Dragons
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Dragons

on

 • 201 views

 

Statistics

Views

Total Views
201
Views on SlideShare
201
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Dragons Dragons Presentation Transcript

 • Факти:Драконите са гигантски влечугоподобни митични създания притежаващи магически сили. В някои другилегенди се е смятало че люспите му са го эащитавалиот магии. Външният им вид е съчетание от елементи наразлични животни — главата и тялото са на влечуго, акрилата са на птица или ципести като на прилеп.Понякога в образа могат да влизат и части от телата надруги животни като лъв, куче, риба, козел, вълк и т. н. Вбългарските легенди техен еквивалент са змейовете или ламйте - кръвожадни и огнедишащи митичнисъщества.
 • Видове дракони:1. Европейският драконСпокойно можем да твърдим, че в Западна Европа най-популярните митични създания са именно драконите. Теса огромни, движещи се на четири крака, издишат огън,имат огромна змиеподобна опашка и могат да летят. ВЗападна Европа на драконите се приписват различни посила магически способности, те са свързани с вселенскатамъдрост и с вечния живот, а в някои легенди дори им сеприписва способността да общуват с човешка реч.
 • Легендата за християнския мъченик св. Георги е сред най-популярните в цял свят. Един от най-почитаните отправославната църква светци (който е и един от 40-те мъченициза Христовата вяра) е обезсмъртен на много икони и статуи вмомента, в който пробожда смъртоносно дракон. Споредпопулярната легенда драконът си направил гнездо в езерцетокрай град Силен (най-вероятно става дума за гр. Сирен в Либия),като по този начин ограничавал на местните жители достъпа доводоизточника.
 • 3. Змей горянинВ славянската митология драконите си имат свои собствени странности.Освен че носят различно име – змей или ламя (България и Русия), змий(Украйна), змай (бивша Югославия) и жмий (Полша), за разлика отзападноевропейските си събратя, местните дракони най-често имат потри глави. Те също могат да летят и задължително бълват огън. Тук тепо-скоро са лоши и правят злини на хората, отколкото да са символ намъдрост и дълголетие.
 • Бял дракон
 • Най-красивиятдракон енебесниятдракон.
 • Тест Спокойно съученици , отговаря се устно. Къде виреели европейските дракони? Те виреели в Западна Европа.С какво са свързани техните магическиспособности?Те са свързани с мъдростта и с вечния живот.
 • Какво е направил според легендата Св. Георги? Св. Георги е убил змея.Край кой град се е случило?Това се е случило край града Сирен вЛибия.
 • Змея горянин е символ на ...Той е символ на злото.Как се нарича змея в Полша? А в Украйна?В Полша змея се нарича жмий. А в Украйнасе нарича змий.
 • Браво!!!Отличен 6+ на всички!!!