Amerikanska Revolutionen

31,216 views
30,625 views

Published on

Published in: Education, News & Politics
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
31,216
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
127
Actions
Shares
0
Downloads
123
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Amerikanska Revolutionen

  1. 1. DEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN
  2. 2. De 13 kolonierna uppnår frihet från Storbrittanien och blir Amerikas Förenta Stater
  3. 3. Efter det engelsk-franska kolonialkriget i Nordamerika så tyckte kungen och parlamenten i London att kolonierna behövde militärt beskydd. De ansåg också att kolonialkriget och beskyddet skulle bekostas av kolonisterna själva. Det löste man med skatter och tullar.
  4. 4. Kolonisterna är upprörda över att britterna bestämmer allt, trots att de är så långt borta. Kolonisterna vill inte betala skatt till Storbrittanien eftersom de inte har något att säga till om i det Brittiska parlamentet. "No Taxation without Representation"
  5. 5. År 1765 blev “Stamp Act” (stämpelakten) den första direkta skatten som togs ut av parlamentet från kolonierna. Alla tidningar, almanackor, pamfletter och officiella dokument - till och med kortlekar - måste ha märket och det kostade pengar. Folket gick till motstånd. En hemlig grupp,"Frihetens söner” (Sons of Liberty), bildades i många städer och hotade med våld om någon sålde stämplarna, med effekten att ingen gjorde det.
  6. 6. Benjamin Franklin förde amerikanarnas talan, förklarade att kolonierna hade förlorat mycket i mantal, pengar och blod för att försvara imperiet i en serie krig mot fransmännen och indianerna, och att ytterligare skatter för att betala för dessa krig var orätt och kunde frambringa ett uppror. Parlamentet gick med på detta och avskaffade skatten.
  7. 7. Bostonmassakern I Boston den 5 mars 1770 samlades en stor folkmassa runt en grupp brittiska soldater. Folkmassan blev mer och mer hotfull och kastade snöbollar och avfall mot soldaterna. I förvirringen sköt alla utom en soldat in i folkmassan. Elva personer blev träffade. Fem av dem dog av sina skador.
  8. 8. The Boston Tea Party År 1767 hade den brittiska regeringen antagit en lag, som pålade en skatt på ett antal väsentliga varor inklusive papper, glas och te. Kolonister var förargades av skattehöjningen organiserade en bojkott mot brittiska varor. Den 16 december 1773 gick en grupp män förklädda till mohawker ombord på brittiska tehandlares skepp och dumpade te till ett värde av uppskattningsvis £10 000 i hamnen.
  9. 9. John Locke Folket har en naturlig rätt att störta sina härskare om dessa kränker dess rättigheter.
  10. 10. DET REPUBLIKANSKA IDEALET Korruption är det största möjliga onda. Medborgerlig plikt framför personliga begär. Män hade en medborgerlig plikt att kämpa för sitt land. Den republikanska kvinnans främsta plikt var att inplantera republikanska värden i sina barn och att undvika lyx och uppvisning.
  11. 11. Patriot
  12. 12. Under 1776 fick patrioterna kontroll över hela territoriet och dess befolkning. Alla tretton stater hade störtat sina befintliga regeringar, stängt domstolar och kört iväg brittiska befattnings- havare från deras hem. I maj 1776 röstade Kongressen för att upphäva alla former av kunglig makt för att ersätta den med lokalt skapad makt. Man börjar författa en självständighetsförklaring.
  13. 13. Utkastet till självständighetsförklaringen visas upp vid kongressen i Philadelphia Thomas Jefferson (i rött) skrev den största delen av dokumnetet inspirerad av John Locke
  14. 14. Den 4 juli 1776 undertecknas självständighetsförklaringen. Den säger att kolonierna nu ska vara helt fristående från Stor-brittanien. I dokumentet står att alla människor har skapats lika med okränkbara (oförytterliga) rättigheter. Bland dessa rättigheter är rätten till liv, frihet och strävan efter lycka ("life, liberty and the pursuit of happiness"). Orden har kommit att stå som symbol för de principer som det amerikanska samhället ska bygga på.
  15. 15. Nu förklarades krig mellan amerikanarna och Storbrittanien. Frankrike hjälper amerikanarna och till slut måste britterna ge upp. 1783 sluts fred och Storbritannien erkänner USA som en själv- ständig stat.
  16. 16. Kongressen bestämde att USA skulle ha en president vald av folket År 1789 så trädde konstitutionen som fortfarande är i bruk i kraft. George Washington valdes till republikens förste president. USA blev det första demokratiska landet i världen
  17. 17. Sammanfattning De huvudsakliga orsakerna till den amerikanska revolutionen är ekonomiska. Den amerikanska revolutionen är inte en revolution på samma sätt som den franska. Händelserna i Nordamerika är snarare ett frihetskrig. Nordamerikanska frihetskriget. De 13 kolonierna i Nordamerika stod under den brittiska staten. Kolonisterna kände sig förtryckta, de hade ingen rösträtt eller annat sätt att påverka de som styrde över dem. USA kostade mycket pengar för Storbritannien. Efter det engelsk-franska kolonialkriget i Nordamerika så tyckte kungen och parlamenten i London att kolonierna behövde militärt beskydd. De ansåg också att kolonialkriget och beskyddet skulle bekostas av kolonisterna själva. Det löste man med nya skatter och tullar. Kolonisterna fick inte utveckla industri, fick inte ha kontakt med andra länder, fick bara bedriva handel med Storbritannien Kolonisterna var mycket missnöjda med de höjda skatterna och begränsande reglerna. De började kämpa mot britterna under parollen “No taxation without representation”. De lyckades genom bojkotter av brittiska varor få nästan samtliga skatter och tullar upphävda. Dock så behöll britterna tullen på te av principiella skäl. Det resulterade i “The Boston Tea Party” den 16 december 1773. Då smög 60 kolonister ombord på tre lastfartyg med te i hamnen i Boston. De var utklädda till indianer och vräkte ut 342 lådor med te i hamnen. Senare, år 1775 skedde också den första blodiga drabbningen i Lexington utanför Boston. 4 juli 1776 undertecknas självständighetsförklaringen. 1789 träder konstitutionen som den ser ut idag i kraft. George Washington blir landets förste president.
  18. 18. Idag finns det 50 stater i USA och därför har flaggan 50 stjärnor. De 13 ränderna påminner oss om att det ursprungligen fanns 13 stater.

  ×