Msm1 fl ch11_08

547 views
400 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
547
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Msm1 fl ch11_08

  1. 1. Warm Up Lesson Presentation Problem of the Day Lesson Quizzes
  2. 2. Warm Up Use mental math to find each solution. 1. 6 + x = 12 2. 3 x = 15 3. = 4 4. x – 8 = 12 x = 6 x = 5 x = 20 x = 20 x 5 __
  3. 3. Problem of the Day Marie spent $15 at the fruit stand, buying peaches that cost $2 per container and strawberries that cost $3 per container. She bought the same number of containers of each fruit. How many containers each of peaches and strawberries did she buy? 3
  4. 4. Preview of MA.7.A.3.3 Formulate and use different strategies to solve one-step…linear equations. Also Preview of MA.7.A.3.2 Sunshine State Standards
  5. 5. Vocabulary Identity Property
  6. 6. Solve –8 + y = –13. Check your answer. – 8 + y = –13 y is added to –8. + 8 + 8 Add 8 to both sides. y = –5 Check – 8 + y = –13 Write the equation. Substitute –5 for y. – 5 is a solution. Additional Example 1A: Adding and Subtracting to Solve Equations  – 8 + (–5) = –13 ? – 13 = –13 ?
  7. 7. Subtracting a number is the same as adding its opposite. To solve the equation on the previous slide using algebra tiles, you can add eight yellow tiles to both sides and then remove zero pairs. Helpful Hint
  8. 8. Additional Example 1B: Adding and Subtracting to Solve Equations Solve n – 2 = –8. Check your answer. n – 2 = –8 2 is subtracted from n. + 2 + 2 Add 2 to both sides to undo the subtraction. n = –6 Check n – 2 = –8 Write the equation. Substitute –6 for n. – 6 is a solution.  – 6 – 2 = –8 ? – 8 = –8 ?
  9. 9. Check It Out: Example 1A Solve –2 + y = –7. Check your answer. – 2 + y = –7 y is added to –2. + 2 + 2 Add 2 to both sides. y = –5 Check – 2 + y = –7 Write the equation. Substitute –5 for y. – 5 is a solution.  – 2 + (–5) = –7 ? -7 = -7 ?
  10. 10. Check It Out: Example 1B Solve n – 6 = –14. Check your answer. n – 6 = –14 6 is subtracted from n. + 6 + 6 Add 6 to both sides to undo the subtraction. n = –8 Check n – 6 = –14 Write the equation. Substitute –8 for n. – 8 is a solution.  – 8 – 6 = –14 ? – 14= –14 ?
  11. 11. Additional Example 2A: Multiplying and Dividing to Solve Equations Solve 4 m = –20. Check your answer. = m is multiplied by 4. Divide both sides by 4 to undo the multiplication. m = –5 Check 4 m = –20 Write the equation. Substitute –5 for m. – 5 is a solution.  4 (–5) = –20 ? – 20 = –20 ? 4 m 4 ___ -20 4 ___
  12. 12. 3 • = 3 • (–7) x is divided by 3. Multiply both sides by 3 to undo the division. x = –21 Check = –7 Write the equation. Substitute –21 for x. – 21 is a solution.  Additional Example 2B: Multiplying and Dividing to Solve Equations Solve = –7. Check your answer. – 21 ÷ 3 = –7 ? – 7 = –7 ? x 3 __ x 3 __ x 3
  13. 13. Check It Out: Example 2A Solve 3 n = –15. Check your answer. = n is multiplied by 3. Divide both sides by 3 to undo the multiplication. n = –5 Check 3 n = –15 Write the equation. Substitute –5 for n. – 5 is a solution.  3 (–5) = –15 ? – 15 = –15 ? 3 n 3 ___ – 15 3 ___
  14. 14. Check It Out: Example 2B Solve = –6. Check your answer. 4 • = 4 • (–6) y is divided by 4. Multiply both sides by 4 to undo the division. y = –24 Check Write the equation. Substitute –24 for y. – 24 is a solution.  – 24 ÷ 4 = –6 ? – 6 = –6 ? y 4 __ y 4 __ = –6 y 4 __
  15. 15. Standard Lesson Quiz Lesson Quizzes Lesson Quiz for Student Response Systems
  16. 16. Lesson Quiz Solving each equation. 1. 5 + x = –6 2. y – 9 = –7 3. –6 a = 24 4. = –9 5. A deep-sea submersible follows this diving course: dive 300 ft, stop, and then dive another 300 ft. If this pattern is continued, how many dives will be necessary to reach a location 3,000 ft below sea level? a = –4 x = –11 x = –45 10 y = 2 x 5
  17. 17. 1. Solve the equation. 7 + y = –29 A. y = 36 B. y = 22 C. y = –36 D. y = –22 Lesson Quiz for Student Response Systems
  18. 18. 2. Solve the equation. z – 5 = –19 A. z = 14 B. z = 26 C. z = –26 D. z = –14 Lesson Quiz for Student Response Systems
  19. 19. 3. Solve the equation. –9 z = 72 A. z = –8 B. z = –63 C. z = –81 D. z = –648 Lesson Quiz for Student Response Systems
  20. 20. 4. Jacob is 12 years older than Andrew. If Jacob’s age is now 30, what is Andrew’s age? A. 16 years B. 18 years C. 40 years D. 42 years Lesson Quiz for Student Response Systems

×