Buddhism

2,505 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,505
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
76
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Rätt kunskap - Att förstå Buddhas lära; Rätt sinnelag - Att tänka goda tankar; Rätt tal - Att inte ljuga eller använda elaka ord; Rätt handlade - Att inte skada mnniskor eller djur; Rätt liv - Att inte orsaka andras lidande; Rätt strävan - Att tänka innan man handlar; Rätt medvetenhet - Att vara uppmärksam och vaken; Rätt koncentration - Att vara lugn och koncentrerad.
 • Buddha - läkaren, läran - läkemedlet, församlingen - sköterskan som ger en sjuk patient medecin
 • Efter Buddhas död spreds buddhismen utnför Indien och blandades med lokala religioner och traditioner. Alla buddhister tror på de tre juvelerna men har olika idéer om hur man ska utöva sin tro. Theravadabuddhister lever nära den ursprungliga läran och menar att det är bara hos Buddha man kan finna den rätta vägen medan Mahayanabuddhister också tror på himmelska buddhor och boddhisattvor.
 • Enkelheten i en zenträdgård hjälper munken att meditera genom att den ger en känsla av frid och ro.
 • Det kan verka som om gåtan är helt meningslös men det är inte svaret som är viktigt. Meningen med gåtan är att man ska vakna upp och lära sig nya sätt att tänka och se på världen.
 • Grodan beundras för sin förmåga att sitta still och sin vaksamhet.
 • Buddhism

  1. 1. BUDDHISM
  2. 2. Buddhismen uppstod ur Siddharta Gautamas lära för 2500 år sedan. Siddharta var prins och växte upp i ett praktfullt palats. Trots att Siddharta levde ett liv i lyx kände han sig instängd och olycklig.
  3. 3. En dag gav han sig av utanför palatset. Där såg han först en gammal man sedan en sjuk man och sedan en död man. Siddharta blev upprörd över det han såg. Siddharta såg också en helig man som såg nöjd och lycklig ut.
  4. 4. Siddharta lämnade palatset och under sex år bodde han i skogen med fem heliga ledare. Han levde mycket enkelt som en asket. Siddharta fastade och till slut såg han ut som ett skelett. Siddharta fann inte svaren på sina frågor genom att leva som en asket.
  5. 5. Han lämnade skogen och vid staden Buddh Gaya satte han sig under ett bodhiträd och mediterade. Han satt där i 49 dagar.
  6. 6. Medan Siddharta mediterade förstod han sanningen. Han insåg att människor led därför att de inte var nöjda med det de hade. De ville alltid ha mer. Han förstod att det fanns ett sätt att ta sig ur detta lidande. Efter den här händelsen kallades Siddharta Gautma för Buddha - det betyder “den upplyste”.
  7. 7. Under de närmaste 45 åren reste Buddha runt i Indien tillsammans med sina följeslagare och berättade för människor hur de skulle bli kvitt lidandet. Buddha visste av erfarenhet att man varken blir fri från lidandet genom att leva i lyx eller plåga sig själv. Han lärde människor att följa en medelväg när de skulle bli upplysta. Genom att följa medelvägen övervinner man girighet och lust och allt lidande som kommer av detta.
  8. 8. När Buddha blivit upplyst reste han till Sarnath, där han undervisade i en hjortpark. De fem heliga män som Buddha levde med i skogen när han först lämnade palatset blev hans första lärjungar.
  9. 9. De fyra ädla sanningarna är den viktigaste delen av Buddhas lära. 1. Livet är fyllt av lidande 2. Lidandet orsakas av livstörsten. 3. Det finns en väg ut ur lidandet. 4. Vägen består av Medelvägen, den åttafladiga vägen.
  10. 10. Den åttafladiga vägen - Medelvägen rätt kunskap rätt koncentration rätt sinnelag rätt medvetenhet rätt tal rätt strävan rätt handlande rätt liv
  11. 11. De tre juvelerna Buddha Dharma (läran) Sangha (församlingen)
  12. 12. Inriktningar inom buddhismen De två största inriktningarna är: Theravada Mahayana
  13. 13. Zen Zenbuddhister vill bli upplysta genom meditation. De ägnar sig också åt att skriva dikter, måla eller träna kampsporter eftersom allt detta ökar koncentrationen och självmedveten-het.
  14. 14. What is the sound of one hand clapping?

  ×