Your SlideShare is downloading. ×
0
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Povestea Lui Mos Nicolae
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Povestea Lui Mos Nicolae

51,523

Published on

Published in: Business
4 Comments
11 Likes
Statistics
Notes
 • interesanta prezentare:)
  http://wellsubmit.com
  http://wellsubmit.com/optimizare-seo.html
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Well done, I liked the presentation!
  http://www.furniture101.net/
  http://www.furniture101.net/category/furniture-refinishing/
  http://www.furniture101.net/category/interior-design/
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • FELICITARI PT PREZENTARE!!!!!!!!!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • FOARTE FRUMOS SI INSTRUCTIV CHIAR PENTRU NOI CEI MARI..........FELICITARI PENTRU PREZENTARE
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total Views
51,523
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
35
Actions
Shares
0
Downloads
1,042
Comments
4
Likes
11
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Povestea lui Moş Nicolae
 • 2. Seara lui Nicolae În noaptea de 5/6 decembrie se spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le în ghete dulciuri şi alte daruri, însă tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători. În dimineaţa de Sf. Nicolae, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe. E un obicei vechi, nu numai la români, de a face cadouri în aceast ă zi. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiş în aceast ă noapte începe din vechime.
 • 3. Se spune că însuşi Sfântul Nicolae a ajutat trei s ă rmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă. Tatăl lor plănuia să-şi vândă fetele, crezând că astfel se va chivernisi. Plânsetele şi rugăminţile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa. Noaptea, pe furiş, el a aruncat o pung ă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit s ă se mărite curând..
 • 4. La fel a f ă cut Moşul şi în urm ă torii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, şi în special copiii, primesc daruri, de la Moşul care nu li se arată niciodată.
 • 5. Cine e Moş Nicolae?
 • 6. Cunoscut în Transilvania şi sub numele de Sân-Nicoară, Sfântul Nicolae este cel mai popular sfânt în Ardeal. Sărbătoarea lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de ”Moş Neculai”şi până la obiceiurile şi legendele diferenţiate de la sat la sat. Născut în cetatea Patara din ţinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (în limba greac ă ”biruitor de popor”) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. După ce i-au murit părinţii, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor şi a întemeiat mânăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.
 • 7. Creştinii acelor timpuri au păstrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viaţă a unui corăbier căzut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugăciune şi post, a furtunii de pe mare s.a.). În ultima parte a vieţii s-a retras la mânăstirea ctitorită de el, a Sionului, unde a fost înmormântat la 6 decembrie 352. După opt ani, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biseric ă , în cartierul Vlaherne, cu hramul numelui său. Ducându-se vestea că din mormântul său izvorăşte mir, creştinii din întreaga lume au făcut pelerinaj, vindecându-se de boli incurabile.
 • 8. Din veacul al XIX-lea, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, unde se găseşte şi mormântul Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi. Numeroase biserici din ţară şi mai ales din Ardeal au hramul Sfântului Nicolae. La noi, de Moş Nicolae, copiii cuminţi primesc, pe lângă dulciuri şi jucării, o legătură de nuieluşe frumos colorate, iar cei mai puţin cuminţi primesc o nuieluşă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsă.
 • 9. Sărbători fericite! Realizată de prof.dr. Adriana Băiceanu

×