profet. Den går inte tillbaka på en gudomlig uppenbarelse.
  4. 4. Hinduismen har ingen bestämd uppfattning om hur jorden skapades eftersom ingen utom den högste guden kan veta det.
  5. 5. Inom hinduismen finns väldigt många gudar och gudinnor, hundratusentals. Vissa tror man kanske bara på i en liten by medan andra är kända över hela Indien.
  6. 6. De tre största gudarna är Brahma, Shiva och Vishnu.
  7. 7. Levnadsregler
  8. 8. Inom hinduismen rättar man sig efter Veda- böckerna. Dess är skriva på sanskrit och innehåller religiösa och filosofiska skrifter.
  9. 9. Livets fem löften: • Att inte skada något levande väsen. • Att inte ljuga. • Att inte ta någons annans egendom. • Att inte leva okyskt. • Att vara givmild.
  10. 10. Reinkarnation och moksha
  11. 11. Vägarna till moksha är flera
  12. 12. Bhakti, hängivenhetens väg är vanlig bland dagens hinduer. Föremålet för dyrkaren är vanligtvis Krishna. Man upprepar gudens namn och sjunger lovsånger till hans ära.
  13. 13. De goda gärningarnas väg, betyder att man är kärleksfull mot sina medmänniskor. Man ska inte ljuga, stjäla eller skada någon och man ska visa hänsyn till djuren.
  14. 14. Kunskapens eller vishetens väg är en svår och krävande väg. Man studerar de heliga skrifterna, och kan genom tankearbete nå den slutliga insikten som leder till befrielse och förening med Gud.
  15. 15. Försakelsens väg är man när man medvetet väljer ett liv i yttersta enkelhet och fattigdom. Många äldre män väljer denna väg i sina sista år av livet. De kallas sadhus.
  16. 16. Yoga är en urgammal träningsmetod. Man övar sin kropp och sina sinnen till en fulländning och utvecklar en maximal förmåga till koncentration och djupa andliga upplevelser.
  17. 17. Tron på karma har gjort att det hinduiska folket har delats in i olika samhällsgrupper, s k kast
  18. 18. * Brahminer - präster, numera också läkare, advokater mm. * Kshatriya- krigare och ämbetsmän. * Vaishya- bönder, köpmän och hantverkare, * Shudra- tjänare och slavar. Det finns även en femte kast – de ”kastlösa” - dalits, som utgör ungefär 20% av Indiens befolkning
  19. 19. Heliga ting
  20. 20. Templen
  21. 21. Puja
  22. 22. Den heliga kon
  23. 23. Floden Ganges
  24. 24. Varanasi
  25. 25. Hinduer firar många högtider och ceremonier.
  26. 26. Holi
  27. 27. Raksha Bandhan
  28. 28. Divali
  29. 29. Skillnader mellan hinduism och buddhism
  30. 30. Inom hinduismen finns Inom buddhismen många gudar. De har också finns gudar, stor betydelse i men dom har mycket religionen och de styr liten betydelse och universum. styr långt ifrån allt som händer.
  31. 31. Det finns ett Buddhisterna tycker kastsystem inom att kasten är fel och hinduismen som dom att de inte skall tror att gudarna har användas. skapat.
  32. 32. I båda religionerna förekommer återfödelse. Inom buddhismen är medan hinduerna det inte sämre att anser att återfödas födas som ett djur än som ett annat djur än en människa, en ko inte är bra.
  33. 33. En hindu har många Buddhister har inga plikter att utföra. plikter, endast saker T ex offra och be till som dom inte får gudarna, delta i göra. T ex inte religiösa högtider, använda våld, inte mm. stjäla, inte ljuga, mm.
  34. 34. Hinduer samlar på sig Buddhister tror inte karma under livets att människan har en gång. Det är en slags själ ”livspoäng” som avgör vilken kast man återföds i. Det är samma själ som föds i en ny kropp.

  ×