Dragons

265 views
166 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
265
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dragons

 1. 1. Факти:Драконите са гигантски влечугоподобни митични създания притежаващи магически сили. В някои другилегенди се е смятало че люспите му са го эащитавалиот магии. Външният им вид е съчетание от елементи наразлични животни — главата и тялото са на влечуго, акрилата са на птица или ципести като на прилеп.Понякога в образа могат да влизат и части от телата надруги животни като лъв, куче, риба, козел, вълк и т. н. Вбългарските легенди техен еквивалент са змейовете или ламйте - кръвожадни и огнедишащи митичнисъщества.
 2. 2. Видове дракони:1. Европейският драконСпокойно можем да твърдим, че в Западна Европа най-популярните митични създания са именно драконите. Теса огромни, движещи се на четири крака, издишат огън,имат огромна змиеподобна опашка и могат да летят. ВЗападна Европа на драконите се приписват различни посила магически способности, те са свързани с вселенскатамъдрост и с вечния живот, а в някои легенди дори им сеприписва способността да общуват с човешка реч.
 3. 3. Легендата за християнския мъченик св. Георги е сред най-популярните в цял свят. Един от най-почитаните отправославната църква светци (който е и един от 40-те мъченициза Христовата вяра) е обезсмъртен на много икони и статуи вмомента, в който пробожда смъртоносно дракон. Споредпопулярната легенда драконът си направил гнездо в езерцетокрай град Силен (най-вероятно става дума за гр. Сирен в Либия),като по този начин ограничавал на местните жители достъпа доводоизточника.
 4. 4. 3. Змей горянинВ славянската митология драконите си имат свои собствени странности.Освен че носят различно име – змей или ламя (България и Русия), змий(Украйна), змай (бивша Югославия) и жмий (Полша), за разлика отзападноевропейските си събратя, местните дракони най-често имат потри глави. Те също могат да летят и задължително бълват огън. Тук тепо-скоро са лоши и правят злини на хората, отколкото да са символ намъдрост и дълголетие.
 5. 5. Бял дракон
 6. 6. Най-красивиятдракон енебесниятдракон.
 7. 7. Тест Спокойно съученици , отговаря се устно. Къде виреели европейските дракони? Те виреели в Западна Европа.С какво са свързани техните магическиспособности?Те са свързани с мъдростта и с вечния живот.
 8. 8. Какво е направил според легендата Св. Георги? Св. Георги е убил змея.Край кой град се е случило?Това се е случило край града Сирен вЛибия.
 9. 9. Змея горянин е символ на ...Той е символ на злото.Как се нарича змея в Полша? А в Украйна?В Полша змея се нарича жмий. А в Украйнасе нарича змий.
 10. 10. Браво!!!Отличен 6+ на всички!!!

×